Reportaj
Şefimea judeţului la pădure, între pantofi de lac, chiloţi de damă şibuci: Aşa se cheamă. Ştiţi nu…? N-am folosit nici un cuvânt… - VIDEO & GALERIE FOTO
E sâmbătă dimineaţă şi Ipoteştiul lui Eminescu, devenit între timp mai curând al familiei Gireadă (sau Vasiliu?, că pe acolo-i lacul acum parcă) a devenit brusc şi neaşteptat teribil de animat. Vreo 30 de oameni în toată firea, care nu prea au feţe de turişti, s-au strâns lângă ceea ce a fost cândva o cabană, iar acum doar un schelet ars. Înarmaţi cu saci negri şi mănuşi portocalii (vedeţi voi mai încolo de ce-au ales culoarea asta) pornesc spre lacul cu nuferi.
lets do it romania botosani

Amintiri din epoca de aur la lacul eminescian

N-au venit să admire nuferii eminescieni, nici să se apuce de scris poezii. Oricum majoritatea dintre ei sunt specialişti în scris… procese verbale de amenzi. Şi Botoşaniul a intrat de câţiva ani în Let’s do it România, adică Ziua de Curăţenie Generală şi cum e atâta mizerie în judeţul acesta, şefimea, fiindcă aşa-i la modă, dar mai ales pentru că numai cu o zi înainte dăduse un examen cu bileţele la Colegiu pe tema asta, şi-a dat întâlnire la Ipoteşti ca să strângă gunoi. Şef de pluton e cel mai înalt reprezentant al Guvernului pe acestea meleaguri. După ce-şi trage tacticos mănuşile portocalii pe mâini îşi opreşte oastea anti-gunoi pe cărare şi-o face pe-a ghidul.
„Când s-a împlinit o sută de ani de la moartea poetului, regimul de pe vremea respectivă a dat dispoziţie să amenajăm Lacul Eminescu. Lucram la Oficiul de Gospodărire a Apelor, cu o draglină am decolmatat tot lacul, iar insula… am făcut gard de nuiele şi în interior am pus toate excavaţiile din lac, pe insula respectivă. Iar podul, spinare de măgar, aşa se cheamă, l-am adus cu muncitorii, cu spinarea, de aici până acolo”, povesteşte Costică Macaleţi.
Aşadar, sunt amintiri din „Epoca de Aur”, mai exact din ultimul an al „strălucitoarei ere”, când actualul prefect făcea ce învăţa la facultate: lupta cu apele, fie chiar şi cu un lac… al lui Eminescu. Pare marcat de ceea ce a făcut atunci, îşi aminteşte că aleile au fost amenajate de cei de la Silvic, fostul OGA fiind responsabil cu lacul, podul şi insula. Relatează cu gesturi largi, amintind inclusiv de observatorul care are fix 12,7 metri şi pe care montase un luceafăr care era întreţinut de un grup electrogen şi de neoane. Cică-i periculos, nu că l-ar bătea vântul, ci din cauza viespiilor care roiesc pe-acolo.

Armata de salubrizatori, purtată de general de la Ştefan cel Mare la poetul nepereche

Ceata de salubrizatori de ocazie, din care nu lipsesc şefi de instituţii, de la Eugen Mateciuc de la Mediu (păi dacă nici Mediul nu vine, atunci cine?) şi Mihai Platon de la Construcţii, până la colonelul Radu Anton de la ISU ajunge într-un final şi la lacul eminescian. Cu pantofi lăcuiţi bine prin iarba umedă prefectul le opreşte însă avântul declarativ de luptă cu gunoiul pentru o nouă poveste. Stă în capul lacului şi-l leagă pe Eminescu de… Ştefan cel Mare. Aşadar…
„Pentru că la Dracşani legenda spune că de pe timpul lui Ştefan au impermiabilizat cu un ecran la bară cu lână de oaie, noi l-am impermiabilizat cu buci, cu câlţ de la Integrata, aşa se cheamă. Ştiţi nu…? N-am folosit nici un cuvânt…”, istoriseşte Costică Macaleţi. „Cânepă, cânepă”, îndrăzneşte un nene să-l scoată din încurcătură. Cânepă, buci, ce-o fi, cert este că s-a făcut un şanţ la 2,5 metri adâncime şi… „am pus câlţ din acela şi după ce particulele fine s-au îmbâcsit funcţionează ca un ecran”.
Bine, acu’ să nu vă gândiţi la vreun ecran TV, deşi prefectul tare ar da bine pe sticlă cu poveştile lui care nu se mai opresc. Păi staţi să vedeţi…
„Şi am adus nuferi de la Vorona – aveam regularizare la Vorona, poezia spune că nuferi galbeni îl încarcă şi am adus cu maşina nuferi şi i-am plantat aici. Nu ştiam care-i regula cu nuferii, ei se înmulţesc oricum, şi ca să stea – că a venit cineva de la Cultură, Băciucu, şi a spus n-aţi plantat bine nuferii - cu fire de nailon şi cu pripon le puneam pe fundul lacului ca să dea bine la mai marii judeţului de pe vremea respectivă”.Offf, dacă ar şti el Eminescu câte sacrificii s-au făcut pentru nuferii lui dragi...Bărbaţii adevăraţi ajută o tânără să sară pârleazul

Poveştile comuniste ale primului reprezentant social-democrat al Guvernului pe aceste tărâmuri minunate stârnesc zâmbetele cetei din care nu lipsesc pompieri, poliţişti de frontieră şi funcţionari din Prefectură. Dincolo de poveşti, cu toţii realizează încet-încet un lucru:  nu prea au ce gunoi aduna, adica, vă vine sau nu să credeţi, prin zonă e cam curat. Apare şi o primă variantă pentru incredibila descoperire: „o fi fost cineva mai dimineaţă”. Aşa că, asemenea unui veritabil general care îşi face planul de luptă, şi prefectul îşi aranjează oastea de funcţionari şi nu numai, care primesc ordin să înconjoare lacul în căutarea de gunoi. Inamicul nevăzut a amenajat însă un tranşeu, iar „podul” care rebuie traversat este un cuvânt mult prea pretenţios pentru bârnele de lemn care-s puse acolo. Dacă tot eşti prim ministrul judeţului, trebuie să fii şi primul la trecut „podul” bănuiesc că îşi zice prefectul în minte, aşa că, având mare grijă să-şi păstreze echilibrul (aici nu-i caz şi de echidistanţă ca-n activitatea de zi cu zi) îşi ia inima în dinţi şi trece podeţul. O tânără îl urmează, însă îşi pierde echilibrul pe la jumătate, îi sar rapid în ajutor prefectul şi încă vreo doi bărbaţi adevăraţi şi îi întind o mână de ajutor. Colonelul Anton îi întinde un… sfat: „călcaţi pe lateral”. Apar şi încurajări – „hai băieţi, hai” – până ce vreo câţiva se satură de stat la coadă şi cum podeţul începe să pârâie intră în şanţ şi-l lasă încolo de podeţ – „aşa e cel mai bun”.

Cine-o fi furat gunoiul?

Oaste-oaste, saci-saci, mănuşi-mănuşi, dar unde o fi frate gunoiul? Ia-l de unde nu-i. Stă ziaristul cu ei şi n-are la ce să facă şi el două-trei poze. Totul pare mai degrabă o plimbărică prin pădurice. Principalul subiect de discuţie au ajuns bureţii. Păi dacă şi-ar schimba oamenii ţinta, din gunoi în ciuperci, mai degrabă şi-ar umple sacii. Prefectul dă consultaţii privind starea de „comestibilitate” a ciupercilor, ba-s bune de mâncat, ba nu-s bune. E un fin cunoscător, împreună cu Eugen Mateciuc de la Mediu descoperă inclusiv „b… porcului”. Chiar nu pot să scriu cum se cheamă ciuperca asta. Oricum, la asemenea nume oricum îi nebună, aşa că n-are rost să vă încărcaţi memoria.
[[banner]]

Când fericirea stă într-o Cola şi nişte chiloţi de damă

Aproape se termină tura prin jurul lacului, sacii tot goi sunt, aşa că prefectul et comp, obosiţi de atâtea căutări, se opresc pe insuliţa din mijlocul lacului, unde Macaleţi mai bagă o poveste. Îşi aminteşte de un momument de vreo patru-cinci tone pe care a vrut să-l aducă în primul său mandat de prefect, din curtea Memorialului Ipoteşti în mijlocul lacului. S-a amenajat şi un soclu serios de beton, însă treaba n-a fost… beton, doar cu elicopterul se putea aduce opera de artă şi cum aduce cu un ochi… „Mulţi au dat interpretarea atunci că nu s-a dorit fiindcă ochiul reprezintă simbolul electoral al ţărăniştilor şi de asta nu s-a dus, ceea nu e adevărat”.
Caută cu privirea şi… victorie, dă de primul gunoi, culmea, sunt nişte chiloţi de damă, dar ce mai contează, gunoi să fie… Eugen Mateciuc exclamă şi el bucuros: „o doză de Coca-Cola. Este plină. S-a rupt aici şi n-a putut să o mai desfacă”. Gunoi! În sfârşit! S-a găsit gunoiul! E bucuros până şi jurnalistul fiindcă are şi el la ce să facă două poze şi s-o întindă odată de-acolo. Ca un boxer obosit de atâta treabă prefectul îşi scoate mănuşile portocalii cu alb… „În judeţul ăsta gunoiul e portocaliu”, a devenit poanta dimineţii.
În tot acest timp câţiva temerari, printre care pompieri şi şoferul prefectului, au intrat la propriu pe lac, într-o barcă, să strângă gunoi fiindcă acolo chiar este… Când s-o inventa oare şi o ambarcaţiune care să strângă şi gunoaiele cu două mâini şi două picioare de printre noi?
Sergiu BĂLĂŞCĂU
VEZI ŞI:
 Mii de botoșăneni au ieșit la curățenie generală – FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Scandal naţional de la chiloţii Andreei Bălan la Ipoteşti; Ion Cristoiu : Putea să fie şi porno - VIDEO


REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Costica daca nu aratai tu cum sa stranga gunoaiele nimic nu se facea, si cand ai vazut buretii ai si sarit pe ei ca doar e foame mare, unul iti tine sacul si tu culegeai chiloti, oare a cui sunt chilotii Costica? Cine si i-a uitat in huci?
30 septembrie 2013, 13:00
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
18.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
17.5 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.