Ancheta săptămânii
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani

Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.

1.(Re)politizarea funcțiilor de prefect


Primul pas făcut a fost cel al politizării prefecților. În urmă cu 15 ani, Guvernul a introdus aceste posturi în categoria înalților funcționari publici, cărora le era interzis inclusiv să fie simpli membri de partid. Executivul a îndeplinit atunci și o cerință a Uniunii Europene care solicita depolitizarea funcțiilor de prefect în procesul de aderare a României la blocul comunitar.


Noile prevederi au creat mari probleme tuturor partidelor care s-au perindat pe la putere, cărora le-a fost greu să găsească oameni care oficial să nu fie membri de partid, dar în realitate să fie social-democrați, liberali, useriști, democrat-liberali.


Deși Constituția prevede că atribuțiile prefectului se stabilesc doar prin lege organică, pe 27 ianuarie 2021, Cabinetul Cîțu a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.

 

La acea dată prim-ministrul nu își depusese candidatura la președinția PNL, iar Ludovic Orban nu și-a dat seama care este motivul real al politizării funcțiilor de prefect și subprefect. Când a realizat care este substratul a fost prea târziu.

 

2.Intrarea prefecților în PNL


Rând pe rând, o mulțime de prefecți oficial apolitici au devenit membri de partid, planul pus la cale la nivel central bifând astfel a doua etapă. Pe 1 martie 2021 Dan Nechifor a depus adeziune la PNL Botoșani și săptămâni la rând a declarat că nu va candida pentru vreo funcție.


Poate și pentru că nu avea cum să o facă întrucât statutul PNL prevede că liberalii care doresc să dobândească un post la scrutinul intern trebuie să fi fost înscriși în registrul național al membrilor la 31 decembrie 2020. Ori la acea dată prefecților le era imposibil să facă parte din vreun partid întrucât ar fi devenit incompatibili.

 

3.Derogare de la statutul PNL pentru ca prefecții să poată candida


Așa că prevederea din statut a fost practic suspendată special pentru prefecți. Mai exact, în luna iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON) a emis o derogare prin care prefecților le este permis să candideze la alegerile interne. În această fază Dan Nechifor deja anunțase că va candida, dar nu preciza și la ce funcție.

 

4.Racolarea prefecților la nivel înalt


În paralel, tot în luna iunie, ministrul Lucian Bode a declanșat o acțiune de racolare a prefecților. Dat fiind ascendentul funcției sale, Ministerul Afacerilor Interne având în organigramă o direcție de coordonare a prefecturilor, Lucian Bode le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să intre în cursa pentru funcțiile din filiale, cu bătaie spre cele de președinte la organizația județeană sau municipală reședință de județ.

 

Șoptică încearcă să-l blocheze pe ministrul Bode


Deputatul Costel Șoptică a aflat la acea dată de acțiunile șefului MAI și a încercat să-l blocheze, impresia pe moment fiind că a și reușit.


”Cred că am umblat 2.000 de kilometri cu Nechifor prin județ, să îl prezint la primari, unii nici nu-l știau. Le-am spus oamenilor că mergem în echipă la alegerile interne, unul la președinte, celălalt la prim-vicepreședinte, iar sâmbătă seara am aflat că duminică el își depune candidatura. Ce pot să mai spun despre un asemenea om? L-am luat la propriu de guler pe Orban și i-am spus să ne dea prefect la Botoșani, l-am susținut pentru funcția de prefect...”,


Costel Șoptică, deputat.


Se pare că parlamentarul a avut totuși unele informații că Dan Nechifor s-ar putea suci și a încercat să îl împingă spre comisia de organizare a alegerilor, un fel de corespondent al COCON la nivel județean. Iar președintele acestui organism nu avea dreptul să candideze la prima funcție din filială astfel încât prefectul ar fi fost scos din cursa pentru șefia organizației județene. A fost un veritabil joc psihologic. Dan Nechifor nici nu a refuzat ferm propunerea, fiindcă indirect și-ar fi informat contracandidații că va candida, dar nici nu a acceptat-o clar astfel că, în ziua în care și-a depus candidatura, a anunțat că renunță la președinția comisiei de organizare a scrutinului, după ce a avut grijă să nu semneze vreun act în această calitate, pentru  nu i se putea contesta dreptul de a intra în cursă.

 


5.Comisia de organizare a alegerilor intră pe mâna omului care a rupt PNL-ul și a făcut PDL-ul cu partidul lui Băsescu


Foștii pedeliști din PNL au avut un rol major în tot acest plan. Președintele COCON este Theodor Stolojan, fost președinte al partidului, nimeni altul decât liderul grupului care în 2006 a rupt o parte a PNL și a creat PLD, formațiune care apoi a fuzionat cu PD-ul lui Traian Băsescu și a format PDL, partid care ulterior  s-a unificat cu PNL.

 

După 15 ani, actori principali ai întregii manevre sunt pe plan național cam aceiași: Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan. Ministrul Lucian Bode tot din fostul PDL provine. Întâlnirea care a precedat înscrierea lui Dan Nechifor ar fi avut loc la Suceava cu Gheorghe Flutur gazdă de seamă, iar liderul liberalilor suceveni a luat parte și la vizita lui Florin Cîțu la Botoșani.

 

6.Bătălia devine pe față una între vechiul PNL și fostul PDL, așa că Achiței îi face culoar lui Nechifor ca să nu rupă voturile


Cum în final s-a ajuns practic la o bătălie între vechii liberali și foștii pedeliști, rămânerea în cursă atât a lui Cristian Achiței, cât și a lui Dan Nechifor ar fi dus la împărțirea voturilor din bazinul portocaliu din PNL astfel încât senatorul s-a retras pentru a-i netezi calea spre funcție primului reprezentant al Guvernului în județ.


Care crede că intrarea sa în această bătălie politică nu trebuie privită ”conspirativ”.


”De ce nu ținem cont și de om? De ce privim așa ca o teorie conspiraționistă? Odată ce m-am hotărât să intru în cursă înseamnă că sunt convins că pot să schimb ceva”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Orban i-a cerut degeaba lui Nechifor să nu candideze


Pe data de 12 iunie prefectul a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la Palatul Administrativ pe președintele PNL. Atunci, Ludovic Orban a fost întrebat despre implicarea prefecților în alegerile interne și de față cu Dan Nechifor și-a exprimat dezacordul față de înscrierea acestora.


”Categoric nu! Asta am și cerut: neutralitate în competiția internă pentru că ei au și funcții administrative și nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. Și vă spun și de ce: prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonați Guvernului și premierului. Dacă ei se poziționează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziționează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă și că practic sunt împotriva premierului. Deci asta este o chestiune de principiu. De regulă, toți cei care au funcții de demnitate publică – secretari de stat, președinți de agenții, prefecți, subprefecți – din punctul meu de vedere trebuie să manifeste o neutralitate politică”,


Ludovic Orban, președinte PNL.


Întrebat de reporterul Botoșăneanul despre candidatura sa, venită după afirmațiile făcute de șeful său de partid, Dan Nechifor le-a catalogat drept ”recomandări” și nu le-a considerat obligatorii.


”Categoric nu, în nici un caz pentru funcția de președinte”, a repetat atunci Ludovic Orban când a fost întrebat dacă prefecții ar trebui să candideze la scrutinul intern.


La acea întâlnire Dan Nechifor nu l-a contrazis pe Ludovic Orban. Iar după 15 zile și-a depus candidatura.


Și nu este singurul prefect din țară intrat în focul alegerilor din PNL, Neamț și Mureș sunt doar două alte exemple.

 

A știut cine a trebuit să știe


Dincolo de toate aceste lucruri, elocvent este faptul că, poate cel mai important om de afaceri din Botoșani, i-a transmis reporterului Botoșăneanul încă din perioada Paștelui că ”Dan Nechifor va candida la președinția PNL Botoșani și are mari șanse să câștige”. Asta demonstrează că planul de propulsare a prefectului în funcția de lider al organizației liberale a fost conceput de multă vreme, însă a știut despre el un grup extrem de redus de oameni. Grup din care nu a făcut parte și Costel Șoptică. Dar din care au făcut parte oameni cu mare potență financiară, foarte interesați de cine conduce la Botoșani principalul partidul de guvernământ.

 

Totul s-a frânt însă la 10 voturi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
GATA alegerile interne din PNL, Șoptică reales președinte, are în BPJ aproape toți oamenii din echipa sa– LISTA FINALĂ
Șoptică fericit la final: Vreau să vă spun: Fraților, gata! Nechifor: Nu plec din PNL VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Cine se mai ocupa de munca la negru in judet ( mai ales in constructii).? Pentru bani de pensii si salarii ne imprumutam in continuare ?
12 iulie 2021, 09:32
Bravo Soptica! Liber la angajari de acum . Ai grija la min transporturilor ca Drula umbla cu microfonul la el
5 iulie 2021, 17:51
De parca sub achitei a castigat vreodată... Hai lăsați-o pe asta cu ”vai, cum se poate...” Sunteți toți o apă si-un pământ! Noroc de manunchiul de primari că altfel v-ar roade câinii de .ur! numai pupincuriști, beizadele ”cu diplomă” si fripturisti analfabeți.
5 iulie 2021, 12:33
Cum pot oamenii astia sa voteze un pierzator,in fata PSD in jud Botosani.Sub Soptica PNL a pierdut tot timpul in fata PSD.Jud Botosani cu cei mai prosti din tara,voteza in continuare cu echipa pierzatoare,daca iese Catu la toamna la congres degeaba a castigat Soptica
5 iulie 2021, 11:53
Soptelu nu a inteles un lucru- NU A CÂȘTIGAT EL! A câșigat doar puțin timp PNL-ul . Au câștigat Oloeru, Macovei, Gireadă si toti cei care au crezut că PNL mai are o șansă prin Orban. Dacă dl Oloeru și-a spus clar punctul de vedere, dacă Ada Macovei a făcut la fel, dumneata dle Soptică ai incercat să te eschivezi. Poate ai făcut unele lucruri pe care opozantii le cunosc si le-ar fi varsat acolo in sala si soarta ar fi fost alta. Dacă in campanie te-am sustinut aici, pe forum, intre timp am aflat cam ce limite ai si mi-e rusine. Roagă-te să rămână Orban, caci altfel ”marea victorie” va fi doar o amintire iar PNL-ul iți va inchide ușa pentru totdeauna, că așa este moda pe acolo. Mulțumeste-le oamenilor care te-au votat și care, probabil, așteaptă să-i ajuți așa cum le-ai promis.
5 iulie 2021, 11:35
Prefect, subprefect, functii ocupate de clasa muncitoare. Si cu asta am spus tot
5 iulie 2021, 09:11
Oameni de rahat , mai bine ar face ceva pt Bt , dar nimic in 2 ani , doar lupa după ciolan
5 iulie 2021, 07:27
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am propus un proiect prin care Primăria Botoșani să semneze un protocol de colaborare cu ANFP care a planificat un program foarte bun prin care toate concursurile au subiecte trase la sorți în mod electronic. Acest poriect a fost ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9266 lei
USD
Dolarul SUA
4.7043 lei
CHF
Francul elveţian
4.9892 lei
GBP
Lira sterlină
5.6863 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4163 lei
XAU
Gramul de aur
266.5349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2447 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2063 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1556 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5027 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6625 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.6 o C
Dorohoi
-0.0 o C
Bucecea
0.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.