Ancheta săptămânii
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani

Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.

1.(Re)politizarea funcțiilor de prefect


Primul pas făcut a fost cel al politizării prefecților. În urmă cu 15 ani, Guvernul a introdus aceste posturi în categoria înalților funcționari publici, cărora le era interzis inclusiv să fie simpli membri de partid. Executivul a îndeplinit atunci și o cerință a Uniunii Europene care solicita depolitizarea funcțiilor de prefect în procesul de aderare a României la blocul comunitar.


Noile prevederi au creat mari probleme tuturor partidelor care s-au perindat pe la putere, cărora le-a fost greu să găsească oameni care oficial să nu fie membri de partid, dar în realitate să fie social-democrați, liberali, useriști, democrat-liberali.


Deși Constituția prevede că atribuțiile prefectului se stabilesc doar prin lege organică, pe 27 ianuarie 2021, Cabinetul Cîțu a aprobat ordonanța de urgență care le permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid.

 

La acea dată prim-ministrul nu își depusese candidatura la președinția PNL, iar Ludovic Orban nu și-a dat seama care este motivul real al politizării funcțiilor de prefect și subprefect. Când a realizat care este substratul a fost prea târziu.

 

2.Intrarea prefecților în PNL


Rând pe rând, o mulțime de prefecți oficial apolitici au devenit membri de partid, planul pus la cale la nivel central bifând astfel a doua etapă. Pe 1 martie 2021 Dan Nechifor a depus adeziune la PNL Botoșani și săptămâni la rând a declarat că nu va candida pentru vreo funcție.


Poate și pentru că nu avea cum să o facă întrucât statutul PNL prevede că liberalii care doresc să dobândească un post la scrutinul intern trebuie să fi fost înscriși în registrul național al membrilor la 31 decembrie 2020. Ori la acea dată prefecților le era imposibil să facă parte din vreun partid întrucât ar fi devenit incompatibili.

 

3.Derogare de la statutul PNL pentru ca prefecții să poată candida


Așa că prevederea din statut a fost practic suspendată special pentru prefecți. Mai exact, în luna iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON) a emis o derogare prin care prefecților le este permis să candideze la alegerile interne. În această fază Dan Nechifor deja anunțase că va candida, dar nu preciza și la ce funcție.

 

4.Racolarea prefecților la nivel înalt


În paralel, tot în luna iunie, ministrul Lucian Bode a declanșat o acțiune de racolare a prefecților. Dat fiind ascendentul funcției sale, Ministerul Afacerilor Interne având în organigramă o direcție de coordonare a prefecturilor, Lucian Bode le-a cerut reprezentanților Guvernului în teritoriu să intre în cursa pentru funcțiile din filiale, cu bătaie spre cele de președinte la organizația județeană sau municipală reședință de județ.

 

Șoptică încearcă să-l blocheze pe ministrul Bode


Deputatul Costel Șoptică a aflat la acea dată de acțiunile șefului MAI și a încercat să-l blocheze, impresia pe moment fiind că a și reușit.


”Cred că am umblat 2.000 de kilometri cu Nechifor prin județ, să îl prezint la primari, unii nici nu-l știau. Le-am spus oamenilor că mergem în echipă la alegerile interne, unul la președinte, celălalt la prim-vicepreședinte, iar sâmbătă seara am aflat că duminică el își depune candidatura. Ce pot să mai spun despre un asemenea om? L-am luat la propriu de guler pe Orban și i-am spus să ne dea prefect la Botoșani, l-am susținut pentru funcția de prefect...”,


Costel Șoptică, deputat.


Se pare că parlamentarul a avut totuși unele informații că Dan Nechifor s-ar putea suci și a încercat să îl împingă spre comisia de organizare a alegerilor, un fel de corespondent al COCON la nivel județean. Iar președintele acestui organism nu avea dreptul să candideze la prima funcție din filială astfel încât prefectul ar fi fost scos din cursa pentru șefia organizației județene. A fost un veritabil joc psihologic. Dan Nechifor nici nu a refuzat ferm propunerea, fiindcă indirect și-ar fi informat contracandidații că va candida, dar nici nu a acceptat-o clar astfel că, în ziua în care și-a depus candidatura, a anunțat că renunță la președinția comisiei de organizare a scrutinului, după ce a avut grijă să nu semneze vreun act în această calitate, pentru  nu i se putea contesta dreptul de a intra în cursă.

 


5.Comisia de organizare a alegerilor intră pe mâna omului care a rupt PNL-ul și a făcut PDL-ul cu partidul lui Băsescu


Foștii pedeliști din PNL au avut un rol major în tot acest plan. Președintele COCON este Theodor Stolojan, fost președinte al partidului, nimeni altul decât liderul grupului care în 2006 a rupt o parte a PNL și a creat PLD, formațiune care apoi a fuzionat cu PD-ul lui Traian Băsescu și a format PDL, partid care ulterior  s-a unificat cu PNL.

 

După 15 ani, actori principali ai întregii manevre sunt pe plan național cam aceiași: Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan. Ministrul Lucian Bode tot din fostul PDL provine. Întâlnirea care a precedat înscrierea lui Dan Nechifor ar fi avut loc la Suceava cu Gheorghe Flutur gazdă de seamă, iar liderul liberalilor suceveni a luat parte și la vizita lui Florin Cîțu la Botoșani.

 

6.Bătălia devine pe față una între vechiul PNL și fostul PDL, așa că Achiței îi face culoar lui Nechifor ca să nu rupă voturile


Cum în final s-a ajuns practic la o bătălie între vechii liberali și foștii pedeliști, rămânerea în cursă atât a lui Cristian Achiței, cât și a lui Dan Nechifor ar fi dus la împărțirea voturilor din bazinul portocaliu din PNL astfel încât senatorul s-a retras pentru a-i netezi calea spre funcție primului reprezentant al Guvernului în județ.


Care crede că intrarea sa în această bătălie politică nu trebuie privită ”conspirativ”.


”De ce nu ținem cont și de om? De ce privim așa ca o teorie conspiraționistă? Odată ce m-am hotărât să intru în cursă înseamnă că sunt convins că pot să schimb ceva”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Orban i-a cerut degeaba lui Nechifor să nu candideze


Pe data de 12 iunie prefectul a făcut parte din delegația care l-a întâmpinat la Palatul Administrativ pe președintele PNL. Atunci, Ludovic Orban a fost întrebat despre implicarea prefecților în alegerile interne și de față cu Dan Nechifor și-a exprimat dezacordul față de înscrierea acestora.


”Categoric nu! Asta am și cerut: neutralitate în competiția internă pentru că ei au și funcții administrative și nu este bine să manifeste un partizanat pentru un candidat sau altul. Și vă spun și de ce: prefectul și subprefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Ei, din punct de vedere administrativ, sunt subordonați Guvernului și premierului. Dacă ei se poziționează în favoarea premierului, toată lumea poate să suspecteze că se datorează subordonării administrative. Dacă se poziționează de partea mea, lumea poate să speculeze că ei nu respectă ierarhia administrativă și că practic sunt împotriva premierului. Deci asta este o chestiune de principiu. De regulă, toți cei care au funcții de demnitate publică – secretari de stat, președinți de agenții, prefecți, subprefecți – din punctul meu de vedere trebuie să manifeste o neutralitate politică”,


Ludovic Orban, președinte PNL.


Întrebat de reporterul Botoșăneanul despre candidatura sa, venită după afirmațiile făcute de șeful său de partid, Dan Nechifor le-a catalogat drept ”recomandări” și nu le-a considerat obligatorii.


”Categoric nu, în nici un caz pentru funcția de președinte”, a repetat atunci Ludovic Orban când a fost întrebat dacă prefecții ar trebui să candideze la scrutinul intern.


La acea întâlnire Dan Nechifor nu l-a contrazis pe Ludovic Orban. Iar după 15 zile și-a depus candidatura.


Și nu este singurul prefect din țară intrat în focul alegerilor din PNL, Neamț și Mureș sunt doar două alte exemple.

 

A știut cine a trebuit să știe


Dincolo de toate aceste lucruri, elocvent este faptul că, poate cel mai important om de afaceri din Botoșani, i-a transmis reporterului Botoșăneanul încă din perioada Paștelui că ”Dan Nechifor va candida la președinția PNL Botoșani și are mari șanse să câștige”. Asta demonstrează că planul de propulsare a prefectului în funcția de lider al organizației liberale a fost conceput de multă vreme, însă a știut despre el un grup extrem de redus de oameni. Grup din care nu a făcut parte și Costel Șoptică. Dar din care au făcut parte oameni cu mare potență financiară, foarte interesați de cine conduce la Botoșani principalul partidul de guvernământ.

 

Totul s-a frânt însă la 10 voturi.

 

loading...
GATA alegerile interne din PNL, Șoptică reales președinte, are în BPJ aproape toți oamenii din echipa sa– LISTA FINALĂ
Șoptică fericit la final: Vreau să vă spun: Fraților, gata! Nechifor: Nu plec din PNL VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Loading...
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Loading...
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
Cine se mai ocupa de munca la negru in judet ( mai ales in constructii).? Pentru bani de pensii si salarii ne imprumutam in continuare ?
12 iulie 2021, 09:32
Bravo Soptica! Liber la angajari de acum . Ai grija la min transporturilor ca Drula umbla cu microfonul la el
5 iulie 2021, 17:51
De parca sub achitei a castigat vreodată... Hai lăsați-o pe asta cu ”vai, cum se poate...” Sunteți toți o apă si-un pământ! Noroc de manunchiul de primari că altfel v-ar roade câinii de .ur! numai pupincuriști, beizadele ”cu diplomă” si fripturisti analfabeți.
5 iulie 2021, 12:33
Cum pot oamenii astia sa voteze un pierzator,in fata PSD in jud Botosani.Sub Soptica PNL a pierdut tot timpul in fata PSD.Jud Botosani cu cei mai prosti din tara,voteza in continuare cu echipa pierzatoare,daca iese Catu la toamna la congres degeaba a castigat Soptica
5 iulie 2021, 11:53
Soptelu nu a inteles un lucru- NU A CÂȘTIGAT EL! A câșigat doar puțin timp PNL-ul . Au câștigat Oloeru, Macovei, Gireadă si toti cei care au crezut că PNL mai are o șansă prin Orban. Dacă dl Oloeru și-a spus clar punctul de vedere, dacă Ada Macovei a făcut la fel, dumneata dle Soptică ai incercat să te eschivezi. Poate ai făcut unele lucruri pe care opozantii le cunosc si le-ar fi varsat acolo in sala si soarta ar fi fost alta. Dacă in campanie te-am sustinut aici, pe forum, intre timp am aflat cam ce limite ai si mi-e rusine. Roagă-te să rămână Orban, caci altfel ”marea victorie” va fi doar o amintire iar PNL-ul iți va inchide ușa pentru totdeauna, că așa este moda pe acolo. Mulțumeste-le oamenilor care te-au votat și care, probabil, așteaptă să-i ajuți așa cum le-ai promis.
5 iulie 2021, 11:35
Prefect, subprefect, functii ocupate de clasa muncitoare. Si cu asta am spus tot
5 iulie 2021, 09:11
Oameni de rahat , mai bine ar face ceva pt Bt , dar nimic in 2 ani , doar lupa după ciolan
5 iulie 2021, 07:27
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.4 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.