Ancheta săptămânii
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă

Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.

PNL și-a deschis porțile pentru ALDE


S-a întocmit și un protocol care prevedea și un algoritm prin care membrii ALDE să fie reprezentați în structurile de conducere ale PNL, dar și pe listele pentru alegerile locale din 2024.


Cum însă aleșii locali își pierd mandatele dacă părăsesc partidul din partea căruia au candidat, s-a convenit în cele din urmă să nu se mai facă o unificare, ci membrii ALDE care doresc să intre în PNL să depună adeziuni și să fie primiți, iar primarii și consilierii să aștepte până cu jumătate de an înaintea scrutinului, când mandatele nu le mai sunt invalidate dacă schimbă formațiunea politică.


Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL a hotărât vineri să nu mai voteze protocolul, însă să aplice de principiu ceea ce stipula acesta.


”Nu mai facem nici un protocol, nimic, cine vrea să vină la noi, să vină, că noi îl primim cu drag, ușa la intrarea în partid este deschisă. Nu am mai luat în discuție protocolul, pur și simplu decizia pe care a luat-o și d-na (Roxana Țurcanu – n.r.), și-a dat demisia de acolo și vine dincoace, noi îi primim pe toți cei din ALDE care doresc să vină în PNL”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


A adăugat că, ”în principiu preluăm structura lor și vedem posibilitatea de a avea același număr de aleși”

 

Un medic, un inginer, un om de afaceri, un profesor


Iar una dintre principalele prevederi din protocol, care deși nu va mai fi semnat, va fi aplicată, este ca BPJ să fie lărgit cu șase membri, locuri rezervate pentru cei veniți din ALDE, care vor fi invitați permanenți și vor avea vot consultativ.


Medicul Alin Atudoroae, inginerul Gelu Matei, antreprenorul Iulian Mandraburcă și bineînțeles fostul președinte ALDE, Roxana Țurcanu, fac parte din cei șase liberali-democrați care vor fi cooptați în BPJ-ul liberal.


Actual vicepreședinte ALDE, dar fost președinte al PNL Botoșani, Florin Țurcanu ar urma să revină și el după șapte ani între liberali.


”Eu acolo am crescut politic, dar nu vreau funcții, nu vreau nimic”.


Este posibil să se ocupe de mobilizarea partidului în mediul rural.


Locuri pentru ALDE și la municipii


Schema se va aplica și la Biroul Politic Local (BPL) de la Botoșani, dar și la cel de la Dorohoi, doar că în cele două municipii ALDE va primi câte trei locuri.


De asemenea, în celelalte BPL-uri s-a decis ca celor de la ALDE să le revină poziții egale cu numărul de consilieri pe care partidul îi are în fiecare oraș și comună.


În protocol era inserată și o prevedere prin care să se asigure locuri și celor de la ALDE, într-un algoritm de genul, ”după șase liberali, urmează un fost membru ALDE, după alți șase membri PNL, vine iarăși unul de la ALDE”, însă despre acest aspect președintele PNL Botoșani a arătat că este prematur să se discute ținând cont că mai sunt doi ani până la alegerile locale.


”Cei care vor avea valoare și vor demonstra în cercetările sociologice și în sondaje că sunt cei mai buni, vor candida pe listele noastre, inclusiv la Consiliul Județean și la primării”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


BPJ-ul ar urma să dezbată săptămânal adeziunile primite de la ALDE.


 
S-a rupt la centru, dar s-a făcut cumva la județ


La începutul anului, conducerile centrale ale PNL și ALDE au demarat negocieri pentru o unificare, numai că s-au blocat după îndepărtarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL.


În vară, liderii de la centru ai ALDE au început discuții cu PSD, lucru care însă nu a fost pe placul șefilor de la Botoșani ai partidului, care au hotărât să rezolve problema pe cont propriu și pentru a nu ajunge în rândurile social-democraților au accelerat negocierile cu PNL.

 


ALDE în două bărci la CJ


Această formă mai rară de fuziune, printr-o demisie colectivă, îi va aduce pe vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean, Bogdan Dăscălescu, și pe cei doi consilieri județeni ai partidului într-o situație cel puțin delicată întrucât partidul din care formal vor face parte în continuare are o alianță la nivel de CJ cu PSD, dar pe de altă parte, date fiind cele convenite cu liberalii, ar trebui să voteze alături de aleșii PNL.


Ori majoritatea social-democraților din CJ depinde tocmai de consilierii de la ALDE.


Deputatul Costel Șoptică a arătat că nu s-a discutat această problemă, însă nu crede că vor fi probleme majore pentru că ”și noi PNL-ul – să nu uităm că suntem într-o coaliție - dacă vin cu proiecte fezabile și pentru botoșăneni, am votat tot timpul, nu ne-am opus niciodată. Cel puțin la nivel județean, la nivelul municipiului lucrurile sunt mai nuanțate, acolo este o altă discuție”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Lidera ALDE Botoșani, Roxana Țurcanu, revine în PNL cu aproape toată echipa: Toți pentru unul și unul pentru toți
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia

 

Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
am votat 30 de ani numai PNL, acum ca ati adus toti penalii si v-ati aliat cu PSD, o sa va voteze......bunica din groapa
14 martie 2023, 14:15
Asta inseamna ca le este frica ca nu vor prinde nici o bucata de ciolan la alegerile viitoare si au vrut sa-si asigure traiul decent incontinuare , pacat ca unii oameni sunt profesionisti adevarati ( medicul Atudoroae Alin ) restul sunt slugile lui Turcanu ( inginerul Matei ) pusi in functii numai pe criterii politice pentru a mulge bani pentru partid.
1 octombrie 2022, 22:24
toata viata am votat PNL, acum sa va voteze mutu...toti umbla dupa ciolan , nu au nici un reper moral,toti o apa si-un pamant...
23 septembrie 2022, 19:25
Nici psd nu va lua pe niciunul din ALDE, pentr simplul fapt ca are destui pupatori de ghiul doamna.
22 septembrie 2022, 22:40
Sobolanii parasesc primii corabia. Turcanu fuge la pnl si uita promisiunile facute celor din alde care l au urmat, flutur fuge catre AUR. Probabil, din toata camarila vor lua cu ei pe cei care sunt "draguti". Sa fim seriosi, daca pnl avea nevoie de alde, avea loc un proces urgent de fuziune prin absorbtie. Turcanu crede ca s a salvat. Poate, dar a tradat. Dar ce conteaza, el oricum va face PA!
22 septembrie 2022, 22:11
Nu vreau nimic pt mine, vreau pt roxana, ca ea are studii pe bune. Ha, ha, ha! Vrabia malai viseaza!
22 septembrie 2022, 21:52
Șoptică, ai adus valorile în partid.
20 septembrie 2022, 22:54
Când sunt liberali onești și de buna-credinta: atunci când vor sa reunifice Dreapta și sa revină în Pnl sau atunci când fac înțelegeți inexplicabile la Botoșani cu Psd pentru 2,3 funcții personale, pentru 2,3 firimituri la CJ sau ApaGrup ???
19 septembrie 2022, 09:29
Dar trepădușii ăștia nu au dispărut odată cu Tăriceanu?
19 septembrie 2022, 09:04
O mare curvasareala politica. După ce a obținut funcții de la PSD în 2020 pentru asigurarea majorității la Consiliul Județean, acum de frica sa nu rămână cu nimic pentru ca au mințit electoratul, își pregătesc culcușul pentru 2024 la PNL. Neserioși toți.
19 septembrie 2022, 08:28
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.3 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.