Top News
Vioara lui Florin Ionescu-Galați și bagheta lui Alexandru Ganea, într-un concert de excepție al Filarmonicii ”George Enescu” - FOTO&VIDEO

Într-un timp în care lumea pare a nu reuși să iasă din haosul pandemiei, muzica devine balsam sufletesc.

Într-o formulă scenică aproape consacrată, dirijorul Alexandru Ganea și violonistul Florin Ionescu-Galați s-au aflat din nou, vineri seara, alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.

 

Absolvent al Liceului de Arte ”George Enescu” din București (1990), cu licență și master în cadrul Academiei de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală din București, specializarea vioară, Alexandru Ganea avea să aleagă în final cariera dirijorală, urmând și cursurile de Compoziție, Muzicologie și Dirijat din cadrul Universității Naționale de Muzică din București. S-a specializat continuu, iar în anul 2010 devine Doctor în Muzică. Deține un întreg portofoliu de premii naționale și internaționale. A colaborat cu pianiști precum Valentin Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Horia Maxim, Răzvan Dragnea, cu violoniştii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Cornelia Bronzetti, violonceliştii Marin Cazacu, Răzvan Suma, Alexandru Moroşanu, harpistul Ion Ivan Roncea, clarinetistul Dan Avramovici, flautistul Cătălin Opriţoiu, cornistul Petrea Gâscă, sopranele Felicia Filip şi Valentina Naforniţă.

 

 

Solist permanent al Filarmonicii Botoșani, violonistul Florin Ionescu-Galaţi s-a născut pe 19 aprilie 1970. A început să studieze vioara cu tatăl său, continuând apoi la Şcoala de Muzică din Braşov şi Universitatea de Muzică din Bucureşti cu binecunoscutul maestru Ştefan Gheorghiu. Distins cu premii la diferite concursuri, Florin Ionescu-Galați a început să concerteze încă de la vârsta de 10 ani, înscriindu-şi în palmares numeroase concerte şi recitaluri susţinute atât în ţară cât şi peste hotare.

 

 

Programul de vineri seara s-a armonizat nu doar datorită lucrărilor muzicale prezentate publicului, ci și interpretării de excepție a violonistului Florin Ionescu-Galați.

 

Seara a fost deschisă cu ”Carmen”, Preludiul la actul I ("Les Toréadors"), a lui Georges Bizet, compozitorul despre care s-a spus că ar fi ”omul unei singure opere”. În ciuda faptului că nu mai puțin celebrul Nietzsche o clasifica, admirativ, desigur, drept o ”muzică fără pretenții de profunzime”, dar ”încântătoare prin simplitatea ei, atât de vioaie de neafectată și de sinceră”, criticii muzicali îi atribuie operei ”Carmen” o ”profunzime mult mai mare”, ce ”se remarcă printr-o concepție strălucită”. ”Carmen” rămâne, de altfel, cea mai cunoscută lucrare a lui Bizet, bazată pe nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée (scrisă în 1846).

 

În anul 1875 (3 martie), când a avut premiera operei ”Carmen”, Georges Bizet avea 36 de ani. Era convins că va urma un eșec, că opera compusă de el va fi respinsă, considerată drept ”imorală și vulgară”. Desigur, chiar fără a fi un succes răsunător, opera ”Carmen” nu a fost nici ”o cădere definitivă”. Wagner însuși rostise convins: ”Slavă Domnului, iată în sfârșit un compozitor cu idei”. Iar Piotr Ilici Ceaikovski lansa o previziune ce avea să se adeverească: ”Carmen va fi cea mai populară operă din lume”. Georges Bizet nu a mai apucat să se bucure de aceste cuvinte. La trei luni de la premieră, pe 3 iunie 1875, compozitorul se stingea din viață, în urma unui reumatism articular cu complicații cardiace.

 

Cele câteva minute care au deschis concertul de vineri seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, au reamintit melomanilor că muzica nu este doar nemuritoare, ci și permanent înnoitoare. Spiritul operei lui Bizet a readus în sală personajele lui Mérimée, personaje alături de care, după cum opina Harold Schonberg, totul devine ”îndrăzneț, riscant, neconvențional”.

 

Seara a continuat cu "Introducere și Rondo capriccioso" pentru vioară și orchestră, în la minor, op. 28, de Camille Saint-Saëns, prilej cu care pe scena botoșăneană a fost invitat violonistul Florin Ionescu-Galați. Un compozitor mai rar abordat în repertoriile de concert, Camille Saint-Saëns (1835-1921) a compus ”Introducere…” în anul 1863, lucrarea fiind dedicată violonistului Pablo Sarasate, căruia i s-a și încredințat, de altfel, interpretarea părții solistice la momentul premierei (1867).

 

Compozitor tehnic prin excelență (calitate care deseori îl izolează muzical, reproșându-i-se lipsa de idei în favoarea tehnicii), Camille Saint-Saëns a fost considerat, în vremea sa, un copil-minune, ”cel mai uluitor din întreaga istorie a muzicii” (cf. Schonberg).  A început să cânte la pian de la doi ani și jumătate, iar înainte să împlinească trei ani știa să scrie și să citească. Tot atunci, la trei ani, a compus și prima piesă. La cinci ani deja susținea recitaluri cu public.

 

Florin Ionescu-Galați a oferit melomanilor botoșăneni, vineri seara, o interpretare de excepție a părții solistice din lucrarea lui Saint-Saëns, demonstrându-și cu asupra de măsură virtuozitatea violonistică.

 

Pablo de Sarasate (1844-1920), cel care, în 1867, interpreta, sub bagheta compozitorului  Camille Saint-Saëns, "Introducere și Rondo capriccioso", a fost nu mai puțin apreciat în vremea sa, fiind la fel de precoce și de talentat. Cea mai cunoscută compoziție a lui Pablo de Sarasate rămâne până astăzi "Zigeunerweisen" - Melodii lăutărești pentru vioară și orchestră, op. 20, lucrarea pe care botoșănenii prezenți vineri seara în sală au audiat-o, solistul fiind același Florin Ionescu-Galați.

 

Compusă în anul 1878, lucrarea "Zigeunerweisen", a lui Pablo de Sarasate, a avut premiera la Leipzig în același an. În ciuda titlului, criticii sunt de părere că Sarasate a identificat greșit muzica populară maghiară cu cea țigănească și că, în fapt, temele lucrării sunt preluate din folclorul maghiar, nefiind de origine țigănească.

 

Faima de virtuoz a lui Pablo de Sarasate s-a transferat, prin muzică, și interpreților operei sale. Din nou, violonistul Ionescu-Galați le-a oferit melomanilor, alături de instrumentiștii Filarmonicii Botoșani, momente de reală virtuozitate și expresivitate artistică. Iar aplauzele care au răsunat în sala de concert au fost deopotrivă adresate solistului, instrumentiștilor și dirijorului de la pupitrul orchestrei.

 

 

Seara s-a încheiat în acordurile Simfoniei nr. 5, în si bemol major, D. 485, de Fr. Schubert. Pentru un compozitor care a trăit aproape 32 de ani (1797-1828) și despre care s-a spus că s-a aflat mereu în umbra uriașului Beethoven, Franz Schubert nu s-a bucurat de reputația pe care ar fi meritat-o, fiind pe deasupra considerat drept un personaj misterios, tocmai datorită discreției în care se învăluia. Compune ”Simfonia…” în 1816, în perioada în care activa ca asistent la școala tatălui său. O lucrare elegantă, cu o orchestrație armonioasă, în același timp veselă, plină de elan.

 

Aplauzele de final ale publicului au răsplătit, meritat, un concert al Filarmonicii ”George Enescu” bine structurat și armonizat.

 

Sobrietatea delicată a dirijorului Alexandru Ganea - care a însoțit arderea interpretativă a violonistului Florin Ionescu-Galați - a pus în valoare și orchestra Filarmonicii, cu toții reușind împreună încă o seară muzicală de calitate.

 

La final, într-un gest de generozitate artistică, dirijorul Alexandru Ganea și-a felicitat instrumentiștii, gestul fiind susținut cu aplauze de publicul meloman.

 

Programul viitor va sta sub bagheta dirijorului Corvin Matei, invitat fiind clarinetistul Petru Pane. Se vor audia lucrări de Antonín Dvořák , C.M. von Weber și Igor Stravinski.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Reorganizare la Județ cu suplimentare de posturi: Șefii, aproape de a primi „cadou” câte un consilier – DOCUMENT
Noua organigramă propusă pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean trebuie votată de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare.
E caniculă, ce facem cu animalele fără stăpân? - Cei care vor fi prinși vor fi filmați și reclamați la Poliție / Ține de civilizație - GALERIE FOTO
Nu doar oamenii suportă greu temperaturile ridicate din ultima perioadă. Și dacă animalele de companie aflate în grija unui proprietar sunt mai ferite de pericole, situația se schimbă foarte mult atunci când vorbim de pisicile sau cățeii fără stăpân.
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?
Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.
Botoșăneanca plecată din Avrămeni și devenită portdrapelul României la Jocurile Olimpice: Naţiunea noastră este puternicăVIDEO & GALERIE FOTO
Canotajul românesc a intrat în focurile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 încă din prima zi a competiției. România a avut două echipaje care s-au calificat direct în semifinale, cele de dublu vâsle, Ancuța Bodnar – Simona Radiș și Ioan Prundeanu – Marian Enache.
Doar la șase licee elevii au intrat cu medii de peste 5, val de admiși cu medii de 2 & 3 și ceva – TOPUL liceelor din Botoșani după repartizarea computerizată
Un an și jumătate de învățământ online pare să își fi pus serios amprenta asupra calității actului educațional. Definitoriu este ceea ce s-a întâmplat la repartizarea computerizată a elevilor la licee.
A rămas cum au stabilit! 1 milion de lei din banii botoșănenilor pentru retrogradata cu zero puncte Magnum după o evaluare de poveste a contestațiilor
S-a întrunit comisia de evaluare a contestațiilor și a efectuat o verificare a contestațiilor depuse în cadrul sesiunii de acordare a finanțărilor nerambursabile pe legea sportului, în urma căreia s-au dat punctajele finale.
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
Loading...
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Loading...
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.5 o C
Dorohoi
30.5 o C
Bucecea
31.1 o C
Darabani
29.1 o C
Saveni
31.1 o C
Ştefăneşti
36.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.