Top News
Trei botoşăneni medaliați la Balcaniada de Matematică din Macedonia: O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele - FOTO

Astăzi, 14 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Matematicii, vă prezentăm trei botoșăneni care s-au întors de la Balcaniada de Matematică din Macedonia cu rezultate excepționale: o medalie de aur și două de bronz.

Trei botoșăneni au dovedit, în ultimele zile, că școala românească a fost și rămâne la înălțime. Trei tineri care fac cinste țării, dar și profesorilor care, în Botoșani sau Dorohoi, le-au descifrat tainele matematicii și i-au pregătit pentru marile competiții.

 

”Învăţând matematica, înveţi să gândeşti”, spunea marele Grigore Moisil. Și au dovedit acest lucru toți cei care – de-a lungul timpului – s-au dedicat studiului acestui domeniu. Despre matematică se vorbește ca despre ”regina științelor”. Sau ”muzica rațiunii”. Cert este că, dincolo de satisfacțiile pe care le creează, matematica deschide ferestre către viitor, indiferent că vorbim despre cercetare, educație sau inovație.

 

 

61 de premii, 28 obţinute de români!

 

 

 

 

În perioada 7-12 martie 2023, în Struga, Macedonia de Nord, s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție a „South Eastern European Mathematical Competition for University Students” (SEEMOUS).

 

Scopul competiției este acela de a încuraja studenții cu dotări matematice spre alte realizări matematice și de a crea relații noi, prietenoase și benefice între studenții și educatorii instituțiilor participante.

 

La competiţie au participat 90 de studenţi din anii I și II, ce au reprezentat 24 de universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turkmenistan.

 

Dintre cei 90 de participanți, nu mai puțin de 61 au fost premiați. În urma probelor de concurs, studenții români au câștigat 28 de premii.

 

Dintre cei 28 de studenți din România, trei sunt absolvenți ai unor licee din Botoșani. Este vorba despre Gabriel Brehuescu, Mirel-Alin Ciornei și Gabriel-Constantin Guțic, toți trei studenți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Matematică.  Echipa UAIC a fost coordonată de asist. univ. dr. Teodor Chelmuș, de la Facultatea de Matematică.

 

 

”O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele”

 

 

 

 

Gabriel Brehuescu a fost distins cu Medalie de Aur. Este student al Facultății de Matematică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este absolvent al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Botoșani.

 

”Am obținut o medalie de aur la concursul internațional SEEMOUS, cu locul 6. Acest concurs a reprezentat pentru mine o ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele și pregătirea mea matematică. Totodată, a ajutat la consolidarea relațiilor dintre studenții de la diferite facultăți din țară, dar și din străinătate, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional”,

Gabriel Brehuescu, Facultatea de Matematică

 

 

”Concursul în sine a avut o dificultate foarte ridicată”

 

 

 

 

Gabriel Guțic a obținut Medalie de Bronz. Este student în anul II la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași, Facultatea de Matematică, filiera Matematică-Informatică. A absolvit Colegiul Național "Grigore Ghica" Dorohoi și spune că, deși competiția a avut un nivel de dificultate foarte ridicat, ”a fost numai bun pentru a ne testa abilitățile în matematică”.

 

”Concursul SEEMOUS a fost o experiență frumoasă pentru a ne dezvolta cunoștințele în matematică, pentru a cunoaște persoane noi cu pasiuni comune cu ale noastre și pentru a vizita o nouă țară. Locația concursului a fost superbă, hotelul impresionant, iar priveliștea la lac a fost de vis. Concursul în sine a avut o dificultate foarte ridicată, dar a fost numai bun pentru a ne testa abilitățile în matematică”,

Gabriel Guțic, Facultatea de Matematică

 

 

”Balcaniada a fost o experiență minunată”

 

 

 

 

Mirel-Alin Ciornei este, de asemenea, în anul II al Facultății de Matematică, specializarea Matematică-Informatică. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 12 din Botoșani, absolvind apoi Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din același oraș. La Balcaniada din Macedonia a obținut Medalia de Bronz.

 

”Balcaniada a fost o experiență minunată, fiind prima de această anvergură la care particip. A fost un prilej deosebit de a cunoaște oameni noi și locuri inimaginabil de frumoase, în acest an Balcaniada având loc în Struga, Macedonia”,

Mirel-Alin Ciornei, Facultatea de Matematică

 

 

14 martie, Ziua Internațională a Matematicii sau Ziua Pi

 

Ziua Internațională a Matematicii a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019. Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi, fiind sărbătorită pentru prima dată în 1988.

 

O zi în care matematicienii și iubitorii de științe exacte îşi exprimă, o dată în plus, pasiunea pentru acest domeniu fascinant. Sărbătorirea Zilei Internaționale a Matematicii la aceeași dată extinde semnificația Zilei Pi (3,14) include întregul spectru al matematicii.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
Botoșani: Competiție pentru matematicieni și conferință națională dedicată lui Octav Onicescu

 

 

Florentina TONIȚĂ
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
IMAGINILE surprinse în Lidl de Protecția Consumatorilor făcute publice, amenzi uriașe pentru produse stricate și mizerie – VIDEO&FOTO
La o săptămână distanță de la efectuarea controalelor în cele patru magazine Lidl din Botoșani, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au transmis în mod oficial rezultatele verificărilor.
MINUNE: Fostul cinematograf preluat de Primărie după ce doi liberali au ignorat semnalul partidului
La o lună distanță de la votul negativ privitor la preluarea fostului cinematograf Luceafărul de către Primărie, demersurile primarului s-au finalizat cu rezultat pozitiv.
Cruce de piatră sfințită de armeni pe Calea Națională, episcopul ajuns la Botoșani: Dacă mergeți în Armenia nu o să găsiți palate regeștiFOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, comunitatea armeană din Botoșani a organizat astăzi, 28 octombrie 2023, slujba de sfințire a crucii de piatră amplasată pe Calea Națională, în zona complexului Orhideea.
Șeful Aviației Române a ajuns la Botoșani pentru noul heliport al județului, obiectivul vizitat de oficialități importante – VIDEO & GALERIE FOTO
În sfârșit, acest obiectiv despre care doar s-a vorbit la Botoșani, fiind nefolosit după finalizarea lucrărilor, a devenit operațional.Momentul a fost marcat prin prezența în municipiu a unor șefi importanți din capitală.
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.7 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.