Top News
Consilierii de la municipiu se bat în ședințe pentru a-și impune propriii șefi: primarul o convocare, consilierii fostului primar altă convocare

Concurs de putere pe societatea de transport a orașului din partea politicienilor din Consiliul Local Botoșani. Eltrans stă de mai bine de jumătate de an fără Consiliu de Administrație, din cauza faptului că persoanele care au promovat un concurs, nu corespund politic.

Fief liberal în CA-ul de la Eltrans

 

Acest conflict „s-a născut” după ce la selecția organizată de o firmă privată a rezultat o listă de prezumtivi administratori care fac parte din același partid – PNL. Ori, cum după alegerile din septembrie 2020 Primăria este condusă de primar PSD, noua componență a Consiliului de Administrație nu corespunde cu planurile actualului edil șef care și-ar dori propriii oameni în această structură, pentru a-și pune în aplicare propriile planuri în privința administrării companiei de transport public.

 

Un precedent creat la fiecare patru ani, când au loc alegeri locale și când fiecare primar își dorește să aibă control în aceste firme.

 

De-a lungul lunilor de după alegeri s-a încercat, fără a se obține voturile necesare în Consiliul Local Botoșani, mandatarea celor cinci liberali în CA-ul de la Eltrans. De altfel și în ședința din 31 martie 2021 proiectul a fost supus dezbaterii, fiind respins.

 

Care „mușchi” politic va fi mai puternic?

 

Mai departe s-a creat o situație aproape fără precedent prin care, cele două tabere politice din plenul municipal au convocat fiecare câte o ședință extraordinară, două zile la rând, cu același scop, și anume să ofere funcționalitate unui CA, fiecare cu componența dorită.

 

Primul care a convocat ședința este primarul Cosmin Andrei, alături de grupul PSD, pentru data de 6 aprilie 2021, ora 13:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu prezență fizică, pentru votarea unicului „proiect de hotărâre privind împuternicirea reprezentanților Municipiului Botoșani în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Eltrans SA în vederea demarării procedurii de selecție și numirea administratorilor provizorii la SC Eltrans SA”.

 

Sunt mandatați Bogdan Buhăianu și Călin Bosovici care să acorde un vot pentru numirea a cinci persoane care vor avea calitatea de administratori provizorii pentru o perioadă de patru luni cu posibilitatea prelungirii până la șase luni.

 

Nu se cunosc cei cinci, propunerile urmând a fi făcute în ședință.

 

Consilierii mandatați ar urma să semneze contractele de mandat ale administratorilor provizorii, propuși în plen și totodată să dispună demararea procedurii de organizare a unui nou concurs.

 

Motivele invocate pentru respingerea celor cinci liberali 

 

În raportul de specialitate anexat se explică și motivul respingerii celor cinci care au promovat un concurs:

 

„Nici expertul independent, nici comitetul de remunerare și nominalizare din cadrul CA al societății nu au consultat autoritatea publică tutelară, adică Primăria Botoșani în momentul în care au elaborat componența inițială și integrală a planului de selecție (...) astfel încât autoritatea publică a fost în imposibilitatea de a-și exprima punctul de vedere privind mai ales profilul noului consiliu și profilul membrilor”,

raport de specialitate

 

Scrisorile de intenție ale candidaților răspund doar parțial cerințelor stabilite prin Scrisoarea de Așteptări a autorității publice tutelare, a activității de gestionare a parcărilor publice și a modului de satisfacere a doleanțelor publicului călător, beneficiar de noile condiții de transport cu autobuze.

 

 

„Există suspiciuni rezonabile cu privire la corectitudinea desfășurării selecției, mai ales că la faza de interviu a candidaților, a participat și jurista SC Eltrans (nu există dispoziție scrisă din partea conducătorului societății sau o solicitare scrisă din partea firmei specializată în recrutarea de resurse umane), fapt nepermis de legislație având în vedere că selecția aprobată de AGA s-a făcut de expertul independent, cu atât mai mult cu cât actele solicitate au fost transmise cu întârziere după insistențe repetate ale administrației publice locale”,

raport de specialitate

 

Toma a schimbat tabăra

 

A doua zi, liberalii împreună cu consilierii de la USR și, culmea, cu Liviu Toma, consilierul care a ajuns viceprimar grație PSD, au convocat o altă ședință extraordinară, tot la Casa Sindicatelor, de la ora 10:00, din nou cu un unic „proiect de hotărâre privind împuternicirea reprezentanților Municipiului Botoșani în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Eltrans SA în vederea numirii administratorilor SC Eltrans SA”

 

Vot pentru numirea următorilor administratori:

  • Carmen Achiței
  • Victor Ivănescu
  • Cristian Hrițcu
  • Serghi Crăcană
  • Adrian Poclid

 

Aceștia ar avea mandat de 4 ani iar Bogdan Buhăianu și Călin Bosovici sunt din nou împuterniciți de CL să semneze contractele de mandat.

 

Prefectul stinge lumina

 

Semnatarii sunt Andrei Amos, Cătălin Boboc, Daniel Botezatu, Raluca Curelariu (USR), Cătălin Flutur, Gheorghiță Marcel (USR) Cătălina Lupașcu, Ada Macovei, Maricel Maxim, Monica Răileanu, Liviu Toma (Pro România) și Eugen Țurcanu.

 

Rămâne de văzut votul care va fi acordat de aleșii municipali la ședința de marți, convocată de primar și PSD și dacă cea de-a doua zi, din punct de vedere legal, se mai poate desfășura. În orice caz, cel mai probabil, prefectul Dan Nechifor va avea rol decisiv pentru cele două hotărâri care vor fi adoptate (sau nu), prin acordarea avizului de legalitate, dacă va fi cazul.

 

loading...
Înțepături cu „tâlc” în Consiliul Local pentru niște șefi care există dar nu sunt doriți
O parte din autobuzele noi din Turcia duse la service cu mici defecțiuni: Mai au și mici incidente, nu sunt majore, dar ne încurcă câteodată FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Instituția care stă de jumătate de an fără conducere, la un pas să aibă director
De aproape șapte luni, una dintre unitățile de stat de la Botoșani este condusă prin telefon sau e-mail. Este drept nu are o mare vizibilitate la public și niciun colectiv numeros, însă funcționalitatea sa este necesară.
Un puști prins la o casă de schimb valutar din Primăverii cu sute de euro falși
S-a întâmplat în după amiaza zilei de miercuri, 5 mai 2021, la o casă de schimb valutar din zona Primăverii a municipiului Botoșani.
Botoșănean bătut cu pumnii și picioarele de o gașcă de tineri, în timp ce venea de la biserică, în noaptea de Înviere – FOTO
Noaptea în care suflarea creștin-ortodoxă primește Lumina Sfântă pentru a o duce acasă nu este una de pace și liniște sufletească chiar pentru toți botoșănenii.
Sărbători încheiate la spital: Botoșăneni ajunși la Urgențe după ce au mâncat și au băut prea mult
După masa bogată de Paşti au fost persoane care au ajuns la spital. Unele au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, altele fiindcă au băut peste măsură.
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Loading...
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Loading...
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO
Săptămâna trecută, sâmbătă, au trecut pe la standurile amenajate pe platforma de la Piața Mare din imediata apropiere a Pietonalului Transilvaniei, șefii județului și municipiului.
Dacă de jumătate de an Eltrans nu are CA, înseamnă ca cineva doarme, un primar harnic și corect organiza sedinte in fiecare zi pana se rezolva problema.
2 aprilie 2021, 21:48
Pt o buna informare a cititorilor care ședința fost convocată mai intai ??? Se poate afla ușor acest lucru pt ca sa ne dam seama cine joaca murdar in speța prezentată. Pe majoritatea cailor de comunicare se precizează faptul ca prima convocare a fost făcută de liberali, iar primarul prins in ofsaid a fost nevoit sa convoace o alta ședința marți cu același subiect.
2 aprilie 2021, 21:13
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.3 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
12.4 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
9.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.