Top News
Monument militar vegheat de un avion și un obuzier, dezvelit la Botoșani într-o ceremonie unică și emoționantă: Ei au ales Calea EternitățiiVIDEO & GALERIE FOTO

Pentru câteva ore, Hlipiceni a devenit capitala neoficială a județului. A trăit o zi unică, așa cum a spus-o în mai multe rânduri chiar primarul Marian Luchian, prilejuită de inaugurarea monumentului închinat eroilor din localitate care și-au dat viața pentru apărarea patriei în cele două războaie mondiale.

Președintele Iohannis și-a trimis un general consilier la ceremonie


După ce a avut o contribuție decisivă la restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul comunei, peste drum, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare, a inițiat construcția unui ansamblu care, pe lângă monumentul propriu-zis realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, include un avion Delfin L 29, simbol al Forțelor Aeriene Române și un obuzier cu calibrul de 122 disponibilizat de Armata Română.


Astăzi, în prezența unei pleiade de oficialități, atât din Botoșani, cât și din București și alte județe, a avut loc inaugurarea și sfințirea.


”Nu am mai văzut vreodată atâția generali la un loc în Botoșani”, spuneau unii oameni și într-adevăr așa a fost. Cadre de rang înalt din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în frunte cu generalul în rezervă Ion Oprișor, consilier prezidențial, au luat parte la eveniment.


De altfel, trimisului președintelui Klaus Iohannis i-a fost dat onorul la ceremonie, șeful de stat depunând tot prin reprezentanți și prima coroană.

 

Slujbă oficiată de episcopul Basarabiei de Sud


Slujba a fost oficiată de un sobor de aproape 30 de preoți condus de Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud.


Generalul Ion Oprișor, prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul Marian Luchian și elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au citit pe rând numele celor 167 de eroi din Hlipiceni căzuți pe fronturile din Primul și al Doilea Război Mondial. După fiecare serie de eroi, garda de onoare a strigat: “căzut la datorie”.


Oficialitățile menționate, precum și Preasfinţitul Veniamin și colonelul (r) Gheorghe Timofte, președinte filialei Botoșani a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, au avut și alocuțiuni în care a revenit mereu numele părintelui Ciprian Grădinaru, inițiatorul amenajării monumentului.


În momentul veșnicii pomeniri s-au tras clopotele Bisericii Sfântul Nicolae, iar la final s-a cântat ”Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le”.

 

Patru veterani de război decorați de președintele României și nu numai


Festivitatea a continuat cu momente cel puțin la fel de emoționante, patru veterani de război – colonelul în retragere Traian Molie, maiorul în retragere Neculai Amariei Avieriței, maiorul în retragere Emil Moisei, maiorul în retragere Ioan Șcarlii, ultimul prin reprezentant – fiind decorați prin decret prezidențial cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler cu însemn de pace.


Apoi au primit și diplome de onoare din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a Primăriei Hlipiceni și a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.


Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud a înmânat, din partea IPS Teofan, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei și Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, primarului Marian Luchian și viceprimarului Mihai Șcarlii, precum și o diplomă de vrednicie preotului Cristian Ferariu.

 

Coroane și flori cu tricolor


După reprezentantul președintelui Klaus Iohannis, rând pe rând au depus coroane sau flori roș-alb-albastre oficiali ai MApN, MAI, Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Hlipiceni, Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, parlamentari PSD.


Fiindcă veni vorba de parlamentarii PSD, trebuie spus că deputatul și senatorul PNL au lipsit de la manifestări, liberalii punctând însă prin consilieri județenii, câțiva șefi de instituții și lideri ai organizației județene.


Social-democrații au avut la rândul lor la fața locului primari și consilieri județeni.

 

Cor din Maramureș


Începută la ora 11:00, ceremonia s-a încheiat după o oră și jumătate cu defilarea Gărzii de Onoare și cu interpretarea unei pricesne de către un cor venit tocmai din Maramureș, format din apropiați ai ”Chirurgului sufletelor”, preacuviosul părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru.


Arhimandritul Ciprian Grădinaru este Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.


Născut pe 28 iunie 1971, la Hlipiceni, a fost tuns în monahism la vârsta de 21 de ani în Mănăstirea Sihăstria.


Din 2011, slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului unde coordonează numeroase activități duhovnicești și social-filantropice.

 

”Eroii mor doar atunci când sunt uitați”


Sute de oameni din Hlipiceni, dar și din alte localități au luat parte la ceremonie. Circulația a fost dirijată tocmai din centrul comunei Todireni.

 

Cum festivitatea a avut loc pe drumul județean Todireni - Hlipiceni – Răuseni, doar invitații la manifestare și riveranii au putut să se deplaseze pe acest tronson din ”drumul strategic”.


”Glorie eternă eroilor din satul Hlipiceni, căzuți pentru apărarea gliei străbune pentru ca noi să respirăm aerul libertății. Ei au ales Calea Eternității. Dumnezeu să-i așeze în Lumina Slavei Lui!” Aceasta este inscripția de pe monument.

 

Ridicat și pentru că, așa cum spunea în alocuțiunea sa și col. (r) Gheorghe Timofte, ”eroii mor doar atunci când sunt uitați”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
”Chirurgul sufletelor”, gest impresionant pentru comunitatea din Hlipiceni: Pentru ca noi să respirăm aerul libertății GALERIE FOTO&VIDEO

 

MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de ritmurile muzicii, acasă la Eminescu: Cristian Dumitrașcu, Țapinarii și Ada Milea au urcat pe scena de la Ipotești - GALERIE FOTO
O sâmbătă încărcată de cultură și frumos pentru cei peste o mie de botoșăneni prezenți la Festivalul Național de Muzică „Seri Melancolice”.
Seară magică în Centrul Istoric cu Richard Clayderman: Spectacol de clasă, ținute de gală, muzică excepțională și multă eleganță – VIDEO & FOTOGALERIE
A fost probabil una dintre serile care vor rămâne în memoria multora dintre cei care au trăit-o.Prezența marelui pianist Richard Clayderman la Botoșani a ridicat ștacheta așteptărilor publicului botoșănean dar în același timp a dus emoție și magie în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
nu sperie lumea avionuyl ?
8 iunie 2023, 19:07
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Pur și simplu poate am stat de vorbă cu mine însumi și am considerat că într-un final apoteotic politica nu e pentru mine. Oricum prioritățile mele dintotdeauna au fost: numărul 1 familia, numărul 2 businessul meu și abia pe ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6717 lei
CHF
Francul elveţian
5.1335 lei
GBP
Lira sterlină
5.7103 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1436 lei
XAU
Gramul de aur
288.7148 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2740 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9996 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.4 o C
Dorohoi
13.2 o C
Bucecea
14.5 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.