Top News
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!

În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.

Astăzi, fetița aproape că termină liceul. Mama ei e tot acolo, printre străini. Însă în fiecare vară, atunci când copila primește coronița de premiantă, Marinela îi este alături, într-o îmbrățișare care mai șterge din durerea de a nu fi împreună.   

 

Marinela este mama a patru copii, bunica a nouă nepoței și cu un al patrulea pe drum. Muncește de zece ani în Italia, o muncă istovitoare, din care nu lipsesc umilințele, spaima, foamea sau nesomnul.

 

Le numim badante. Sau româncele ”care șterg la fund moșnegii”. Le privim de sus pentru că nu știm nimic despre cum se trăiește jos, pe pământul rece al singurătății printre străini. Le judecăm aspru, condamnându-le sacrificiul fără să ghicim prăpăstiile în care se aruncă de bună voie, într-o disperare uneori soră cu moartea. 

 

Povestea Marinelei, pe care ea însăși ne-o împărtășește astăzi, ar trebui citită de fiecare primar din România, de fiecare om politic din Botoșani care refuză să creadă că oamenii pleacă de acasă pentru că ei, ”aleșii”, au eșuat la toate capitolele. Nu și la cel al interesului propriu, firește!

 

 

„Pentru fetița mea, darul de Moș Nicolae a fost plecarea mea”

 

A plecat de acasă în iarna anului 2011. Familie numeroasă, cu patru copii. Mezina, o fetiță venită târziu în familia Marinelei, intrase în clasa I.

 

”Am plecat nu de bine, ci mânată de lipsa banilor, de lipsa unui loc de muncă și situația care este la noi în țară. Sunt soție și mamă a patru copii minunați, trei fete și un băiat. Am două fete și băiatul căsătoriți, am nouă nepoței și acum aștept și pe cel de-al zecelea. Dumnezeu m-a binecuvântat cu o fetiță mai la bătrânețe, un copil minunat care îmi aduce numai bucurii și îmi face fiecare zi fericită prin rezultatele pe care le obține la învățătură”,

Marinela, badantă în Italia

 

Își crescuse bine primii trei copii. Munciseră alături, soț și soție, pentru a nu le lipsi nimic. Însă de o vreme banii nu mai ajungeau de la o lună la alta, iar spaima creștea văzând cu ochii.

 

Pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, a plecat pentru prima dată de acasă. Mare sfâșiere și uriașă durere pentru fetița care, în loc să se bucure de daruri, va trăi de atunci cu amintirea Moșului care i-a luat mama și a dus-o departe.

 

”Când a început școala în clasa I mi-am dat seama că, dacă eu nu voi pleca pentru a munci, nu vom avea posibilitatea de a-i oferi tot ceea ce ea are nevoie. Așa că am plecat prima dată într-o zi de 6 decembrie, acum zece ani în urmă, o zi de Moș Nicolae, când copiii așteaptă daruri. Pentru fetița mea, darul a fost plecarea mea.

Nu voi putea uita niciodată acea dimineață când nu îi puteam desprinde mânuțele ei firave de după gâtul meu și lacrimile care curgeau fără încetare spunându-mi că la toți copiii vine Moș Nicolae să le aducă daruri, iar la ea a venit să mă ia pe mine și să mă ducă departe de ea”,

Marinela, badantă în Italia

 

Nu a plecat cu gândul că se va întoarce peste ani și ani. Trebuia să înlocuiască o altă doamnă, o lună sau poate două.

 

Și încă o lună, și încă două… Plecarea Marinelei s-a transformat în ani.

 

Mulți se vor întreba și o vor întreba pe Marinela: de ce nu a plecat soțul?

”A fost întâi el plecat, dar a lucrat în agricultură, iar el fiind mult mai în vârstă decât mine cu greu îl accepta să lucreze”.

 

 

”Amestecam lacrimile cu pastele, bătrânul a murit în brațele mele”

 

Chiar de la început, în Italia, Marinela a lucrat cu persoane care suferă de demență senilă.

 

Mai întâi la o familie pentru două persoane, soț și soție. 800 de euro pe lună, fără contract de muncă și fără nici un drept.

 

”Eu lucrez în Sicilia și aici cam greu să găsești o familie care să te pună în ordine cu acte, pe motiv că nu au bani pentru a plăti taxele la stat. La acea familie am lucrat trei ani, au fost trei ani de chin, de nopți nedormite, de lacrimi amare, trei ani în care mâncam în picioare câte o furculiță de paste și fugeam din nou că mă striga bătrânul.

Au fost zile în care amestecam lacrimile cu pastele, pentru că îmi număra fiecare înghițitură și îmi spunea cuvinte foarte urâte. Bătrânul a murit în brațele mele în timp ce voiam să îl întorc.

Am găsit un alt loc de muncă la o bătrânică de 83 de ani, era o bătrânică simpatică, dar tot cu demență senilă. La această bătrânică am lucrat 5 ani, până când Dumnezeu a hotărât să o ia acasă. La început era liniștită, dar cu cât timpul a trecut, boala ei s-a agravat și au început nopțile nedormite, stres, frica de a nu cădea. Apoi nu a mai putut nici să meargă, era ca o legumă, trebuia să o ridic de șapte opt ori pe zi să o schimb, să o spăl, era ca un copil și pe deasupra făcea și hemoragie pe nas și pe gură mai tot timpul. Dormeam cu ea în cameră, dar numai somn nu era, pentru că ea întruna voia să se ridice, să plece și trebuia să fiu atentă să nu cadă”.

 

Pentru cea de a doua familie a lucrat cu 750 de euro pe lună, tot fără acte și fără nici o zi liberă. În schimb, familia se comporta bine.

”I-am respectat și am fost respectată și acum am rămas cu ei ca și cum aș fi parte din familia lor. La această bătrânică, tot cu mine a murit, dar moartea ei mi-a lăsat o durere profundă în inima mea”.

 

 

”Nu pot deschide gura să spun să îmi facă acte”

 

De un an jumătate se află la o altă bătrână, tot cu demență senilă, dar a cărei stare se înrăutățește de la o zi la alta.

 

”Lucrez pentru 800 de euro, tot fără acte, nu pot deschide gura să spun să îmi facă acte, că imediat copiii îmi spun ca o iau și o duc la Casa di riposa (azil) și rămân fără muncă.

Aici dorm tot cu bătrâna în cameră, nu am camera mea, nu am baia mea, nu am un loc unde să îmi țin hainele, aceasta vorbește zi și noapte întruna, își face necesitățile în pampers și în pat, are și o boală de sânge care o face de a se rupe toată scărpinându-se, are o răutate, o ura și o invidie de nedescris. Problema este și cu mâncarea, se fac cumpărături de 100 de euro pe lună pentru două persoane”,

povestește Marinela

 

 

Dumnezeu i-a dat, însă, și o alinare. Cu timpul, în orașul din Italia în care trăiește, s-a stabilit familia băiatului, nora și nepoțeii, care mai au grijă de ea.

 

Știe că acasă sunt mulți care le judecă. De ce au plecat? De ce nu se întorc? Ce fac cu banii? Prea puțini sunt cei care le înțeleg sacrificiul.

 

”Aici ar trebui să am liber duminica de la 9,30 până la 17,30, dar niciodată nu mi se respectă liberul meu. Nu vin băieții bătrânei să o ia, are patru băieți dar nici unul nu este interesat de ea. Nu am cu cine să comunic, nu am cui să îi spun starea ei atât cât vad ei ce se întâmplă aici, că atât au știut să facă, să pună camere de supraveghere.

Dormind în camera cu bătrânele le suportam toată mizeria și mirosurile, ne distrugem sănătatea, ne distrugem psihicul, ajungem mai devreme sau mai târziu să avem noi nevoie de cineva care să ne îngrijească... și asta pentru câțiva amărâți de bani”,

sunt cuvintele sfâșietoare ale Marinelei

 

 

Soțul răbdător și fetița de 10

 

Acum se roagă pentru un alt loc unde să muncească, fără stres și atâta umilință. Rezistă doar cu gândul la fetița de acasă și la soțul ei răbdător.

 

”Singura mea mângâiere este că acasă mă așteaptă un soț care mă respecta și mă apreciază pentru tot ceea ce fac și fetița care în toți acești ani mi-a adus numai fericire, m-a ridicat pe cele mai înalte culmi de fericire prin rezultatele obținute la învățătură. A fost toți anii cu medii de 10, iar acum este eleva la Colegiul Național ”A.T. Laurian” , la profil Mate-Info intensiv Informatica și la fel, prima din clasă cu premiul întâi și rezultate deosebite”,

împărtășește Marinela bucuriile care îi dau putere

 

Munca de badantă este o muncă cinstită, ne spune Marinela, o muncă ce implică foarte multă atenție, răbdare, stres, nopți nedormite, responsabilitate și mult suflet.

 

După zece ani, are un singur și uriaș regret: că nu a fost aici când fetița ei a avut mai mare nevoie de ea. Însă nu a renunțat niciodată la a-i fi alături la serbările de final de an.

 

”Regretul meu este că am plecat de lângă familia mea, de lângă fetiță, și nu am putut să o văd cum crește, nu am putut să fiu lângă ea când a fost bolnavă, când a plâns, când a fost bucuroasă, dar în fiecare an la încheierea anului școlar am fost cu ea, am fost acolo unde inima îmi tresărea de bucurie, acolo unde uitam tot ceea ce sufăr eu aici în străinătate. Cu gândul și credința în Dumnezeu că poate va aduce vremuri mai bune, mergem mai departe pe drumul străinătății, pribegi și călători, cu durere și suferință în suflet și inima pe care nimeni nu o cunoaște, decât bunul Dumnezeu, care ne da forță și putere de a mai lua încă o zi de la capăt și de a mai trimite câțiva bănuți acasă”,

Marinela, badantă în Italia

 

Iar imaginea pe care nu o va uita niciodată rămâne pentru Marinela acea zi de 6 decembrie 2011:

”De fiecare dată, cu fiecare plecare a mea, s-a rupt câte o bucățică din inima mea. Dacă peronul din fața agenției Ramiro ar putea vorbi câte lacrimi au curs și câte țipete de disperare din partea fetiței mele au fost în momentul când trebuia să plece autocarul, iar inima mea se sfâșia în mii de fărâme și plecam cu gândul că poate va fi totul bine în țară și într-o zi mă voi putea întoarce ACASĂ pentru totdeauna. Dar acest miracol încă nu s-a întâmplat și nici nu cred că se va mai întâmpla la noi în România”.

 

 


 

 

”Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate”

 

În cuvinte simple, dar răvășitoare nu doar pentru cei care trăiesc de zeci de ani acest calvar al ”străinătății”, ci și pentru cei rămași acasă, Marinela ne dezvăluie lumea pe care uneori o ghicim, alteori o aflăm din ziare, cărți, reportaje TV.

 

Femeia este iubită, soție, mamă, prietenă. Însă acolo, în întunericul cămăruțelor care adăpostesc muribunzi, femeia româncă se sfințește prin răbdare, generozitate, milă, credință. Dorul de casă, de cei dragi, grija pentru copiii mici lăsați în urmă cu lacrimi în ochi, nu de puține ori trădările care le doboară, le distrug uneori. Ajung în spitale, cu depresii greu de limpezit, cu sfâșieri imposibil de tratat.

 

La finalul acestui material, o lăsăm pe Marinela să (ne) vorbească. Despre ea și cele asemenea ei, despre războaiele sufletului și iertări care uneori nu ajung la timp:

 

”Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate. De câte ori privești spre telefon așteptând poate să sune și să auzi o voce caldă, să te întrebe cum ești sau să primești niște vești bune de acasă? De câte ori îți verifici Facebook-ul să nu mai simți atâta singurătate? Ești departe de casă, printre străini și muncești, și tot muncești... Îți pare rău de decizia luată în urmă cu mult timp, de a lăsa tot și de a pleca la muncă, dar nevoia te-a împins atât de departe de locurile copilăriei, de locurile unde ai atâtea amintiri... Toate amintirile tale sunt într-o valiză care deja e stricată de atâtea drumuri și martoră la multe lacrimi ale tale, păcat că nu poate vorbi...

Nu mai aparții nici unui loc, deși inima din tine bate pentru locul unde te-ai născut, căci casă nu mai poți numi nicăieri pentru că te simți goală și pustiită.

Te lupți cu depresia de mult timp și te amăgești că va fi bine. Muncești că asta știi să faci, nu faci altceva și nu te simți apreciată de nimeni, și nimeni nu se gândește la sacrificiul tău. Simți cum se scurge lin viața și singurele prietene ale tale sunt lacrimile, căci cele cu care te întâlnești tot în aceeași situație sunt. Amăgire e cuvântul care ți se potrivește situației tale și care trebuie să te facă să gândești la ceea ce vei face de acum.

Gândește-te că tu valorezi și că ai preț în ochii lui Dumnezeu, chiar dacă unii te-au aruncat ca pe o cârpă murdară la gunoi și au uitat de tine. Tu știi că nu ai plecat de prea mult bine de acasă, așa cum mulți aruncă cu vorbe. Te-ai gândit la nevoile tale și ale casei, iar timpul pierdut nu îl mai poți întoarce.

E un drum făcut și acum privești în urmă cu durere și nu te mai bucuri de absolut nimic. Iartă-te mai întâi pe tine, apoi pe ceilalți și ieși din valea în care te zbați de atâta vreme. Nu e târziu sa faci schimbări și nu e târziu sa cauți fata lui Dumnezeu sa îți vindece sufletul și inima ta bolnava de durere. Hai, ridică-te, că tu contezi pentru noi, pentru oamenii care știu să îți privească cu adevărat sufletul tău abătut! Dumnezeu știe exact starea ta și îți spune să nu renunți la visele și dorințele tale, că niciodată nu e prea târziu și El va fi cu tine până la capăt. Aruncă-te în brațele lui Dumnezeu și El te va mângâia și îți va purta de grijă, El te va iubi până la capăt. Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!”

 

loading...
Mărturiile ȘOCANTE ale unei botoșănence, sclavă printre străini: Fac baie decât o dată pe săptămână
Viața unei femei din Botoșani, ”badantă” în Italia: Cu copii la facultate și datorii la bănci

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un fost senator & președinte al CJ, aproape de intrarea în PNL, altul face apel către foștii lideri: Îi rog să contribuie la acest proiect
Fostul președinte al Consiliului Județean din perioada 2008 – 2012 ar fi aproape de întoarcerea în PNL, partid pe care l-a condus la Botoșani în perioada 2001 – 2006.
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional
”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
Loading...
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Loading...
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”În același timp, pentru că tot a amintit dl Simion că i-am fost profesor în urmă cu mai bine de un deceniu, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la masteratul de istoria comunismului din România, aș face o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9443 lei
USD
Dolarul SUA
4.3840 lei
CHF
Francul elveţian
4.7621 lei
GBP
Lira sterlină
5.9238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8393 lei
XAU
Gramul de aur
260.3177 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2439 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3742 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1457 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4884 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2017 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.0 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.