Top News
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani

Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.

”Iona” este un spectacol ”colectiv”, dacă ținem seama de faptul că ni se prezintă drept o coproducție a Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani și Facultatea de Teatru (Regie) a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, cu sprijinul Fundației Marin Sorescu.

 

 

De la operă…

 

Modernitatea lui Marin Sorescu înseamnă mai cu seamă ”a vedea lumea răspândită în diferite forme la fiecare dintre noi și evidențiate prin opera artistică” (Al. Ivasiuc). O modernitate care este valabilă și astăzi, la peste cinci decenii de la apariția în revista ”Luceafărul”. Ca poet-dramaturg, Marin Sorescu unește elementele haotice, însă totul se petrece într-o rigoare bine stăpânită. Nu există, în construcția generală a operei, nici un amănunt eliberat și abandonat întâmplării, nicio asociație de stări, de cuvinte, care să nu fie conștient controlată de autor, o luciditate care se transferă și actorului-interpret pe scenă.

 

Marin Sorescu este vizionar, original, modern. Creator de metaforă, dar – paradoxal – o metaforă care impune limite, care stabilește granițe într-o lume dură, devoratoare și deopotrivă realistă. Iona este un simbol, dar este în același timp și un erou. Dintr-un om simplu, care își vedea ”de trebușoara lui”, Iona crește pe întreg parcursul călătoriei, o călătorie către sine care transfigurează și care transcende lumea obișnuită. Pentru că Iona vrea să înțeleagă, are nevoie de un sens și un rost, își depășește condiția. Însă lupta lui nu e una pur metaforică, nu e statică, nu se construiește doar la nivel ființial, ci este una dinamică, în continuă mișcare. Iona se recunoaște în propria revoltă, publicul se regăsește în lupta lui Iona.

 

Închis și totuși liber. Înghițit și totuși cu o imensă rezervă de vitalitate, pregătit pentru o nouă închisoare. Într-un aparent repaus, din repaus în repaus, o extragere din lumea ce se zbate încă în propriile nevoi, dar în același timp o deschidere către sine, o libertate care devine sursa trăirilor adevărate, autentice.

 

Salvarea căutată de Iona înseamnă ieșirea la lumină, dar nu înspre afară, ci în sinele lăuntric, depozitar al valorilor adevărate. Drumul, calea, pot fi deseori greșite, însă căutarea aduce cu sine noi perspective.

 

Impresionează mai ales la Iona discursul de ”vers”, sensurile subversiv-simbolice, jocul verbal care desface sensurile și le ramifică într-un soi de carusel, amestecând imaginile reale cu visul, cu transcendentul.

 

 

…la spectacol

 

Poposind în sala de spectacole de la Cinematograful Unirea Botoșani, regăsim același conflict teatral, același univers mărunt brăzdat de înălțimi poetice și de provocări soresciene.

 

Alexandru Dobynciuc nu este doar un personaj, el nu ne prezintă drama unui individ, ci ne obligă să coborâm în propriile conștiințe, unde ne arată dimensiunea existenței.

 

Un om singur. Așa cum și trebuie să fie marea călătorie a cunoașterii. Alexandru Dobynciuc și-a asumat și rolul, și misiunea.

 

Regizoarea Bianca Laiu a mizat tocmai pe capacitatea actorului de a se desprinde de tot ce știa despre sine și de a îmbina forța cu emoția, sfioșenia cu revolta, tristețea cu spaima. La care adăugăm efortul uriaș al lui Alexandru Dobynciuc în a ”duce” de la un capăt la altul un text dificil, într-o formulă interpretativă care solicită nu doar memoria, ci și împletirea succesivă a stărilor prin care trece personajul sorescian.

 

Și prin acest rol, Alexandru Dobynciuc dovedește că nu este un actor de conjunctură, ci unul de vocație. În ”Iona”, personajul lui Dobynciuc are farmec, are umanitate, știe să fie ludic, dar și dramatic, umple scena fără să deplaseze haotic acțiunea, ci o construiește temeinic. Este zeu și Dumnezeu, trece cu lejeritate de la poezie la monolog, descifrează în cheie metaforică sensurile aparent încifrate. Publicul empatizează cu Iona, spectatorul este îmblânzit și cucerit pe parcurs, pe măsură ce emoția crește și personajul se dezvăluie. O altă reușită a lui Alexandru Dobynciuc vine și din tonalitățile diferite ale vocii, dar și din dinamica replicilor care transferă astfel către public noi perspective asupra personajului.

 

Un spectacol întregit/completat de prezența lui Petruț Butuman, un personaj ”de sprijin”, al cărui rol devine însă unul esențial în regia propusă de Bianca Laiu. Fără o replică, personaj construit doar prin mimică, gesturi, acțiuni pe care se sprijină evoluția lui Iona.

 

Și nu putem să nu amintim aici că, în textul piesei, Marin Sorescu însuși scria despre posibilitatea ca Iona să fie interpretat de către doi actori, cu mențiunea ”dacă rolul va părea greu”, conștient de complexitatea, dar și de efortul la care este supus un singur interpret. Poate (și) din astă pricină, regizoarea Bianca Laiu introduce în scenă o ”umbră”, un personaj căruia i se încredințează meniri diverse, de la înger la demon, cu accente provocatoare sau, dimpotrivă, acțiuni menite să detensioneze sau să despovăreze.

 

O amprentă artistică aparte este coregrafia semnată Victoria Bucun. Este elementul care, de multe ori, face legătura între cele două personaje din scenă, uneori unind, alteori rupând/cumințind ritmul pentru ca apoi acesta să revină într-un alt registru actoricesc. Mișcările sunt construite coregrafic, dar devin imagini, fracturi cu aer de imponderabilitate, care scot din material, din lumesc și duc spre un chaos controlat bine din punct de vedere regizoral.

 

Scenografia lui Mihai Pastramagiu se dovedește a fi una nu doar originală, ci și extrem de practică în economia și în specificul unei săli de cinematograf. Asigurând dinamica spectacolului, decorul aduce în scenă, prin simboluri și obiecte, atât interiorul/ închisoarea, cât și trimiteri către lumea de afară.

 

Intrarea în sala de spectacol se produce într-un mod care, până la un punct, creează disconfort pentru spectatorul neavizat. Și asta pentru că ”Iona” nu începe cu gongul obișnuit (care lipsește definitiv la această reprezentație), spectacolul nu oferă răgazul așezării pe îndelete în rândul și la locul indicat pe bilet (indicații la care, de asemenea, s-a renunțat). Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.

 

”Iona” pe scena botoșăneană pare să fie, dintru început, un risc asumat. Nu vorbim despre un text bine primit de liceeni; un spectacol cu un singur personaj care își supune publicul unui efort intelectual deloc de neglijat; un spectacol la care nu se râde, nu se plânge. Însă tocmai aici este farmecul acestei producții teatrale. În tăcerea pe care o impune, în provocările pe care le stârnește, în personajul care vorbește fiecăruia în parte și în care fiecare se regăsește. Adăugăm la acestea o sală de cinematograf care presupune un alt aranjament scenic, de la decor până la lumini, sonorizare, intrări.

 

Reacția publicului botoșănean a arătat că ”Iona” este un act teatral de care aveam nevoie. Și se va dovedi acest lucru cu fiecare spectator care, odată ieșit din sală, va ști că Iona poate fi și el. Iar asta nu îl mai înspăimântă, pentru că acum cunoaște drumul către sine.

 

 

 

 

« »

« »

« »
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Loading...
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
Loading...
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.8 o C
Dorohoi
19.8 o C
Bucecea
22.7 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.