Top News
George Simion a făcut show la Botoșani, pe un ger cumplit: Îmbrățișat de botoșănence, haos în trafic, nici picior de polițist în oraș - GALERIE FOTO&VIDEO

Duminică dimineață, Botoșani. Ger de crapă pietrele, nu și AUR-ul. Simpatizanți sau membri, oameni simpli, mulți dintre ei vârstnici veniți să își verse năduful, așteaptă în curtea Bisericii ”Sf. Vasile cel Mare” să se facă 11.00. Au ieșit din case pentru a-l aștepta pe George Simion, co-președinte AUR, pornit prin țară cu scopul declarat de a strânge semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis.

Oamenii bat nerăbdători din picioare, în încercarea de a mai păcăli gerul pătrunzător. Nerăbdarea dă pe dinafară când se aude că vor avea de așteptat mult mai mult. Mai sunt 15 minute până la 11.00 și George Simion nu este încă plecat din Dorohoi. ”Nu mai pot ține oamenii mult aici, în ger”, transmite o membră AUR către interlocutorul de la telefon.

 

Slujba se încheie, creștinii din biserică ies afară, unde îi așteaptă un vin cald, anafura și chiar o gustare mică. Simpatizanții AUR se lipesc și ei de aburul îmbietor al băuturii. Trec minutele, forfota se mai liniștește, lângă biserică mai rămân doar cei care îl așteaptă pe Simion. Rabdă gerul și se mai întrețin la o vorbă. Timizi, vârstnicii caută și ei să își spună necazul. ”Sunteți simpatizant, ați semnat pentru demiterea lui Iohannis?”, este prima întrebare cu care sunt întâmpinați. Dacă nu, iată pixul și tabelul. Dacă vreți să deveniți membru, musai cu buletinul!

 

 

 

”Ai oprit centrala?”

 

În biserică se adăpostesc vreo 10-15 oameni. Obișnuiți ai parohiei. ”Ai oprit centrala? Mergi iute de-o oprește”, spune îngrijorată o femeie. ”Microfoanele le-ai oprit? Că tot aud ce vorbim!”. Se discută despre toate cele, de la politică la facturi și iarna care mai ține. O fetiță aleargă spre mama ce purta în brațe un prunc și o întreabă cu îngrijorare: ”Auzi, ai plătit curentul?”. Priviri se întorc ca la o comandă, nimeni nu zâmbește…

 

Se nasc ad-hoc dezbateri politice. Simion președinte, domnule, altfel nu se mai poate! Nțțț, zice altul, nu vrea! Dar au vorbit așa: să fie Simion președinte la Camera Deputaților, că acolo de fac legile, iar la Senat să-l pună președinte pe Târziu! Și Călin Georgescu premier, altfel nu.

 

Se strâng semnături pentru demiterea președintelui Iohannis.

 

Minutele trec greu, dar frigul pare să mai lase din condiții. E trecut de 11.00. Difuzoarele se dezgheață în acorduri de muzică patriotică. Oamenii se organizează. Pâine și sare, musai și un strop de tărie, că doar pe gerul ăsta…

 

 

”Să fim cu toții ca degetele de la o mână uniți”

 

La 11.15 George Simion intră pe poarta bisericii. Toată lumea uită de ger, de așteptare. Liderul AUR intră în lăcașul de cult, unde este întâmpinat de preotul paroh. Nu e preotul Petru Chirvase, care este în izolare, dar George Simion îl amintește în câteva rânduri, mulțumindu-i pentru munca sa în slujba bisericii și a neamului românesc.

 

Se coboară la demisol, pentru o scurtă vizită la muzeul bisericii. George Simion face o demonstrație de cunoștințe, stârnind admirația celor de față.

 

”Iată o meliță pentru cânepă. Au distrus industria cânepii, cică de frica drogurilor... Iată un linguroi pentru urdit la stână, vase de ceramică, chimir din piele… Eu sunt tot moldovean, am bunicii din Vrancea. Părintele Chirvase, un om numai suflet și suflet pentru Dumnezeu și neamul românesc, a strâns aici o comoară de aur. Ce rău ne pare că nu a putut să ne întâmpine”, spune George Simion. 

 

Toată vizita e într-un ritm alert, cu vorbe prinse din zbor sau desprinse dintr-un discurs care uneori se vrea a fi serios, alteori provocator de bună dispoziție:

”Voi sunteți oameni valoroși în mișcarea AUR. Cea mai mare nădejde o am în botoșăneni! Mă înțeleg și cu senatorul, și cu deputatul, sunt oameni ascultători, fac treabă la Comisia de Buget și la Muncă. Nu cum mai sunt unii și alții pe aici supărați că voi votați cu AUR și vă numesc în fel și chip. Păi ce, pe cine să votați? Tot pe Flutur și pe Budăi?”.

 

 

Afară, rapid, o scurtă ședință foto. Simion organizează grupul, dă indicații, apoi oferă celor prezenți un scurt mesaj politic-motivațional:

”Atunci când poporul e unit el nu poate fi oprit. Să fim cu toții ca degetele de la o mână uniți și, împreună, să fim și pentru alte popoare exemplu de libertate și de apărare a credinței creștine”.

 

 

”Să vadă lumea că nu ne dă Putin bani”

 

Sub semnul AUR, zeci de oameni pornesc pe strada Marchian, către Cuza Vodă, apoi spre Piața Centrală. Opriri bruște, plecări la fel. Simion trece de pe trotuar în stradă, dă mâna cu trecătorii, dar și cu șoferii din trafic. Claxoane, strigăte, saluturi entuziaste sau huiduieli. Un show cum rar se vede la Botoșani, însă oamenii par să se simtă bine.

 

”Să mergem și la Budăi”, se aude din mulțime.

 

Botoșănencele îl opresc, îl strâng în brațe. ”Dar parcă nu sunteți cum credeam… Mă așteptam să fiți mai înalt”…

 

George Simion cumpără usturoi (să alunge ”dracii din Parlament”), struguri, nuci…

 

Un botoșănean îi oferă două cutii cu prăjituri. ”Să aveți pe autocar”, zice omul, motiv pentru George Simion să spună cu voce ridicată: ”Să vadă lumea că nu ne dă Putin bani, ne dau românii adevărați!”.

 

Se oprește la gemulețul chioșcurilor, intră în magazine, întinde mâna oricui, tânăr, bătrân…

 

 

Din urmă, ”Caravana AUR” vine cu pixul și cu tabelul pentru demiterea lui Klaus Iohannis.

 

Nerăbdare în mulțime: ”La Budăi nu mergem, să îi arătăm noi lui?”.

 

 

Oprire la Teatru și un cetățean nemulțumit

 

În fața Primăriei, un nou discurs rapid: ”Sunt la putere acum și au toate pârghiile necesare, dar iată cum arată Teatrul! Într-un oraș cum e Botoșaniul nu are voie să fie așa ceva în centrul orașului, lângă Consiliul Județean, lângă Consiliul Local”.

 

În colțul străzii Marchian, aproape de finalul marșului, un botoșănean îl oprește și îi spune în față lui Simion: Nici voi nu o să faceți nimic dacă ajungeți la putere!

 

Tonul vehement al cetățeanului nu îl descumpănește pe George Simion. Urcă în sus, spre Biserica Spitalului Mavromati, nu fără a coborî din nou pe carosabil. Nu îl sperie claxoanele sau nervii șoferilor. Îl încurajează saluturile celor care îl susțin. Culmea, prin haosul de pe șosea se strecoară și o mașină a Poliției Locale. Al cărei echipaj nu pare a fi deloc deranjat de ce se întâmplă.

 

 

De altfel, timp de aproape două ore, nici un echipaj de Jandarmi, Poliție, Poliție Locală nu și-a făcut apariția. Mergea vorba că, prin piață, ar fi fost zăriți niște polițiști. Pentru câteva secunde, zic oamenii. ”Fug ca dracul de tămâie”, se amuză susținătorii purtători de AUR.

 

 

Din nou în fața bisericii, un ultim discurs pentru simpatizanți înainte de plecarea la Flămânzi:

”Trebuie să avem grijă unii de alții, să ținem aproape și să facem dreptate pentru România. Să aveți încredere în voi, în forțele proprii. Nimic fără Dumnezeu. Vă iubesc! Aveți grijă de voi!”.

 

Un marș maraton prin municipiul Botoșani. Un spectacol politic într-o zi de iarnă geroasă.

 

Un singur botoșănean dezamăgit a rămas în urmă, cu vocea abia auzită: ”Dar la Budăi nu mai mergem?!?”

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
VIDEO Simion – AUR, primit cu pâine și sare la biserică: N-a existat așa ceva 32 de ani - FOTOGALERIE
ACUM: George Simion de la AUR așteptat în curtea unei biserici, preotul e izolat – FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florentina TONIȚĂ
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Medicul de la Botoșani care strânge semnături pentru introducerea unei materii în curricula școlară: Noi încercăm...
Ministerul Sănătății va fi solicitat cu privire la o mișcare care se îndreaptă către educația elevilor.
Instituția de la Botoșani care păstrează memoria colectivă a comunității și care stochează aproape cinci kilometri de documente
Este una dintre instituțiile publice de la Botoșani cu mai puțină vizibilitate la public și probabil că nu mulți sunt botoșănenii care-i cunosc existența sau specificul. 
Un botoșănean, director de imagine al filmului momentului din cinematografe: Am rămas la București pentru a activa în domeniuVIDEO & GALERIE FOTO
Cinefilii botoșăneni care sâmbătă seară au asistat la cele două proiecții speciale ale fimulului ”Klaus & Barroso” au avut parte de o surpriză. Cei doi actori principali, Adrian Nicolae și Cosmin ”Micutzu” Nedelcu, au intrat în săli alături de directorul de imagine al lungmetrajului, Mihai Marius Apopei.
Noile locuințe sunt aproape gata, primarul promite că 2024 este anul mutării cetățenilor din Centrul Vechi: Locuiesc și trei familii, 10 persoane în 20 de metri pătrați - VIDEO
Noile blocuri vizează o categorie de persoane aflate într-o anumită zonă cu risc din municipiu.
Ceva poze cu ,,parlamentarii,, de Botoșani, dorinel cosma, lucian feodorov, aveți sau nu, purtând drapelul țării ?i
24 ianuarie 2022, 15:17
Aducetiva aminte de Caragiale ,acest personaj inconjurat de oameni care n-au habar de doctrina politica doar cu gandul ca vor prinde pe viitor vreun loc in parlament al urmeaza peste tot ,apoi cei doi parlamentari identic cu presonajele lui Cralagiale . Romani nu va mai lasti pacaliti .
24 ianuarie 2022, 12:38
E clar! Prin aceasta actiune "curajoasa" a castigat 5% din electorat.De partea cealalta.... a pierdut 8% din electorat... toti cei care se simteau nereprezentati de clasa politica si au votat in semn de protest cu AUR nu vor mai vota la fel....Actuala clasa politica sa nu creada ca cei 8% se vor intoarce la matca si vor vota raul cel mai mic.... Nu. Vor vota la alegerile viitoare un alt partid, inventat din nimic...
24 ianuarie 2022, 09:06
Intrebarea de 10 puncte e urmatoarea: unde a fugit gospodina de la Cosula dinaintea lui Simion?
23 ianuarie 2022, 20:11
Dupa aceasta demonstratie de respect pentru lege, ordine si bun simt, chiar imi vine sa-l votez. Dar stai, ce am in cap? Oh, nu, creier !
23 ianuarie 2022, 19:31
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
5.6 o C
Dorohoi
5.5 o C
Bucecea
4.0 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.