Top News
George Șpaiuc, pictorul care creează cu dor și drag de Botoșani: Este acesta un semn de dragoste față de orașGALERIE FOTO

Sâmbătă la amiază, pe o vreme caniculară, iubitorii de artă au fost prezenți la vernisajul expoziției ”Drag de Botoșani”, lucrările fiind expuse pe simezele Colecției de Artă.

Format la școala profesorului Victor Hreniuc, stăruitor în culoare, George Șpaiuc este dintre pictorii de șevalet, un artist care abordează teme diverse, dar care rămâne fidel peisajului. Abordează însă cu aceeași lejeritate ansamblul urban, se apropie cu delicatețe de compozițiile florale sau de spațiul satului românesc.

 

Născut pe 8 aprilie 1964, la Hlipiceni, judeţul Botosani, George Șpaiuc se află în plină maturitate artistică, un pictor care recompune coloristic și compozițional spații urbane sau decupaje din natură, natură ce rămâne până astăzi principala sursă de inspiratie, însă, completată de peisajul construit, rural şi urban, conferă complexitate şi profunzime artistului şi creaţiei sale.

 

Gazda evenimentului de sâmbătă a fost, ca de obicei, Ana-Elisabeta Coșereanu, lui Gheorghe Median revenindu-i misiunea de a prezenta lucrările, de a descifra în fața publicului prezent la vernisaj simboluri, expresii, nuanțe în arta lui George Șpaiuc.

 

 

 

 

”Un artist prețuit și iubit în Botoșani, este vorba despre George Șpaiuc, un om pentru care Botoșaniul a însemnat o poveste de dragoste și rămâne această poveste de dragoste. Expoziția se numește Dor de Botoșani, chiar dacă veți remarca imagini și din alte orașe din țară. Întotdeauna gândul l-a întors în Botoșaniul grădinilor, al florilor, al frumosului, aici unde îi este familia și unde îi sunt cei dragi. Dor de Botoșani înseamnă pentru el totul și asta a încercat să exprime și în această expoziție”,

Ana-Elisabeta Coșereanu, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani

 

George Șpaiuc este un pictor cu experiență, care folosește într-un mod original compoziția, ritmul și elementele principale ale formei picturale. Arta lui este recognoscibilă, dar nu pentru că ar fi tributar unui manierism ce pândește de obicei chiar și la umbra marilor artiști, ci datorită liniilor coloristice, a perspectivelor solemne și a culorilor luminoase, vii, într-o bogăție de senzații.  

 

Iar atunci când punctul de inspirație pleacă din Botoșani, lucrările dobândesc o aură aparte.

 

”George Șpaiuc este unul dintre artiștii importanți nu numai ai Botoșanilor, ci și ai României de astăzi. Această expoziție trebuia să apară într-un fel și într-un timp, pentru că pictorul George Șpaiuc este puternic legat de Botoșani, iar orașul Botoșani a devenit pentru el un obiect de studiu, un obiect asupra căruia s-a ocupat de foarte multă vreme. În fond, pentru George Șpaiuc, Botoșaniul este nu un oraș, este o persoană, este o ființă pe care a caligrafiat-o, a fotografiat-o cu ochiul, pe care a sintetizat-o și pe care ne-a redat-o în foarte multe tablouri”,

Gheorghe Median, istoric

 

George Șpaiuc a dedicat Botoșaniului câteva zeci de tablouri și ”aproape că nu a rămas nimic  important nepus pe pânză”, adaugă Gheorghe Median.

 

 

 

 

Botoșaniul lui George Șpaiuc nu este cosmetizat coloristic. Iar pictorul nu se mulțumește cu aceleași cărări bătătorite, fie că vorbim despre centrul orașului sau despre cele câteva puncte importante, de la clădiri la personalități. Artistul își croiește cale și în zonele mărginașe, de unde culege fragmente pe care le transpune pe pânză.  

 

”În general, pictorii se opresc asupra lucrurilor esențiale când este vorba despre un oraș. Se opresc asupra clădirilor importante prin monumentalitate, prin semnificația lor culturală sau istorică. În cazul lui George Șpaiuc, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru pictorul care este, orice element este important, astfel încât imaginile pe care le-a redat pe pânză sunt atât din centrul orașului, cât și din zonele mărginașe. Botoșaniul nu este un oraș cu mahalale. Veți vedea în aceste tablouri imagini din Centrul Istoric al orașului, dar și de pe strada Săvenilor, de pe strada Independenței, străzi care păstrează aerul și parfumul timpurilor de altădată.

Eu cred că George Șpaiuc s-a apropiat de Botoșani tocmai pentru că ar fi dorit să trăiască timpurile când acele clădiri pe care ni le prezintă arătau altfel decât acum. Erau îngrijite, erau elegante, erau locul unde protipendada orașului mergea la plimbare, un loc al securității depline, unde te simțeai bine ca botoșănean și ca român. Lucrurile s-au diminuat între timp, iar pictorul înțelegând acest lucru nu a insistat și nu insistă în lucrările sale asupra detaliilor, el privește în mare lucrurile, sugestionând mai degrabă și lăsându-ne pe noi, privitorii, să ne închipuim cam ce ar fi putut să fie”,

Gheorghe Median, istoric

 

Culoarea, la George Șpaiuc, este vibrantă, optimistă, vie. Artistul nu copiază natura, ci o transpune plastic, adăugând compoziției atitudine, dar și o concepție despre lume, o sferă de idei. Este exact ceea ce face diferența dintre o operă de artă și o copiere mecanică, fotografică, a naturii sau a ansamblului urban.

 

”Nota dominantă a lucrărilor lui George Șpaiuc este una optimistă. Veți observa un colorit excepțional. Culori puternice, culori care plac și care dau o notă optimistă. În foarte puține culori veți întâlni negrul sau griul sau maro, culori care redau în general stări tensionate sau stări de tristețe. Este acesta un semn de dragoste față de oraș, este sentimentul pe care-l ai când îți mângâi copilul, când te gândești la bunica sau la bunicul fără să privești nici ridurile de pe fața celor bătrâni, nici murdăria de la joacă pe care un copil o are. Prin lucrările sale, George Șpaiuc se diferențiază dintre alți pictori pentru că a făcut un program special din peisajul urban. Nu foarte multă lume poate să se dedice unui asemenea subiect”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

 

O expoziție tematică nu este întotdeauna la îndemâna unui pictor, chiar și prolific, dar ale cărui lucrări se află într-o continuă dinamică. Pentru că lucrările lui George Șpaiuc sunt căutate, sunt achiziționate constant.

 

”Aici sunt vrei douăzeci și ceva de tablouri, cele mai multe inspirate de Botoșani. A face o expoziție personală este ceva foarte dificil. Un pictor nu ține lucrările, ele trebuie să circule, să intre în circuitul lucrărilor de artă, iar o expoziție înseamnă câteva zeci de tablouri. Anul trecut, în iunie, George Șpaiuc a avut o expoziție personală, cu foarte multe lucrări, extraordinar de apreciată la Cluj. Or din iunie 2021 până în iulie 2022 este un timp prea scurt pentru a realiza atât de multe tablouri pentru a realiza încă o expoziție personală. Iar pictorul Șpaiuc ține la cota lui, la prestanța lui și nu poate face nimic altfel decât foarte bine”,

Gheorghe Median, istoric

 

George Șpaiuc este cunoscut în general ca un peisagist, spune Gheorghe Median, foarte multe lucrări ale sale fiind inconfundabile din acest punct de vedere.

 

Arta lui George Șpaiuc poartă pecetea trăirilor și a gândului uman, lucrările sunt o invitație la meditație calmă și contemplativă.

 

”În ultima perioadă observăm că se apleacă cu foarte multă grijă asupra florilor. Lucrările pe care le face sunt pline de viață. Pictorul are o putere extraordinară de a transfigura natura, de a putea să reprezinte natura în asemenea culori și în asemenea nuanțe încât să ne bucure, să simțim o stare de confort spiritual și de liniște atunci când le privim. Și mai are știința de a face ca totul să fie viu și clocotitor. Sunt aici câteva tablouri în care atmosfera este de toamnă târzie dau de primăvară timpurie și, deși ansamblul întreb este puțin închis, sunt copaci cu flori, copii care se joacă, sunt elemente care animă decorul și în final te face să simți că acolo se trăiește, că acolo e liniște, pace și este frumos”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

 

George Șpaiuc este la a noua expoziție personală pe care o face în Botoșani. Iese rar pe simeze, iar atunci când o face rămâne într-o aură de smerenie față de Artă și față de Creație. Este artistul care vorbește puțin despre pictura sa, dar care exprimă într-un mod excepțional tot ceea ce Arta i-a dăruit.

 

”Istoria artelor plastice amintește de Luchian, amintește de Piliuță, dar garnitura se înnoiește de fiecare dată și, atunci când se fac reevaluări, pictorul George Șpaiuc se va regăsi în criticile, în cronicile care s-au scris despre expozițiile sale. Și-a creat un loc special în rândul oamenilor de cultură din Botoșani”,

Gheorghe Median, istoric

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Medic cu funcție de conducere în USR Botoșani, demisie după politizarea tragediei Alexandrei
Este vicepreședinte demisionar în cadrul Filialei Uniunii Salvați România (USR) Botoșani.
Ministrul Familiei, vizită inopinată la Botoșani: Cel de la pază nu știa cine sunt / M-a pus să mă legitimezFOTO & VIDEO
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a ajuns la Botoșani într-o vizită neanunțată.
Direcția de Sănătate Publică, ANCHETĂ cu privire la moartea Alexandrei: Pacienta „abandonată” șapte ore pe timpul nopții
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a finalizat raportul preliminar privitor la decesul pacientei Alexandra Ivanov.
Alexandra plânsă de sute de oameni, sicriul ei purtat de preoții veniți să oficieze slujba de înmormântare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au venit să fie alături de familia îngenuncheată de durere oameni care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov.Dar și alții care i-au aflat povestea tragică în ultimele zile și care au vrut să fie alături de îndoliați.
„Dreptate pentru Alexandra” REVOLTĂ cu sute de oameni în fața Maternității: Huiduieli, claxoane, bulevard blocat și multă suferință – FOTO &VIDEO
Momente dureroase au loc în această seară în fața Maternității Botoșanii. Oamenii sunt în continuare alături de familia Alexandrei.
Felicitări Georgel !Cred că un mare rol în descoperirea calităților,talentului spre pictură , le-a avut și profesorul nostru de desem și muzică din satul Victoria,regretatul ”domnu Chihaia”.
3 iulie 2022, 18:36
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.1 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.8 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.