Top News
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE

Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.

Odată cu instalarea sa pe funcție, Institutul a intrat într-o zonă a conflictelor între conducere și angajați, cei din urmă fiind și fondatori ai instituției, dacă ne referim la istoricul Marius Oprea.

 

Chiar dacă activitatea IICCMER a fost axată de la începutul ei pe scoaterea la lumină a atrocităților comuniste și demascarea și tragerea la răspundere a celor vinovați - și sunt de notorietate cazurile torționarilor Ficior și Vișinescu, anchetați și condamnați – Alexandra Toader și-a început mandatul prin a transmite că ”Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului”.

 


(Alexandra Toader)

 

„La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader pe pagina de Facebook.

 

Asta în ciuda faptului că, încă de la înființare, Institutul de asta se ocupase.

 

Noutatea ar putea fi, spunea Alexandra Toader la aproape o lună de când prelua mandatul, că plănuiește investigații în alte două dosare grele: cel al frontieriștilor și al crimelor de la Revoluție. Nu a ezitat, însă, să acuze fosta conducere că nu a ”întreprins nimic în ultimii 5 ani”.

 

„Am aflat că nu s-a mai întreprins aproape nimic în ultimii 5 ani. Voi încerca să reiau cercetările în privința torționarilor comuniști, după o cercetare preliminară care îmi va spune ce persoane sunt în viață. E de ajuns o singură persoană să aflu că mai trăiește atunci voi porni (n.r. cercetările). Trebuie să se facă dreptate până la capăt”, declara în luna februarie noua șefă a IICMER.

 

 

Marius Oprea, cercetătorul preocupat de memoria lui Mugur Călinescu

 

De partea cealaltă, Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER până la venirea noii conduceri, spune că a fost scos de la Institut. Mai mult, că modalitatea în care acest lucru s-a desfășurat este mai mult decât discutabilă.

 

Marius Oprea și Gheorghe Petrov s-au aflat și la Botoșani, în luna mai a anului 2017. Cei doi experți – la acea vreme – ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, însoțiți de reprezentanți de la Institutul de Medicină Legală și de un procuror de la Parchetul Militar Iași, au purces atunci la deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu, elevul-erou al Rezistenței anticomuniste, decedat în anul 1985, în urma anchetelor de la Securitate.

 

Potrivit celor menționate în urmă cu trei ani de Marius Oprea, cercetările cu privire la Mugur Călinescu fuseseră demarate cu mult timp în urmă (2005-2007). Mai mult, expertul IICCMER spunea la acea vreme că așteaptă un gest de recunoaștere a curajului elevului-erou prin decorarea sa post-mortem de către președintele Klaus Iohannis. Așteptare zadarnică, din păcate.

 


(Botoșani, 2017: Deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu)

 

Demersul celor doi experți IICCMER era mai mult decât necesar. Deschiderea anchetei in rem de moarte suspectă ar fi dus și la tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Mugur Călinescu și care astăzi încă trăiesc și se bucură de privilegii.

 

 

”Am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER ca să-mi evacuez biroul”

 

La câteva zile de la instalarea Alexandrei Toader în fruntea IICCMER, Marius Oprea părăsea instituția pe care o fondase în urmă cu 15 ani, el fiind și inițiatorul și coordonatorul programului național de arheologie a victimelor comunismului.

 

”Am fost scos din Institut  în urma unei ordonanțe a Guvernului, care sista toate detașările de la privat la stat. Mi s-a spus, mai întâi, că nu voi fi reangajat, apoi, în ”Joia neagră” din Săptămâna Mare a Paștilor am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER cu toată ”starea de urgență” decretată de Guvern (în subordinea căruia este Institutul), ca să-mi evacuez biroul, înțesat de piese adunate de-a lungul timpului, în vederea unui viitor Muzeu al Comunismului. (…) Nu înțelegeam pe atunci cum, pe de o parte, președintele Iohannis ne cerea să stăm în case, iar pe de alta fostei lui consiliere îi ardea să aibă la îndemână micul meu birou, într-o instituție goală (căci toți cercetătorii erau trimiși să lucreze la domiciliu)”, povestește pentru Mediafax Marius Oprea.

 

 

Telefoane, adrese și somații, amenințări cu ”Procuratura”

 

De aceeași soartă a avut parte și Gheorghe Petrov, care a ”rezistat” mai mult decât colegul său la IICCMER. Mai exact, până pe 10 iulie 2020. Despre îndepărtarea acestuia vorbește tot Marius Oprea.

 

”Supus la nenumărate șicane de Alexandra Toader, încă de a doua zi a instalării ei ca președintă a IICCMER, el a fost somat să se prezinte ”la lucru, la sediul Institutului” și să predea mașina cu care a tot alergat pe drumurile țării, în căutarea morților pierduți ai comunismului (deși, prin contract de muncă, avea fixat ca punct de lucru Turda, județul Cluj, de unde nu ai cum face ”naveta” la București). Domnișoara fostă consilier a președintelui Klaus Iohannis nu a ținut cont de nimic. Cu telefoane, adrese și somații, inclusiv cu amenințarea că va fi ”dat pe mâna procuraturii”. 

 

 

Și foștii deținuți politici au fost ignorați

 

În data de 30 iunie 2020, o adresă a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) către Alexandra Toader, președinte executiv al Executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), făcea public faptul că, deși foștii deținuți politici au informat IICCMER cu privire la problemele cu care se confruntă, au fost tratați doar cu ”o liniște totală”. Asta în ciuda faptului că se adresau unei instituții la a căror înființare AFDPR a avut un rol esențial.

 

IICCR, devenit apoi IICCMER, a luat ființă la presiunile AFDPR în urmă cu aproximativ 15 ani, ”colaborarea noastră cu institutul fiind excepțională în toată această perioadă. Legăturile dintre noi au fost strânse și permanente, dacă nu zilnice, desigur, săptămânale”, scrie președintele AFDPR Octav Bjoza, care deține și funcția de subsecretar de stat.

 

 

”Bunicul s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil”

 

Adresa - ”Către Domnișoara Alexandra Toader” -  făcea trimitere în primul rând la măsurile privind îndepărtarea unor oameni din institut, după cum reiese din cuvintele asumate de Octav Bjoza, președintele AFDPR, el însuși fost deținut politic astăzi în vârstă de 82 de ani:

 


(Octav Bjoza - în dreapta - la Botoșani, alături de deținuții politici)

 

”Rugam cu ocazia întâlnirilor avute să găsiți modalități legale de readucere în institut a domnului MARIUS OPREA, primul președinte executiv, doctor în istorie (NB – la acad. prof. Dinu C. Giurescu), membru de onoare al AFDPR, inițiator – împreună cu Constantin Ticu Dumitrescu – al unor legi (Legea lustrației, Legea deconspirării ofițerilor de Securitate și a colaboratorilor acestora care au făcut poliție politică sau Legea nr. 221/2009), primul din România care, în anii 1991-1992, a declanșat PROCESUL COMUNISMULUI în presa scrisă din Brașov (în naivitatea noastră).

După înființarea institutului, cum o ideologie nu putea fi condamnată, a trecut imediat la identificarea criminalilor și la găsirea dovezilor, adică la exhumarea scheletelor victimelor acestora.

De la bun început, împreună cu o echipă de arheologi condusă de domnul GHEORGHE PETROV, colaborator extern venit prin detașare, om de un înalt profesionalism și moralitate, a participat la 61 de campanii, în 41 de locații cercetate, aflate pe întinsul a 13 județe.

A exhumat 116 victime, din care 39 executați fără judecată și uciși în luptele cu trupele Securității, respectiv 77 deținuți politici morți în temnițe și lagăre de exterminare. S-au mai efectuat lucrări și în alte 34 de locații, în care nu s-au găsit schelete. Această activitate comportă o muncă laborioasă, deplasări în teren, culegere de informații, măsurători, sondaje, dezveliri, mobilizarea tuturor acelora care asigură cadrul legal – anume: procuratura militară, medicina legală, poliția criminalistică, autorități locale, furnizori de mijloace tehnice etc.

Domnului GHEORGHE PETROV i se solicită să predea autoturismul institutului pe care l-a folosit timp de aproape 14 ani, apoi i se pun condiții imposibil de realizat, în așa fel încât omul să plece singur. Și a plecat!

Alți doi cercetători istorici, doamna CLARA MAREȘ și domnul ALIN MUREȘAN, au părăsit instituția după 14 ani, simțindu-se obligați să-și dea demisia. Și și-au dat-o!

În toate activitățile desfășurate de institut pe întinsul României, este corect să anunțați președintele filialei respective a AFDPR, aceasta din respect față de aceia care au constituit și constituie „materia primă” pentru IICCMER.

Considerăm că un dialog ar fi putut fi constructiv și ar fi putut dezamorsa unele probleme. În acest sens, „bunicul” s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil.

În aceste condiții, Comitetul Național de Conducere al AFDPR constată cu tristețe că nu se mai regăsește în niciuna din activitățile IICCMER!”.

 

 

”Foștii deținuți politici întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”

 

Nici în urma acestei scrisori venite chiar din partea celor care ar trebui să se afle în centrul intereselor IICCMER, situația nu s-a schimbat.

 

Însă gropile în care zac foștii deținuți nu vor rămâne acoperite pe vecie. Și asta pentru că specialiștii îndepărtați din IICCMER au început o nouă colaborare, de data aceasta direct cu AFDPR, prin președintele său, Octav Bjoza.

 

”Dezamăgit, domnul Bjoza și-a consultat colegii din conducerea Asociației și, de comun acord, au anunțat că foștii deținuți politici reprezentați de AFDPR întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”, spune Marius Oprea.

 

 

Fiul Doinei Cornea sprijină noile săpături de la Periprava

 

În schimb, echipa de arheologi și AFDPR au pornit împreună pe drumul anevoios al istoriei. S-au deplasat la Periprava, pentru a continua cercetările pentru identificarea victimelor din acest lagăr, printre ai cărui deținuți s-a aflat însuși Octav Bjoza, care ”a avut norocul de a fi supraviețuit”.

 

Iar ajutorul financiar avea să vină de unde nu se așteptau. De la Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea și președintele Fundației care îi poartă numele, dar și de la o firmă de avocatură.

 

Marius Oprea s-a întors la Periprava, unde alături de o echipă de arheologi continuă săpăturile pentru scoaterea la lumină a osemintelor victimelor regimului comunist. ”Cu toate greutățile și piedicile puse de Alexandra Toader pentru a sista investigațiile”, spune Marius Oprea.

 

 

Adăugând că este vorba despre o activitate cândva ”definitorie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului”, pe care tânăra de doar 34 de ani, din Dorohoi, îl conduce din luna ianuarie 2020.

 

 

loading...
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
La 35 de ani de la moarte: Slujbă de pomenire pentru Mugur Călinescu, la Cimitirul Pacea

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Instituția de la Botoșani condusă de un deceniu de același manager: Se pregătește concurs centralizat
În acest moment, managerul de la Botoșani se află în prelungire legală a contractului.
Telenovelă administrativă pentru un șef din Primăria Botoșani: Dat afară în martie, reangajat în iunie și concediat din nou în iulie
Este un an greu pentru fostul șef al Biroului de Cadastru Imobiliar din cadrul Primăriei Botoșani, Dorin Palaghiu. În doar jumătate de an a primit o condamnare penală, și-a pierdut locul de muncă, a fost reangajat și în decurs de o lună, dat afară din nou.
Un botoșănean vrea să vândă Primăriei... o stradă: Suntem în continuare amenințați VIDEO
Situație inedită la Botoșani. Un botoșănean deține un teren transformat între timp în cale de acces pentru mai multe locuințe și pretinde despăgubiri de la Primăria Botoșani pentru a nu bloca respectivul drum.
De ce pleacă tinerii din Botoșani știm, dar de ce nu se mai întorc? - Ne place să avem o viață activă, să locuim în orașe „smart” / Știm că nu avem pic de infrastructură, dar l-am avut pe Eminescu!
Suntem mândri de ei doar când aplaudăm succesele: notele de 10, olimpiade îmbrăcate în aur și argint, competiții sportive cu imn și drapel, admiteri de răsunet prin marile centre universitare ale țării, chiar ale lumii.
A murit Teodor Dimitriu, fostul director al AJOFM Botoșani
Duminică, Teodor Dimitriu s-a stins din viață.
Se caută directori la două instituții din Botoșani care funcționează în aceeași clădire
Concursul va avea loc la începutul lunii august, pentru cele două posturi fiind necesară o vechime de minimum șapte ani.
PARADOX în Educație: Elevi din Botoșani premianți la școală, repetenți la Evaluarea Națională
Ministerul Educației a publicat joi ierarhia mediilor la liceu. Media generală de admitere a rezultat din media din clasele V-VIII (procent de 20%), și cea de la Evaluarea Națională (80%).
Scandal la porțile stadionului, oameni nervoși că nu pot intra, deși au bilet: VIDEO&GALERIE FOTO
După un an și patru luni de pauză, Stadionul Municipal este readus la tumultul de altădată, prin prezența spectactorilor.
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO
Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.
Loading...
Director cu acte în regulă la AJOFM Botoșani – NOTA obținută de singura doamnă înscrisă la concurs
Pentru acest post s-a înscris un singur candidat, respectiv Anca Apăvăloaie.
Scandal monstru la PNL, un tânăr care i-a atacat frontal pe Șoptică, Gireadă și Ada Macovei, scos cu țipete de pe scenă: În 13 ani de zile nu v-am văzut la nicio acțiune din PNL!VIDEO
Lucrările conferinței orgnizației municipale a PNL Botoșani de săptămâna trecută au degenerat când a urcat pe scenă un tânăr care nu se înscrisese inițial la cuvânt. Din sală s-au auzit proteste, mai ales că până atunci susținuseră alocuțiuni doar candidații sau liderii de la județ sau municipiu.
Surpriză de proporții: Nu mai este Ada Macovei, un director revine la vârful PNL Botoșani ca secretar general - Pentru partid faci orice
Biroul Politic Județean al PNL Botoșani s-a întrunit vineri după-amiază pentru prima oară după alegerile interne de săptămâna trecută. Principalul punct pe ordinea de zi l-a reprezentat desemnarea noului secretar general al filialei județene.
Scandalul milionului pentru sport: Președintele de la contestații înlocuit din comisie pe ultima sută de metri
În primă fază, conform calendarului, comisia de evaluare a proiectelor depuse pe sesiunea de finanțări nerambursabile în baza legii sportului trebuia să se întrunească pe 2 iulie. 
Încă un om de afaceri reacționează după repartizarea tuturor banilor la handbal: Am rămas perplex / Nu poate să conducă Primăria cum conduce mașina
FC Botoșani nu este singurul club care a reacționat în urma deciziei comisiei de evaluare și selecționare a proiectelor sportive prin care întreaga sumă de 1 milion de lei prevăzută în buget a fost repartizată Asociației Club Sportiv Magnum.
Loading...
GALERIE FOTO - Desfășurare incredibilă de forțe la Botoșani și Suceava! Doi bărbați care jefuiau vile și bancomate urmăriți cu focuri de armă, reperați cu elicopterul, prinși de mascați
Timp de câte ore în dimineața zilei de miercuri, 7 iulie 2021 a avut loc o adevărată desfășurare de forțe pentru prinderea a doi bărbați care sunt bănuiți că furau din vile ale persoanelor cu potență financiară și dădeau spargeri și la bancomate bancare.
Fără precedent: Primăria Botoșani alocă toți banii pentru sport unui singur club care a retrogadat cu zero puncte din 28 de meciuri
Situație fără precedent înregistrată astăzi la Botoșani. Primăria alocă din bugetul local o finanțare de 1 milion de lei, nerambursabilă, unui club sportiv care în sezonul precedent nu a câștigat nici măcar un meci din 28. Mai mult, a și retrogradat din primul eșalon. Și ne referim la echipa de handbal a orașului, CS Magnum Botoșani.
O comisie condusă de un medic ieșean va ancheta cazul mămicii care a murit la Maternitate
Cazul tinerei care a decedat după ce a născut o fetiță este în atenția mai multor instituții. 
România (din nou) cu ochii pe Botoșani: Să trimiți în excursie 24 de adolescenți cu hormonii colcăind, însoțiți de doar doi supraveghetori (ambele femei), e prostie curată
Au petrecut împreună patru ani, într-o școală de elită din Botoșani. Au trecut prin emoțiile Evaluării și au așteptat cu nerăbdare descătușarea și eliberarea de stres, de online, de măști în clase, dar și de părinți și de regulile de acasă.
POZIȚIA spitalului după cazul tinerei mămici care a MURIT la Maternitate, dosar penal deschis de polițiști
Alexandra Pușcașu s-a stins din viață într-o zi de vineri, lăsând în urmă un soț îndurerat și două fetițe orfane de mamă. Plecarea fulgerătoare a mămicii care a murit după ce a născut în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati a stârnit o întreagă revoltă în mediul online, iar mai multe instituții s-au autosesizat și anchetează acest caz.
Durere și lacrimi la înmormântarea tânărului motociclist, sute de oameni l-au condus pe ultimul drum – GALERIE FOTO
Tânărul mort în accidentul de motocicletă de la Orășeni Deal a fost condus duminică pe ultimul drum.
Nu se poate sti cu siguranță, dacă japița asta are intenția de a scoate la iveală, nenorocirile suferite de unii oameni, pe timpul comunismului, dar, cu siguranță, se poate observa în atitudinea și acțiunile ei ceva din caracterele nazismului!
7 octombrie 2020, 09:24
Le recomand tuturor botosanenilor sa viziteze fosta puscarie de la SIGETUL MARMATIEI,actualmente transformata in muzeu al holocaustului bolsevic din ROMANIA.Acolo ve-ti gasi foarte multi botosaneni inchisi in puscariile comuniste de lainvatatori la asistente sau la,,Chiaburii dinjudetul DOROHOI ,INCLUSIVEROUL CALINESCU.
7 octombrie 2020, 09:14
Dar poate lăsați un material ca acesta să fie citit și nu pitit în subsolurile tenebroase ale acestui ziar online, tema abordată fiind mai importantă decât mișmașurile unor politicieni dintr-o periferie a periferiilor.
7 octombrie 2020, 07:50
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
18.0 o C
Saveni
18.9 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.