Top News
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE

Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.

Odată cu instalarea sa pe funcție, Institutul a intrat într-o zonă a conflictelor între conducere și angajați, cei din urmă fiind și fondatori ai instituției, dacă ne referim la istoricul Marius Oprea.

 

Chiar dacă activitatea IICCMER a fost axată de la începutul ei pe scoaterea la lumină a atrocităților comuniste și demascarea și tragerea la răspundere a celor vinovați - și sunt de notorietate cazurile torționarilor Ficior și Vișinescu, anchetați și condamnați – Alexandra Toader și-a început mandatul prin a transmite că ”Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului”.

 


(Alexandra Toader)

 

„La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader pe pagina de Facebook.

 

Asta în ciuda faptului că, încă de la înființare, Institutul de asta se ocupase.

 

Noutatea ar putea fi, spunea Alexandra Toader la aproape o lună de când prelua mandatul, că plănuiește investigații în alte două dosare grele: cel al frontieriștilor și al crimelor de la Revoluție. Nu a ezitat, însă, să acuze fosta conducere că nu a ”întreprins nimic în ultimii 5 ani”.

 

„Am aflat că nu s-a mai întreprins aproape nimic în ultimii 5 ani. Voi încerca să reiau cercetările în privința torționarilor comuniști, după o cercetare preliminară care îmi va spune ce persoane sunt în viață. E de ajuns o singură persoană să aflu că mai trăiește atunci voi porni (n.r. cercetările). Trebuie să se facă dreptate până la capăt”, declara în luna februarie noua șefă a IICMER.

 

 

Marius Oprea, cercetătorul preocupat de memoria lui Mugur Călinescu

 

De partea cealaltă, Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER până la venirea noii conduceri, spune că a fost scos de la Institut. Mai mult, că modalitatea în care acest lucru s-a desfășurat este mai mult decât discutabilă.

 

Marius Oprea și Gheorghe Petrov s-au aflat și la Botoșani, în luna mai a anului 2017. Cei doi experți – la acea vreme – ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, însoțiți de reprezentanți de la Institutul de Medicină Legală și de un procuror de la Parchetul Militar Iași, au purces atunci la deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu, elevul-erou al Rezistenței anticomuniste, decedat în anul 1985, în urma anchetelor de la Securitate.

 

Potrivit celor menționate în urmă cu trei ani de Marius Oprea, cercetările cu privire la Mugur Călinescu fuseseră demarate cu mult timp în urmă (2005-2007). Mai mult, expertul IICCMER spunea la acea vreme că așteaptă un gest de recunoaștere a curajului elevului-erou prin decorarea sa post-mortem de către președintele Klaus Iohannis. Așteptare zadarnică, din păcate.

 


(Botoșani, 2017: Deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu)

 

Demersul celor doi experți IICCMER era mai mult decât necesar. Deschiderea anchetei in rem de moarte suspectă ar fi dus și la tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Mugur Călinescu și care astăzi încă trăiesc și se bucură de privilegii.

 

 

”Am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER ca să-mi evacuez biroul”

 

La câteva zile de la instalarea Alexandrei Toader în fruntea IICCMER, Marius Oprea părăsea instituția pe care o fondase în urmă cu 15 ani, el fiind și inițiatorul și coordonatorul programului național de arheologie a victimelor comunismului.

 

”Am fost scos din Institut  în urma unei ordonanțe a Guvernului, care sista toate detașările de la privat la stat. Mi s-a spus, mai întâi, că nu voi fi reangajat, apoi, în ”Joia neagră” din Săptămâna Mare a Paștilor am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER cu toată ”starea de urgență” decretată de Guvern (în subordinea căruia este Institutul), ca să-mi evacuez biroul, înțesat de piese adunate de-a lungul timpului, în vederea unui viitor Muzeu al Comunismului. (…) Nu înțelegeam pe atunci cum, pe de o parte, președintele Iohannis ne cerea să stăm în case, iar pe de alta fostei lui consiliere îi ardea să aibă la îndemână micul meu birou, într-o instituție goală (căci toți cercetătorii erau trimiși să lucreze la domiciliu)”, povestește pentru Mediafax Marius Oprea.

 

 

Telefoane, adrese și somații, amenințări cu ”Procuratura”

 

De aceeași soartă a avut parte și Gheorghe Petrov, care a ”rezistat” mai mult decât colegul său la IICCMER. Mai exact, până pe 10 iulie 2020. Despre îndepărtarea acestuia vorbește tot Marius Oprea.

 

”Supus la nenumărate șicane de Alexandra Toader, încă de a doua zi a instalării ei ca președintă a IICCMER, el a fost somat să se prezinte ”la lucru, la sediul Institutului” și să predea mașina cu care a tot alergat pe drumurile țării, în căutarea morților pierduți ai comunismului (deși, prin contract de muncă, avea fixat ca punct de lucru Turda, județul Cluj, de unde nu ai cum face ”naveta” la București). Domnișoara fostă consilier a președintelui Klaus Iohannis nu a ținut cont de nimic. Cu telefoane, adrese și somații, inclusiv cu amenințarea că va fi ”dat pe mâna procuraturii”. 

 

 

Și foștii deținuți politici au fost ignorați

 

În data de 30 iunie 2020, o adresă a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) către Alexandra Toader, președinte executiv al Executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), făcea public faptul că, deși foștii deținuți politici au informat IICCMER cu privire la problemele cu care se confruntă, au fost tratați doar cu ”o liniște totală”. Asta în ciuda faptului că se adresau unei instituții la a căror înființare AFDPR a avut un rol esențial.

 

IICCR, devenit apoi IICCMER, a luat ființă la presiunile AFDPR în urmă cu aproximativ 15 ani, ”colaborarea noastră cu institutul fiind excepțională în toată această perioadă. Legăturile dintre noi au fost strânse și permanente, dacă nu zilnice, desigur, săptămânale”, scrie președintele AFDPR Octav Bjoza, care deține și funcția de subsecretar de stat.

 

 

”Bunicul s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil”

 

Adresa - ”Către Domnișoara Alexandra Toader” -  făcea trimitere în primul rând la măsurile privind îndepărtarea unor oameni din institut, după cum reiese din cuvintele asumate de Octav Bjoza, președintele AFDPR, el însuși fost deținut politic astăzi în vârstă de 82 de ani:

 


(Octav Bjoza - în dreapta - la Botoșani, alături de deținuții politici)

 

”Rugam cu ocazia întâlnirilor avute să găsiți modalități legale de readucere în institut a domnului MARIUS OPREA, primul președinte executiv, doctor în istorie (NB – la acad. prof. Dinu C. Giurescu), membru de onoare al AFDPR, inițiator – împreună cu Constantin Ticu Dumitrescu – al unor legi (Legea lustrației, Legea deconspirării ofițerilor de Securitate și a colaboratorilor acestora care au făcut poliție politică sau Legea nr. 221/2009), primul din România care, în anii 1991-1992, a declanșat PROCESUL COMUNISMULUI în presa scrisă din Brașov (în naivitatea noastră).

După înființarea institutului, cum o ideologie nu putea fi condamnată, a trecut imediat la identificarea criminalilor și la găsirea dovezilor, adică la exhumarea scheletelor victimelor acestora.

De la bun început, împreună cu o echipă de arheologi condusă de domnul GHEORGHE PETROV, colaborator extern venit prin detașare, om de un înalt profesionalism și moralitate, a participat la 61 de campanii, în 41 de locații cercetate, aflate pe întinsul a 13 județe.

A exhumat 116 victime, din care 39 executați fără judecată și uciși în luptele cu trupele Securității, respectiv 77 deținuți politici morți în temnițe și lagăre de exterminare. S-au mai efectuat lucrări și în alte 34 de locații, în care nu s-au găsit schelete. Această activitate comportă o muncă laborioasă, deplasări în teren, culegere de informații, măsurători, sondaje, dezveliri, mobilizarea tuturor acelora care asigură cadrul legal – anume: procuratura militară, medicina legală, poliția criminalistică, autorități locale, furnizori de mijloace tehnice etc.

Domnului GHEORGHE PETROV i se solicită să predea autoturismul institutului pe care l-a folosit timp de aproape 14 ani, apoi i se pun condiții imposibil de realizat, în așa fel încât omul să plece singur. Și a plecat!

Alți doi cercetători istorici, doamna CLARA MAREȘ și domnul ALIN MUREȘAN, au părăsit instituția după 14 ani, simțindu-se obligați să-și dea demisia. Și și-au dat-o!

În toate activitățile desfășurate de institut pe întinsul României, este corect să anunțați președintele filialei respective a AFDPR, aceasta din respect față de aceia care au constituit și constituie „materia primă” pentru IICCMER.

Considerăm că un dialog ar fi putut fi constructiv și ar fi putut dezamorsa unele probleme. În acest sens, „bunicul” s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil.

În aceste condiții, Comitetul Național de Conducere al AFDPR constată cu tristețe că nu se mai regăsește în niciuna din activitățile IICCMER!”.

 

 

”Foștii deținuți politici întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”

 

Nici în urma acestei scrisori venite chiar din partea celor care ar trebui să se afle în centrul intereselor IICCMER, situația nu s-a schimbat.

 

Însă gropile în care zac foștii deținuți nu vor rămâne acoperite pe vecie. Și asta pentru că specialiștii îndepărtați din IICCMER au început o nouă colaborare, de data aceasta direct cu AFDPR, prin președintele său, Octav Bjoza.

 

”Dezamăgit, domnul Bjoza și-a consultat colegii din conducerea Asociației și, de comun acord, au anunțat că foștii deținuți politici reprezentați de AFDPR întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”, spune Marius Oprea.

 

 

Fiul Doinei Cornea sprijină noile săpături de la Periprava

 

În schimb, echipa de arheologi și AFDPR au pornit împreună pe drumul anevoios al istoriei. S-au deplasat la Periprava, pentru a continua cercetările pentru identificarea victimelor din acest lagăr, printre ai cărui deținuți s-a aflat însuși Octav Bjoza, care ”a avut norocul de a fi supraviețuit”.

 

Iar ajutorul financiar avea să vină de unde nu se așteptau. De la Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea și președintele Fundației care îi poartă numele, dar și de la o firmă de avocatură.

 

Marius Oprea s-a întors la Periprava, unde alături de o echipă de arheologi continuă săpăturile pentru scoaterea la lumină a osemintelor victimelor regimului comunist. ”Cu toate greutățile și piedicile puse de Alexandra Toader pentru a sista investigațiile”, spune Marius Oprea.

 

 

Adăugând că este vorba despre o activitate cândva ”definitorie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului”, pe care tânăra de doar 34 de ani, din Dorohoi, îl conduce din luna ianuarie 2020.

 

 

loading...
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
La 35 de ani de la moarte: Slujbă de pomenire pentru Mugur Călinescu, la Cimitirul Pacea

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Loading...
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
Loading...
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
MIRACOLUL muzicii care a răsunat la Botoșani după 130 de ani: Putem fi mândri că am adăugat în galeria compozitorilor români un nume nou - FOTO&VIDEO
Plecat de mai bine de două decenii din urbea natală, spune că dragostea pentru Botoșani l-a făcut să rezoneze cu cele cinci miniaturi muzicale ale compozitoarei cu origini în vechiul ținut care i-a dat țării și lumii pe Enescu, Eminescu, Iorga.
DNA-ul decapitează DSVSA-ul: Înlocuitorul lui Țurcanu schimbat la rândul lui prin ordin de la București
La mai puțin de o lună după ce i s-au delegat atribuțiile de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Ovidiu Airimițoaie a rămas fără acestea.
Primii oameni angajați în pandemie care pleacă acasă după ce au PICAT examenul organizat la spital
Zilele acestea, au fost maratoane de evaluări la Spitalul Județean „Mavromati” pentru angajările fără concurs din pandemie.
Nu se poate sti cu siguranță, dacă japița asta are intenția de a scoate la iveală, nenorocirile suferite de unii oameni, pe timpul comunismului, dar, cu siguranță, se poate observa în atitudinea și acțiunile ei ceva din caracterele nazismului!
7 octombrie 2020, 09:24
Le recomand tuturor botosanenilor sa viziteze fosta puscarie de la SIGETUL MARMATIEI,actualmente transformata in muzeu al holocaustului bolsevic din ROMANIA.Acolo ve-ti gasi foarte multi botosaneni inchisi in puscariile comuniste de lainvatatori la asistente sau la,,Chiaburii dinjudetul DOROHOI ,INCLUSIVEROUL CALINESCU.
7 octombrie 2020, 09:14
Dar poate lăsați un material ca acesta să fie citit și nu pitit în subsolurile tenebroase ale acestui ziar online, tema abordată fiind mai importantă decât mișmașurile unor politicieni dintr-o periferie a periferiilor.
7 octombrie 2020, 07:50
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
21.3 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
21.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.