Top News
Botoșăneanca de la „Crimele Comunismului” s-a descotorosit de cercetătorii care au săpat după osemintele elevului Călinescu, deținuții politicii încheie colaborarea cu ”domnișoara” - FOTOGALERIE

Dorohoianca Alexandra Toader, numită în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, l-a înlocuit la conducerea Institutului pe Radu Preda.

Odată cu instalarea sa pe funcție, Institutul a intrat într-o zonă a conflictelor între conducere și angajați, cei din urmă fiind și fondatori ai instituției, dacă ne referim la istoricul Marius Oprea.

 

Chiar dacă activitatea IICCMER a fost axată de la începutul ei pe scoaterea la lumină a atrocităților comuniste și demascarea și tragerea la răspundere a celor vinovați - și sunt de notorietate cazurile torționarilor Ficior și Vișinescu, anchetați și condamnați – Alexandra Toader și-a început mandatul prin a transmite că ”Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului”.

 


(Alexandra Toader)

 

„La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader pe pagina de Facebook.

 

Asta în ciuda faptului că, încă de la înființare, Institutul de asta se ocupase.

 

Noutatea ar putea fi, spunea Alexandra Toader la aproape o lună de când prelua mandatul, că plănuiește investigații în alte două dosare grele: cel al frontieriștilor și al crimelor de la Revoluție. Nu a ezitat, însă, să acuze fosta conducere că nu a ”întreprins nimic în ultimii 5 ani”.

 

„Am aflat că nu s-a mai întreprins aproape nimic în ultimii 5 ani. Voi încerca să reiau cercetările în privința torționarilor comuniști, după o cercetare preliminară care îmi va spune ce persoane sunt în viață. E de ajuns o singură persoană să aflu că mai trăiește atunci voi porni (n.r. cercetările). Trebuie să se facă dreptate până la capăt”, declara în luna februarie noua șefă a IICMER.

 

 

Marius Oprea, cercetătorul preocupat de memoria lui Mugur Călinescu

 

De partea cealaltă, Marius Oprea, expert în cadrul IICCMER până la venirea noii conduceri, spune că a fost scos de la Institut. Mai mult, că modalitatea în care acest lucru s-a desfășurat este mai mult decât discutabilă.

 

Marius Oprea și Gheorghe Petrov s-au aflat și la Botoșani, în luna mai a anului 2017. Cei doi experți – la acea vreme – ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, însoțiți de reprezentanți de la Institutul de Medicină Legală și de un procuror de la Parchetul Militar Iași, au purces atunci la deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu, elevul-erou al Rezistenței anticomuniste, decedat în anul 1985, în urma anchetelor de la Securitate.

 

Potrivit celor menționate în urmă cu trei ani de Marius Oprea, cercetările cu privire la Mugur Călinescu fuseseră demarate cu mult timp în urmă (2005-2007). Mai mult, expertul IICCMER spunea la acea vreme că așteaptă un gest de recunoaștere a curajului elevului-erou prin decorarea sa post-mortem de către președintele Klaus Iohannis. Așteptare zadarnică, din păcate.

 


(Botoșani, 2017: Deshumarea osemintelor lui Mugur Călinescu)

 

Demersul celor doi experți IICCMER era mai mult decât necesar. Deschiderea anchetei in rem de moarte suspectă ar fi dus și la tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea lui Mugur Călinescu și care astăzi încă trăiesc și se bucură de privilegii.

 

 

”Am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER ca să-mi evacuez biroul”

 

La câteva zile de la instalarea Alexandrei Toader în fruntea IICCMER, Marius Oprea părăsea instituția pe care o fondase în urmă cu 15 ani, el fiind și inițiatorul și coordonatorul programului național de arheologie a victimelor comunismului.

 

”Am fost scos din Institut  în urma unei ordonanțe a Guvernului, care sista toate detașările de la privat la stat. Mi s-a spus, mai întâi, că nu voi fi reangajat, apoi, în ”Joia neagră” din Săptămâna Mare a Paștilor am fost somat să mă prezint la sediul IICCMER cu toată ”starea de urgență” decretată de Guvern (în subordinea căruia este Institutul), ca să-mi evacuez biroul, înțesat de piese adunate de-a lungul timpului, în vederea unui viitor Muzeu al Comunismului. (…) Nu înțelegeam pe atunci cum, pe de o parte, președintele Iohannis ne cerea să stăm în case, iar pe de alta fostei lui consiliere îi ardea să aibă la îndemână micul meu birou, într-o instituție goală (căci toți cercetătorii erau trimiși să lucreze la domiciliu)”, povestește pentru Mediafax Marius Oprea.

 

 

Telefoane, adrese și somații, amenințări cu ”Procuratura”

 

De aceeași soartă a avut parte și Gheorghe Petrov, care a ”rezistat” mai mult decât colegul său la IICCMER. Mai exact, până pe 10 iulie 2020. Despre îndepărtarea acestuia vorbește tot Marius Oprea.

 

”Supus la nenumărate șicane de Alexandra Toader, încă de a doua zi a instalării ei ca președintă a IICCMER, el a fost somat să se prezinte ”la lucru, la sediul Institutului” și să predea mașina cu care a tot alergat pe drumurile țării, în căutarea morților pierduți ai comunismului (deși, prin contract de muncă, avea fixat ca punct de lucru Turda, județul Cluj, de unde nu ai cum face ”naveta” la București). Domnișoara fostă consilier a președintelui Klaus Iohannis nu a ținut cont de nimic. Cu telefoane, adrese și somații, inclusiv cu amenințarea că va fi ”dat pe mâna procuraturii”. 

 

 

Și foștii deținuți politici au fost ignorați

 

În data de 30 iunie 2020, o adresă a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) către Alexandra Toader, președinte executiv al Executiv, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), făcea public faptul că, deși foștii deținuți politici au informat IICCMER cu privire la problemele cu care se confruntă, au fost tratați doar cu ”o liniște totală”. Asta în ciuda faptului că se adresau unei instituții la a căror înființare AFDPR a avut un rol esențial.

 

IICCR, devenit apoi IICCMER, a luat ființă la presiunile AFDPR în urmă cu aproximativ 15 ani, ”colaborarea noastră cu institutul fiind excepțională în toată această perioadă. Legăturile dintre noi au fost strânse și permanente, dacă nu zilnice, desigur, săptămânale”, scrie președintele AFDPR Octav Bjoza, care deține și funcția de subsecretar de stat.

 

 

”Bunicul s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil”

 

Adresa - ”Către Domnișoara Alexandra Toader” -  făcea trimitere în primul rând la măsurile privind îndepărtarea unor oameni din institut, după cum reiese din cuvintele asumate de Octav Bjoza, președintele AFDPR, el însuși fost deținut politic astăzi în vârstă de 82 de ani:

 


(Octav Bjoza - în dreapta - la Botoșani, alături de deținuții politici)

 

”Rugam cu ocazia întâlnirilor avute să găsiți modalități legale de readucere în institut a domnului MARIUS OPREA, primul președinte executiv, doctor în istorie (NB – la acad. prof. Dinu C. Giurescu), membru de onoare al AFDPR, inițiator – împreună cu Constantin Ticu Dumitrescu – al unor legi (Legea lustrației, Legea deconspirării ofițerilor de Securitate și a colaboratorilor acestora care au făcut poliție politică sau Legea nr. 221/2009), primul din România care, în anii 1991-1992, a declanșat PROCESUL COMUNISMULUI în presa scrisă din Brașov (în naivitatea noastră).

După înființarea institutului, cum o ideologie nu putea fi condamnată, a trecut imediat la identificarea criminalilor și la găsirea dovezilor, adică la exhumarea scheletelor victimelor acestora.

De la bun început, împreună cu o echipă de arheologi condusă de domnul GHEORGHE PETROV, colaborator extern venit prin detașare, om de un înalt profesionalism și moralitate, a participat la 61 de campanii, în 41 de locații cercetate, aflate pe întinsul a 13 județe.

A exhumat 116 victime, din care 39 executați fără judecată și uciși în luptele cu trupele Securității, respectiv 77 deținuți politici morți în temnițe și lagăre de exterminare. S-au mai efectuat lucrări și în alte 34 de locații, în care nu s-au găsit schelete. Această activitate comportă o muncă laborioasă, deplasări în teren, culegere de informații, măsurători, sondaje, dezveliri, mobilizarea tuturor acelora care asigură cadrul legal – anume: procuratura militară, medicina legală, poliția criminalistică, autorități locale, furnizori de mijloace tehnice etc.

Domnului GHEORGHE PETROV i se solicită să predea autoturismul institutului pe care l-a folosit timp de aproape 14 ani, apoi i se pun condiții imposibil de realizat, în așa fel încât omul să plece singur. Și a plecat!

Alți doi cercetători istorici, doamna CLARA MAREȘ și domnul ALIN MUREȘAN, au părăsit instituția după 14 ani, simțindu-se obligați să-și dea demisia. Și și-au dat-o!

În toate activitățile desfășurate de institut pe întinsul României, este corect să anunțați președintele filialei respective a AFDPR, aceasta din respect față de aceia care au constituit și constituie „materia primă” pentru IICCMER.

Considerăm că un dialog ar fi putut fi constructiv și ar fi putut dezamorsa unele probleme. În acest sens, „bunicul” s-a deplasat la dumneavoastră de două ori, se vede treaba, inutil.

În aceste condiții, Comitetul Național de Conducere al AFDPR constată cu tristețe că nu se mai regăsește în niciuna din activitățile IICCMER!”.

 

 

”Foștii deținuți politici întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”

 

Nici în urma acestei scrisori venite chiar din partea celor care ar trebui să se afle în centrul intereselor IICCMER, situația nu s-a schimbat.

 

Însă gropile în care zac foștii deținuți nu vor rămâne acoperite pe vecie. Și asta pentru că specialiștii îndepărtați din IICCMER au început o nouă colaborare, de data aceasta direct cu AFDPR, prin președintele său, Octav Bjoza.

 

”Dezamăgit, domnul Bjoza și-a consultat colegii din conducerea Asociației și, de comun acord, au anunțat că foștii deținuți politici reprezentați de AFDPR întrerup orice legătură de colaborare cu IICCMER”, spune Marius Oprea.

 

 

Fiul Doinei Cornea sprijină noile săpături de la Periprava

 

În schimb, echipa de arheologi și AFDPR au pornit împreună pe drumul anevoios al istoriei. S-au deplasat la Periprava, pentru a continua cercetările pentru identificarea victimelor din acest lagăr, printre ai cărui deținuți s-a aflat însuși Octav Bjoza, care ”a avut norocul de a fi supraviețuit”.

 

Iar ajutorul financiar avea să vină de unde nu se așteptau. De la Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea și președintele Fundației care îi poartă numele, dar și de la o firmă de avocatură.

 

Marius Oprea s-a întors la Periprava, unde alături de o echipă de arheologi continuă săpăturile pentru scoaterea la lumină a osemintelor victimelor regimului comunist. ”Cu toate greutățile și piedicile puse de Alexandra Toader pentru a sista investigațiile”, spune Marius Oprea.

 

 

Adăugând că este vorba despre o activitate cândva ”definitorie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului”, pe care tânăra de doar 34 de ani, din Dorohoi, îl conduce din luna ianuarie 2020.

 

 

loading...
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
La 35 de ani de la moarte: Slujbă de pomenire pentru Mugur Călinescu, la Cimitirul Pacea

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a stins patronul unuia dintre cele mai vechi restaurante din Botoșani
Coșmarul pandemiei care s-a abătut asupra omenirii a mai luat o viață la Botoșani. Marin Grig, proprietarul Restaurantului Botoșani, a murit săptămâna trecută.
Companie botoșăneană, lovitură de proporții la Iași: face pe 7,5 milioane lei peste 1.000 de clase online în școli și licee
Primăria Municipiului Iași achiziționează sisteme digitale pentru crearea a 1.250 de centre de educație online pentru unitățile de învățământ preuniversitar ieșene.
Record de îmbolnăviri la Botoșani în ziua în care s-au făcut cele mai multe teste din pandemie
Județul Botoșani bifează astăzi cel mai mare număr de persoane nou depistate cu Covid. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore s-au descoperit nici mai mult, nici mai puțin de 161 noi cazuri.
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Loading...
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Loading...
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Nu se poate sti cu siguranță, dacă japița asta are intenția de a scoate la iveală, nenorocirile suferite de unii oameni, pe timpul comunismului, dar, cu siguranță, se poate observa în atitudinea și acțiunile ei ceva din caracterele nazismului!
7 octombrie 2020, 09:24
Le recomand tuturor botosanenilor sa viziteze fosta puscarie de la SIGETUL MARMATIEI,actualmente transformata in muzeu al holocaustului bolsevic din ROMANIA.Acolo ve-ti gasi foarte multi botosaneni inchisi in puscariile comuniste de lainvatatori la asistente sau la,,Chiaburii dinjudetul DOROHOI ,INCLUSIVEROUL CALINESCU.
7 octombrie 2020, 09:14
Dar poate lăsați un material ca acesta să fie citit și nu pitit în subsolurile tenebroase ale acestui ziar online, tema abordată fiind mai importantă decât mișmașurile unor politicieni dintr-o periferie a periferiilor.
7 octombrie 2020, 07:50
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8736 lei
USD
Dolarul SUA
4.0226 lei
CHF
Francul elveţian
4.5028 lei
GBP
Lira sterlină
5.3968 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8581 lei
XAU
Gramul de aur
237.9570 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2342 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3594 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9844 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1844 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.