Top News
Cu DUREREA la psihiatru: ”Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii”

Se spune că bucuria împărtăşită se transformă într-o bucurie mai mare. Însă durerea împărtăşită este o durere vindecată.

O tânără fată din Botoșani vrea să își ia zilele pentru că cel care i-a promis iubire, un bărbat care ar fi putut să îi fie bunic, nu îi acordă atenția pe care ea o așteaptă. Un bătrân cu o boală incurabilă, care trăiește singur într-un sătuc din județ, hotărăște să moară pentru că nu mai suportă durerile și nici singurătatea. Pe un pat de spital, o mamă luptă cu disperare să învingă cancerul. Are acasă, la Dorohoi, șapte copii și dragostea pentru ei este peste durerea cruntă care o sfâșie necruțător.

 

Și unii și alții se agață de un fir de speranță.

 

Diferența dintre viață și moarte o face, de cele mai multe ori, atitudinea celor din jur. Iubirea, credința, încrederea.

 

 

Dureri și dureri…

 

O durere de burtă, de cap, de spate, de inimă provoacă reacții imediate: programare la medic, analize peste analize, intervenții chirurgicale, tratament îndelungat. Luăm în serios fiecare simptom, cât de mic. Durerile trupului sunt devastatoare uneori, ele duc la disperare și, nu de puține ori, la moarte. La moarte prin suicid chiar, atunci când cel în cauză nu mai poate duce povara.

 

Este adevărat că ne impresionează durerea care strigă, ne stârnește lacrimi suferința care lasă urme vizibile. Empatizăm cu suferința care iese la suprafață, mai ales atunci când ea se manifestă la cel de lângă noi.

 

Nu la fel privim către bolnavul care suferă de… suflet, de abandon, de sentimentul de pierdere de sine. De câte ori nu ne-am îndepărtat de astfel de oameni, de câte ori am judecat și am pus etichete?

 

Se spune că suicidul este singura formă de deces care poate fi prevenită. De cele mai multe ori, însă, concluziile vin când fapta se consumă, când drama s-a produs deja.

 

Ce se întâmplă cu durerea de suflet, cu tristețea ucigătoare, cu vidul sufletesc al aproapelui, cu trădările care apasă, chiar și cu absența iertării care macină și pustiește?

 

Sunt dramele care ne provoacă vinovății: puteam face ceva și nu am văzut, nu am simțit durerea aproapelui? 

 

 

 

Absența durerii, o dramă la fel de mare ca prezența ei

 

Definiția acceptată unanim, potrivit Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, este că ”durerea este o experiență senzorială și emoțională neplăcută care este asociată cu afectarea actuală sau potențială a țesutului sau descrisă în astfel de termeni”.

 

Există însă și cazuri în care durerea lipsește. Atunci pacientul suferă de anhidroză, adică insensibilitate congenitală la durere. Este o boală rară de care suferă doar câteva sute de persoane.

 

Oricât ar părea de avantajos să nu mai simțim durere, această boală este un adevărat chin și, mai ales, nu poate fi tratată.

 

„Pacienţii cu insensibilitate la durere nu primesc niciun semnal de la organism. Dacă nu simt nicio durere nu îşi dau seama că sunt bolnavi, iar dacă se accidentează nu ştiu cât de grave sunt rănile. Acest tip de pacienţi trebuie să meargă des la medic pentru verificarea stării de sănătate şi trebuie să ajungă la urgenţă de fiecare dată când au câte un accident, deoarece nu simt durere şi nu îşi pot da seama dacă sunt grav răniţi. Copiii cu această boală trebuie să fie atent monitorizaţi. În general, pe lângă faptul că nu simt durere, ei au probleme şi cu menţinerea temperaturii corpului şi au nevoie de veste speciale şi de condiţii speciale de trai“, spune în presa națională Ioana Tănase, medic internist.

 

 

Medicul Bogdan Pîrvu: ”Durerea este subiectivă”

 

Bogdan Pîrvu este medic psihiatru și activează în prezent în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Mavromati Botoșani. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, cu rezidenţiat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Medicale al UMF Cluj, tema ”Psihopatologie şi creativitate. Abordare biopsihosocială”.

 

Pentru medicul psihiatru, durerea este un simptom foarte important în diagnosticarea pacienților. Chiar dacă ”durerea este și ea subiectivă”, pentru un medic dificultatea intervine atunci când boala ”nu dă nici un semn”, ne spune dr. Bogdan Pîrvu.

 

 

-Durere – îndurerat. Domnule doctor Bogdan Pîrvu, cum ne situăm în raport cu durerea fizică şi ce reacţie avem la durerea sufletească (după pierderea cuiva apropiat, după o trădare etc.)? Cât de vulnerabili suntem în faţa uneia, cât de sensibili la cealaltă?

 

-Este un subiect interesant pentru psihologi, preoți, pentru medici. Da, durerea este subiectivă, am putea spune de la început. Și, în particular, pacienții cu tulburări psihice amplifică simptomatologia, de aceea reacționează diferit la durere, cerând investigații mult mai ample.

 

-Pacientul cu tulburări psihice se situează, trebuie să recunoaștem, într-o categorie aparte atunci când vorbim despre durere.

 

-Da. Și indiferent cât de mult am interveni noi, psihiatrii, cu antidepresive și anxiolitice, și psihologii cu psihoterapie, pacienții continuă să se plângă.

 

-Întorcându-ne, însă, la persoanele fără tulburări psihice. Privim către oamenii de lângă noi, cum reacționăm la durerea lor? Apropiații noștri suferă când sunt trădați, când pierd pe cineva drag… Durerea de cap presupune un tratament cu efect imediat (pilule, cel mai adesea), însă există durerea cealaltă, mai greu de gestionat. Când se depăşeşte limita şi se ajunge în zona psihiatrică?

 

-De obicei, atunci când persistă simptomatologia, se fac investigații ample și nu se decelează nimic obiectiv. În durerea de cap, spre exemplu, se fac multe investigații. Pacienții sunt trimiși la neurolog, oftalmolog, ORL, stomatolog, cardiolog pentru a se elimina cauzele. De exemplu, pacienții acuză frecvent dureri de cap, amețeli. Și nu se decelează o cauză obiectivă, iar atunci ajung la psihiatrie.

 

 

”Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica”

 

-Există legături între cele două feluri de dureri...

 

-Pierderea cuiva apropiat, o trădare, o suferință, da, dau cel mai frecvent dureri de cap. Bineînțeles că apare și la oamenii perfect normali. Și sunt cazuri care nici nu necesită tratament de specialitate, se remit spontan. Adica trec de la sine, dar depinde foarte mult de pacient…

 

-Oamenii reacționează diferit?

 

-Da, este o vorbă în medicină: Nu sunt boli, sunt bolnavi. Sunt persoane care trec mai ușor peste o suferință, cu mai puțină durere de cap, și altele care cad în depresie și atunci ajung la psihiatrie. Sunt, de asemenea, persoane cărora nu le trece durerea niciodată. Depinde foarte mult și de susținerea familiei.

 

-Fiecare dintre noi am trecut prin suferințe, pierdem o persoană apropiată. Scrie undeva: "Te doare exact atât cât se cuvine, aşa că, într-un fel, probabil că savurezi durerea. Dacă n-ar trebui să conteze, probabil că n-ar conta". Aşadar: Organismul are nevoie de durere?

 

-Da. Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii.

 

-Există o boală care se manifestă prin lipsa durerii, vorbim aici de anhidroză. E mai grav când boala mănâncă în interior şi nicio durere nu ne alarmează?

 

-Un profesor spunea că e foarte, foarte greu când pacientul nu mai simte durere. Spre exemplu în cazuri de arsuri. Dar e mai grav când avem ceva în interior fără durere, pentru că durerea e un semnal de alarmă, că ceva trebuie să faci, să cauți un ajutor.

 

-Vorbim, așadar, de o durere salvatoare.

 

-Exact. Durerea ne salvează și ne face să căutăm ajutor la specialiști, nu neapărat la medici. Depinde de felul durerii, de natura ei. Preoții au un rol important, credința în Dumnezeu. Este un drum greu, dar mult folositor și care necesită răbdare și multa susținere de la familie, prieteni. Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica. Oricum durerea necesită atenție specială, nu o poți trece cu vederea. Și ameliorarea durerii necesită timp, sunt dureri care nu se vindecă niciodată, ci doar ameliorează.

 

 

 

Dramele de lângă noi

 

Durerea este un strigăt de ajutor. Uneori tăcut, timid, alteori asurzitor. O mână întinsă, un zâmbet, o îmbrățișare pot salva o viață. Trebuie doar să fim atenți la tristețea din ochii celor de lângă noi. Să avem răbdare să ascultăm, să facem un pas alături de umărul care duce povera uriașă a durerii. Dramele lasă urme nu doar pentru cei care le trăiesc, ci și în sufletul celui care ajunge să spună: puteam face ceva și nu am făcut.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
EXCLUSIV: Gelu Graur gata să renunțe la candidatura pentru Primăria Botoșani
Abia nominalizat de Uniunea Salvați România pentru candidatura la funcția de primar al municipiului Botoșani, Gelu Graur intenționează să iasă din cursă. Între acesta și o parte a liderilor USR Botoșani au apărut unele divergențe care l-au determinat să își revadă planurile politice.
Cascador de 17 ani încătușat de polițiști după o goană cu 160 km la oră și aproape două luni de pândă
Un adolescent de 17 ani a fost condus la sediul Poliției de la Botoșani, în cătușe.
O candidată pentru un post la Primăria Botoșani a luat nota… 0 la concurs
Concursul pentru un post de referent la Primăria Botoșani a eșuat. Ba chiar unii dintre candidați au dovedit că sunt total nepregătiți pentru un astfel de examen.
Scrisoarea de ADIO lăsată de tânăra amantă care a vrut să se sinucidă: Sunt sigură că după ce n-am să mai fiu…
Înainte de a înghiți un pumn de pastile, tânăra care locuia într-un apartament cu chirie în Zona Industrială a municipiului a lăsat un bilet de adio.
Dramă din dragoste: O tânără care se iubea cu un bărbat însurat a băut un pumn de pastile – VIDEO & FOTOGALERIE
Fata locuia în chirie într-un apartament dintr-un cartier din Zona Industrială a orașului.
Despre spectacolul vieții și curajul de a trăi bucuriile simple, în ”Portugalia” de la Teatrul ”Mihai Eminescu” - GALERIE FOTO & VIDEO
Portugalia devine visul tuturor. Iar spectacolul este despre oameni obişnuiţi, cu oameni obişnuiţi. Cu umor și replici tăioase, cu situaţii comice care capătă, pe parcurs, conotaţii tragice, dureroase.
Convoi exceptionnel: Tânărul mort în Belgia, înmormântare cu un cap de camion și zeci de coroane – GALERIE FOTO
După zeci de mii de kilometri parcurși pe autostrăzile Europei, Florin Corsei a parcurs astăzi ultimul drum al vieții. A avut alături o mulțime de foști prieteni, colegi de muncă, de rude și oameni dragi sufletului său.
Un tânăr avocat este noul consilier din Cancelaria Prefectului, soția sa este funcționar în Prefectură
Noul purtător de cuvânt al Prefecturii Botoșani, care și-a început activitatea de astăzi, 7 februarie 2020, este avocat de profesie.
Haos politic după căderea Guvernului! Prefectul stă liniștit dar nu prea, liderii din teritoriu așteaptă finalizarea circului
Trecerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împreună cu UDMR a dus la căderea Guvernului Orban și un nou blocaj politico-administrativ în România. La București sunt făcute calcule politice la nivel înalt, cred politicienii din teritoriu. Însă aceste calcule vizează strict viitorul unora sau altora dintre partide, mai presus de binele poporului.
Loading...
TRAGEDIE într-un cuplu de surdomuți! Soția și-a găsit partenerul de viață într-un pârâu
Nefericitul eveniment a fost semnalat în noaptea de 4 februarie 2020 când un botoșănean a cerut ajutorul prin numărul unic de urgență 112.
Trei medici din Botoșani au plecat să muncească pe mii de euro în străinătate
Odată cu creșterea salariilor în rândul medicilor tot mai puțini aleg să plece în străinătate. Însă mai există și astfel de cazuri.
Fereastra spre amintiri și artistul din Botoșani care lasă mărturie pentru viitor - GALERIE FOTO
Tablourile lui au un aer de poezie, scria în urmă cu mulți ani regretatul profesor Aurel Dorcu.
Memorialul Ion Bordeanu a debutat cu un fost căpitan de la FC Botoșani și a dat o campioană din nord – GALERIE FOTO & VIDEO
A cincea ediție a competiției de fotbal organizată în memoria fostului portar botoșănean Ion Bordeanu a început duminică, 2 februarie 2020 în sala de sport a Colegiului Tehnic Asachi unde s-au aliniat pentru meciuri șase echipe din județ.
Moarte violentă duminică dimineață într-un cartier din Botoșani
O nouă tragedie s-a produs duminică, 2 februarie 2020 la Botoșani. 
Loading...
SONDAJ politic la Botoșani, Florin Țurcanu printre variante – OFERTA politică pentru locale
Un chestionar circulă în această perioadă la nivelul municipiului Botoșani pentru a se sonda la acest moment preferințele electorale ale botoșănenilor pentru alegerile locale din acest an.
În 2020 două fetițe își fac temele la lumina lumânării într-o singură cameră cu toată familia – GALERIE FOTO
Cazurile cu botoșăneni care au fost mai puțin norocoși sunt mai multe decât s-ar fi gândit cineva vreodată. Și ce este mai trist este faptul că în majoritatea dintre ele suferă copiii.
BOMBĂ în Primărie! Urban Serv a pierdut licența pentru salubrizare, deszăpezire și administrare piețe și cimitire – VIDEO
Situație fără precedent înregistrată la una dintre societățile Consiliului Local. Urban Serv nu a mai obținut licență pentru principalele obiecte de activitate. A trimis notificare către CL prin care a solicitat încetarea contractului.
Florin Țurcanu insistă să o aducă pe Doina Federovici în instanță– MOTIVUL pentru care vrea citarea la Suceava
Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu se pregătește alături de avocați pentru a aborda apărarea din proces, la Curtea de Apel Suceava.
S-a decis: Director 'nou - vechi' la 'Apă' după o bătaie ca-n povești
Desemnarea noilor directori de la SC Nova Apaserv SA s-a încheiat în urmă cu puține minute cu decizia Consiliului de Administrație.
Tarabe înghițite de chioșcuri! Piețarii supărați au cerut audiență la viceprimar, riscă să rămână pe dinafară – GALERIE FOTO & VIDEO
Un grup format din 12 persoane, mici comercianți din Piața Centrală a orașului a cerut o audiență miercuri dimineață, la conducerea Primăriei.
Fraza de inceput este cel putin absurda. Situatia dramatica a familiei in care mama este bolnava de o boala grava, faptul ca sapte copii trec prin clipe greu de imaginat pentru un om care a avut norocul sa nu cunoasca o asemenea suferinta, pusa in aceeasi balanta cu un caz de prostitutie clandestina in care o individa isi ofera corpul contra unei sume de bani (sa nu confundam aceasta relatie cu iubirea, ca ajungem abia acum in patologie) pare o gluma sinistra. Influentati de-a valma de telenovele si emisiuni din categoria ”nora pentru mama”, de lipsa de educatie si de dezinformare crasa in legatura cu toate lucrurile care au impact major asupra propriei noastre vieti, ajungem sa gandim daunator si trist.
14 februarie 2020, 11:14
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Un singur aspect aș dori să vă aduc în atenție. Numărul insuficient de locuri pentru copiii de vârstă antepreșcolară și anume pentru copiii de  0 -3 ani care la noi în oraș au la dispoziție doar trei clase, doar trei ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7748 lei
USD
Dolarul SUA
4.4026 lei
CHF
Francul elveţian
4.4844 lei
GBP
Lira sterlină
5.7369 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0060 lei
XAU
Gramul de aur
223.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4271 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9596 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3277 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6392 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.