Top News
Cu DUREREA la psihiatru: ”Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii”

Se spune că bucuria împărtăşită se transformă într-o bucurie mai mare. Însă durerea împărtăşită este o durere vindecată.

O tânără fată din Botoșani vrea să își ia zilele pentru că cel care i-a promis iubire, un bărbat care ar fi putut să îi fie bunic, nu îi acordă atenția pe care ea o așteaptă. Un bătrân cu o boală incurabilă, care trăiește singur într-un sătuc din județ, hotărăște să moară pentru că nu mai suportă durerile și nici singurătatea. Pe un pat de spital, o mamă luptă cu disperare să învingă cancerul. Are acasă, la Dorohoi, șapte copii și dragostea pentru ei este peste durerea cruntă care o sfâșie necruțător.

 

Și unii și alții se agață de un fir de speranță.

 

Diferența dintre viață și moarte o face, de cele mai multe ori, atitudinea celor din jur. Iubirea, credința, încrederea.

 

 

Dureri și dureri…

 

O durere de burtă, de cap, de spate, de inimă provoacă reacții imediate: programare la medic, analize peste analize, intervenții chirurgicale, tratament îndelungat. Luăm în serios fiecare simptom, cât de mic. Durerile trupului sunt devastatoare uneori, ele duc la disperare și, nu de puține ori, la moarte. La moarte prin suicid chiar, atunci când cel în cauză nu mai poate duce povara.

 

Este adevărat că ne impresionează durerea care strigă, ne stârnește lacrimi suferința care lasă urme vizibile. Empatizăm cu suferința care iese la suprafață, mai ales atunci când ea se manifestă la cel de lângă noi.

 

Nu la fel privim către bolnavul care suferă de… suflet, de abandon, de sentimentul de pierdere de sine. De câte ori nu ne-am îndepărtat de astfel de oameni, de câte ori am judecat și am pus etichete?

 

Se spune că suicidul este singura formă de deces care poate fi prevenită. De cele mai multe ori, însă, concluziile vin când fapta se consumă, când drama s-a produs deja.

 

Ce se întâmplă cu durerea de suflet, cu tristețea ucigătoare, cu vidul sufletesc al aproapelui, cu trădările care apasă, chiar și cu absența iertării care macină și pustiește?

 

Sunt dramele care ne provoacă vinovății: puteam face ceva și nu am văzut, nu am simțit durerea aproapelui? 

 

 

 

Absența durerii, o dramă la fel de mare ca prezența ei

 

Definiția acceptată unanim, potrivit Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, este că ”durerea este o experiență senzorială și emoțională neplăcută care este asociată cu afectarea actuală sau potențială a țesutului sau descrisă în astfel de termeni”.

 

Există însă și cazuri în care durerea lipsește. Atunci pacientul suferă de anhidroză, adică insensibilitate congenitală la durere. Este o boală rară de care suferă doar câteva sute de persoane.

 

Oricât ar părea de avantajos să nu mai simțim durere, această boală este un adevărat chin și, mai ales, nu poate fi tratată.

 

„Pacienţii cu insensibilitate la durere nu primesc niciun semnal de la organism. Dacă nu simt nicio durere nu îşi dau seama că sunt bolnavi, iar dacă se accidentează nu ştiu cât de grave sunt rănile. Acest tip de pacienţi trebuie să meargă des la medic pentru verificarea stării de sănătate şi trebuie să ajungă la urgenţă de fiecare dată când au câte un accident, deoarece nu simt durere şi nu îşi pot da seama dacă sunt grav răniţi. Copiii cu această boală trebuie să fie atent monitorizaţi. În general, pe lângă faptul că nu simt durere, ei au probleme şi cu menţinerea temperaturii corpului şi au nevoie de veste speciale şi de condiţii speciale de trai“, spune în presa națională Ioana Tănase, medic internist.

 

 

Medicul Bogdan Pîrvu: ”Durerea este subiectivă”

 

Bogdan Pîrvu este medic psihiatru și activează în prezent în cadrul Secției de Psihiatrie a Spitalului Mavromati Botoșani. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, cu rezidenţiat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. A obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Medicale al UMF Cluj, tema ”Psihopatologie şi creativitate. Abordare biopsihosocială”.

 

Pentru medicul psihiatru, durerea este un simptom foarte important în diagnosticarea pacienților. Chiar dacă ”durerea este și ea subiectivă”, pentru un medic dificultatea intervine atunci când boala ”nu dă nici un semn”, ne spune dr. Bogdan Pîrvu.

 

 

-Durere – îndurerat. Domnule doctor Bogdan Pîrvu, cum ne situăm în raport cu durerea fizică şi ce reacţie avem la durerea sufletească (după pierderea cuiva apropiat, după o trădare etc.)? Cât de vulnerabili suntem în faţa uneia, cât de sensibili la cealaltă?

 

-Este un subiect interesant pentru psihologi, preoți, pentru medici. Da, durerea este subiectivă, am putea spune de la început. Și, în particular, pacienții cu tulburări psihice amplifică simptomatologia, de aceea reacționează diferit la durere, cerând investigații mult mai ample.

 

-Pacientul cu tulburări psihice se situează, trebuie să recunoaștem, într-o categorie aparte atunci când vorbim despre durere.

 

-Da. Și indiferent cât de mult am interveni noi, psihiatrii, cu antidepresive și anxiolitice, și psihologii cu psihoterapie, pacienții continuă să se plângă.

 

-Întorcându-ne, însă, la persoanele fără tulburări psihice. Privim către oamenii de lângă noi, cum reacționăm la durerea lor? Apropiații noștri suferă când sunt trădați, când pierd pe cineva drag… Durerea de cap presupune un tratament cu efect imediat (pilule, cel mai adesea), însă există durerea cealaltă, mai greu de gestionat. Când se depăşeşte limita şi se ajunge în zona psihiatrică?

 

-De obicei, atunci când persistă simptomatologia, se fac investigații ample și nu se decelează nimic obiectiv. În durerea de cap, spre exemplu, se fac multe investigații. Pacienții sunt trimiși la neurolog, oftalmolog, ORL, stomatolog, cardiolog pentru a se elimina cauzele. De exemplu, pacienții acuză frecvent dureri de cap, amețeli. Și nu se decelează o cauză obiectivă, iar atunci ajung la psihiatrie.

 

 

”Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica”

 

-Există legături între cele două feluri de dureri...

 

-Pierderea cuiva apropiat, o trădare, o suferință, da, dau cel mai frecvent dureri de cap. Bineînțeles că apare și la oamenii perfect normali. Și sunt cazuri care nici nu necesită tratament de specialitate, se remit spontan. Adica trec de la sine, dar depinde foarte mult de pacient…

 

-Oamenii reacționează diferit?

 

-Da, este o vorbă în medicină: Nu sunt boli, sunt bolnavi. Sunt persoane care trec mai ușor peste o suferință, cu mai puțină durere de cap, și altele care cad în depresie și atunci ajung la psihiatrie. Sunt, de asemenea, persoane cărora nu le trece durerea niciodată. Depinde foarte mult și de susținerea familiei.

 

-Fiecare dintre noi am trecut prin suferințe, pierdem o persoană apropiată. Scrie undeva: "Te doare exact atât cât se cuvine, aşa că, într-un fel, probabil că savurezi durerea. Dacă n-ar trebui să conteze, probabil că n-ar conta". Aşadar: Organismul are nevoie de durere?

 

-Da. Dacă avem dureri înseamnă că trăim, că suntem vii.

 

-Există o boală care se manifestă prin lipsa durerii, vorbim aici de anhidroză. E mai grav când boala mănâncă în interior şi nicio durere nu ne alarmează?

 

-Un profesor spunea că e foarte, foarte greu când pacientul nu mai simte durere. Spre exemplu în cazuri de arsuri. Dar e mai grav când avem ceva în interior fără durere, pentru că durerea e un semnal de alarmă, că ceva trebuie să faci, să cauți un ajutor.

 

-Vorbim, așadar, de o durere salvatoare.

 

-Exact. Durerea ne salvează și ne face să căutăm ajutor la specialiști, nu neapărat la medici. Depinde de felul durerii, de natura ei. Preoții au un rol important, credința în Dumnezeu. Este un drum greu, dar mult folositor și care necesită răbdare și multa susținere de la familie, prieteni. Un simplu cuvânt poate ameliora o durere sau o poate amplifica. Oricum durerea necesită atenție specială, nu o poți trece cu vederea. Și ameliorarea durerii necesită timp, sunt dureri care nu se vindecă niciodată, ci doar ameliorează.

 

 

 

Dramele de lângă noi

 

Durerea este un strigăt de ajutor. Uneori tăcut, timid, alteori asurzitor. O mână întinsă, un zâmbet, o îmbrățișare pot salva o viață. Trebuie doar să fim atenți la tristețea din ochii celor de lângă noi. Să avem răbdare să ascultăm, să facem un pas alături de umărul care duce povera uriașă a durerii. Dramele lasă urme nu doar pentru cei care le trăiesc, ci și în sufletul celui care ajunge să spună: puteam face ceva și nu am făcut.

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Loading...
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Loading...
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Liderul sindical despre secțiile unde a fost plimbată tânăra cu COVID: Tot personalul prezent a plecat acasă la familii
Fata de 27 de ani care a fost diagnosticată cu coronavirus ar fi fost plimbată timp de trei zile pe secțiile Spitalului Județean Mavromati după ce, paradoxal, a fost văzută de doi medici infecționiști și în ciuda faptului că prezenta simptomele specifice.
Se închid PARCURILE și toaletele publice din municipiul Botoșani
Pe lângă modificarea orarului la mijloacele de transport în comun, primarul Cătălin Flutur a instituit o nouă măsură drastică.
Familii cu copii mici în carantină la Botoșani, de la bebeluși de câteva luni, la copii de 5 ani, APEL la oameni pentru scăunele, lapte sau pampers
Botoșaniul, țara noastră și întreaga planetă traversează vremuri tulburi. Dacă majoritatea oamenilor întâmpină greutăți pe seama faptului că nu mai pot merge la serviciu și trebuie să stea în casă, în oglindă, există o sumedenie de situații disperate.
Val de medici infectați cu coronavirus la Suceava, unul ar fi din Botoșani
O anchetă epidemiologică este în curs de desfăşurare.
Fraza de inceput este cel putin absurda. Situatia dramatica a familiei in care mama este bolnava de o boala grava, faptul ca sapte copii trec prin clipe greu de imaginat pentru un om care a avut norocul sa nu cunoasca o asemenea suferinta, pusa in aceeasi balanta cu un caz de prostitutie clandestina in care o individa isi ofera corpul contra unei sume de bani (sa nu confundam aceasta relatie cu iubirea, ca ajungem abia acum in patologie) pare o gluma sinistra. Influentati de-a valma de telenovele si emisiuni din categoria ”nora pentru mama”, de lipsa de educatie si de dezinformare crasa in legatura cu toate lucrurile care au impact major asupra propriei noastre vieti, ajungem sa gandim daunator si trist.
14 februarie 2020, 11:14
Loading...
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Astăzi s-au făcut publice, după o lungă perioadă, primele raportări de cazuri diagnosticate pe județe și sper ca acestea să fie actualizate zilnic. În astfel de vremuri, reprezentanții autorităților trebuie să înțeleag ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8286 lei
USD
Dolarul SUA
4.4674 lei
CHF
Francul elveţian
4.5775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4858 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1201 lei
XAU
Gramul de aur
231.4961 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3246 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6811 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1753 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.