Top News
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.

Concertul de Anul Nou este, de departe, unul dintre cele mai așteptate și îndrăgite evenimente culturale din an. La Botoșani sau oriunde în lume. Sălile sunt pline, aplauzele frenetice, invitații pe măsură, orchestra își prezintă ceea ce are mai frumos: instrumentiștii și repertoriul care, de multe ori, coincide cu cel al marilor orchestre ale lumii. E de ajuns să amintim de Strauss sau de Lehár, care au răsunat și la Botoșani.

 

Farmecul acestor spectacole îl oferă chiar publicul. Meloman sau amator, dar dornic de muzică bună, publicul percepe acest concert ca pe un eveniment mai degrabă monden. Ținutele alese, doamnele însoțite de domni galanți, copile zulufate și cochete, bunicuțe purtându-și cu eleganță pălărioarele, fac din Concertul de Anul Nou o poveste de iarnă despre care se vorbește, apoi, multe săptămâni în șir.

 

 

Programul nu diferă, de obicei, decât foarte puțin de la un an la altul, de la o orchestră la alta. Nu lipsesc valsurile (”Vals imperial” sau ”Sânge vienez”, de J. Strauss, alături de Valsul ”Dunărea albastră”), dar avem și polci (”Polca fierarului” sau ”Neue Pizzicata Polka”, tot de J. Strauss) sau arii celebre, precum și operete. Momentele, departe de a se încadra în categoria excelențe profesionale (deși aproape de fiecare dată se întâmplă și asta), sunt mai degrabă emoții muzicale, urmărind în primul rând bucuria publicului și comunicarea cu sala.  

 

Bagheta a echilibrat concertul nu doar prin atitudinea sobru-elegantă a dirijorului, acolo unde muzica impresiona prin măreția componistică, dar și prin mici momente de ghidușie dirijorală, Gheorghe Costin atrăgând simpatia publicului prin gesturi temperate, dar totodată bine așezate în tiparul unui astfel de concert.

 

Sub o aparentă timiditate, soprana Lorena Puican a stârnit ropote de aplauze la fiecare apariție.

 

 

Experiența pe scenele țării sau în străinătate, minuțioasa pregătire și continua strădanie către perfecțiune, dar mai ales zâmbetul sincer cu care își ține aproape publicul au făcut ca muzica să se retranscrie într-un fel cu care melomanii nu au prea fost obișnuiți. Fără exaltare inutilă, manifestând mai degrabă o interiorizare aparte, soprana Lorena Puican a oferit totuși, către final, o descătușare muzicală pe care publicul a primit-o cu aplauze generoase.

 

Tânărul tenor Andrei Manea are experiența scenei și a concertelor alături de nume consacrate, evoluând de-a lungul timpului la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, la Filarmonica Transilvania, Opera Națională Română din Cluj-Napoca sau Filarmonica Târgu-Mureș. Abordează o paletă variată de culori muzicale, de la baroc la perioada romantică și chiar contemporană, după cum ne prezintă organizatorii Concertului de Anul Nou de la Botoșani.

 

 

Orchestra a oferit, în serile de 13 și 14 ianuarie, la Botoșani, multe dintre lucrările celebre, obișnuite, cum spuneam, în astfel de concerte.

 

De la J. Strauss la Fr. Lehár, de la G. Grigoriu la G. Dendrino sau E. de Curtis, sub bagheta lui Gheorghe Costin, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani și-a dovedit încă o dată rolul într-un oraș lipsit de forfota culturală a marilor capitale.

 

Finalul concertului a fost unul cu adevărat festiv, într-o bucurie sărbătorească de care publicul – în aceste vremuri pandemice și restrictive – are din ce în ce mai mare nevoie.

 

 

 

Seria întâlnirilor culturale nu se sfârșește aici. Sâmbătă, 15 ianuarie, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani invită publicul la o Seară de muzică și poezie, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.

 

De la ora 17.00, alături de pianista Corina Ibănescu și de violonistul Florin Ionescu-Galați, pe scenă se va afla și actrița Dana Bucătaru.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Un șofer din Botoșani cu Mercedes a lovit în plin o fetiță care a traversat strada prin loc nepermis – VIDEO
Un accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe drumul Botoșani – Suceava.
Doliu în Sănătate: S-a stins din viață un medic de la Botoșani care a salvat mii de copii
Este doliu în sistemul sanitar botoșănean. Un medic care a salvat mii de copilași s-a stins din viață astăzi, 4 iunie 2023.
Cine mai cântă pe la festivalurile din Botoșani: O moldoveancă s-a îmbrăcat în costum din piele și s-a lăudat pe scenă că are de 20 de ani aceeași greutate – VIDEO & GALERIE FOTO
A XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Mihai Eminescu a adus alături de tinere talente locale și voci consacrate din muzica românească, dar și o interpretă din Republica Moldova.
Partidul oamenilor de afaceri, părăsit de președinte la Botoșani
La aproximativ un an după lansarea oficială la nivel central, Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor (AAA) a rămas fără omul care s-a ocupat de constituirea filialei de la Botoșani.
Mirel Manea a cântat în deschiderea summit-ului cu 47 de șefi de stat și guvern: S-a întreținut cu Ursula von der Leyen și Maia Sandu – GALERIE FOTO
Al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), for consultativ înființat în 2022, a început ieri în Republica Moldova și este dedicat solidarității cu Ucraina. Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate țările europene fac parte din CPE.
Carnaval pe Pietonalul Unirii cu personaje de poveste, defilare spectaculoasă sub privirile a sute de botoșăneni – FOTO & VIDEO
Pe o vreme veritabilă de vară, copiii de la Botoșani au fost sărbătoriți de ziua lor cu o mulțime de activități. 
Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.