Top News
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.

Concertul de Anul Nou este, de departe, unul dintre cele mai așteptate și îndrăgite evenimente culturale din an. La Botoșani sau oriunde în lume. Sălile sunt pline, aplauzele frenetice, invitații pe măsură, orchestra își prezintă ceea ce are mai frumos: instrumentiștii și repertoriul care, de multe ori, coincide cu cel al marilor orchestre ale lumii. E de ajuns să amintim de Strauss sau de Lehár, care au răsunat și la Botoșani.

 

Farmecul acestor spectacole îl oferă chiar publicul. Meloman sau amator, dar dornic de muzică bună, publicul percepe acest concert ca pe un eveniment mai degrabă monden. Ținutele alese, doamnele însoțite de domni galanți, copile zulufate și cochete, bunicuțe purtându-și cu eleganță pălărioarele, fac din Concertul de Anul Nou o poveste de iarnă despre care se vorbește, apoi, multe săptămâni în șir.

 

 

Programul nu diferă, de obicei, decât foarte puțin de la un an la altul, de la o orchestră la alta. Nu lipsesc valsurile (”Vals imperial” sau ”Sânge vienez”, de J. Strauss, alături de Valsul ”Dunărea albastră”), dar avem și polci (”Polca fierarului” sau ”Neue Pizzicata Polka”, tot de J. Strauss) sau arii celebre, precum și operete. Momentele, departe de a se încadra în categoria excelențe profesionale (deși aproape de fiecare dată se întâmplă și asta), sunt mai degrabă emoții muzicale, urmărind în primul rând bucuria publicului și comunicarea cu sala.  

 

Bagheta a echilibrat concertul nu doar prin atitudinea sobru-elegantă a dirijorului, acolo unde muzica impresiona prin măreția componistică, dar și prin mici momente de ghidușie dirijorală, Gheorghe Costin atrăgând simpatia publicului prin gesturi temperate, dar totodată bine așezate în tiparul unui astfel de concert.

 

Sub o aparentă timiditate, soprana Lorena Puican a stârnit ropote de aplauze la fiecare apariție.

 

 

Experiența pe scenele țării sau în străinătate, minuțioasa pregătire și continua strădanie către perfecțiune, dar mai ales zâmbetul sincer cu care își ține aproape publicul au făcut ca muzica să se retranscrie într-un fel cu care melomanii nu au prea fost obișnuiți. Fără exaltare inutilă, manifestând mai degrabă o interiorizare aparte, soprana Lorena Puican a oferit totuși, către final, o descătușare muzicală pe care publicul a primit-o cu aplauze generoase.

 

Tânărul tenor Andrei Manea are experiența scenei și a concertelor alături de nume consacrate, evoluând de-a lungul timpului la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, la Filarmonica Transilvania, Opera Națională Română din Cluj-Napoca sau Filarmonica Târgu-Mureș. Abordează o paletă variată de culori muzicale, de la baroc la perioada romantică și chiar contemporană, după cum ne prezintă organizatorii Concertului de Anul Nou de la Botoșani.

 

 

Orchestra a oferit, în serile de 13 și 14 ianuarie, la Botoșani, multe dintre lucrările celebre, obișnuite, cum spuneam, în astfel de concerte.

 

De la J. Strauss la Fr. Lehár, de la G. Grigoriu la G. Dendrino sau E. de Curtis, sub bagheta lui Gheorghe Costin, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani și-a dovedit încă o dată rolul într-un oraș lipsit de forfota culturală a marilor capitale.

 

Finalul concertului a fost unul cu adevărat festiv, într-o bucurie sărbătorească de care publicul – în aceste vremuri pandemice și restrictive – are din ce în ce mai mare nevoie.

 

 

 

Seria întâlnirilor culturale nu se sfârșește aici. Sâmbătă, 15 ianuarie, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani invită publicul la o Seară de muzică și poezie, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.

 

De la ora 17.00, alături de pianista Corina Ibănescu și de violonistul Florin Ionescu-Galați, pe scenă se va afla și actrița Dana Bucătaru.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Loading...
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Loading...
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9445 lei
USD
Dolarul SUA
4.3401 lei
CHF
Francul elveţian
4.7457 lei
GBP
Lira sterlină
5.9102 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7850 lei
XAU
Gramul de aur
252.5792 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2404 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3861 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1199 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4676 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2025 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
-1.5 o C
Bucecea
-0.8 o C
Darabani
-2.0 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.