Top News
Concert la Botoșani desprins din altă lume, de la covorul roșu și surpriza din foaier la 100 de artiști care au ținut publicul record cu sufletul la gură: Am scris o pagină de aurGALERIE FOTO

În perioada interbelică Carl Orff a găsit la o mănăstire din apropierea Munchenului manuscrisul ”Carmina Burana” datat tocmai din secolul al XIII – lea. Inspirat de descoperire a compus în 1935 cantata cu același nume, o suită de cântece medievale prelucrate vocal-simfonic într-un limbaj care sugera pitorescul și ambianța spirituală din urmă cu șapte sute de ani.

Spectacol pe axa Botoșani – Chișinău – București


”Carmina Burana” by Carll Orff a cunoscut încă de la premieră un succes uriaș, în trei decenii intrând în rândul capodoperelor muzicale mondiale.


La 87 de ani de la data când muzicianul a creat celebra cantata, botoșănenii au avut posibilitatea să o asculte într-un spectacol de excepție.


Pentru aceasta a fost nevoie ca Filarmonica ”George Enescu” Botoșani să își unească forțele cu Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.


În baza unui protocol perfectat în luna septembrie de managerii Mirel Manea și Svetlana Bivol, Orchestra Simfonică de la Botoșani și Capela Corală Academică ”Doina” - dirijor Ilona Stepan, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Muzică București, au oferit vineri seară publicului botoșănean un spectacol de referință.

 

Surpriza din foaier


Pentru prima dată sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut până la refuz doar în baza biletelor vândute.


Nu s-au dat deloc invitații și cu toate acestea, pe lângă melomanii prezenți săptămână de săptămână la concerte, o mulțime de parlamentari și politicieni de prim rang, de la prefect la primar și cei doi viceprimari, au ținut să asiste la concertul vocal-simfonic.


Toți spectatorii au fost întâmpinați cu covor roșu la intrare, acolo unde erau așteptați de managerul Mirel Manea și impresarul artistic Liviu Sorinel, iar în foaier au avut parte de o surpriză: un pianist delecta deja publicul, introducându-l în atmosfera concertului ce urma să înceapă.


Totul a fost completat cu un coffee corner și cupe de șampanie oferite de Crazy Pub și Old School.

 

Dirijorul, legat sufletește de Botoșani


Iar prestația celor peste o sută de oameni de pe scenă i-a regăsit în unele momente pe spectatori ținându-și respirația de emoție, pentru ca să îi răsplătească la final cu peste 10 minute de aplauze furtunoase.


Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Mădălina Barbu, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Iordache Basalic au revenit de mai multe ore în fața publicului pentru a-i mulțumi.


”Fiecare concert este foarte important pentru mine. Nu mă interesează locul, orașul în care dau concertul respectiv, toți muzicienii de pe scenă împreună cu mine, ne străduim să dăm ce avem noi mai bun, iar pentru mine Botoșaniul să știți că înseamnă foarte mult. La Botoșani este una dintre filarmonicile care a avut încredere în mine la începuturi, în 1999, atunci când eu încă eram student. Este una dintre primele filarmonici care m-a chemat în calitate de dirijor invitat, așa că eu am amintiri foarte dragi de aici”,


Tiberiu Soare, dirijor.

 

tiberiu soare

 

”Starea aceasta de euforie este cea pentru care trăiești”


Decorat de Casa Regală a României cu ”Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”, a avut parte la finalul reprezentației de îmbrățișări de peste Prut, venite din partea directoarei Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, vizibil emoționată și împlinită de rezultatul colabotării cu Filarmonica Botoșani.


”O mare bucurie, o satisfacție profesională. Lucrul acesta este totdeauna unul foarte important și care îți dă încredere, îți dă speranță, îți dă starea emoțională foarte, foarte bună deoarece pentru un artist aceasta contează, această producere în scenă, acest public, acea reacție, acea interferență cu alți muzicieni, alte orchestre, cu acte filarmonici, cu alți soliști, cu alt public deoarece totul este foarte diferit, dar de fiecare dată starea aceasta de euforie este cea pentru care trăiești”,


Svetlana Bivol, director Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.


A adăugat că, deși au mai existat colaborări cu instituția botoșăneană de-a lungul timpului, aceasta este de cea mai mare amploare și ”sper să nu fie ultima”.


Iar directorul de la Botoșani dat asigurări că astfel de concerte, într-un fel poduri de suflet România – Republica Moldova, vor continua.

 

tiberiu soare svetlana bivol

 

”Un public absolut minunat, ca la Scala din Milano, ca la Viena”


Ce a însemnat pentru Filarmonica Botoșani acest concert?


”Renașterea! O sută de artiști pe scenă, un concert magic, minunat și faptul că, iată, am scris o pagină de aur în cultura și istoria Filarmonicii, în cei 70 de ani de la înființare și să fie acest concert primul din seria celor care urmează. Un public absolut minunat, așa cum îmi place mie să spun, ca la Scala din Milano, ca la Viena și ca la marile teatre din lume”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.

 

mirel manea

 


Din postura de prim-trompetist, și-a dat concursul de pe scenă pentru reușita spectacolului.


”În această seară am avut emoții pe scenă, dar emoții și mai mari ca director al acestei minunate orchestre. N-aș fi reușit fără colegii mei și echipa importantă cu care noi încercăm să facem lucruri frumoase. Și aici mă refer la Primăria municipiului Botoșani, la Consiliul Local, la dl primar Cosmin Andrei și dl viceprimar Bogdan Buhăianu. Iată că în această seară se văd roadele și cu siguranță vom culege acele fructe de aur în viitor”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.


Următorul concert organizat de Filarmonica Botoșani va fi unul exclusiv simfonic, vinerea viitoare de la ora 18:30.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
SOLD OUT de poveste: Filarmonica a vândut cu patru zile înainte toate biletele la un concert pentru care NU a împărțit invitații – GALERIE FOTO 
Toamnă de excepție la Filarmonică: De la celebrul naist Gheorghe Zamfir la managerul Operei Naționale, de la dirijorul premiat de Casa Regală la surpriza Ozana 

 

Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
22.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.