Top News
Concert la Botoșani desprins din altă lume, de la covorul roșu și surpriza din foaier la 100 de artiști care au ținut publicul record cu sufletul la gură: Am scris o pagină de aurGALERIE FOTO

În perioada interbelică Carl Orff a găsit la o mănăstire din apropierea Munchenului manuscrisul ”Carmina Burana” datat tocmai din secolul al XIII – lea. Inspirat de descoperire a compus în 1935 cantata cu același nume, o suită de cântece medievale prelucrate vocal-simfonic într-un limbaj care sugera pitorescul și ambianța spirituală din urmă cu șapte sute de ani.

Spectacol pe axa Botoșani – Chișinău – București


”Carmina Burana” by Carll Orff a cunoscut încă de la premieră un succes uriaș, în trei decenii intrând în rândul capodoperelor muzicale mondiale.


La 87 de ani de la data când muzicianul a creat celebra cantata, botoșănenii au avut posibilitatea să o asculte într-un spectacol de excepție.


Pentru aceasta a fost nevoie ca Filarmonica ”George Enescu” Botoșani să își unească forțele cu Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.


În baza unui protocol perfectat în luna septembrie de managerii Mirel Manea și Svetlana Bivol, Orchestra Simfonică de la Botoșani și Capela Corală Academică ”Doina” - dirijor Ilona Stepan, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Muzică București, au oferit vineri seară publicului botoșănean un spectacol de referință.

 

Surpriza din foaier


Pentru prima dată sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut până la refuz doar în baza biletelor vândute.


Nu s-au dat deloc invitații și cu toate acestea, pe lângă melomanii prezenți săptămână de săptămână la concerte, o mulțime de parlamentari și politicieni de prim rang, de la prefect la primar și cei doi viceprimari, au ținut să asiste la concertul vocal-simfonic.


Toți spectatorii au fost întâmpinați cu covor roșu la intrare, acolo unde erau așteptați de managerul Mirel Manea și impresarul artistic Liviu Sorinel, iar în foaier au avut parte de o surpriză: un pianist delecta deja publicul, introducându-l în atmosfera concertului ce urma să înceapă.


Totul a fost completat cu un coffee corner și cupe de șampanie oferite de Crazy Pub și Old School.

 

Dirijorul, legat sufletește de Botoșani


Iar prestația celor peste o sută de oameni de pe scenă i-a regăsit în unele momente pe spectatori ținându-și respirația de emoție, pentru ca să îi răsplătească la final cu peste 10 minute de aplauze furtunoase.


Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Mădălina Barbu, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Iordache Basalic au revenit de mai multe ore în fața publicului pentru a-i mulțumi.


”Fiecare concert este foarte important pentru mine. Nu mă interesează locul, orașul în care dau concertul respectiv, toți muzicienii de pe scenă împreună cu mine, ne străduim să dăm ce avem noi mai bun, iar pentru mine Botoșaniul să știți că înseamnă foarte mult. La Botoșani este una dintre filarmonicile care a avut încredere în mine la începuturi, în 1999, atunci când eu încă eram student. Este una dintre primele filarmonici care m-a chemat în calitate de dirijor invitat, așa că eu am amintiri foarte dragi de aici”,


Tiberiu Soare, dirijor.

 

tiberiu soare

 

”Starea aceasta de euforie este cea pentru care trăiești”


Decorat de Casa Regală a României cu ”Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”, a avut parte la finalul reprezentației de îmbrățișări de peste Prut, venite din partea directoarei Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, vizibil emoționată și împlinită de rezultatul colabotării cu Filarmonica Botoșani.


”O mare bucurie, o satisfacție profesională. Lucrul acesta este totdeauna unul foarte important și care îți dă încredere, îți dă speranță, îți dă starea emoțională foarte, foarte bună deoarece pentru un artist aceasta contează, această producere în scenă, acest public, acea reacție, acea interferență cu alți muzicieni, alte orchestre, cu acte filarmonici, cu alți soliști, cu alt public deoarece totul este foarte diferit, dar de fiecare dată starea aceasta de euforie este cea pentru care trăiești”,


Svetlana Bivol, director Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.


A adăugat că, deși au mai existat colaborări cu instituția botoșăneană de-a lungul timpului, aceasta este de cea mai mare amploare și ”sper să nu fie ultima”.


Iar directorul de la Botoșani dat asigurări că astfel de concerte, într-un fel poduri de suflet România – Republica Moldova, vor continua.

 

tiberiu soare svetlana bivol

 

”Un public absolut minunat, ca la Scala din Milano, ca la Viena”


Ce a însemnat pentru Filarmonica Botoșani acest concert?


”Renașterea! O sută de artiști pe scenă, un concert magic, minunat și faptul că, iată, am scris o pagină de aur în cultura și istoria Filarmonicii, în cei 70 de ani de la înființare și să fie acest concert primul din seria celor care urmează. Un public absolut minunat, așa cum îmi place mie să spun, ca la Scala din Milano, ca la Viena și ca la marile teatre din lume”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.

 

mirel manea

 


Din postura de prim-trompetist, și-a dat concursul de pe scenă pentru reușita spectacolului.


”În această seară am avut emoții pe scenă, dar emoții și mai mari ca director al acestei minunate orchestre. N-aș fi reușit fără colegii mei și echipa importantă cu care noi încercăm să facem lucruri frumoase. Și aici mă refer la Primăria municipiului Botoșani, la Consiliul Local, la dl primar Cosmin Andrei și dl viceprimar Bogdan Buhăianu. Iată că în această seară se văd roadele și cu siguranță vom culege acele fructe de aur în viitor”,


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.


Următorul concert organizat de Filarmonica Botoșani va fi unul exclusiv simfonic, vinerea viitoare de la ora 18:30.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
SOLD OUT de poveste: Filarmonica a vândut cu patru zile înainte toate biletele la un concert pentru care NU a împărțit invitații – GALERIE FOTO 
Toamnă de excepție la Filarmonică: De la celebrul naist Gheorghe Zamfir la managerul Operei Naționale, de la dirijorul premiat de Casa Regală la surpriza Ozana 

 

Femeia din politica de la Botoșani care, deși a candidat NU VREA în Parlamentul României: Nu, nu pot să fiu un bun parlamentar VIDEO
Visul aproape oricărui politician de a fi ales în Parlamentul  României de pe un loc eligibil de pe lista unui partid pare să nu fie împărtășit de toți cei implicați în politică.
Dublă demisie în fruntea Nova Apserv
La numai un an și trei luni după ce a fost votat în plenul Consiliului Județean, consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA a rămas deja fără un membru. Și nu oricare, ci chiar președintele CA-ului.
Instituția de la Botoșani unde nimeni NU vrea să se angajeze: Miroase a praf, a mucegai/ Nu suntem deloc modernizați
În ciuda concursurilor organizate, posturile la această instituție nu s-au ocupat.
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie 2023 la o unitate de învățământ din municipiul Botoșani.
Magazinele Lidl de la Botoșani „călcate” de Protecția Consumatorilor, amenzi uriașe aplicate de comisari
Toate cele patru magazine din lanțul german Lidl care sunt funcționale la Botoșani au fost sancționate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.
George Simion a inaugurat sediul AUR din Centrul Vechi: conferință pe scări, o pâine cât o țară, selfie-uri & TikTok – VIDEO & GALERIE FOTO
La doi ani după ce a intrat în Parlament, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a deschis un sediu în Centrul Vechi. Inaugurarea a fost una cu fast și a avut loc în prezența liderului național al formațiunii.
Mica Unire marcată la Botoșani cu burniță, oficiali, militari, gășculițe politice și ceva cetățeni – GALERIE FOTO & VIDEO
La borna 164 de la Unirea Principatelor Române, manifestațiile de la Botoșani au urmat practic același curs asemenea celorlalte ediții.Doar că în 2023 vorbitorii au mai fost puțin cernuți.
ULTIMĂ ORĂ: Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac de pe marginea drumului – FOTOGALERIE
 Un tânăr 22 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea drumului.
ULTIMA ORĂ: BMW distrus la Rediu de un șofer aflat la un ”drive test”... Acum nu mai are ce cumpăra – FOTOGALERIE
Un accident cum mai rar se poate vedea a avut loc în urmă cu puține minute la ieșirea din Botoșani spre Stăuceni, acolo unde BMW a fost distrus în circumstanțe ce încă trebuie cercetate.
Alexia, la începutul unui drum anevoios! A început partea de recuperare, o clinică din Botoșani și-a oferit serviciile în mod gratuit – VIDEO & GALERIE FOTO
Alexia este cunoscută deja de comunitate dar și de oameni din întreaga țară care au empatizat cu trauma ei.Este fetița luptătoare care a supraviețuit unui accident rutier nefericit, în urma căruia i-au fost reatașate ambele brațe, după intervenții chirurgicale efectuate în premieră în Europa.
Continuă visul la Filarmonică: De la ”Bonjour, Bonne nuit, Paris!”, ”Zavaidoc Simfonic” și ”Iris Simfonic” la Mozart și Beethoven – PROGRAMUL
Spectacolele extraordinare de Anul Nou puse în scenă săptămâna trecută de Filarmonica ”George Enescu” reprezintă doar începutul unui 2023 pe care managerul îl promite a fi unul de vis. Instituția municipalității botoșănene dorește să sărbătorească în continuare la nivel înalt stagiunea aniversară, a 70 – a, și a stabilit un program ca atare pentru jumătatea care a rămas din iarnă și începutul primăverii.
O tânără a preluat șefia unei instituții de la Botoșani după ce fostul director a plecat în alt județ
O instituție din Botoșani are un nou coordonator de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
”La steaua”... AUR-ită! Depuneri de coroane și la bustul poetului din centru, un membru AUR s-a apucat de ținut ”prelegeri” și de recitat peste poeziile difuzate la stație – FOTOGALERIE
Dacă scriitorii au ales în acest an să depună flori la bustul poetului nepereche din parcul Mihai Eminescu, autoritățile și partidele au mers în același loc ca de obicei.
Fermierii s-au distrat cu premii la propriul bal: au primit bidoane, găleți și au plecat cu saci de alimente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de zootehniști s-au întâlnit sâmbătă seară la a patra ediția a Balului Fermierilor. Asociația Moldoovis și Stațiunea Popăuți, care au organizat acțiunea, și-au propus să premieze, dar și să distreze cei mai performanți crescători de ovine și caprine din Moldova
”Apa” e amenințată cu insolvența, adjunctul a demisionat, stația de epurare a ars, directorul general este în concediu: Habar nu am unde este
Operatorul de apă și canalizare al județului a început noul an cu tot felul de crize. A rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat, iar stația de epurare a cartierului Bucovina a ars într-un incendiu.
Fostul primar al orașului VICTORIE în instanță împotriva unui cunoscut jurnalist: După doi ani instanța mi-a dat dreptate
Fostul primar al municipiului Botoșani care ulterior a fost numit în funcția de director al Loteriei Române a obținut câștig de cauză într-un proces intentat împotriva unui jurnalist din capitală.
”Salvatorul” de la ”Apă” demisionează după exact 1 an: Pleacă director la Bacău după ce promitea ”nu ne batem joc” la venirea la ”Nova”
La exact un an după ce a fost numit director adjunct al SC Nova Apaserv SA, Doru Constantin se pregătește deja de plecare. Nu la Râmnicu-Vâlcea, acolo unde a profesat în marea parte a vieții sale, ci la Bacău. Și tot pe un post de director.
Scandal pe Aeroportul Suceava: Botoșăneni ținuți în frig de două zile – FOTO & VIDEO
Mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Suceava au fost anulate atât marți cât și miercuri din cauza ceții.
Școlile s-au redeschis la Botoșani! Unii elevi au rămas acasă, alții au venit cu măscuțe: Sperăm că totul va fi bineVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de aproape trei săptămâni vacanța de iarnă a luat sfârșit iar elevii au revenit la ore.Toate școlile din județul Botoșani s-au redeschis în condiții normale.
Cunoscut pilot de curse din Botoșani în stare gravă la spital după ce i-a explodat o butelie în față
Incidentul a avut loc în cursul zilei de astăzi într-un apartament din zona Împărat Traian a municipiului Botoșani.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.3 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-3.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.