Top News
Cine salvează orașul? ”Protejat” de teancuri de hârtii, de legi pompoase, de instituții, Botoșaniul vechi se prăbușește în fiecare zi: ”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” – GALERIE FOTO

Sute de botoșăneni trec zilnic pe lângă ele. Sunt bătrâne, triste la vedere și fără speranță. Altădată cochete, alinate și alintate de colorate vegetații, unele aduse chiar și de peste hotare, găzduind gălăgioase ședințe, înfocate cenacluri, simandicoase baluri, zac astăzi într-o dureroasă părăsire.

Sunt monumentele istorice care, în hârtii, încarcă liste oficiale și pompos reglementate prin lege. Hârtii care justifică, la nivel instituțional, multe posturi ocupate de oameni care, cel puțin teoretic, ar trebui să vegheze la bunăstarea lor. A clădirilor cu valoare de patrimoniu, a monumentelor istorice care poartă încă amprenta unor timpuri glorioase sau care cinstesc fapte și locuri, evenimente și eroi care altfel s-ar fi pierdut în neguri.

 

Botoșanii dispun de un patrimoniu istoric și cultural aproape unic în zona Moldovei. Cel puțin dacă vorbim despre ansamblul urban al Centrului Vechi. Patrimoniu care, însă, prea puțin – spre deloc – se bucură și de atenția care i se cuvinte. În fiecare an mai dispare o casă veche, în fiecare lună mai cade o cărămidă din vreo clădire care se încăpățânează să nu se prăbușească.

 

Lucrări de reabilitare, de renovare nu există decât acolo unde este nevoie de justificare pentru a ridica, în preajmă, un bloc modern, un hotel, o afacere. O justificare perfidă, pentru că imediat ce încep lucrările casa/monument dispare de la sine, devenind un morman de moloz.

 

În urmă cu mai bine de zece ani, de pildă, un proiect al Primăriei anunța o inițiativă lăudabilă: Monumentul închinat țăranilor, amplasat în municipiul Botoșani, pe Bulevardul Mihai Eminescu, lângă parcul central, va fi reparat. Era anul 2010. Municipalitatea scotea la licitație contractul de lucrări pentru lucrări de reparații la Monumentul închinat țăranilor, întrucât acesta se afla ”într-o stare avansată de degradare, deoarece de când a fost ridicat (anul 1978) nu s-au efectuat lucrări de reparație sau întreținere” (cf. documentației Primăriei Municipiului Botoșani din 2010).

 

 

Valoarea estimată a contractului era de 64.804 lei fără TVA, echivalentul a 14.708 euro la acea dată. Contractul avea o durată de patru ani (până la 31.12.2014). Din Caietul de sarcini aflam atunci că lucrarea era una foarte complexă și că ”a aborda piatra din edificiile de patrimoniu este echivalent cu a păși pe un câmp interdisciplinar de o vastitate copleșitoare”. De asemenea, documentația mai amintea faptul că ”de spălarea, curățarea și întreținerea monumentelor istorice trebuie să se ocupe specialiști care să coordoneze lucrările”.

 

Peste patru ani (2014), presa din Botoșani remarca aceeași situație: Primăria Botoșani se pregătea să repare Monumentul.

 

În ce stare se află el astăzi, în anul de grație 2021?

Responsabilii din administrația locală, spune istoricul Gheorghe Median, trec și ei în fiecare zi pe lângă Monumentul dedicat țăranilor.

 

”Îl văd maculat, murdărit, rupt. Nimeni nu spune nimic, deși avem inclusiv comisii de cultură. Dar nimeni nu spune nimic”,

Gheorghe Median, istoric

 

Însă nu este nici pe departe o situație singulară. Vizavi de blocul turn de pe Pietonalul Unirii, mai spune istoricul, este o poartă din lemn, pe unde se intră către Casa Manolache Iorga. Într-o stare jalnică și ea.

 

”Se rupe, cade pe cineva într-o zi. Chiar nu vede nimeni? Și Casa Manolache Iorga, cea care ar trebui salvată pentru că ține de Iorga… E chiar în centru. O casă făcută de un om cu bani la vremea aceea. E legată și de amintirile lui Iorga. Poți să faci din ea o poveste extraordinară. Dar cei care ar trebui să înțeleagă nu sunt deloc interesați. Nu se poate să dăm cu piciorul la orice”,

 Gheorghe Median, istoric

 

Casa Manolache Iorga, cea care ar putea fi dacă nu cea mai veche, atunci printre cele mai vechi case in oraș, este și ea lăsată de izbeliște, într-un război al nervilor dintre proprietar (familia Mihalcea) și administrația județeană. Fără ca șefii județului să manifeste, până acum, o intenție clară de a redeschide negocierile.

 

Și există încă numeroase situații în oraș în care timpul nu este nici pe departe un aliat, ci un dușman crâncen. 

 


 

”Se dărâmă casa de lângă Casa Sindicatelor. Aparține statului, dar ca stăpân al imobilelor, statul  poate să o dea instituțiilor care sunt interesate. Ia-o de la Sănătate și dă-o la Cultură. În acest moment, muzeul nu are secție de Artă. Acolo se poate face Muzeu de Artă. I-am spus lui Costică Macaleți, fostul președinte al Consiliului Județean, de mai multe ori, dar nu s-a făcut nimic. Pe motiv că nu se poate. Înțeleg că ar costa mult restaurarea ei. Dar și dacă se prăbușește peste niște oameni într-o zi, cine e responsabil?”,

Gheorghe Median, istoric

 

Un turist care bate la pas orașul ajunge, pe Pietonalul Unirii, și în fața casei lui Nicolae Pisoski, cunoscut în istorie drept aghiotantul lui Cuza. În fapt, artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist. Casă pe care, de mai bine de două decenii, un urmaș - botoșăneanul Ștefan Pisoski, actor și fost crainic la Europa Liberă – încearcă să obțină retrocedarea, fără sorți de izbândă.

 

 

”Casa aceea a fost cumpărată de un anume Isăcescu, care a fost și primar de Botoșani. Este o casă încă frumoasă, se păstrează partea exterioară, cu stucaturi, cu ancadramente care, însă, încep să pice”,

 Gheorghe Median, istoric

 

O altă clădire îndelung ”licitată” emoțional în spațiul public este casa situată în zona Liceului de Artă, fosta Școală Sanitară. Care a căzut pradă nu doar timpului, ci și boschetarilor, fiind în multe rânduri incendiată.

 


 

”Casa aceea a aparținut unei persoane damnate. Friedrich Costiner era unul dintre marii arendași evrei, făcut, așa cum era timpul, responsabil de răscoala din 1907. Au vrut țăranii să intre atunci și în curtea lui. Și acea casă a fost revendicată, știu că niște nepoți au primit-o. Dar nu i-au făcut nimic, au lăsat-o așa, au intrat acolo oamenii străzii. Dar acolo este un monument de arhitectură, după mine unul dintre cele mai frumoase din județ, nu doar din oraș. Iarăși, nimeni nu zice nimic”,

 Gheorghe Median, istoric

 

Multă cerneală a curs și pe numele Ankele, casa din centrul vechi aflată și ea într-o adevărată dispută.

 

”O casă care poate fi restaurată, dar nu vrea nimeni. S-a făcut o propunere să se cumpere, s-a spus că e nevoie de o expertiză, apoi să se fixeze prețul. Nu s-a mai făcut nimic. Adică totul se poate la Cluj, la Aiud, la Brașov, în toată Transilvania, numai în Moldova nu, adică la Botoșani”,

Gheorghe Median, istoric

 

Cineva e responsabil de toate acestea, spune istoricul botoșănean. Este un strigăt de alarmă că cineva trebuie să facă ceva.

 

”Ce lăsăm noi moștenire celor care vin?” Întrebarea istoricului Gheorghe Median rămâne, și ea, tot fără răspuns.

 

Acolo unde nu prăbușește timpul, demolează omul. Acolo unde nu mai rezistă cărămida, intervine buldozerul. Se dau cu ușurință avize, se manifestă toleranță acolo unde se dezvoltă așa-zise afaceri promițătoare de bani.

 

”Botoșanii au zonă de patrimoniu. Centrul Vechi este între cele nominalizate într-o lege din anii 2000, drept sit de arhitectură urbană. Botoșani e singurul oraș din Moldova care și-a păstrat acest centru. Și pentru că nu se putea construi din cauza beciurilor, dar și pentru că Botoșanii nu au fost de la început regiune, până au venit fondurile… Asta a ajutat să se conserve mai mult. Dar, din păcate, vedem ce se întâmplă și în Centrul Vechi. Sunt vreo 40 de familii, nu se puteau muta de acolo? Poate apăreau apoi și investitorii. Dar nu se vrea, pentru că e o gândire marginală. Botoșanii au fost demult un oraș de oameni deștepți… Astăzi se acționează fără logică, fără respect…”,

 Gheorghe Median, istoric

 

 

Orașul vechi nu mai place?

 

Un constructor din Botoșani și-a găsit sloganul potrivit pentru situația de față. Pe scurt, o casă veche, frumoasă, care dădea strălucire Botoșaniului interbelic, a fost demolată. În locul ei se va construi - nicio surpriză - un bloc cu patru etaje, magazine la parter, parcări la subsol.

 

Acum lângă groapa imensă din care începe să se ițească noua clădire, tronează sloganul aproape cinic: ”ÎNTINERIM ORAȘUL!”

 

Și ne întoarcem la vorbele regretatei Eugenia Greceanu, povestind despre ce se întâmpla în vremea comuniștilor, în anii 70, când orașul Botoșani făcea obiectul unui proiect al lui Nicolae (Gipsy) Porumbescu, celebrul arhitect al vremii.

 

"Orașul trebuia spintecat, ca să se creeze o piață în care să încapă 10.000 de persoane, când vine Tovarășul și vorbește" (Eugenia Greceanu)

 

Și ei, comuniștii, întinereau orașul.

 

loading...
În orașul geniilor, patrimoniul cultural a fost îngropat de afaceri, MESAJUL Academicianului născut la Botoșani: Casele din care s-a ridicat savantul Grigore Antipa trebuie păstrate cu religiozitateGALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Instituția care stă de jumătate de an fără conducere, la un pas să aibă director
De aproape șapte luni, una dintre unitățile de stat de la Botoșani este condusă prin telefon sau e-mail. Este drept nu are o mare vizibilitate la public și niciun colectiv numeros, însă funcționalitatea sa este necesară.
Un puști prins la o casă de schimb valutar din Primăverii cu sute de euro falși
S-a întâmplat în după amiaza zilei de miercuri, 5 mai 2021, la o casă de schimb valutar din zona Primăverii a municipiului Botoșani.
Botoșănean bătut cu pumnii și picioarele de o gașcă de tineri, în timp ce venea de la biserică, în noaptea de Înviere – FOTO
Noaptea în care suflarea creștin-ortodoxă primește Lumina Sfântă pentru a o duce acasă nu este una de pace și liniște sufletească chiar pentru toți botoșănenii.
Sărbători încheiate la spital: Botoșăneni ajunși la Urgențe după ce au mâncat și au băut prea mult
După masa bogată de Paşti au fost persoane care au ajuns la spital. Unele au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, altele fiindcă au băut peste măsură.
La biserica din cartier lumânările s-au aprins la trei sferturi de oră după miezul nopții, dar au creat cărări de lumină – VIDEO & GALERIE FOTO
Spre deosebire de anii precedenți, în 2021, după vreo 14 luni pline de tot felul de restricții, care au afectat direct și viața lăcașurilor de cult, la Biserica Sfinții Trei Ierarhi din cartierul Bucovina, Lumina Învierii nu a mai venit la miezul nopții.
Meci și Iftime – Șfaițer pe Municipal: Chindriș la Sepsi? N-au ăștia bani / Și când jucăm noi, old-boys, vrem să câștigămVIDEO & GALERIE FOTO
Confruntarea dintre FC Botoșani și Sepsi Sfântu Gheorghe, încheiată sâmbătă cu scorul de 2 – 1, a fost, dincolo de bătălia directă pentru locul 4, și una a marilor orgolii.
Liberalii își ascut săbiile pentru alegerile interne, Șoptică, Achiței și Gireadă printre numele vehiculate: Nici mort nu dau partidul pe mâinile pedeliștilor
În această primăvară se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri din PNL Botoșani și în mod normal ar fi trebuit să aibă loc un alt scrutin intern. Ca mai în toate domeniile și în politică situația sanitară mondială a dus la amânarea conferinței județene.
Anul în care cei dragi au murit și au Înviat singuri: ”Nu vă vizitați părinții, bunicii!” / Sicrie închise, cimitire ferecate de Paști
A trecut un an pe care nimeni nu-l va uita vreodată. Un an în care ne-am plâns morții în tăcere, fără să le dăm măcar ultima sărutare. În care lumânarea aprinsă de Înviere a venit în fața blocului, în care cimitirele au fost păzite pentru ca nu cumva pandemia să își facă de cap printre cruci.
Revenirea la normalitate? Locuri libere în spitalele din Botoșani, o unitate medicală va fi redeschisă tuturor pacienților după scăderea cazurilor
În ultimele zile, numărul cazurilor înregistrate la nivelul județului Botoșani este în scădere. Astfel că o parte din restricții au fost ridicate. În municipiul Botoșani spre exemplu restaurantele și-au reluat activitatea mai întâi la o capacitate de 30%, iar de astăzi pot funcționa la jumătate.
Loading...
Gabriel Hârtie părăsește Inspectoratul Școlar, un fost inspector șef preia postul
După mai bine de patru ani, Gabriel Hârtie își încheie săptămâna aceasta mandatul în fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). În 2017, după câteva luni de interimat, profesorul de educație fizică a susținut un concurs pe care l-a promovat.
După 6 luni în Primăria Botoșani, administratorul public visează la un stadion de cartier omologat UEFA: Va fi destinat tuturor
Mircea Magdalena este de jumătate de an noul administrator public al Primăriei Botoșani, pe o funcție pe care predecesoarea sa a ocupat-o timp de două decenii.
Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, dar a făcut istorie în fotbalul românesc: Cele mai grele meciuri pentru mine erau cu Botoșaniul
A jucat la cele mai importante cluburi din țară, a impresionat și în Turcia, a avut oferte și din Rusia, a fost căpitan al echipei naționale. Astăzi este îngrijitoare la școala din sat, unde a revenit după o carieră strălucită în fotbal.
Sediul Poliției renovat cu 800.000 de euro a rămas în curte cu o scară care duce... nicăieri – GALERIE FOTO
Două neajunsuri au ieșit în evidență la redeschiderea Poliției municipiului Dorohoi: parcarea este neasfaltată, iar în curte a rămas o construcție ciudată de care firma care a executat lucrarea nu s-a atins.
Relația impresionantă a botoșăneanului supranumit ”părintele manualelor de religie” cu duhovnicul Justin Pârvu: Când l-am văzut, m-am încălzit aşa pe interior şi m-am simţit ca la mama acasă
Omenirea trăiește, de mai bine de un an, cu moartea în ceafă, sub amenințarea unui virus care ne-a schimbat nu doar viețile, ci a produs modificări în toate structurile sociale și nu numai. Dincolo de durere, însă, ies la suprafață și mărturisiri impresionante, povești de viață care zidesc în cei rămași bunătate și credință.
Loading...
Ministrul Bode a venit pentru o „bijuterie” de 800.000 de euro destinată polițiștilor, dar a rămas impresionat de Dorohoi: Arată splendid VIDEO & GALERIE FOTO
Lucian Bode, oficialul care a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns vineri la Botoșani într-o vizită la care a ajutat și Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani.
„Iadul financiar” de la Nova Apaserv: Stradă din centru blocată de zile întregi, ambuteiaje produse în zonă – FOTOGALERIE
Situația financiară de la compania de apă este din ce în ce mai critică iar efectele se resimt inclusiv în municipiul reședință de județ.
Gata cu șefia la București! Subsecretar de stat trimis înapoi la Botoșani de premierul Cîțu
După un an și trei luni se întoarce de unde a plecat. Botoșăneanul Ioan Zarug a fost destituit miercuri din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
S-a dus și cea din urmă șansă: Ultimul proces pe marginea funcției de primar, tranșat la Suceava
Magistrații din județul vecin au respins astăzi recursul depus de Cătălin Flutur în cadrul dosarului civil constituit imediat după alegerile locale împotriva Biroului Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) și Biroului Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ).
Restaurantele se redeschid în week-end la un sfert din capacitate, prefectul speră într-o minune: Noi așteptăm să …
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) se va întruni vineri, 23 aprilie 2021, pentru a decide oficial deschiderea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și de jocuri.
Mănâncă românește! Piața volantă cu produse naturale inaugurată încă o dată de parlamentari și șefii Prefecturii – GALERIE FOTO & VIDEO
Săptămâna trecută, sâmbătă, au trecut pe la standurile amenajate pe platforma de la Piața Mare din imediata apropiere a Pietonalului Transilvaniei, șefii județului și municipiului.
Am citit articolul ieri si ma tot gandesc care este mesajul subliminal ce se vrea a fi transmis. Caci asa este la noi, sub fiecare piatra este o soparla iar sub un ele mai lustruite, uneori se afla cate o colectie de șerpi. Am inteles ca patrimoniul cultural sau o parte a lui este in pericol fiind preluat de catre oameni de afaceri privati si desfiintat. Ei bine, oamenii de afaceri urmaresc profitul cat mai mare , ca de aceea au capital. Poate nu sunt legile facute bine si cladirile de patrimoniu ar trebui protejate, fiindca daca nu sunt cladiri de patrimoniu si nu figureaza pe nicio listă la Min, Culturii, atunci este liber la demolat. Ideea cu preluarea cladirilor in paragina da la particulari prin cumparare de catre CJ si Cl, aceleasi institutii care le-au mătrășit in baza unor documente discutabile , este o idee depășită economic in contextul actual. Ca prin Cluj și Brasov s-a mai salvat ceva ...acolo mafia nu are putere asa mare fiindca Boc este unul singur si nu poate fi clonat, el a dezvoltat Clujul, nu l-a vandut pe nimic. In Cluj, mp de teren intravilan este undeva intre 3000 si 1000 de euro, in Botosani abia depăseste 15 euro aproape de centru și nu-l cumpara nimeni , că politicienii s-au mutat la Lebăda, si se simt bine acolo. Din oras le vin voturile. Centrul vechi spoit la exterior pe zeci de milioane de euroi, cu țigani(pardon, rromi că rromul Năstase s-a innobilat ) la interior este mai degrabă un loc pe care nu ar trebui să te incumeți sa-l vizitezi.”ce lăsăm noi in urmă?”. Păi cum adică, Papillon, Koma, Cobra... toată fauna aceasta inseamnă chiar nimic? Să recunoaștem că am pierdut aproape tot ceea ce se putea pierde cultural și uman in țara aceasta, nu numai in Botoșani. Am rămas cu ”revoluționarii” neparticipanti la vreo revolutie in Botoșani, cu beizadelele comunisto-securiste care au ocupat totul si au distrus totul și acum ne delectăm cu ideea că avem parte de pace politică- Federovici i-a oferit lui Țurcanu marea onoare de a conduce destinele Botoșaniului. De râs sau de plâns? Habar nu am, oricum nu-i mai urmăresc demult că mi-as pierde timpul cu ei, insă stiu sigur că s-a ajuns atât de jos politic, incât a discuta despre clâdiri de patrimoniu, despre conservare, consolidare, cultură intr-o țară al cărei popor este hrănit in spital cu 2 lei pe zi, este un lux. Cum s-a ajuns aici? Asta-i intrebarea! Noi am construit totul cu stampila pusă in rubrica unde era măgarul, in Duminica Orbului.
6 aprilie 2021, 10:35
Intr-un orășel din Italia, în 6 primăvara sunt văruite cu var alb toate, dar absolut toate zidurile caselor de către cetățenii orașului, pe baza de voluntariat. Acolo se poate. La noi totul este paragina după ce s-a împărțit "frățește" toate imobilele mai valoroase ale Botosaniului. Când s-au împărțit a fost liniște deplina, acum e Zumzet.Degeaba! Cei ce au devenit proprietari fac ce cred ei cu proprietățile dobândite în limitele impuse de legile în vigoare. Sa fie sănătoși!. Ceva ma determina sa cred ca tudosii și prisecarii târgului au crezut ca vor valorifica ușor ceea ce au dobândit și mai ușor. Însă nu prea le iese socoteala și dintr-o data au devenit iubitori de înaintași și, nici mai mult nici mai puțin, cer imperativ ca autoritățile sa le cumpere agoniseala. Ca este criza, bani nu mai sunt decât la doi-trei granguri care oferă un preț prea mic. Autoritățile au pe cap scoli, grădinițe, drumuri, sărăcie,... Și mai au și clădirile de patrimoniu din propria lor curte ce trebuiesc îngrijite asa cum spune legea, cu arhitect, cu constructor, cu avize, cu comisii și la final sicu DNA, cu procurori, cu... Mai pe scurt, legea cu"restitutio în integrum" este o belea. A deschis drumul corupției de treizeci de ani încoace și încă mai este valabila, probabil mai sunt niște proprietăți ce trebuiesc sutite de niște mahari. Dar asta nu se zice, ca este neacadenmic iar gurile învățate doar cu cuvinte elogioase nu recunosc tot vocabularul limbii române. Sa ne vedem de ale noastre, de sărăcie și de nevoi. Vremea luxului pentru toți a apus demult dar nu le vine unora sa creadă ca este asa. Sa ne mulțumim cu " innoitorii". Sau, Stana cu State, iapa cu Stamate și cu sănătate. Cetatenii orășelului italian dau cu var în fiecare primăvara încă din perioada pandemiei de ciuma, varul i-a protejat și ciuma nu a trecut de zidurile cetatii. Poate este nevoie și la noi de var. Însă nu vom avea niciodată văruit ori voluntari fiindcă birurile sunt sprijinite bine iar legea spune ca pentru a varui ai nevoie de autorizație, de avize, de pile, de șpăgi de împărțit, de...
6 aprilie 2021, 01:23
Aceasta situație dezastruoasă este rezultanta unei administrații sub orice critică, a unor interese meschine grup și pe persoană fizică în care clasa politică, indiferent de culoare și-a adus contribuția. Un oraș moare împreună cu dispariția istoriei sale. Un oraș trăiește în primul rând prin arhitectura sa iar Botoșanii se remarcau tocmai prin aceasta alături de valul cultural reprezentat de cei mai de seamă corifei ai științei și literaturii. Ce facem noi astăzi pentru acești înaintași? Dorim să-i uităm cât mai repede și le ștergem urmele prin dispariția acestor clădiri. Alții inventează istorii. Noi le avem și le distrugem. Atâta nepăsare din partea autorităților locale ne întristează. Patrimoniul unui oraș contribuie la frumusețea acestuia, îl valorizează. Dar dacă acest patrimoniu se degradează și dispare cu viteză mare ce mai rămâne? Câteva blocuri cenușii ceaușiste și un oraș impersonal. Trist că ne uităm istoria și o facem să dispară prin nepăsare. Societatea civilă ar trebui să fie mai percutantă în a trage de urechi administrația unui oraș. Deviza Victor Construct "Puterea lucrului bine" făcut tronează ca o ironie peste ruinele Teatrului Mihai Eminescu, care vor deveni în curând vestigii arheologice...
5 aprilie 2021, 22:47
Nu este chiar simplu. Majoritatea cladirilor monumente istorice au fost retrocedate si nu pot fi reabilitate de stat pentru ca nu ii apartin. Reabilitarile si consolidarile la noi costa cat ai construi cladirea noua sau mai mult. Stiti cat costa reabilitarea Casei Sofian, cam de trei ori daca era construita din nou. Dupa reabilitare si consolidare la ce folosesti aceste cladiri care sunt foarte inalte in interior si au compartimentare nefunctionala. Daca s-ar fura mai putin ar fi fonduri mai multe si s-ar reabilita un numar mai mare de cladiri istorice.
5 aprilie 2021, 22:10
Domnilor din Conducerile Institutiilor de Cultura,chiar santeti orbi,in afara de salar?De fapt care va este obiectul muncii cand vedeti cate traume se petrec sub ochii Dv.Toata lumea face Ibnvestitii imobiliare pe locul unor unor monumente ce va apartin si Dv.MALC: Plecati sau desfiintati-va!Ori cu Dv.ori fara,cine are a desfiinta un monument Istoric TOT O FACE. Santeti o rusine Nationala. O sa public si pe un saite National sa vada ROMANIA pt.ce asteptati o Pensie de la CULTURA!
5 aprilie 2021, 20:56
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Interesant este și aspectul că aceste procese s-au finalizat în anul 2019 iar acțiunea pentru dosarul acesta de executare au fost amânate, din diverse motive, nu vă pot răspunde, ar trebui să răspundă lichidatorul de ce au ...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9259 lei
USD
Dolarul SUA
4.0492 lei
CHF
Francul elveţian
4.4955 lei
GBP
Lira sterlină
5.7056 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7243 lei
XAU
Gramul de aur
239.1391 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2293 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3753 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1884 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3424 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1921 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.3 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
12.4 o C
Saveni
12.9 o C
Ştefăneşti
9.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.