Top News
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO

Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.

România, o țară a protestelor înainte de anul electoral

 

România a intrat într-o perioadă în care instituțiile publice organizează proteste spontane în cascadă. De la zi la zi, unitățile de stat care întrerup activitatea sunt tot mai multe iar această cutie a Pandorei a fost deschisă de angajații caselor de asigurări de sănătate care au obținut ce au cerut două două săptămâni de activitate redusă aproape total.

 

CAS-urile au devenit etalon pentru celelalte instituții din subordinea Ministerului Sănătății dar și pentru cele din cupola Ministerului Muncii care vor să se aplice principiul „cere și ți se va da” și în propriile cazuri.

 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu ia pulsul unui aparat administrativ în comă 

 

Prefectul Sorin Cornilă a făcut un tur al instituțiilor unde sunt proteste la finele săptămânii trecute și a decis să adune în același loc toți nemulțumiții pentru ca ofurile să fie exprimate și ulterior colectate spre a fi transmise la București.

 

„Prin prisma atribuțiilor pe care eu le am în calitate de prefect al județului Botoșani vă asigur de sprijin pentru a transmite mai departe mesajul și solicitările dv. Aș avea rugămintea, așa cum mi-ați comunicat, am văzut în mare parte solicitările și revendicările dv. într-un document, să ne prezentați tot, așa cum mi-ați transmis și mie la vizitele la acele proteste spontane”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

Rând pe rând, câte un reprezentant al fiecărei instituții a luat cuvântul și a încercat să exprime în cuvinte volumul de muncă raportat la nivelul de salarizare, cuvântul cel des folosit pentru descrierea salariilor fiind „mizerabil”.

 

În unitățile de stat, spun funcționarii, s-a ajuns să se lucreze mult, pe bani puțini. Iar epuizarea este o stare generală.

Au existat și exprimări ale unor frustrări profesionale între categorii, pe marginea nivelului salarial, al vârstei la care se iese la pensie sau a dotărilor (in)existente din instituții.

 

Pensionari la 49 de ani

 

Cristian Calimandruc, sindicalist la „Ambulanță” a amintit despre vârsta înaintată a colegilor care merg în misiuni: „La condiții speciale de muncă nu o să am pensie specială. Înseamnă doar ieșire la pensie la 57 de ani sau reducerea vârstei, nu pot să spun cum e la Armată. Am 31 de ani de când lucrez la Ambulanță și nu știu în care măsură poți să mai dai randament, să urci cu harnașamentele alea în spate până la etajul IV să aduc un pensionar de 49 de ani. Deci eu, trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani, din altă structură”.

 

„Vreau să spun că sunt solidar cu ceilalți colegi de-ai mei, indiferent de sectorul de activitate pe care-l reprezintă (...) Vreau să-i dau un răspuns dlui Calimandruc de la Ambulanță, precizez că am lucrat în MAI, în Poliția Română colaborând foarte bine cu colegii dlui de la Ambulanță, în diferite situații critice. Referitor la transportul pensionarului de 49 de ani, sper că nu face referire la colegii mei. Precizez că nu m-am pensionat la 49 de ani”, a fost reacția lui Virgil Bordei, liderul Sindicatului Meridian din cadrul Poliției.

 

A mai completat arătând că nu toți angajații din Poliție sau Armată se pensioneaz la această vârstă. Și criticilor le-a transmis că se roagă pentru a nu avea vreodată nevoie de ajutorul acestor structuri care asigură ordinea și liniștea publică și intervin în situații de urgență.

 

Instituția care nu a mai protestat vreodată

 

Un alt vorbitor a fost Cătălin Dupir, reprezentant al salariaților din Casa Județeană de Pensii care a expus detaliat toate inechitățile din sistemul din care face parte de aproape trei decenii. „Nu am ieșit niciodată în stradă”, a spus mai departe Cătălin Dupir care a vrut să arate că prezentul pe care-l trăiește în sistem a ajuns la o limită imposibilă de lucru în condiții decente și normale, comparativ cu așteptările care sunt de la această instituție decisivă în viața comunității. De la salarii insuficiente și o schemă de personal subdimensionată, la sisteme informatice care îngreunează activitatea prin introducerea de date care forțează termenele limită: „Știm cu toții că un IT-ist nu stă la un salariu de 4.000 de lei. Este învățat undeva la 4 – 5.000 de euro. Aceste programe informatice sunt de foarte multe ori depășite, ele trebuie actualizate în raport cu modificările legislative și de deciziile pronunțate de instanțele superioare de judecată”.

 

Șefa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a ținut să se intervină pentru a-l „completa” pe Cătălin Dupir:

 

„Casa Națională de Pensii, că am o neclaritate în ceea ce privește neactualizarea programelor informatice, la Casa de Pensii. Casa Națională de Pensii este singura instituție care, prin legea bugetului are alocat, în funcție de buget, un anumit procent pentru cheltuieli de funcționare. Deci, dacă noi toate celelalte instituții subordonate sau în coordonarea Ministerului Muncii funcționăm pe partea de cheltuieli pe ce se alocă ca și limite bugetare, CNP are un buget clar, stabilit, prin legea bugetului de stat”, a fost reacția Ancăi Apăvăloaie.

 

Șefa AJOFM s-a întrebat retoric unde sunt banii pentru funcționare, Cătălin Dupir i-a răspuns că își pune aceleași întrebări.

 

„Capra vecinului”...

 

„Niciodată nu am arăt cu degetul în grădina vecinului, cum au făcut ei. Poate fi un exemplu pozitiv sau negativ, e treaba lor”, a fost și reacția lui Vasile Chiru, sindicalist care reprezintă salariații de la Casa de Asigurări de Sănătate, cei care au declanșat practic valul de proteste din celelalte instituții.

 

Corectarea salarială doar într-o singură unitate de stat este principala nemulțumire imputată Guvernului și Parlamentului de către funcționarii din instituții, cu roluri bine definite în sistem. „Toți avem importanța cuvenită în sistemul public” a fost reacția prefectului Sorin Cornilă.

Urmată de un apel: „Haideți să nu intrăm în polemici unii cu alții”.

 

Ori tocmai aceste inechități salariale necorectate de o guvernare care-și are propriul rol bine definit pentru liniștea din teritoriu, produc disensiunile dintre categoriile profesionale din aparatul de stat care deși au o lege „unitară” de salarizare, sunt remunerați discriminatoriu, de la un serviciu la altul sau de la o instituție la alta.

 

În orice caz, principala concluzie care s-a desprins din această comisie de dialog social care a măsurat gradul de nemulțumire ar fi faptul că după data de 27 noiembrie 2023 este posibil ca mai multe instituții să intre în grevă generală. Un fel de colaps administrativ prin care este posibil să nu se mai plătească pensii, alocații, ajutoare sociale sau de înmormântare, indemnizații de șomaj și alte drepturi financiare.

Un protest care se va solidariza tot mai mult în aparatul de stat și care va pune România pe pauză. Pe un termen nedefinit. Sau lăsat la latitudinea politicienilor care se pregătesc de alegeri. 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Prefectul a adunat protestatarii în jurul mesei și le-a dat microfon să se dezlănțuie – GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă alături de oamenii înghețați de frig, cu pancarte în mâini – FOTOGALERIE
Angajații de la AJOFM Botoșani intră în GREVĂ GENERALĂ

 

Expertizele medicale în cazul Alexandra aproape de finalizare – VIDEO
Sunt trei experți, somități din domeniul medical care s-au ocupat de analizarea tuturor documentelor medicale din dosarul privitor la moartea pacientei Alexandra Ivanov.
Suedez internat într-un spital botoșănean, fericit la externare: A afirmat că a fost mai bine tratat ca în SuediaVIDEO
Bărbatul a petrecut aproximativ două săptămâni pe un pat de spital dintr-o unitate spitalicească botoșăneană.
Șeful Poliției Botoșani despre interzicerea accesului copiilor pe rețele de socializare: Pași vor fi făcuți VIDEO
În încercarea de a proteja copiii și de a promova un mediu online sigur pentru ei, există diverse inițiative și propuneri pentru a restricționa sau controla accesul copiilor la rețelele de socializare.
Verginel Gireadă, negocieri cu social-democrații la sediul PSD Botoșani - Nu ascund că lumea trage de mine
După ce și-a anunțat demisia din funcția de prim vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Verginel Gireadă se reorientează din punct de vedere politic.
Cazul Alexandrei Pușcașu, tânăra moartă după ce a născut la Maternitate: Procurorii „somați” ca în PATRU luni să finalizeze ancheta
La începutul lunii iulie a anului 2021, o tânără de 32 de ani a murit la Maternitatea Botoșani după ce a născut o fetiță.
Iftime și demisia lui Gireadă: Foarte bine! Poate îl demiteam eu / Dacă vrea să plece, să pleceVIDEO
Emisiunea ”Botoșăneanul TV” în care invitat a fost Valeriu Iftime a început la doar câteva minute după ce Verginel Gireadă și-a anunțat demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Botoșani. Astfel că subiectul nu a fost ocolit în cele aproximativ 60 de minute de discuții.
Interes uriaș pentru autobuzele electrice din Botoșani, patru companii turcești și una românească la licitație – VIDEO
Anunțul de participare la contractul de achiziții publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a suscitat interes din partea companiilor naționale și internaționale.
Doctorița Claudia Malancea și asistenta șefă de pe ATI, Marinela Preda se întorc la serviciu
Cele două au depus cerere prin care solicită să-și reia activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
DECIZIE de ultimă oră: Doctorița Malancea și încă patru persoane din „Lotul Mavromati” ies din arestul la domiciliu
Hotărârea a fost luată vineri după-amiază de către magistrații de la Curtea de Apel Suceava. 
Ceață la liberali: Șoptică nu mai demisionează, Iftime nu are vreo funcție, dar are ”o putere foarte mare”VIDEO
Astăzi la amiază, liberalii botoșăneni au invitat presa la o conferință în care, teoretic, să explice tot ce se întâmplă la vârful organizației județene, însă acțiunea lor a avut exact efectul invers.
El este inginerul care i-a luat locul lui Eugen Țurcanu pe funcția de director: Vreau să mai schimb ceva aici VIDEO
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a semnat dispoziția privind numirea unui nou director al Direcției Sport și Agrement (DSA).
Tiberiu Nichiteanu condus pe ultimul drum de o mare de oameni – FOTO & VIDEO
Sute de persoane sunt prezente la înmormântarea lui Tiberiu Nichiteanu.
Întrebarea zilei vine de la Flutur: Câte descinderi DNA au fost la Primărie? Mai ales în ultima vreme –  VIDEO
A început ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii ianuarie.
Dosarul crimei de la Cornișa ar putea fi CLASAT de procurori
Iar acest lucru ar putea fi posibil imediat după întocmirea unui raport de expertiză medico-legală psiihiatrică definitiv.În dosarul în care este cercetată fapta de omor a Lilianei Băieșu procurorii au solicitat de la judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani luarea măsurii de siguranță provizorie.
Tinerii „fug” de căsătorie, un preot botoșănean supărat pe lipsa de asumare vine cu o propunere: O să chem după slujbă pe toţi şi pe toate cele care doresc să se căsătorească
Tot mai mulți tineri sunt sceptici atunci când vine vorba de o relaţie. Faţă de generațiile anterioare, care priveau relația și căsătoria ca un demers obișnuit al vieții, tinerii de astăzi nu par să gândească la fel.
Nicușor Curteanu condus pe ultimul drum în sunet de sirene și cu sute de apropiați și colegi – VIDEO & GALERIE FOTO
Medicul Nicușor Curteanu a fost unul dintre cei iubiți în profesie.De oamenii cu care a venit în contact, fie ei pacienți, colegi sau persoane din mediile sociale.
Numărul adopțiilor a crescut la Botoșani: Cuplurile botoșănene își caută alinarea printre orfanii statului
Copiii din centrele care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (DGASPC) au fost adoptaţi de către oameni cu suflet mare care să le ofere o familie ideală de care ei duc lipsă.
O întreagă organizație PSD, în frunte cu primarul și viceprimarul, cu bagajul la ușa PNL
PSD Botoșani la un pas să piardă o filială locală din teritoriu după ce primarul, viceprimarul și toți consilierii și-au exprimat intenția de la trece la PNL.
Dezbatere istorică la Botoşani cu strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza: Greu este să porţi pe umerii tăi un nume pe care mi l-a hărăzit Dumnezeu - FOTO & VIDEO
Sute de persoane au fost prezente la eveniment, multe dintre acestea fiind atrase de invitații anunţați de organizatori. Sala a fost plină.
O unire cum alta n-a fost, cu public numeros, dar cu aceleași metehne politice – VIDEO & GALERIE FOTO
165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcați la Botoșani sub un soare blând de iarnă care a scos din case sute de botoșăneni.
Bravo OBSERVATOR,bine punctat!
23 noiembrie 2023, 14:07
Mergeti bai in privat daca nu va place la buget. Nu intelegem de ce nu vreti sa veniti la mai bine si doriti sa trandaviti in continuare pe acolo. Pentru a avea salarii mai bune trebuie ca jumatate din voi sa plece.
23 noiembrie 2023, 09:00
Sondaj
Va reuși Valeriu Iftime să obțină pentru PNL Botoșani un scor electoral mai mare decât cel din 2020, care a fost de 34% la CJ?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Observ cu tristețe că străzile din Botoșani arată ca după bombardament, au avut interpelări și colegii noștri în diverse rânduri dar se pare că nu se găsesc soluții pentru această problemă”,Maricel Maxim, ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.6 o C
Dorohoi
4.7 o C
Bucecea
3.9 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
5.1 o C
Ştefăneşti
15.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.