Top News
Artă și artiste, poezii nescrise, muzică și premii la Galerii, într-o expoziție ”un pic mai altfel” – GALERIE FOTO&VIDEO

Sâmbătă, 11 martie 2023, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani a fost o adevărată explozie de culoare. ”Arta... la feminin” a fost prilej de primăvăratice primeniri spirituale, de (re)întâlniri culturale, dar și de o necesară reamintire că ”eternul suflet feminin” este și va fi mereu creator de frumos.

Mai bine de 80 de artiste și-au prezentat lucrările în fața publicului din Galerii. Varietatea de teme, de genuri artistice, de individualități și maniere stilistice a contribuit la realizarea unei expoziții generoase ca ofertă, artistele având deopotrivă prilejul de a interacționa cu privitorii din Galerii.   

 

Cu studii de artă ori încă în marginea unor mari sau mici experiențe picturale, în umbra unor maeștri sau formate în intimitatea propriilor ateliere, ignorând curente trecute sau actuale, nu de puţine ori bazându-se doar pe instinct artistic și fidele unor individualități cultivate în ani și ani de pensulă, artistele sunt în primă și în ultimă instanță un barometru al societății, fie ea artistică sau nu, fie ea liberă de preconcepții sau încă tributară unor aprige judecăți.

 

Nu putem să nu remarcăm, în multe dintre lucrările prezente pe simezele din Galerii, spiritul lucid și pătrunzător, de pe o parte, dar și fantezia feminină, de cealaltă parte, elemente care fac din opera de artă ceea ce marii maeștri numesc ”oglindirea în alter-ego”.

 

 

 

 

Găsim în ”Arta... la feminin” armonii cromatice inteligent susținute, în tonuri fine sau tușe pline de forță. Lucrări în cromatică expresivă sau discretă, odihnitoare și caldă, dar și obsedantă și viguroasă. Diversitatea stilurilor, a temelor abordate, varietatea suporturilor și a materialelor folosite, precum și alăturarea diferitelor instalații, unele la limita inovației, asigură suflul nou, proaspăt al expoziției.

 

”Femeile sunt iubite mai ales atunci când știu să aducă frumosul pe lume. Fie că frumosul înseamnă un copil, fie că frumos înseamnă o casă, fie că frumos înseamnă o lucrare de artă. Frumosul este întotdeauna apanajul unui suflet curat și întotdeauna este cel care dăruiește lumina lumii. Dumnezeu a făcut lumea, oamenii duc mai departe frumosul. De data aceasta e o expoziție un pic mai altfel, care îmi dă emoție, deși a ajuns la a patra ediție. Am pornit acum patru ani cu colegul Liviu Șoptelea, care s-a gândit că femeia trebuie prețuită și pentru arta pe care o face. În acest context am purces la această treabă, la această Artă la feminin, despre care nu am știut cum va fi apreciată, cât succes va avea, dar vedem că an de an lucrurile se îmbunătățesc”,

Ana Coșereanu, curatorul expoziției

 

 

 

 

Potrivit celor precizate de Ana Coșereanu, la această a patra ediție, cu participare națională, cum au fost și cele anterioare, participă foarte multe artiste din noua generație, ”ceea ce înseamnă că arta își schimbă valul și orientările și modalitățile de tratare a subiectelor abordate”.

 

Partea a doua a evenimentului a fost dedicat muzicii și poeziei. George Zamșa, de la Fundația Eco-Patrimoniu Botoșani, a prezentat un performance liric inspirat din operele de artă, un concept de ”poezie nescrisă”.

 

 ”Poezia nescrisă înseamnă că, la o anumită stare sau la anumite lucrări, la un anumit eveniment, cineva poate să creeze în vers clasic un poem care să exprime o stare de fapt”,

George Zamșa, Fundația Eco-Patrimoniu Botoșani

 

 

 

 

În cadrul expoziției, Fundația Eco Patrimoniu a oferit și cinci premii artistelor: Cornelia Gherlan, Eugenia Goraș, Georgeta Gheorghiu, Victoria Țăroi și Elena Felicia Selejan.

 

Vernisajul a beneficiat și de miniconcert de clarinet susținut de Gabriel Graur (Filarmonica ”George Enescu” Botoșani) și Victor Ilaș (Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani). Cei doi au oferit două momente muzicale: Allegro dintr-o Sonată de Benedetto Marcello și un fragment din Opera ”Cenușăreasa”, de Gioachino Rossini.

 

 

 

 

Pe simezele expoziției ”Arta... la feminin” sunt expuse lucrări de pictură, grafică, tapiserie, artă decorativă, artă textilă și fotografie realizate de: Ana Alexoaie-Conachi, Reka Ardojani, Claudia Babii, Maria Luiza Balan, Nadia Bîrlădeanu, Claudia Bódo, Adina Bogdan, Cristi Carmin, Adriana Cănija Popa, Nicoleta Cărare, Miruna Cărăușu, Rodica Cojocariu, Lidia Corladi, Ana Coșereanu, Lavinia Coșovliu, Mihaela Croitoru, Marta Deleanu, Adina Dogaru, Carmen Dordea, Dana Doru, Giorgiana Edel Scutariu, Mirela Anca Gavriloaie, Cecilia Găinaru Oroșan, Georgeta Gheorghiu, Cornelia Gherlan, Eugenia Goraș, Talida Grunzac, Mihaela Guriuc, Mariana Gurincu, Margareta Gyulai Nagy, Ioana Halunga, Angela Hreniuc, Ofelia Huțul, Cristina Iacob, Daniela Iacob, Daniela Isache, Cătălina Emanuela Isai, Maria Koiciu, Anca Larionesei, Adelina Lazăr, Cristina Lihat, Lila Lungulescu, Alina Manole, Iulia Matoschi, Doina Maxin-Relenschi, Rebeca-Emanuella Mănescu, Claudia Miruna Mitră, Sarah-Raluca Miulescu, Veronica Mocanu, Irina Maria Moldovan, Elena Morozan, Viorica Muraru, Oara Larisa Mutu Mindoiu, Gabriela Naftanală-Levențu, Aurelia Necula, Carmen Nicolau, Oana Onciu, Cristina Gloria Oprișa, Irina Pal, Teodora Pavel, Carmen Maria Pâțu, Corina Perianu, Virginia Pișcoran, Ana Platon, Crinela Popescu, Gianina Pralea, Claudia Prelipcean, Denisa Pușcașu, Andra Claudia Riza, Sînziana Romanescu, Oana Sedonia, Elena Felicia Selejan, Anca Sofian, Daniela Stan, Sorina Stînă, Carmen-Ștefania Suceveanu, Ema Szabo, Andrea Szentkiralyi, Valentina Ștefănescu, Elena Șurghin, Maria Tărbuc, Mihaela Tărhună, Lucia Crenguța Telibașu, Mihaela Timofte, Margareta Toderică, Victoria Țăroi, Petronela Țurcanu, Ana Roua Vasilescu, Sabina Voinea, Carmen Voisei și Karmen Zaharia.

 

Ediția din acest an este dedicată artistei Geta Brătescu (1926-2018). Pictor, fotograf, eseist și scriitor, cu o operă ce include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Foișoarele din Parcul Eminescu DEZAFECTATE, proiect cu statui, totemuri și numele orașului în litere volumetrice – FOTOGALERIE
Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Fiul unui patron din Botoșani și-a cumpărat Lamborghini
Un tânăr din cel de-al doilea municipiu al județului și-a achiziționat un bolid de lux.
Zi de mare sărbătoare la Botoșani, sute de credincioși la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente cu încărcătură spirituală în dimineața zilei de 23 aprilie 2023, la Botoșani.Și un moment istoric, biserica orașului fiind restaurată după ani întregi de luptă cu birocrația și provocări pentru atragerea fondurilor necesare.
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO
A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Primarii invitați la sfințire, coadă la plecăciuni în fața șefei Județului: A fost nevoie să ajungă la CJ / Cu toată smerenia și recunoștința...VIDEO
Doi primari social democrați și unul liberal au participat la activitatea de sfințire a drumului mănăstirilor de astăzi.
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO
”Metronom” are toate elementele necesare pentru a deveni ”spațiu” de dezbatere în școală. Este timpul ca liceenii nostalgici după ”Anii de liceu” în varianta Corjos să afle și cealaltă față a timpului pe care părinții și bunicii lor l-au trăit.
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
22.2 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
18.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.