Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat astăzi, „Ziua Porţilor Deschise”.
Astfel, pentru câteva ore, porțile subunităților operative ale ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca au fost deschise pentru toți cei care au dorit să afle cu ce se ocupă pompierii.
Autospecialele de stingere cu apă și spumă, de descarcerare și ambulanța SMURD, toate au fost studiate, îndeaproape, de vizitatori. Aceștia au avut ocazia să vadă cum se folosește fiecare accesoriu, în parte. Cei mai încântați au fost copiii. Curajoși, aceștia au arătat că nu se tem de locurile înalte, având deja un atuu dacă își vor dori, pe viitor, să devină pompieri.
Vizibil emoţionaţi, au îmbrăcat haina de pompier, au urcat în autospecialele de intervenţie și au folosit țeava de refulare. Cei mai îndrăzneți au aflat cum se protejează servanţii pompieri pe timpul incendiilor cu ajutorul aparatului de respirat cu aer comprimat şi a căştii de protecţie.
În Parcul Central din orașul Darabani, au fost organizate acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, fiind un bun prilej pentru ca cei prezenți să afle mai multe informații despre misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Salvatorii au discutat cu dărăbănenii despre incendiile care pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de folosirea necorespunzătoare a buteliilor. De asemenea, au adus în atenție modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.
Totodată, i-au sfătuit să-și supravegheze copiii în permanență și să nu lase la îndemâna lor chibrituri, brichete sau lumânări aprinse.
Copiii au fost angrenați în activități interactive care au constat în parcurgerea, contracronometru, a unui traseu cu obstabole, asemănător celui din concursul „Cel mai puternic pompieri”, plimbarea cu șenilata și coborârea pe tiroliană.
De departe, centrul distracției a fost tiroliana. Dornici și curajoși, copiii au așteptat la cozi interminabile pentru a experimenta coborârea pe tiroliană.
Toate aceste misiuni au fost coordonate de mascota ISU Botoșani, Pompierul Sam.
Și dacă tot le-au stârnit curiozitatea și i-au asaltat cu întrebări, pompierii le-au explicat celor mici, pe înțelesul lor, despre lucrurile pe care nu trebuie să le facă pentru că sunt periculoase și le-au dat sfaturi despre cum își pot petrece timpul liber aflând informații care le vor fi de folos, în viitor.
Cei care doresc să devină pompieri au aflat ce trebuie să facă să-și transforme visul în realitate.
Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă, din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Activitățile au fost organizate cu ocazia sărbătoririi a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și a Zilei Pompierilor din România.
La Darabani, acțiunile s-au derulat cu sprijinul Primăriei Orașului Darabani.
Bărbat din Sălaj AMENDAT cu 15.000 de lei la Botoșani: Nu mai poate folosi mașina
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Un doctor în istorie își lansează cartea la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Invitațiile pe care nu vrei să le primești niciodată: Doi botoșăneni s-au trezit cu ele în ușă
Redacția Botoșăneanul
Oct 03, 2024
Prefectul a descoperit o mare problemă cu deszăpezirea drumurilor și sună mobilizarea
Oana Sava
Oct 03, 2024