Ştiri
Vineri încep Zilele Nordului: Peste 40 de evenimente anunțate – PROGRAMUL complet

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România.

Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro.

 

Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din cadrul Maratonului Nordului și întâlnirea ONG-urilor din cele două Moldove.

 

 

Biletele pot fi procurate și la intrarea în festival, dar se găsesc în continuare și online. Organizatorii pun la dispoziția participanților un camping cu toate dotările, precum și navete zilnice de la și către Botoșani și Suceava.

 

În fiecare zi de festival organizatorii propun tururi ghidate în regiune, competiții sportive pentru iubitorii de MTB și alergare, activități pentru copii și familii, conferințe și întâlniri cu invitați, spectacole de teatru, proiecții de film, concerte și petreceri.

 

„Suntem la ediția a noua. Ca de obicei, cea mai frumoasă și mai bună dintre toate. Anul ăsta avem un line-up extraordinar și suntem foarte bucuroși să ne putem continua munca la cauzele noastre din Nord: reconstrucția Primei Școli, campania #AlăturiDeUcraina și, mai ales, construirea an de an a unei echipe a Nordului tot mai mare, făcute din tinerii de acasă și din cei plecați cine știe pe unde”,

declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

 

Muzică

 

Vița de Vie, ucrainenii de la Haydamaky, Coma și The Mono Jacks sînt capetele de afiș ale scenei de concerte din Poiana Teioasa, unde vor mai cânta The Kryptonite Sparks, Zimbru, Bucium, Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu și moldovenii de la Via Dacă. Dubase și Dan Basu sunt DJ-ii after party-urilor de vineri și sâmbătă.

 

Arte

 

Trupele Atelierul de Teatru (Botoșani) și CEVA (Târgu Neamț) inaugurează în acest an noul teatru de vară din Darabani cu spectacolele „Avioane de hârtie” și „Ia mai zi ceva!”, iar Drama Club (Botoșani) și Orpheus (Darabani) joacă la Casa de Cultură Theodor Balș „Revizorul” după Gogol și, respectiv, producția proprie „Introspecție: privind în jur”.

 

Artistul HarceaPacea realizează două noi lucrări murale direct în festival, după cele trei pe care le-a semnat deja la edițiile anterioare. Circuitul celor cinci muraluri din festival este completat cu instalații semnate de Teodor Buruiană în cadrul seriei „Omul în lume și lumea în om”. Copiii au partea lor de artă în festival, pe parcursul unui program divers de activități educative și distractive pentru ei și familiile lor.

 

La fiecare miez de noapte în Parcul Central din Darabani se vede cîte un film oferit de Bad Unicorn: vineri anime-ul Belle, sâmbătă bijuteria Alcarràs, iar duminică „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un film între ficțiune și documentar care face în aceste săptămâni turul celor mai importante cinematografe din România.

 

Conferințe

 

Tradiționalele „Întâlniri”, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației și fondator al Școlii Finlandeze din România, pe Vladimir Us, fondator al Oberliht în Chișinău și al Coaliției Sectorului Independent din Cultură din Republica Moldova, și pe psihoterapeuta ieșeană Raluca Bejenariu, co-fondatoare a festivalului Romanian Mental Health Film din Iași.

 

Șantierul Primei Școli găzduiește și o conferință de patrimoniu organizată împreună cu Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, cu participarea a 50 de arhitecți și specialiști din regiune, iar Poiana Stejarilor lui Ștefan cel Mare este locul de întâlnire pentru 20 de organizații neguvernamentale și festivaluri din România și Republica Moldova.

 

Invitatul special al Zilelor Nordului 2022 este scriitorul Matei Vișniec, născut la Rădăuți și stabilit în Franța, care va fi prezent la festival pentru lansarea cărții sale „Un secol de ceață”, într-un dialog cu Ștefan Teișanu și cu publicul participant.

 

Sport și călătorii

 

Maratonul Nordului adună la start peste 300 de sportivi în competițiile de MTB care au loc sâmbătă cu startul și finish-ul în comuna Pomârla și în cele de Trail care au loc duminică în Darabani, cu pornire și premiere chiar în Poiana Teioasa.

 

Tururile Nordului propun în acest an două trasee ghidate. „Darabani cu 3 de A” este o plimbare de descoperire a celor mai interesante locuri și momente din istoria locală pe traseul Casa de Cultură – Ulița Mare – Casa Leon Dănăilă – Prima Școală – Conacul Balș, iar „Mâncăruri moldovenești” este un tur culinar găzduit în curtea bisericii unicat ortodox-catolice de la Hilișeu, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni și în Lunca Prutului.

 

Comunitate

 

Cauza comunitară a ediției este reconstrucția, folosind numai tehnici și materiale tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova. Derulat cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, proiectul propune acum o primă clacă publică pentru ridicarea fundației școlii.

 

În paralel, festivalul își continuă obișnuitele sale campanii „Ai și tu o păturică?”, pentru ajutorarea animalelor fără stăpân, și #AlăturiDeUcraina, pentru sprijinirea ucrainenilor afectați de război. De asemenea, Maratonul Nordului continuă tradiția de a direcționa către cauze comunitare banii din o parte din premiile puse în joc.

 

Transport, cazare și bilete

 

Pentru a ajunge la Darabani, bucureștenilor le sunt recomandate autobuzele directe pînă la Darabani sau deplasarea cu mașina personală, în timp ce pentru botoșăneni și suceveni festivalul pune la dispoziție navete zilnice ale cu plecare la ora 14:00 și retur la 02:00, la prețul de 30 de lei de persoană per călătorie. Ieșenilor li se recomandă deplasarea cu autobuzele zilnice directe sau cu mașina personală pe ruta Iași-Ștefănești-Manoleasa-Coțușca-Darabani.

 

Organizatorii pun la dispoziția festivalierilor un camping cu toate dotările: dușuri, toalete, parcare, pază, iluminat nocturn, dezinsecție. Camparea în cort propriu, cu rulotă proprie sau în corturi închiriate de la organizatori costă între 20 de lei și 60 de lei pe zi de persoană și se achiziționează separat de bilete și abonamentele de acces la concerte,  online la https://zilelenordului.iabilet.ro sau de la intrarea în festival. Un Abonament Full Pass pentru toate cele trei zile de festival costă 245 de lei plus taxe, un bilet de o zi costă 95 de lei plus taxe de persoană, iar doritorii pot alege să doneze pentru campania Nord cumpărând biletul #AlăturiDeUcraina în valoare de 10 lei.

 

Despre

 

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Ediția din acest an a festivalului, a noua, este realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, al Primăriei Darabani, al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, al Radio Guerrilla și al numeroși parteneri locali și regionali.

 

Programul detaliat și informații complete despre transport, campare și bilete pe www.zilelenordului.ro.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Zilele Nordului 2022: Ce artiști vor urca pe scena celui mai mare festival din Botoșani

 

 

Leon Dănăilă, fiul unui cizmar și al unei femei cu 4 clase, care și-a vândut pâinea de la internat ca să aibă bani de cărți: Aveam pantofi numai de formă
Neurochirurgul Leon Dănăilă are o carieră de peste 60 de ani, în care a efectuat peste 40.000 de intervenții chirurgicale. De aici, a fost numit medicul care a operat un stadion de oameni, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice. Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa și unul dintre cei mai mari specialiști din lume.
De la Londra, la Roma și Milano: Wizz Air își închide baza aeriană de la Suceava, dar păstrează anumite curse la Salcea și mută altele la Iași – SITUAȚIA zborurilor
Compania aeriană Wizz Air a anuntat că va închide baza de la Suceava, începând cu 28 octombrie, dar va continua să opereze zboruri de pe aeroportul din localitate, spre Londra Luton, Roma, Milano Malpensa, Dortmund şi Memmingen, în timp ce alte cinci curse vor fi transferate pe aeroportul din Iaşi.
A ajuns la 53 de milioane de euro! Business-ul Electro-Alfa, creștere masivă în ultimul an
Furnizorul de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune Electro-Alfa Internațional, controlat de antreprenorul Gheorghe Ciubotaru, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 261,5 milioane lei (53 milioane euro).
Filmul despre Arsenie Boca proiectat la Unirea și care a enervat spectatorii la Botoșani, INTERZIS cu amenințări la Arad: Va fi circ
Filmul ”Arsenie. Viața de apoi” a cărui proiecție specială, care a avut loc săptămâna trecută la Cinema Unirea, a stârnit criticile unor spectatori la adresa regizorului prezent în sală, nu a mai fost difuzat deloc în celălalt capăt de țară.
S-a semnat primul contract pentru Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și Transilvania direct prin Carpați
Contractul pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț din Autostrada Unirii (A8) s-a semnat pe 20 septembrie. Va fi prima autostradă care face legătura directă între Transilvania și Moldova, prin Carpați, iar acesta este primul contract semnat pentru A8, despre care se vorbește de mai bine de un deceniu.
Ce a pățit un șofer botoșănean la Suceava fiindcă nu avea GPS-ul pornit
Fărădelegile botoșănenilor în privința transportului de lemne trec granițele județului. O nouă dovadă este ceea ce s-a întâmplat joi la Sucevița.
Iftime se întoarce împotriva lui Becali: I-a luat Necuratul privirea / Face mișto de noi
După ce nu mai reușește să îi vândă jucători, patronul FC Botoșani pare să își schimbe atitudinea față de omologul de la FCSB. O dovadă în acest sens este opinia omului de afaceri din nordul Moldovei despre penalty-ul acordat de arbitrul Sebastian Colțescu în meciul Farul Constanța - FCSB 0-1.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu cu privire la dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe
Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștința persoanelor fizice si juridice care au construcții pe raza teritoriala a Comunei Mihai Eminescu, că începând cu ziua de vineri, 18 august 2023, Primăria a demarat proiectul intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe, în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani”.
Gravidele și părinții care au copii mai mici de cinci ani se pot băga în față la ghișee, casierii și case de marcat
Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlament miercuri, 20 septembrie 2023.
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Membrii delegației din Bălți, Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani - Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani.
APIA, clarificări importante legate de verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării cererilor de sprijin
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.
Dosar penal pentru un tânăr de 22 de ani oprit la control
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A ieșit la plimbare cu mașina „greșită”: CE au descoperit polițiștii
Polițiștii botoșăneni continuă cercetările în acest caz.
A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
17.3 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.