Ştiri
Un jurist din Botoşani a intrat în top 7 tineri fermieri de succes din România - FOTOGALERIE

Un tânăr jurist din judeţul Botoşani, a decis să continue o afacere de familie şi să investească masiv în domeniul agricol. Exploatează o suprafaţă uriaşă, cu utilaje de top aduse din Statele Unite.

Juristul convertit în fermier

 

Tiberiu Nichiteanu (33 de ani) este considerat în acest moment unul dintre cei mai buni tineri agricultori din România se numără. La numai 23 de ani, după terminarea Facultăţii de Drept, a decis să se mute în nordul extrem al României pentru a continua o afacere de familie.  

 

Este vorba de o fermă agricolă care astăzi exploatează peste 1.300 de hectare, cu producţii de câteva tone la hectar pe diferite culturi industriale. Nichiteanu are un parc de utilaje în valoare de câteva milioane de euro, plus un spaţiu uriaş pentru depozitarea cerealelor. La Târgul Indagra din 2015, fermierul botoşănean a intrat în top 7 tineri fermieri din România, într-un clasament realizat de Ministerul Agriculturii.  

 

Fostul SMA al „Epocii de Aur“

 

Terenurile agricole ale lui Tiberiu Nichiteanu se află în satul Miorcani, comuna Rădăuţi Prut, chiar pe malurile râului-graniţă care desparte România de Republica Moldova. Povestea acestei afaceri de succes în domeniul agricol a început chiar în anii ‘90. În familia Nichiteanu agricultura este o tradiţie de câteva generaţii, iar bazele firmei au fost puse de tatăl avocatului botoşănean. Se numeşte Viorel Nichiteanu şi în urmă cu 21 de ani a reuşit să salveze fostul SMA (n.r. - Secţia Mecanizări Agricole) al comunei rămas din perioada comunistă. Viorel Nichiteanu a început să lucreze cele 10 hectare ale familiei cu celebrele tractatoare U650 rămase în baza SMA.  

„De mic am trăit pe lângă exploataţiile agricole, pe lângă tractoare, combine şi cereale. În 1996, tatăl meu a reuşit să cumpere fosta secţie de mecanizare rămasă de pe vremea comuniştilor. Era o vreme când tot ce rămăsese de dinaintate de 1989 se distrugea. SMA-ul a scăpat şi tatăl meu a reuşit să-l valorifice“, spune Tiberiu Nichiteanu pentru ziarul Adevărul

Agricultura a însemnat în acei ani, spune Tiberiu Nichiteanu, muncă şi lacrimi.

 „A fost greu. Munceam şi eu cu tata, şi cu ceilalţi oameni. Dacă vrei să faci agricultură, trebuie să fii dispus să munceşti la orice oră din zi şi din noapte. Să te trezeşti cu noaptea în cap, să ari, să discuieşti. De multe ori te lupţi cu natura, mai şi pierzi. Trebuie să fii puternic să o iei de la capăt dacă se întâmplă ceva şi să fii muncitor“, spune Tiberiu Nichiteanu.

 

„Tot mai bine pe malul Prutului“

 

Tiberiu Nichiteanu a fost trimis la şcoală şi ar fi trebuit să urmeze un cu totul alt drum în viaţă decât agricultura.

„Am făcut şcoala la oraş, în Botoşani, apoi facultatea la Iaşi. Am făcut Dreptul şi-mi doream să lucrez în acel domeniu, iniţial. După ce am terminat studiile, deşi Iaşiul, un oraş cultural absolut superb, oferea numeroase oportunităţi unui tânăr de 23 de ani, din toate punctele de vedere, îmi era dor de casă. Tot mai bine mă simţean pe malul Prutului“, spune fermierul botoşănean. 

Astfel, a preluat afacerea familiei. A început prin a moderniza totul.

„Am început să cumpărăm teren. În 2007, aveam deja 700 de hectare. Dacă nu ai pământ mult, nu ai cum să faci o agricultură performantă. Şi dacă nu faci o agricultură performantă, mai bine nu te apuci. Te înghite concurenţa“, spune Tiberiu Nichiteanu.

A urmat apoi accesarea unui proiect SAPARD cu fonduri europene prin care a cumpărat utilaje noi direct din America.

„Am cumpărat un tractor şi o combină John Deere plus încă câteva utilaje. Din acel moment am început să ne dezvoltăm. Aveam pământ şi utilaje performante. Totodată, am achiziţionat seminţe certificate de la mari producători. Sunt condiţiile esenţiale pentru o agricultură performantă. Din acel moment, am plecat pe drumul cel bun şi am tot prosperat“, spune Nichiteanu.

Utilaje de 3 milioane de euro În 2015, Tiberiu Nichiteanu avea 30 de ani şi era deja un fermier de top în România. În 2018, avocatul Tiberiu Nichiteanu lucrează pe malurile Prutului cu utilaje de câteva milioane de euro şi trimite materie primă la cele mai importante firme de panificaţie din estul ţării.

„Sunt mulţumit. Am 1.300 de hectare pe care lucrez, parte arendate, parte în proprietate. Am utilaje de top la nivel european şi la nivel de îngrăşăminte şi seminţe lucrăm doar cu cele mai bune firme. Totodată am investit în utilaje în jur de 3 milioane de euro“, spune tânărul fermier.

Tiberiu Nichiteanu are opt tractoare, două combine de mare capacitate şi numeroase alte utilaje. Ultima combină achiziţionată a costat 180.000 de euro şi este capabilă să lucreze 30 de hectare pe zi. Totodată printre cele mai performante tractoare deţinute se află şi un John Deere 7250 R, care a costat peste 150.000 de euro. Pentru a putea stoca producţia, fermierul botoşănean are un depozit autorizat cu o capacitate de peste 7.000 de tone. Cultivă grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb şi soia. Grâul, la putere Cea mai mare suprafaţă este acoperită cu grâu, peste 550 de hectare urmată de cea de floarea soarelui cu peste 270 de hectare. Anul trecut producţiile au fost mulţumitoare pentru fermierul botoşănean având în vedere că la porumb a obţinut în jur de 9.700 de kilograme la hectar, iar la grâu peste 6.000 de kilograme la hectar. Spune că a vândut toată marfa la diferite companii din Moldova, dar şi din restul ţării.

„Am oameni care au ieşit la pensie de la firmă. Sunt care lucrează de 10-15 ani. Contează să-i respecţi pe oameni, să le ofere condiţii de muncă şi evident să-i stimulezi financiar“. La anul, pe 100 de hectare, Tiberiu Nichiteanu vrea să amenajeze şi instalaţii pentru irigaţii.
 

download from google play download from apple store

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sute de producători din Botoşani vor fi consiliaţi de specialişti în agricultură

 

Schimbări în Codul Rutier: Polițiștii botoșăneni au transmis în ce condiții se reține permisul pentru 120 de zile - VIDEO
Mii de botoșăneni au rămas fără carnetul de conducere în primele opt luni ale anului în curs.
MESAJ de la polițiștii rutieri pentru șoferii botoșăneni: Scopul prezenței noastre NU este de a aplica sancțiuni VIDEO
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au ca prioritate siguranța rutieră dar și a tuturor participanților la trafic.
Poveste de dragoste pe scena de la Casa Tineretului, botoșănenii invitați la spectacol - FOTOGALERIE
Spectacolul are loc la Casa Tineretului atât sâmbătă, cât și duminică.
Spital botoșănean ÎNCHIS temporar după ce întreg personalul a plecat în concediu
Situația acestei unități medicale a fost explicată de managerul Spitalului Județean Mavromati în cadrul unei conferințe de presă.
Focare de rabie la Botoșani: DSVSA, mesaj către populație
Rabia este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere.
Polițiștii botoșăneni își doresc un trafic rutier sigur la Botoșani – VIDEO
După o îndelungată perioadă de timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au organizat o conferință de presă.
Glume „marca” Becali, Iftime să aducă antrenor din Africa la FC Botoșani: I-am dat şi un sfat ca un frate mai mic
Gigi Becali a glumit cu Valeriu Iftime şi l-a sfătuit să îşi pună antrenor din Africa din moment ce FC Botoşani are deja şase-şapte jucători de culoare pe teren la fiecare meci.
MOTIVUL pentru care Spitalul Județean contestă amenda în cazul Alexandra
Juriștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati se ocupă în aceste zile cu întocmirea contestației împotriva amenzii aplicată de Casa de Asigurări de Sănătate.
DEZBATERE la Tudora pentru autostradă cu pleiadă de oficiali - GALERIE FOTO
Astăzi, la Tudora,  a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea Acordului de mediu pentru tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava, care asigură conectivitatea județului cu Autostrada "Moldovei" (A7) și Autostrada "Unirii" (A8).
URMĂRIRE ca-n filme după un tânăr care a sărit la bătaie la polițisti, o fată i-a venit în ajutor - VIDEO
Oamenii legii l-au reținut pe tânăr. 
O companie a ANULAT toate zborurile de pe Aeroportul Suceava până în 2024
Vor fi suspendate zboruri de pe Aeroportul Suceava dar și din alte orașe.
URMĂRIRE cu focuri de armă, două persoane au abandonat coletele și au fugit de polițiști în miez de noapte – FOTO & VIDEO
S-a întâmplat în seara zilei de 26 septembrie 2023.
S-a stabilit calendarul pentru examenul de Definitivat: Până CÂND se fac înscrierile
Ministerul Educației a anunțat calendarul pentru examenul de Definitivat.
PNL: Proiect de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri
Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege privind înființarea unui Registru al traficanților de droguri. Scopul acestuia este prevenirea şi combaterea traficului de droguri, dar este și o soluție optimă pentru a preveni riscul recidivei.
Încep lucrările la Școala Specială „Sfântul Stelian”: Ne dorim un proiect de calitate FOTO
Unul dintre cele mai importante proiecte din învățământ ale Consiliului Județean Botoșani a intrat în implementare.
Mircea Rednic este „pe făraș” după remiza cu FC Botoșani
După ce au schimbat aproape tot lotul în vară, arădenii sunt pe locul 14 în campionat, cu doar opt puncte după nouă runde, iar parcursul nu este pe placul conducerii.
Vești despre autostrada care ajunge aproape de Botoșani: CÂND ar urma să fie gata
De la Botoșani a participat la dezbateri prefectul Sorin Cornilă.
Programul Casa Verde a fost SUSPENDAT în instanță
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator.
„Meciuri” grele între Iftime și șeful LPF, s-a lăsat cu acuzații dure: Nu are putere, nu are minte
După ce Valeriu Iftime a cerut înlocuirea șefului LPF și a acuzat anumite probleme de arbitraj, Gino Iorgulescu a precizat că nu se pune problema de diferențieri în fotbalul românesc.
NOAPTEA TRECUTĂ: Mașină cuprinsă de flăcări, polițiștii au intrat pe fir – FOTOGALERIE
Șoferul a cerut ajutorul pompierilor. 
Ce cantitate de cereala se da la ha?
22 august 2018, 17:24
s-a umplut orasul cu tot felul de investitori care au cumparat diplome si robe la beizadele. totul e de vanzare in tara asta.diplome gasesti pe toate tarabele, bani sa ai.
21 august 2018, 17:13
La capitolul respect el si familia sa ,stau putin cam prost! Intr-adevar era foarte atras de malul prutului dupa ce a furat de la tata’su o valiza cu bani si s a facut nevazut! E de la sine inteles ca acesta a avut grija pentru a primi o astfel de promovare ,insa era de asteptat sa se evidentieze aceste “calitati” de bun fermier si tot odata un foarte bun sef pentru angajatii sau pe care ii trateaza ca pe niste gunoaie,la fel cum ii trateaza tatal sau pe cetatenii din satul respectiv ,desi dumnealui este primar! Este josnic cum ni se vand asemenea “gogosi” si din pacate unii le si cumpara!
21 august 2018, 13:44
E o gluma buna articolul, in primul rand ca sa fii avocat trebuie sa sustii un examen greu fff greu...si apoi tatal sau.stiu cei din zona ce a facut, tigarile din Moldova s aproape, iar pe Sma a pus mana nu l-a salvat...dracul e adevarat munceste la taica su la firma dar cine nu ar face o la o asemenea cifra de afaceri... e un copchil care se sparge in figuri si vrea.imagine pt politica
21 august 2018, 09:14
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.1 o C
Bucecea
15.7 o C
Darabani
13.8 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.