Ştiri
Un jurist din Botoşani a intrat în top 7 tineri fermieri de succes din România - FOTOGALERIE

Un tânăr jurist din judeţul Botoşani, a decis să continue o afacere de familie şi să investească masiv în domeniul agricol. Exploatează o suprafaţă uriaşă, cu utilaje de top aduse din Statele Unite.

Juristul convertit în fermier

 

Tiberiu Nichiteanu (33 de ani) este considerat în acest moment unul dintre cei mai buni tineri agricultori din România se numără. La numai 23 de ani, după terminarea Facultăţii de Drept, a decis să se mute în nordul extrem al României pentru a continua o afacere de familie.  

 

Este vorba de o fermă agricolă care astăzi exploatează peste 1.300 de hectare, cu producţii de câteva tone la hectar pe diferite culturi industriale. Nichiteanu are un parc de utilaje în valoare de câteva milioane de euro, plus un spaţiu uriaş pentru depozitarea cerealelor. La Târgul Indagra din 2015, fermierul botoşănean a intrat în top 7 tineri fermieri din România, într-un clasament realizat de Ministerul Agriculturii.  

 

Fostul SMA al „Epocii de Aur“

 

Terenurile agricole ale lui Tiberiu Nichiteanu se află în satul Miorcani, comuna Rădăuţi Prut, chiar pe malurile râului-graniţă care desparte România de Republica Moldova. Povestea acestei afaceri de succes în domeniul agricol a început chiar în anii ‘90. În familia Nichiteanu agricultura este o tradiţie de câteva generaţii, iar bazele firmei au fost puse de tatăl avocatului botoşănean. Se numeşte Viorel Nichiteanu şi în urmă cu 21 de ani a reuşit să salveze fostul SMA (n.r. - Secţia Mecanizări Agricole) al comunei rămas din perioada comunistă. Viorel Nichiteanu a început să lucreze cele 10 hectare ale familiei cu celebrele tractatoare U650 rămase în baza SMA.  

„De mic am trăit pe lângă exploataţiile agricole, pe lângă tractoare, combine şi cereale. În 1996, tatăl meu a reuşit să cumpere fosta secţie de mecanizare rămasă de pe vremea comuniştilor. Era o vreme când tot ce rămăsese de dinaintate de 1989 se distrugea. SMA-ul a scăpat şi tatăl meu a reuşit să-l valorifice“, spune Tiberiu Nichiteanu pentru ziarul Adevărul

Agricultura a însemnat în acei ani, spune Tiberiu Nichiteanu, muncă şi lacrimi.

 „A fost greu. Munceam şi eu cu tata, şi cu ceilalţi oameni. Dacă vrei să faci agricultură, trebuie să fii dispus să munceşti la orice oră din zi şi din noapte. Să te trezeşti cu noaptea în cap, să ari, să discuieşti. De multe ori te lupţi cu natura, mai şi pierzi. Trebuie să fii puternic să o iei de la capăt dacă se întâmplă ceva şi să fii muncitor“, spune Tiberiu Nichiteanu.

 

„Tot mai bine pe malul Prutului“

 

Tiberiu Nichiteanu a fost trimis la şcoală şi ar fi trebuit să urmeze un cu totul alt drum în viaţă decât agricultura.

„Am făcut şcoala la oraş, în Botoşani, apoi facultatea la Iaşi. Am făcut Dreptul şi-mi doream să lucrez în acel domeniu, iniţial. După ce am terminat studiile, deşi Iaşiul, un oraş cultural absolut superb, oferea numeroase oportunităţi unui tânăr de 23 de ani, din toate punctele de vedere, îmi era dor de casă. Tot mai bine mă simţean pe malul Prutului“, spune fermierul botoşănean. 

Astfel, a preluat afacerea familiei. A început prin a moderniza totul.

„Am început să cumpărăm teren. În 2007, aveam deja 700 de hectare. Dacă nu ai pământ mult, nu ai cum să faci o agricultură performantă. Şi dacă nu faci o agricultură performantă, mai bine nu te apuci. Te înghite concurenţa“, spune Tiberiu Nichiteanu.

A urmat apoi accesarea unui proiect SAPARD cu fonduri europene prin care a cumpărat utilaje noi direct din America.

„Am cumpărat un tractor şi o combină John Deere plus încă câteva utilaje. Din acel moment am început să ne dezvoltăm. Aveam pământ şi utilaje performante. Totodată, am achiziţionat seminţe certificate de la mari producători. Sunt condiţiile esenţiale pentru o agricultură performantă. Din acel moment, am plecat pe drumul cel bun şi am tot prosperat“, spune Nichiteanu.

Utilaje de 3 milioane de euro În 2015, Tiberiu Nichiteanu avea 30 de ani şi era deja un fermier de top în România. În 2018, avocatul Tiberiu Nichiteanu lucrează pe malurile Prutului cu utilaje de câteva milioane de euro şi trimite materie primă la cele mai importante firme de panificaţie din estul ţării.

„Sunt mulţumit. Am 1.300 de hectare pe care lucrez, parte arendate, parte în proprietate. Am utilaje de top la nivel european şi la nivel de îngrăşăminte şi seminţe lucrăm doar cu cele mai bune firme. Totodată am investit în utilaje în jur de 3 milioane de euro“, spune tânărul fermier.

Tiberiu Nichiteanu are opt tractoare, două combine de mare capacitate şi numeroase alte utilaje. Ultima combină achiziţionată a costat 180.000 de euro şi este capabilă să lucreze 30 de hectare pe zi. Totodată printre cele mai performante tractoare deţinute se află şi un John Deere 7250 R, care a costat peste 150.000 de euro. Pentru a putea stoca producţia, fermierul botoşănean are un depozit autorizat cu o capacitate de peste 7.000 de tone. Cultivă grâu, rapiţă, floarea soarelui, porumb şi soia. Grâul, la putere Cea mai mare suprafaţă este acoperită cu grâu, peste 550 de hectare urmată de cea de floarea soarelui cu peste 270 de hectare. Anul trecut producţiile au fost mulţumitoare pentru fermierul botoşănean având în vedere că la porumb a obţinut în jur de 9.700 de kilograme la hectar, iar la grâu peste 6.000 de kilograme la hectar. Spune că a vândut toată marfa la diferite companii din Moldova, dar şi din restul ţării.

„Am oameni care au ieşit la pensie de la firmă. Sunt care lucrează de 10-15 ani. Contează să-i respecţi pe oameni, să le ofere condiţii de muncă şi evident să-i stimulezi financiar“. La anul, pe 100 de hectare, Tiberiu Nichiteanu vrea să amenajeze şi instalaţii pentru irigaţii.
 

download from google play download from apple store

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Sute de producători din Botoşani vor fi consiliaţi de specialişti în agricultură

 

NECAZ într-o familie din Botoșani! Bărbat preluat cu elicopterul și transportat la Iași
Medicii botoșăneni au solicitat sprijin aerian pentru un pacient care avea viața pusă în pericol.
Șoferi vitezomani găsiți în trafic de Poliție la Botoșani
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au organizat o amplă acțiune în traficul botoșănean.
Micul geniu de la Botoșani l-a impresionat pe un artist iubit: Acest copil fenomen... FOTOGALERIE
Un copil de șapte ani din Botoșani uimește la nivel național.
Municipiul Botoşani „orașul domnițelor”, promovat la cel mai mare târg de turism din Polonia – GALERIE FOTO
În perioada 24-26 noiembrie 2022, Primăria Municipiului Botoșani este parte din cei 18 expozanți din România, în cadrul Târgului de Turism „Tour and Travel Varșovia”.  
Utilaj agricol oprit de polițiști, șoferul se comporta bizar
Polițiștii botoșăneni l-au oprit pe conducătorul aflat la volanul utilajului vineri, 25 noiembrie 2022.
Un partid de la Botoșani a lansat o „carte neagră” despre politicienii lacomi – VIDEO & GALERIE FOTO
Cartea a fost lansată în dimineața zilei de sâmbătă, 26 noiembrie 2022.
RALIURI cu Poliția pe urme în zorii zilei! Șofer urmărit pe Bulevardul Mihai Eminescu
Încă un șofer din Botoșani a fost urmărit de polițiști.
PERCHEZIȚII în mai multe locuințe din Botoșani, proprietarii treziți de Poliție și trupele speciale
S-a întâmplat la Botoșani în dimineața zilei de vineri, 26 noiembrie 2022.
„Zburăm cu scop!” – Ateliere fără frontiere, pentru incluziunea socială a copiilor speciali - GALERIE FOTO
Asociația Reborn din Bistrița, împreună cu Asociația G-Power din Botoșani organizează în perioada 25-27 noiembrie 2022 evenimentul „Zburăm cu scop!”.
ATOP în satele botoșănene, discuții despre bullying, accidente casnice sau violență în familie – GALERIE FOTO
Reprezentanții Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Botoșani s-au întâlnit vineri cu locuitorii comunei Vârfu Câmpului, pentru a discuta despre prevenirea violenței în familie, bullying-ului, accidentelor casnice în care sunt implicați copiii, dar și incendiilor.
PREMIERĂ inedită: Bilete suplimentate pentru filmul realizat la Botoșani! Organizatorii anunță proiecția în două săli simultan
Pentru că prima proiecție a fost #soldout, la cerera publicului organizăm o a doua proiecție, anunță organizatorii pe pagina oficială a evenimentului.
Antrenor surpriză pregătit de FCSB pentru meciul cu FC Botoșani de pe 1 decembrie
Rămasă fără antrenor după plecarea lui Nicolae Dică, pe 1 noiembrie, FCSB este condusă și în prezent de interimarul Mihai Pintilii, care nu are licență.A primit o dispensă de 30 de zile din partea FRF pentru ca fostul mijlocaș să poată da indicații în timpul meciurilor.
Legume și fructe donate de elevii și profesorii de la Liceul de Artă – FOTOGALERIE
Puterea de a dărui bucurie din bucuria artiștilor de la ”Ștefan Luchian”
25 noiembrie 2022: Ziua în care Primăria a cumpărat o importantă clădire a orașului – VIDEO sumarul zilei
O zi de vineri în care au fost o serie de evenimente care s-au petrecut la Botoșani și pe care vi le redăm mai jos:
Gest emoționant făcut de studenta la Medicină care a ieșit din comă profundă după 23 de zile: Andreea este propria ei minune VIDEO
A primit o a doua șansă la viață, iar speranțele au venit după eforturile echipelor medicale ale Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Ținuta ideală de Crăciun
(P) Dacă a trecut deja perioada pregătirilor și ai reușit să cumperi toate cadourile pe care ți le-ai propus, ai reușit să aranjezi masa de Crăciun, tot ce rămâne de făcut este să găsești ținuta ideală pentru o seară de neuitat. Pentru un plus de creativitate, am pregătit câteva idei cu cele mai trendy și căutate ținute ale acestui an:
Un singur candidat înscris pentru șefia Spitalului de Recuperare
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
ANUNȚ: Licitație pentru închiriere de mese și alte spații în piețe
Direcția Servicii Publice - Botosani, cu sediul social in  Ptn. Transilvaniei nr.2, anunţă pe cei interesaţi că în data de 29.11.2022  ora 10:00 organizează licitaţie publică pentru ocuparea locurilor disponibile în piețe, după cum urmează:
Trebuie prelungite contractele de concesiune pentru locurile de veci – CE SE ÎNTÂMPLĂ după expirarea termenului
Direcția Servicii Publice, noua titulatură a Serviciului Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC), aflate în proprietatea municipiului Botoșani, a transmis redacției un anunț pe care îl prezentăm integral mai jos
Percheziții cu trupele speciale! Câini schingiuiți la Botoșani: Amendă și persoane duse la audieri – FOTO & VIDEO
Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au efectuat astăzi trei percheziții.
Ce cantitate de cereala se da la ha?
22 august 2018, 17:24
s-a umplut orasul cu tot felul de investitori care au cumparat diplome si robe la beizadele. totul e de vanzare in tara asta.diplome gasesti pe toate tarabele, bani sa ai.
21 august 2018, 17:13
La capitolul respect el si familia sa ,stau putin cam prost! Intr-adevar era foarte atras de malul prutului dupa ce a furat de la tata’su o valiza cu bani si s a facut nevazut! E de la sine inteles ca acesta a avut grija pentru a primi o astfel de promovare ,insa era de asteptat sa se evidentieze aceste “calitati” de bun fermier si tot odata un foarte bun sef pentru angajatii sau pe care ii trateaza ca pe niste gunoaie,la fel cum ii trateaza tatal sau pe cetatenii din satul respectiv ,desi dumnealui este primar! Este josnic cum ni se vand asemenea “gogosi” si din pacate unii le si cumpara!
21 august 2018, 13:44
E o gluma buna articolul, in primul rand ca sa fii avocat trebuie sa sustii un examen greu fff greu...si apoi tatal sau.stiu cei din zona ce a facut, tigarile din Moldova s aproape, iar pe Sma a pus mana nu l-a salvat...dracul e adevarat munceste la taica su la firma dar cine nu ar face o la o asemenea cifra de afaceri... e un copchil care se sparge in figuri si vrea.imagine pt politica
21 august 2018, 09:14
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cred că astăzi mai scriem o pagină de istorie pentru prelungirea autostrăzii A7 Suceava – Botoșani. Va fi o zonă dinamică de dezvoltare între Suceava și Botoșani în perioada următoare. Eu asta o văd și în perspectiva ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.7278 lei
CHF
Francul elveţian
5.0120 lei
GBP
Lira sterlină
5.7274 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3950 lei
XAU
Gramul de aur
266.4903 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2003 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1913 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.3 o C
Dorohoi
3.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
2.9 o C
Saveni
3.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.