Ştiri
Tatăl lui Eminescu a murit sărac și singur după ce și-a îndepărtat copiii și soția: Ești un părinte nenorocit

Căminarul Gheorghe Eminovici, este unul dintre personajele controversate din viaţa poetului naţional.

Figura lui Gheorghe Eminovici, învăluită în mister

 

Este prezentat de critici şi de poet în culori alternative, oscilând de la dispreţul pentru un tată prea autoritar, până la respectul pentru un părinte care a încercat să-şi educe la cel mai înalt nivel copiii.

 

Unul dintre cele mai controversate personaje din viaţa şi copilăria poetului Mihai Eminescu a fost propriul său tată, căminarul Gheorghe Eminovici. Părintele marelui poet este prezentat în nuanţe diferite, atât de cel mai cunoscut copil al său, Mihai Eminovici, cât şi de biografii poetului, care în felul acesta şi-au extins cercetările şi asupra tatălui, scrie Adevărul.

 

Cu toate acestea, figura lui Gheorghe Eminovici este învăluită parţial în mister, istoricii literari încercând în numeroase lucrări de specialitate să facă lumină şi în cazul genealogiei Eminovicilor, dar şi în ceea ce priveşte adevărat influenţă a căminarului asupra fiilor săi, în special asupra lui Mihai Eminescu.

 

Tatăl lui Eminescu, imigrant sârb sau suedez?

 

Prima controversă în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Eminovici este în legătură cu originea etnică a căminarului. Tatăl lui Eminescu s-a născut la 10 februarie 1812, în satul Călineşti (astăzi în judeţul Botoşani), aproape de Ipoteştiul copilăriei lui Mihai Eminescu. Unii cercetători bănuiesc că Gheorghe Eminovici ar fi fost de neam sârbesc, luând în considerare această ipoteză datorită însemnărilor din ”Arhondologia Moldovei” a paharnicului Sion, de la începutul secolului al XIX lea.

 

„Despre Gh. Eminovici, scrie paharnicul Consantin Sion: «Şîrb, pripăşit în ţară, după introducerea reglementului, şi ridicat la boierie de către Mihai Vodă»",

scria reputatul eminescolog I.D. Marin în lucrarea sa ”Eminescu la Ipoteşti”.

 

Totodată din însemnările celui mai mic fiu al căminarului, Matei Eminovici, reiese că de fapt familia Eminovicilor este de origine suedeză.

 

„Gheorghe Eminovici ar fi fost nepot de fiu al unui invalid, ofiţer de cavalerie, din oastea lui Carol al XII-lea, regele Suediei, care, scăpând din catastrofa de la Poltava(n.r. bătălia a avut loc în 1709), se stabilise în oraşul Suceava”,

scria Matei Eminovici.

 

Majoritatea specialiştilor au ajuns însă la concluzia, avansată în primul rând de George Călinescu, că Gheorghe Eminovici era un simplu copil de ţăran din Călineşti. Nu orice fel de ţăran însă, ci unul cu şcoală, dascăl la biserica din sat.

 

”Fecior mai mare al lui Vasile, dascălul din Călineşti”,

scria George Călinescu în ”Viaţa lui Mihai Eminescu“.

 

Boier ager la minte şi dornic de funcţii

 

După cum o arată biogafia sa, viaţa copilului de ţăran din Călineşti a fost o continuă luptă şi alergătură după funcţii şi avere. Satul natal şi nici coarnele plugului nu reprezentau o atracţie pentru Gheorghe Eminovici. Dorea să ajungă asemeni boierilor pe domeniile cărora slujiseră strămoşii săi. Ambiţia i-a fost nemăsurată, arată parcursul vieţii. Copilul de ţăran nu s-a omorât prea mult cu cartea, dar a învăţat suficient cât să-şi depăşească condiţia.

 

„Fiind băiat de cântăreţ în strană, adică de om mai cu învăţătură, îl vedem învăţând carte, vreo trei ani, la dascălul Ioniţă din Suceava... Trebuie să fi fost ager la minte, în stare să prindă multe, ca atâta lume veche sau fără şcoală, din simpla experienţă, şi deloc doritor să se întoarcă la sapă, deoarece boierul Ioan Ienacaki Cristea de la Costâna îl ia în slujba sa, desigur pentru oarecare treburi cancelăreşti. Avea scriere citeaţă şi condei cult, expresie potrivită pentru abstracţiile administrative”,

scria Călinescu.

 

Ajuns în preajma boierilor, Gheorghe Eminovici, prin isteţimea sa, a reuşit să se facă remarcat. Nu a lipsit însă şi supunerea, obişnuind să nu iasă din cuvântul mai-marilor, pe care-i numea cu umilinţă ”milostivul stăpân”. Cu supunere şi isteţime ajunge în graţiile boierilor Jean Musteaţă şi Alexandru Balş.

 

Relația dintre Gheorghe și Raluca Eminovici, marcată de abuz

 

Soția acestuia, Raluca Eminovici era o fire sensibilă, timidă, visătoare care contrasta evident cu caracterul Lui Gheorghe Eminovici. Acesta era o fire practică, autoritară și zeflemitoare. În acest context, viața conjugală, ca de altfel întreaga sa existență, după căsătorie, a fost foarte grea, plină de silnicii.

 

Evlavioasă, Raluca Eminovici se consola în biserica de lemn, construită la Ipotești din banii ei de zestre. Gheorghe Eminovici este descris ca un bărbat violent și abuziv.

 

Așa cum arată George Călinescu, dar și amintirile din vremea respectivă, Raluca Eminovici a avut o viață chinuită, lăsată singură să aibă grijă de copii. Cu toate acestea, mama lui Eminescu a rămas cunoscută ca o persoană iubitoare și plină de bunătate față de copii.

 

Soarta mamei lui Mihai Eminescu l-ar fi afectat profund, mai ales că Raluca ar fi dus o viață foarte grea, alături de soțul ei, Gheorghe Eminovici, spun o serie de specialiști.

 

Mai mult decât atât, viața conjugală și tragediile repetate care au marcat familia Eminovicilor i-ar fi grăbit sfârșitul acesteia.

 

Marele poet național i-a adresat câteva rânduri tatălui, care ar putea reda cum a perceput relația dintre cei doi.

 

„Dacă nu ţi-am scris până-acum, cauza a fost neîncrederea cu care întâmpini orice voinţă proprie a oricărui din fiii dumitale, neîncredere augmentată de privirea formalistă ce-o ai despre lume, după care orice om care nu caută numaidecât a se chivernisi, după cum o numeşti d-ta, trebuie să fie un om de nimic. Eşti un părinte nenorocit – adevărat. Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti d-ta"

a scris Mihai Eminescu.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Oaspeți din Republica Moldova, în vizită la Primăria Botoșani – FOTOGALERIE
Adevărul despre viața mamei lui Mihai Eminescu: Căsnicia toxică și tristețea i-au frânt aripile

 

 

Poliția și luptătorii SAS au împânzit orașul noaptea trecută
În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul polițiștilor rutieri, a celor de la acțiuni speciale și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru siguranța traficului rutier pe raza întregului județ.
Femeie depistată drogată și beată la volan, pe strada Grivița
O șoferiță din Botoșani a fost depistată sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.
Cod Galben de vânt la Botoșani, aveți grijă unde parcați
Până la ora 16:00, judeţul Botoșani se va afla sub o avertizare nowcasting de tip Cod Galben de intensificări ale vântului.
Incendii izbucnite la două case din Botoșani: AVERTISMENTUL pompierilor pentru evitarea acestor nenorociri
Două case din localitățile Victoria și Bucecea au fost afectate, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum.
Penitenciarul Botoșani caută să angajeze medic rezident – CONDIȚIILE
Unitatea de detenție organizează concurs pentru recrutarea unui medic specialist de medicină primară, generală sau de familie.
Andrei Patache, ultimul meci ca „principal” pe bancă: Discuții sunt, dl Iftime le va dezvălui
FC Botoșani a smuls un punct important pe teren propriu în remiza cu Rapid, 0-0.
Societatea care redă grandoarea clădirilor istorice din municipiu, răgaz cerut în Consiliul Local pentru Casa Silion
Deciziile de supraimpozitare a clădirilor sau terenurilor din municipiu care se află în stare avansată de degradare au ajuns în dezbatere în plenul municipal.Au fost crescute impozitele pentru mai multe edificii din oraș, printre care și Casa Silion.
Tânăra din Botoșani stabilită în Dubai: A terminat criminalistica dar lucrează în aviație – GALERIE FOTO
O româncă a ajuns să fie admirată peste hotare, datorită pasiunii și entuziasmului său pentru lumea aviatică.Roxana a povestit că deși ceea ce face ea este destul de dificil, niciodată nu s-a dat bătută deoarece pentru ea este un vis devenit realitate.
Iftime în presa națională: Nu cred că FC Botoșani în Liga 2 mai are viață
Contactat de jurnaliștii sportivi de la București, finanțatorul FC Botoșani a creionat un viitor sumbru pentru club.
Rapid n-a reușit să învingă FC Botoșani, Bergodi plin de nervi: Nu ai ce face cu un punct
Rapid București este printre puținele formații din SuperLiga care nu a reușit să învingă FC Botoșani.Ba chiar, pe final, a fost pe cale să piardă și singurul punct obținut.
Final incendiar pe stadion, gol anulat pentru Rapid, FC Botoșani a dus luptă surdă să marcheze – VIDEO
FC Botoșani obține un punct din acest meci.0 – 0 este scorul final în fața celor de la Rapid.
Botoșăneni care au călcat pedala, pietoni pentru trei luni
În ultimele 44 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.
Un șofer a fost amendat cu 2.000 de lei de 1 Decembrie – CE au avut polițiștii cu el
La data de 1 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul celor din cadrul subunităților au acționat pentru prevenirea combaterea faptelor ilegale în domeniul silvic.
Botoșănean săltat de la „pariuri” chiar de Ziua Națională: Obiectul găsit de polițiști asupra lui
De Ziua Națională a României, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat în vârstă 42 de ani, din municipiul Botoșani.
Inovație la Nova Apaserv, consumul de apă de la case citit din birourile companiei
Iar pentru a se pune în aplicare această metodă de citire a apometrelor compania a efectuat o investiție.
Codul Galben de ceață a fost prelungit pe toate drumurile județului
Este Cod Galben de ceață valabil până la ora 16:00 a zilei de sâmbătă.
Botoșănenii votează Vlad Plăcintă, omul care a adunat peste 19 milioane de euro și a ajutat 1.000 de copii și adulți – VIDEO
Botoșăneanul Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă” poate deveni omul anului 2023.
ASTĂZI, meci pe stadion! Jandarmii se asigură că FC Botoșani primește în siguranță Rapidul
Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București.
ABSENȚII ZILEI: Șefimea a sărbătorit 1 Decembrie prin minivacanțe, departe de Botoșani
Înaintea unui an electoral plin de provocări impresia ar fi fost că politicienii activi sau susținuți pe funcții de partide vor da năvală la Ziua Națională a României.
Valeriu Iftime visează să aducă antrenor un fost mare fost jucător de la AC Milan
La începutul lunii noiembrie, FC Botoșani a pierdut cu scorul de scor 1-2 în fața divizionarei secunde CSM Alexandria, în etapa a doua a Cupei României, iar Dan Alexa (43 de ani) și-a prezentat demisia.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.