Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Val Gheorghiu, „orfevru al verbului”

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Val Gheorghiu.

„E o primăvară la Spiridonie, una tehuie. Flori în căldări și în chiupuri enorme, garoafe, zambile, hortensii, îndesate în legături mari, prinse cu sfoară de cânepă și cu fir de nailon, grămezi de flori acoperite cu prelate de polistiren, și pâinea, pâinea proaspătă, dolofană, cărată repede de mașină în brutărie, și covrigi, și cornuri, și înghețată la pahar, și mere gălbui și scumpe, merele celuilalt an, în grămezi mici, în cotloane greu de ghicit, și murături cu lenevite mirosuri de cimbru, și găini, și ouă, și brânză, și smântână, și caș cu chimion, și harpagic, și țelină, mici la grătar, în damf de turț și de vin vărsat, și piepteni de un leu jumătate, și oglinjoare verzui, și sculuri de lână și de mohair, verde, mov, ocru, turcoaz, negru, alb, gri, și autobuzele de Ciurchi, și de Șușora, și de Șanta, și de Bucium, și de Galata, și dispeceri în uniforme bleumarin, și pacienți cu sticluțe colorate gălbui, învelite în rețete în fugă spre policlinică, și hornari beți, zornăitori din lanțuri și din bombe de catran, și domnul Grosaru” (Val Gheorghiu, Viețile după Vasari).

 

Adevărate spectacole de forme și culori, precum și festinuri ale mirosurilor și gusturilor ne oferă prozele lui Val Gheorghiu, scriitor cu ochi de pictor și pictor priceput la arta de combina cuvintele.

 

Născut la Dorohoi pe 25 ianuarie 1934, a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind ulterior redactor și desenator la „Flacăra Iașului” (1957-1967), redactor artistic la „Cronica” (1967-1976), redactor la Editura Junimea (1976-1985), redactor la „Cronica veche” (2011). Pasionat de pictură, a debutat ca artist plastic în 1961, având participări expoziționale și expoziții personale atât în România, cât și în străinătate. Debutul literar și l-a făcut cu proză scurtă, în „Iașul literar” (1960). Prima carte publicată, în 1972, este un volum de proză scurtă, Arlechin în iarbă. Timp de trei decenii, a editatmai multe cărți de proză:Viața în teleferic (1979); Viețile după Vasari (1980); Madona cu gâtul lung (1987); Mă-ntorc în Bermude (1999); Pretențiile barcagiului Caron (2000); Uși celebre, uși umile (2002); Cinci degete-n ochi. Jurnal 1990-2006 (2007); Secvențe franceze (2009); Omul din gard (2009). S-a stins din viață în 28 mai 2017 la Iași.

 

Prozele lui Val Gheorghiu au fost comparate, pe bună dreptate, cu romanul lui Mateiu I. Caragiale Craii de Curtea-Veche. În cele mai multe domină o atmosferă aflată la granița dintre realitate și vis, personajele sunt intelectuali ce trăiesc bucuria discursului, iar scriitura denotă interesul autorului pentru exprimarea cizelată, pentru imaginea rafinată, căci, remarcă Gheorghe Grigurcu într-o cronică la Pretențiile barcagiului Caron, „Val Gheorghiu e un scriitor din stirpea pe cale de dispariție a orfevrilor verbului”.

 

Descrierile de natură sunt realizate cu măiestria unui peisagist, impresionând „sensibilitatea vizuală a prozatorului” (Gheorghe Grigurcu), capacitatea de a reda subtilități melancolice: „Pământul dintre copaci e decolorat, stă parcă sub ape mâloase, iar acum se zvântă încet, în umbră, plesnește ascuțit și emană mirosuri de început de lume. Departe, la capătul culoarului de verdeață grea, se vede tot mai bine ieșirea, pata de cer alb care se fixează pe retina Cezarei, îi luminează toată fața (Pretențiile barcagiului Caron). În cele mai multe dintre scrierile sale, Val Gheorghiu se manifestă ca un creator de proză de atmosferă, detaliul (peisagistic, portretistic etc.) fiind valorificat cu multă subtilitate în „tablourile” create: „Totul merge bine, soarele rămâne multă vreme deasupra Teatrului, bucată udă de chihlimbar, palmele filodendronului, cana de pe măsuța neagră, șevaletul, decupate pe peretele gol, toate sunt portocalii. Se face răcoare, numai bine de continuat. Deschid. E Pahopol. Se uită lung la pensonul din dreapta și ezită. Îi spun să intre. Se așază lângă fereastră, în bătaia soarelui. E și el de chihlimbar, nasul și pomeții mai aprinși, și celelalte, fularul, cojocul, mâinile, doar sprâncenele și părul, care coboară în favoriți suri, sunt verzi. Portret fauve” (Pretențiile barcagiului Caron). Personajele, la rândul lor, discută despre pictură, astfel, pagini întregi din romanele lui Val Gheorghiu sunt un soi de „minitratate” despre artele plastice:

 

„– Ai dreptate, n-am întâlnit la nimeni, ca la Van Gogh, plăcerea de a descrie ce a pictat, ce pictează, ce va picta. Rămâi consternat de obstinația meticuloasă cu care își detaliază tablourile, de fantazarea subiectului pictat, de literarizarea lui. Văd în asta teama diletantului că nu va găsi audiența deplină, că nu va fi înțeles doar prin tablourile sale.

– Ai spus diletant? Van Gogh, diletant?

– Da, dar unul genial. Și numai lui îi este îngăduit orice, chiar și... teama că nu va fi înțeles” (Pretențiile barcagiului Caron).

Val Gheorghiu e și o fire poetică. Unele fragmentele din prozele sale sunt de un laconism și un lirism pe care doar în poezie suntem obișnuiți să-l întâlnim. Cu gândul la poezie trimite și organizarea textului în pagină – propozițiile scurte, de obicei fiecare începând din rând nou –, dar și prezența repetițiilor care, pe lângă faptul că îi conferă prozei ritmicitatea poezie, mai și amplifică lirismul, sugerândși starea naratorului:

„Bucureștiul sub crizanteme.

Aer încețoșat, cu miros de brăduț rupt proaspăt din munți și adus pentru Revelion, cu soare zincat, cu petece de zăpadă, afumate.

Și crizanteme. Pe marile bulevarde și pe străzile de toată mâna, crizanteme albe și mov.

Ia crizanteme! Ia crizanteme!” (Viețile după Vasari).

Nu mai puțin impresionante sunt portretele, realizate conform aceleiași intenții de a poetiza proza. În descrierile personajelor care îi populează textele, Val Gheorghiu operează și cu uneltele ironiei. Scriind despre atitudinea naratorului în prozele lui Val Gheorghiu, Bogdan Crețu observă că aceasta este „mai mereu ironică, jucând de regulă detașarea tocmai atunci când nu se cuvine, regizând amuzat totul cu o discreție hâtră, dar nu atât de serioasă încât să nu se lase observat”. Iată, bunăoară, câteva portrete succinte din Viețile după Vasari:

„Haha!

Apoi, primii veniți, pe sub liliac: ai lui Hariga, cu Duduna și cu Bibi și cu Vasile cel cu nasul și cu pomeții roșii, el, bădia Vasile, avea numărul lui, invariabil: un scaun sacrificat sub tumbele de clown amator.

Apoi, Berejan, grăsanul cel bun, cu fața rumenă, urmărind îmbujorat ciorapii cucoanelor și mâncând, și mâncând.

Apoi, bădia Mitică, din Strada Mare, cu pălăria pe-o parte, lăutar ambulant, cu ta-ra-ra-pum-pa-ra.

Apoi, fetele lui Costică, celălalt Hariga, fine, transparente, mimoze palide, aduse pe masa chiolhanului.

Apoi, vărul meu Calistrat, intrând în societate cu o tumbă caraghioasă și cerând scuze, scuze.

Apoi, fratele tatei, Pavăl, cu cheful lui oriental: Ankara, Turcia, să-mi cânte!

Haha!

Și lăutarii dezlănțuiți”.

Comparând operele plastice ale lui Val Gheorghiu cu scrierile sale, Florentina Toniță constată că autorul rămâne „la fel de expresiv și frumos-narativ” în ambele arte, pentru că operele sale creează „un univers comun, în care pictura și literatura se regăsesc la mijlocul drumului, într-o armonie ce împlinește fericit destinul unui artist”.

 

(Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”)

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Elidia Agrigoroaiei, cronicar al „devenirii oamenilor”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Încă doi medici vor primi locuințe ANL: CINE sunt  
Consilierii județeni vor aproba în cadrul ședinței ordinare lista solicitanților.  
Peste 900 de locuri de muncă la Botoșani, cele mai multe în construcții – LISTA
Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante.
Un cartier ANL, un spital și mai multe străzi din municipiu rămân joi fără apă
Nova Apaserv îşi cere scuze faţă de abonaţii afectaţi.
Centru de vaccinare la Sala Polivalentă, miercuri se deschide – PROGRAMUL
Începând de miercuri, se deschide încă un centru de vaccinare la Botoșani. 
Nova Apaserv, anunț pentru clienții care NU dețin un Certificat verde
Este vorba despre persoanele care vor să facă plăți la sediul instituției, dar și despre cele care vor să transmită indexul sau solicită informații la serviciul relații cu publicul.
Documentele false cumpărate cu sute de euro le-au adus doar dosare penale
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Botoșănean de 43 de ani, condamnat pentru act sexual cu o minoră
Polițiștii l-au găsit pe bărbat acasă, acesta fiind ulterior escortat până la poarta Penitenciarului.
Un tânăr a dat buzna în curtea unui botoșănean și i-a furat mașina
Individul a fost reținut de oamenii legii.
SITUAȚIA de marți în județ: Peste 170 de cazuri în județ, incidența scade sub 9 în municipiu
173 de cazuri noi raportează astăzi autoritățile sanitare botoșănene, pentru ultimele 24 de ore.
Loading...
80 de incendii din cauza coșurilor de fum, pompierii avertizează din nou populația
Verificați și curățați coșurile de fum!
Medic botoșănean: Este momentul să spunem adevărul exact așa cum este / Cu morți, cu suferință și tot ce presupune
Anul trecut, medicul din Botoșani a fost infectat cu COVID-19. Spune că boala l-a afectat atât de mult încât și-a rugat colegii doctori să-i curme suferința.
De Halloween vezi o groază de filme noi la Happy Cinema
Trick or treat? Pe 31 octombrie, Happy Cinema din Uvertura Mall te invită să lași frica deoparte și să te alături fanilor genului horror. 
Șapte sectoare de drum de piatră din județul Botoșani vor fi modernizate – GALERIE FOTO
Consiliul Județean Botoșani alocă din bugetul propriu sumele necesare realizării proiectelor tehnice pentru modernizarea a șapte sectoare de drum județean care sunt în acest moment din piatră.
ACUM - Hram cu o mulțime de credincioși: Biserica plină, se stă și afară - GALERIE FOTO
Credincioșii îl prăznuiesc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
Loading...
INVITAȚIE la teatru, două spectacole programate în weekend
Două spectacole iubite de public în agenda Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, în acest sfârșit de săptămână.
Certificatul verde este OBLIGATORIU în mall, Hotărârea cu completările CNSU publicată în Monitorul Oficial după 9 ore
Certificatul verde COVID devine obligatoriu și pentru intrarea în mall-uri, excepție făcând persoanele care merg să se vaccineze, dacă sunt asigurate fluxurile separate.
Permis de conducere polonez fals procurat cu 1.000 de euro, poliţiştii de frontieră botoşăneni i-au stricat socotelile
Bărbatul a declarat că a obținut permisul de conducere în timp ce se afla pe teritoriul Poloniei plătind suma de 1000 de euro.
”Răsună toaca la Smârdan”, concursul care a adunat întreaga suflare a satului
Duminică, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Smârdan, Protopopiatul Darabani, a avut loc concursul „Răsună toaca la Smârdan!”
Botoșăneanca Mirabela Amarandei: Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă
Ceea ce se întâmplă cu vacanța forțată a sistemului public de educație, în vreme ce rețeaua privată de școli poate funcționa foarte bine în format online este, din punctul meu de vedere, o formă de discriminare.
ALDE Botoșani: Restricțiile îi terorizează pe românii vulnerabili!
Prelungiți termenul de depunere a cererilor pentru ajutoarele la încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie! Asigurați-vă că toți cetățenii vulnerabili sunt protejați în mod real, nu doar în textul de lege!
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
”Casa de Pensii Botoșani dorește un document oficial din copilărie, sub 16 ani. Aceste documente pot fi DOAR gradele de handicap primite de Larisa în primii ani când a intrat legea in vigoare, 1993-1995, când era chemată anual ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9476 lei
USD
Dolarul SUA
4.2587 lei
CHF
Francul elveţian
4.6280 lei
GBP
Lira sterlină
5.8750 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7354 lei
XAU
Gramul de aur
246.8735 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3533 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1926 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6651 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.0 o C
Dorohoi
4.6 o C
Bucecea
5.3 o C
Darabani
4.3 o C
Saveni
5.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.