Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Mihail Sevastos, cronicarul vieții românești

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Mihail Sevastos.

„Viața românească” și „Adevărul literar și artistic” sunt două reviste în a căror activitate a fost implicat direct scriitorul cu origini botoșănene Mihail Sevastos. Fiul natural al folcloristei Elena Didia Odorica Sevastos și al poetului Artur Stavri și-a făcut studiile la Pensionul Model al Elenei Pastia (1898-1902), la Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iași (1902-1910) și la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (abs. 1925). În perioada 1911-1930 a fost secretar de redacție la „Viața românească”, iar din 1925 până în 1939 a condus revista „Adevărul literar și artistic”, pe care a reorganizat-o, dându-i o înfățișare grafică modernă și inițiind rubrici noi, pe care le-a încredințat scriitorilor Tudor Arghezi, E. Lovinescu, G. Călinescu, Al. O. Teodoreanu ș.a.

 

Mihail Sevastos a debutat publicistic, în 1908, cu textul Cântecul ciobănașului Nacu, iar debutul editorial s-a produs, în 1920, cu volumul de versuri Ritmuri sprințare. A publicat ulterior: Monografia orașului Ploiești (1937); memorialistică (Amintiri de la „Viața românească”, 1956; Istorisiri adevărate,1961); proză (Aventurile din strada Grădinilor, 1934; Camioneta verde, 1935); poezie (Cronici rimate, 1963; Versuri, 1967); Carte de bucate (1939). A tradus, în special, din literatura clasică rusă: Cehov, Șolohov, Tolstoi, Dostoievski, Turgheniev.

 

Cea mai cunoscută carte a sa, Amintiri de la „Viața românească”, prezintă o istorie în portrete și mici narațiuni a celebrei reviste întemeiate la Iași în 1906. Sunt remarcabile portretele pe care Mihail Sevastos le face fondatorilor „Vieții românești”, Constantin Stere și Garabet Ibrăileanu, descrieri realizate cu pană de prozator iscusit. Evocând prima sa întâlnire cu Stere, „memorialistul scrie realmente convingător, având asupra sa toată recuzita stilistică pentru a reuși acest lucru” (Șerban Axinte): „În întuneric și în pustietate, în vântul amestecat cu zloată, am simțit deodată o primejdie. La pâlpâirea unui bec, am zărit silueta unui om vânjos și grăbit care – după mintea mea de copil – nu-mi putea fi decât vrăjmaș. […]. Peste câteva clipe, în lumina scăzută a felinarului, am putut vedea mai bine dușmanul: era un om cu o uriașă barbă neagră dată într-o parte de vânt, cu niște ochi sfredelitori, cu un baston noduros în mână. Am înghețat. […]. Această apariție de groază din copilăria mea fusese Constantin Stere“. Portretul fizic al lui Garabet Ibrăileanu (care i-a fost profesor, o perioadă scurtă, la Liceul Internat „Costache Negruzzi”) e la fel de impresionant: „Parcă-l văd pe catedră, într-o clasă spațioasă, ale cărei ferestre dădeau într-o livadă. Cei vreo douăzeci de elevi tăceau chitic. Răsuna numai glasul melodios, puțin nazal, al profesorului. Avea părul castaniu-vâlvoi… și o barbă cam roșcată – în neorânduială. Sub fruntea înaltă îi jucau ca argintul-viu ochii căprui-negri, pătrunzători, plini de vioiciune, inteligență și spirit. Nimeni nu-și îndepărta privirea de la ochii aceștia. Cred că dacă ar fi căutat cineva să se ascundă de tăișul lor, ei s-ar fi luat după dânsul, l-ar fi descoperit și-n gaură de șarpe și l-ar fi silit să fie atent. Dar nimeni nu se ferea de ochii dascălului, căci ei nu inspirau teamă, ci ne atrăgeau, fermecându-ne“. „O memoria infailibilă și un spirit de observație neîntrecut”, observă Mircea Anghelescu, fac din „povestirile fostului secretar de redacție un mozaic de profiluri adevărate, vii, încât după lectura cărții cititorul poate zice ca Arghezi după ce a venit la Iași și a vizitat redacția: «Acum înțeleg ce unește pe prietenii Vieții românești»”.

 

Dacă în memorialistică Mihail Sevastos se manifestă adesea ca un prozator veritabil, în proză ia atitudinea unui jurnalist atent la „tragicomedia umană”, la periferia ieșeană, cu moravurile și conflictele ce o caracterizează. Colecționar de „documente omenești” (așa se numea rubrica pe care o ținea la „Viața românească”, iar în 1970 îi apărea, postum, volumul de proză cu același titlu), prozatorul prezintă atât viața de zi cu zi a oamenilor, cu toate turbulențele acesteia, cât și luptele social-politice din perioada interbelică.

 

Volumele de versuri ni-l prezintă pe Mihail Sevastos ca pe un autor interesat de poezia ce ia forma cronicii rimate. Uneori ironic, alteori grav sau revoltat, poetul realizează o cronică lirică a actualității, referindu-se, la fel ca în proză, la moravuri, dar și la virtuți, la trăiri individuale, dar și la evenimente din viața socială sau politică. Poezia cu impact social îl interesează mai mult decât poezia ca formă a artei pentru artă. Drept dovadă ne servește și o „foarte spirituală definiție a sonetului, dedicată lui M. Codreanu” (G. Călinescu) din poemul cu titlul generic Sonetul.

 

SONETUL

 

Eu te-am cetit, – mărturisesc! Sonetul
E-o temniță cu gratii și zăvoare:
O temniță cu lespezi reci, în care
Se zbuciumă încătușat poetul.

 

Într-un sonet poți prinde tu secretul
Conturelor cu mlădieri fugare?
Subt razele lui Roentgen nu apare
Din trupul zânelor decât scheletul.

 

Sonetul e o cușcă suspendată
De-un fir de aur, unde zbuciumată
Privighetoarea își sugrumă trilul.

 

Sonetu-i racla strâmtă și rigidă
În care un nebun și-a-nchis copilul,
Subt tirania formei să-l ucidă.

 

 

(Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”)

 

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Dumitru Furtună, documentaristul pasionat
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Mihail Sorbul, între drama istorică și cea psihologică

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Creativitatea și distracția – rețeta pentru planurile de vacanță, la Iulius Mall Suceava: ateliere pentru copii, parc de distracții și handmade pop-up shop
Se apropie vacanța mare, motiv potrivit pentru ca cei mici să se lase purtați de propria imaginație într-o lume fantastică. Iar acest lucru este cât se poate de ușor la atelierele de creație organizate de Iulius Mall Suceava, acolo unde joaca este mereu la ea acasă. Însă, dacă planurile de concediu deja și-au făcut loc printre priorități, este timpul și pentru entertainment în parcarea Iulius Mall, care s-a transformat într-un super parc de distracții. În drumul tău spre relaxare, poți să alegi și accesorii unicat pentru plimbările pe faleză sau pe cărări de munte, de la artizanii hadmade.
Noul Statut al cadrelor militare: Ofițerii, obligați să plece la război oriunde în lume
Statutul cadrelor militare va fi modificat, iar una dintre reguli va fi aceea că purtătorii de uniformă sunt obligați să participe la misiuni în afara teritoriului național.
ALERTĂ meteo: Zeci de localități din județul Botoșani, sub Cod Portocaliu de ploi și vijelii - UPDATE
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare valabilă pentru mai multe localități din Botoșani.
ACCIDENT pe un drum din județ, o victimă preluată de echipajul SMURD – FOTOGALERIE
Coliziunea dintre două autovehicule a dus la rănirea unei persoane. Accidentul rutier s-a produs în această după-amiază.
DOLIU: S-a stins din viață un dascăl, a format generații de elevi din Botoșani - FOTO
A plecat la cele veșnice după o îndelungă suferință.
Consiliul Județean a predat constructorilor lotul 2 al  drumului strategic – GALERIE FOTO
Consiliul Județean, în prezența reprezentanților dirigintelui de șantier, ai proiectantului și ai instituțiilor avizatoare, au predat constructorilor amplasamentul Lotului 2 al Drumului Strategic, Răuseni – Hlipiceni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282).
Jandarmii botoșăneni, la datorie în minivacanța de Rusalii – UNDE vor acționa
Jandarmii vor fi în teren în minivacanța de Rusalii.
Posibilitatea ca angajații de la Ambulanță să iasă mai repede la pensie ar putea fi SUSPENDATĂ până în 2023
Deoarece sistemul medical din țara noastră se confruntă cu o lipsă majoră de personal, lucru cu atât mai evident în actualul context epidemiologic, autoritățile vor să suspende posibilitatea ca personalul profesionist operativ de intervenţie să se pensioneze la 57 de ani, așa cum a fost stabilită la începutul anului.
S-a dat ordin de ministru: Bani mai mulți pentru acești bugetari
Creșterile de venit sunt prevăzute într-un ordin de ministru.
Loading...
A aflat după 16 ani că NU este tatăl biologic al copilului pe care l-a crescut: Soția, obligată să-i plătească 50.000 de lei daune morale
Bărbatul și-a dat în judecată soția, solicitând 200.000 de lei daune morale „pentru atingeri aduse afectivului, precum și demnității și onoarei”.
FC Botoșani i-a găsit înlocuitor lui Rodriguez, a transferat un belgian - FOTO
După ce Johnatan Rodriguez s-a transferat la CFR Cluj, FC Botoșani i-a găsit înlocuitor.
Vlad Plăcintă, impresionat de gestul oamenilor din Uganda: Nu le-am cerut să îmi mulțumească sau să-mi facă bannere - FOTO
La rândul său, Vlad Plăcintă a transmis un mesaj de mulțumire față de comunitatea din Uganda.
S-a stins din viață botoșăneanca în vârstă de 100 de ani care a vândut flori pentru a-și ține copiii în facultate – FOTOGALERIE  
Pe 19 mai a împlinit 100 de ani și a fost vizitată de primarul Cosmin Andrei.
ACCIDENT: Doi tineri transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în șanț
Amândoi se aflau sub influența băuturilor alcoolice.
Loading...
Tânăr de 19 ani dat jos din mașină, CUM l-au găsit polițiștii la volan
Inconștiență crasă sau tupeu?
Polițiștii botoșăneni i-au întocmit dosar penal unui șofer austriac
Bărbatul a fost verificat în timpul unui control de rutină.
Daniel Olteanu, preşedinte ALDE: Copiii, Cîțu, Barna și Turcan
Florin Cîțu, Dan Barna, Raluca Turcan și ceilalți ai lor nu ar fi trebuit decât să respecte legea de majorare a alocațiilor copiilor, pe care chiar unii dintre ei au votat-o.
Botoșăneanul acuzat de pornografie infantilă și șantaj a fost ARESTAT preventiv
Botoșăneanul a contactat o adolescentă din Constanța şi i-a solicitat fotografii și înregistrări video, în care să fie înfățişată în ipostaze cu caracter pornografic. 
Lucian Trufin: PNL și USR dau mână liberă speculanților și fondurilor de investiții, să cumpere pământul românesc!
Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul botoșănean Lucian Trufin, atrage atenția și se opune inițiativei legislative de modificare a Legii 17/2014, semnată de parlamentarii USR și PNL, care relaxează nejustificat vânzarea terenurilor agricole.
O nouă avertizare de Cod Galben pentru Botoșani
Vremea se va menține instabilă până la începutul săptămânii viitoare.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.7 o C
Dorohoi
20.0 o C
Bucecea
20.0 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.7 o C
Ştefăneşti
17.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.