Ştiri
Revoltă cu sute de oameni la Formens : Demisia, Jos Ion, patronulfrancez scos din minți : Nu sunt eu un om respectabil?! - GALERIE FOTO& VIDEO
Răzmeriță la o importantă fabrică din fosta zonă industrială aorașului unde sute și sute de oameni au făcut o grevă spontană din cauzaunor drepturi care le-ar fi fost încălcate la locul de muncă. Peromânește oamenii se plâng de faptul că sunt tratați precum niște sclaviși că sunt chemați să muncească la foc continuu fără a avea și repausulprevăzut de lege.

Tentativă de revoltă undeva prin luna octombrie

Așadar, dimineață la ora 9:00 când au avut prima pauză, muncitorii s-au vorbit să se unească pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nemulțumirile care s-au acutizat de la o zi la alta. Ar mai fi avut o tentativă de revoltă undeva prin octombrie, când cei care s-au autoproclamat lideri și au vrut să o facă pe-a negociatorii și-ar fi pierdut locurile de muncă.
De vină ar fi un director nou, venit de pe la Sibiu, un anume Ion care a preluat partea de producție. Nu s-a regăsit pe aceeași lungime de undă și cu resursa umană din fabrică, atât de necesară pentru ca produsul finit care pleacă spre magazine importante din străinătate, să fie perfect. De aici, răzmerița.

”Salariile sunt de mizerii”

Nemulțumiții s-au băgat unii în alții și s-au protejat prin zidul uman pe care ei înșiși îl formau. Au devenit o singură voce, care scanda continuu: Fie ”Demisia” fie ”Jos Ion”, adică șeful nou de la Sibiu. S-a mai auzit și ”Vrem concediu”.
Unii dintre ei au ieșit în față pentru a spune exact de ce-s nemulțumiți.
Trebuia să muncim numai azi și mâine, iar săptămâna viitoare luni și marți trebuia să fim liberi. Trebuia să fie zile de concediu, plătit. Și s-au lucrat atâtea zile, lumea stă. Dar când nu este de lucru, ce să facem, să ne uităm unul la altul? Nu e logic? Salariile sunt de mizerie
Eu sunt nouă și nu pot să intervin să spun eu ceva, sunt alții de șapte, opt ani și nu sun nimic, eu sunt nouă aici, ce aș putea să spun?

”Aici nu știi câți bani iei, bătaie de joc”

Nu ne învoiește, spune că-i de lucru am avut serbare la fetiță. Salariul  minim pe economie ni-l facem din orele suplimentare, bătaie de joc, chiar bătaie de joc, ne-am săturat. Aici nici nu știi câți bani iei, nu știi, stai pe data de 10 dacă iei 3 milioane, dacă iei 4. Și bonurile dacă ești în concediu medical, te-ai operat, ferească Dumnezeu de-un caz, nu-ți mai dă bonurile”
”Mi s-a făcut rău și mi-au spus să mă duc să stau o oră întinsă în pat acolo, nici nu te învoiește. Femeia asta i s-a făcut rău, au chemat salvarea, a venit după o oră, stătea aici afară pe bancă. Ne scoate ca pe niște câini din fabrică, bătaie de joc pe noi românii, ducă-se de unde au venit și să se facă dreptate și pentru noi cei care muncim, ne sculăm de la 4 dimineața și lăsăm copiii acasă”.

”Sclavul nu are nici un drept, așa noi”

La noi nu sunt respectate drepturile, puține câte le avem noi ca muncitori. Noi aici suntem tratați ca și cum am fi sclavi. Sclavul nu are nici un drept, așa noi, nu mai știm de un program, tot timpul lucrăm câte 9 ore, concediu niciodată nu ni s-a dat un concediu să știm și noi, poate plecăm undeva. Chiar dacă suntem muncitori și se consideră că nu avem posibilități”.
După ce au stat preț de aproximativ 20 de minute la intrarea în fabrică, zidul uman a decis să se deplaseze spre cea principală, unde se aflau și birourile. De acolo în primă fază a coborât un tânăr care a încercat să discute cu mulțimea. Fără succes. A cerut câțiva reprezentanți care să meargă la discuții cu conducerea. Din nou, fără succes.
Într-un final a coborât patronul fabricii Formens, Gerard Losso care a fost întâmpinat cu aplauze. Oamenii nu l-au țintit direct, supărarea lor era îndreptată spre acel Ion care ar fi fost motivul conflictului de muncă.

”Uitați-vă pe acte să vedeți ce cifră de afaceri am eu”

Vă rog frumos, așa nu se rezolvă nimic. Ce facem și ce facem? Nu sunt eu un om respectabil? Nu v-am respectat eu?”, le-a spus francezul. Cum nu s-a putut face înțeles în vacarmul de voci a făcut nervos cale întoarsă. A mai ieșit o dată după ce s-a liniștit și când s-a oprit să discute câteva minute cu și reprezentanții Botoșăneanul.
Directorul meu de suflet s-a îmbolnăvit. Are două stent-uri la inimă. Și mie îmi este greu. Așa este să lucrezi cu oamenii, pățești așa cum pățesc eu acum. Sunt primul angajator din județ la număr de salariați, uitați-vă pe acte și vedeți ce cifră de afaceri am eu”, a transmis nervos Gerard Losso. La discuții au luat parte în jur de 7-8 salariați pentru detensionarea situației.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) nu a ajuns nici o sesizare privitoare la acest conflict de muncă.
Gabriela ERDIC


[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Cea mai profitabilă firmă - lohn cu alţii şi export în Franţa, SUA – TOPUL profitabilităţii
Vunk-ul sex-simbolului masculin cu voce dulce a ajuns la Cornișa – GALERIE FOTO & VIDEO
Fetele mai ales au confiscat primele rânduri din fața scenei pentru a fi mai aproape de Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, unul dintre cei mai arătoși bărbați artiști din România.
Adolescent prins cu etnobotanice la Cornișa, polițiștii locali l-au scos din public – GALERIE FOTO
Seara a doua a adus și primul incident minor care a avut loc la Summer Fest, ediția 2019.
SEARA DOI la Cornișa: O haită de lupi s-a dezlănțuit pe scenă – GALERIE FOTO & VIDEO
După aproximativ o oră de „timpi morți” cea de-a doua zi a Festivalului Summer Fest organizat în parcul Cornișa și-a luat avânt.
ACUM: Mașinile DISTRUSE ridicate de locul accidentului, circulația BLOCATĂGALERIE FOTO
În aceste momente circulația este blocată pe strada Tudor Vladimirescu.
ULTIMĂ ORĂ: Accident pe o stradă din municipiu: Mașini distruse, un bărbat a fost rănit - FOTO
Seara zilei de sâmbătă, 17 august 2019, a fost marcată de un nou accident rutier la Botoșani. 
Impact VIOLENT la Huțani, o persoană transportată cu ambulanța la spital - FOTO
Un alt accident rutier a avut loc sâmbătă după-amiază.  
Botoșănean transferat de URGENȚĂ cu elicopterul SMURD
Aeronava sanitară a aterizat din nou pe poligonul Unității Militare din strada Petru Rareș sâmbătă după-amiază.
Noi posturi vacante la instituțiile din Botoșani, de la șofer la director – LISTA
Au fost scoase la concurs mai multe posturi pentru bugetari.
COMUNICAT PNL: Delegație din Republica Moldova prezentă la Botoșani, la invitația senatorului Costel Șoptică – GALERIE FOTO
La invitația președintelui Organizației Județene a Partidului Național Liberal Botoșani, senatorul Costel Șoptică, o delegație din Republica Moldova, formată din candidați la funcția de primar din Raionul Ialoveni a venit, vineri, la Botoșani pentru un schimb de experiență cu administrațiile publice locale.
Viorica Dăncilă și miniștrii cu elicopterul în Moldova, au trecut peste Botoșani și au fost fluierați la Iași
Premierul Viorica Dăncilă și Mihai Fifor, secretar general PSD și ministru interimar al Afacerilor Interne s-au folosit de un aparat de zbor pentru turneul electoral din nordul țării.
Decor de poveste și multe zâmbete: Copii și medici adunați în „grădina terapeutică” – GALERIE FOTO
Clipe frumoase petrecute de câțiva copii speciali de la Botoșani.
Un supermarket din municipiu face angajări: CE se caută
Noi posturi sunt disponibile la un supermarket din Botoșani.
LOVITURĂ la proiectul Botoșani – Tg. Frumos: CNAIR nu are bani și cere fonduri europene pentru modernizare
În timp ce o licitație este în plină desfășurare iar rezultatul ar urma să fie comunicat undeva prin luna octombrie, oficialii din ministerul transporturilor vin cu un nou anunț surprinzător. Și anume cu un proiect prin care se încearcă atragerea de fonduri europene, semn că bugetul de stat nu poate susține această investiție.
Fostul antrenor de la FC Botoșani la un pas să ajungă la FCSB: Tentația e mare să mă duc
Fostul antrenor de la FC Botoșani este aproape să antreneze FCSB-ul lui Gigi Becali.
Locuitorii unui oraș speriați de-un „psihopat” din Botoșani care atacă femei și copii
Ieri, 14 august, pe strada Libertății din Alexandria, a avut loc o altercație între un taximetrist din Alexandria și „psihopatul” de la Botoșani.
Proconsul a aprins mii de luminițe la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După DJ Project și Superchill pe scena de la Cornișa AquaPark & Sports a urcat Pronconsul.
Marea surpriză a SummerFest a rupt lumea în două cu… tobele și Rock YouVIDEO & GALERIE FOTO
Șapte băieți și două fete, marea senzație a serii la Summer Fest Botoșani 2019.
Accident produs de o șoferiță din Botoșani, mașină PROIECTATĂ în gard, o femeie rănită
Două mașini avariate, o persoană rănită, iar branșamentul de alimentare cu gaze naturale al unui complex de locuințe a fost afectat.
Comunicat ședință ordinară Consiliul Județean Botoșani
Astăzi, 25 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Consiliului Județean Botoșani, în sala de ședințe a Palatului Administrativ, a avut loc ședința ordinară a C.J.
Comunicat CJ Botoșani: Depunere proiect POC cu Consiliul Raional Hliboca
Consiliul Județean Botoșani, având ca partener Consiliul Raional Hliboca (Ucraina), a depus în cadrul Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, Prioritatea 1.1 Cooperare instituțională în domeniul educației în vederea îmbunătățirii accesului la educație și a calității educației, proiectul intitulat “Rețea educațională transfrontalieră între Județul Botoșani (România) și Raionul Hliboca (Ucraina)”.
Sclavi in tara noastra!!!!!!!!!!!!!!FUCK IT !!!Cand o sa spunem.....E DESTUL!!!!!!!!!!!!!!!!unde esti tu Tepes frate!!!!!!!!!!!!!!1
23 decembrie 2014, 23:02
Stimati colegi!Incepeti sa luati atitudine in fata abuzurilor de la locul de munca, cereti sa va fie respectate drepturile, daca nu doriti sa traiti din ce in ce mai rau, iar angajatorii chiar sa va considere sclavi.Tot ce se intampla in tara se datoreaza celor care au acceptat sa fie platiti prost si eventual la negru, iar acum acest lucru a devenit o obisnuinta din care toti salariatii suporta consecintele.
20 decembrie 2014, 16:14
" au vrut să o facă pe-a negociatorii " exprimarea asta este geniala , in ce limba este ?
20 decembrie 2014, 15:04
il doare la palarie pe francez..uitati-va la atitudinea lui...cu mana in buzunar...si aia de langa el, vai de el...asa o sa fiemereu la formens..oamenii o sa fie exploatati la maxim.....sclavagism, nu-ti convine, afara ca se gasesc altii....apropos..ce mai face madame Cocos..tot cu aere de doamna?
20 decembrie 2014, 07:59
Ce situatii incredibile in judetul nostru.Acom vreo zece zile aparea in presa locala si centrala un articol despre "puturosii" din Dangeni care dupa spusele primarului nu voiau sa munceasca in Botosani la o firma de confectii care le oferea 1000 lei/luna net, bonuri de masa si transport gratuit, desi acei oameni nu aveau nicio calificare in domeniu. Deoarece nu am uitat oferta, ma intreb de ce acesti nemultumiti care spun ca realizeaza minimul pe economie din ore suplimentare, nu se orienteaza spre firma care ii facuse primarului de Dangeni o asemenea oferta.
19 decembrie 2014, 18:51
Nu am inteles in ce consta respectul? Precizari?????? Iar salariatii s-au razboit cu cateii nu cu dulaii!!!!!!!!!!!!!!!! Nu inteleg nimic.
19 decembrie 2014, 18:16
Cel mai bine ar fi daca stai acasa si primesti si bani... Interesant... Harnicii tarii... Noi si Vasluiul
19 decembrie 2014, 17:50
bai, botosaneanule, nu mai pune un milion de poze, unele foarte proaste, ca oricum nu influenteaza pe nimeni, foarte proaste fotografii. pe de alta parte, felicitari angajatilor, felicitari celor care au iesit sa protesteze, nu mai stati la mana patronilor. iesiti in strada si protestati, sefii de la itm isi fac costume acolo, la formens, asa ca nu o sa va ajute. iesiti fratilor in strada, dar fiti uniti. iesiti toti. ce se intreba ala, ca nu v-am respectat? nu, nu va respecta... asa ca protestati in strada. sunt trei cretini acolo care primes 2000 de euro lunar si nici ei nu stiu pentru ce !
19 decembrie 2014, 17:06
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Suntem mulți care vrem binele satelor și orașelor noastre, binele Botoșaniului și al Nordului. E imposibil ca, odată ce ne-am întâlnit, să nu continuăm să ne întâlnim. De aici resursele noastre de a merge mai departe”, Ș ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7274 lei
USD
Dolarul SUA
4.2656 lei
CHF
Francul elveţian
4.3506 lei
GBP
Lira sterlină
5.1830 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0076 lei
XAU
Gramul de aur
207.0308 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4566 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8909 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2083 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1836 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6338 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.