Ştiri
Precizare făcută de Ministerul Educației: Elevii ai căror părinți NU pot dovedi că sunt singuri, primesc bursă cu o declarație notarială pe propria răspundere

Reprezentanții Ministerului Educației spun că părinții sunt responsabili să asigure documentele care să susțină această situație.

Părinții care își cresc singuri copiii pot apela la notar

 

În urma descrierii unor cazuri concrete de situații în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi aceasta cu acte, Ministerul Educației revine cu precizări. Aceștia spun că în lipsa documentelor sau dacă nu există posibilitatea de a obține aceste documente, va fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere.

 

Reprezentații Ministerului Educației spun că este de datoria adulților să se asigure că există documente care să susțină o situație. Cu toate acestea, precizează că și părinții care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi cu acte, se încadrează la bursa monoparentală. În acest caz, dacă nu reușesc să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci va fi suficientă o declarație notarială pe propria răspundere. 

 

„Menționăm în context că responsabilitatea adulților implică și deținerea de documente sau inițierea unor demersuri pentru a obține acele documente care pot proba diverse calități și pot asigura relații funcționale cu instituțiile statului și nu numai. În ceea ce privește situațiile descrise de dumneavoastră, ambele se încadrează la familie monoparentală, calitate ce poate fi dovedită cu domiciliul părintelui și al copilului sau un extras din careta funciară. Dacă nici acestea nu există, poate fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere a părintelui/întreținătorului”,

transmite Ministerul Educației.

 

Inițial, Ministerul Educației a pasat sarcina de a decide dacă acești părinți se încadrează sau nu la bursa monoparentală, comisiilor de management din unitățile școlare, scrie Turnul Sfatului.

 

Bursa pentru elevii care provin din familii monoparentale a creat o situație care nu este prevăzută de noua lege a Educației. Este vorba despre acei părinți care își cresc singuri copiii, dar, dintr-un motiv sau altul, nu au acte cu care să dovedească acest fapt. De exemplu, sunt situații în care părinții trăiesc împreună fără a fi căsătoriți, din relația lor rezultă un copil, apoi părinții se despart și copilul rămâne să fie crescut de unul dintre părinți fără ca celălalt să se mai implice. În cazul acesta părintele își crește singur copilul, dar nu există niciun act care să dovedească asta.

 

Cum sună legea?

 

Prin sintagma „familie monoparentală” se înțelege „familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ - cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună”, se arată în art. 5, alin. 3 din ordinul de ministru nr. 6.238/2023.

 

Alineatul 4 al aceluiași articol nuanțează:

„Prin «persoană singură din familia monoparentală» se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: a) este necăsătorită; b) este văduvă; c) este divorțată; d) al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; e) al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)- e)”.

 

De asemenea, conform ordinului anterior menționat, „pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar”.

 

În cazul obținerii burei monoparentale trebuie depuse, conform legii, următoarele documente:

 

  • certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani,
  • actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani,
  • acte de stare civilă,
  • sentința judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți,
  • certificat de deces,
  • decizia instanței de menținere a stării de arest,
  • raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

 

Astfel, legea nu încadrează nicăieri situația în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi asta cu acte.

 

 

„În absența documentelor care să probeze calitățile prevăzute de lege, comisia de management de la nivelul școlii va decide în consecință”,

 au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

 

Unele școli își vor asuma, altele nu

 

Cel mai probabil, unele școli își vor asuma să aprobe dosarele și acestor părinți în urma completării și semnării unei cereri pe propria răspundere, altele, nu. Cele din urmă vor merge pe principiul că nu există bază legală.

 

„Dacă nu o să apară nicio prevedere în acest sens de la minister, atunci cred că școala prin comisia de burse va trebui, prin consiliul de administrație să aprobe sau nu dosarul. Din păcate va fi o situație subiectivă”,

spune directorul unei școli din Sibiu.

 

Un alt director este de părere că legea ar trebui respectată întru totul, dar subliniază că ultimul cuvânt îl are comisia de acordare a burselor.

 

„În mod normal trebuie să respectăm exact ce scrie în lege. Dacă nu pot dovedi cu acte, nu se încadrează. Vom vedea ce cazuri avem la școală și, până la urmă, cei din comisia de acordare a burselor vor avea ultimul cuvânt. Dacă ulterior vine un control și ajunge la concluzia că acordarea bursei nu a fost legală, atunci nu ai ce să faci decât să dai înapoi. Și dacă vine comisia și pune la îndoială faptul că noi am considerat că nu se poate da, iar ei consideră că se poate da, se face rectificare. Este încă perioada în care se adună documente și vom vedea”,

spune un alt director.

 

Ce se știe sigur?

 

Sunt câteva aspecte pe care este important să le cunoaștem atunci când vorbim despre obținerea bursei monoparentale. Potrivit legii și a metodologiei de acordare, această bursă nu este condiționată de venitul părintelui, nici de faptul că ar trebui să aibă custodie exclusivă. De asemenea, nu contează dacă elevul primește pensie alimentară.

 

Bursa socială, din care face parte și bursa monoparentală este în cuantum de 300 de lei lunar.

 

Școala nu face anchete sociale și nu își dă cu presupusul privind starea familiei celui care solicită bursa. În cazul unor suspiciuni de încălcarea a legii însă, directorul este cel care sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale.

 

Această bursă se ia inclusiv în perioada vacanțelor, dar nu vor primi bursa în vacanța de vară elevii repetenți, corigenți la mai mult de o materie și cu peste 20 de absențe nemotivate pe an, sau cei care repetă anul din alte motive decât medicale. De asemenea, nu primesc această bursă elevii care au peste 10 absențe în luna respectivă.

 

Un alt aspect important este și faptul că această bursă, la fel ca celelalte burse sociale se poate cumula cu bursa de excelență sau de merit. Este și singura bursă pentru care părintele trebuie să facă o cerere.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației bursele se vor plăti lunar, pe data de 15 ale lunii. Primesc această bursă și elevii.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACEȘTI elevi rămân FĂRĂ burse în noul an școlar
Până CÂND trebuie depuse listele pentru bursele de merit: Elevii și părinții NU vor face cerere

 

Locuri de muncă în străinătate pentru botoșăneni, de la tehnician dentar la șofer – LISTA posturilor transmisă de AJOFM
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă disponibilă în Uniunea Europeană.
Ce beneficii are montajul unor camere de supraveghere într-un cabinet veterinar?
(P) In era moderna a afacerilor, increderea si siguranta sunt elemente cheie in dezvoltarea si mentinerea unei clientele stabile. Acest aspect este valabil pentru orice business privat, indiferent de domeniul sau de activitate. Un cabinet veterinar nu face exceptie, iar montajul unor camere de supraveghere poate aduce multiple beneficii pentru cabinet si pentru toti cei implicati.
Botoșănean arestat alături de alte șase persoane după descinderile DIICOT la traficanții de droguri
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași a dispus arestarea preventivă a botoșăneanului implicat în rețeaua de droguri.
Performanță greu de egalat: Elev din Botoșani, din nou campion național la un sport al minții – FOTOGALERIE
Băiatul din Botoșani atinge o performanță greu de egalat și devine pentru a șaptea oară campion național al României.
Descoperă distracțiile preferate ale românilor din ultimul an
Anul 2024 aduce noi tendințe în ceea ce privește distracțiile, reflectând atât influența digitalizării, cât și nevoia de conexiune umană și de activități în aer liber. Mai jos vom enumera 10 dintre cele mai populare forme de distracție pentru ale românilor din ultimul an.
Moș Nicolae ajutat de polițiștii botoșăneni să împartă cadouri - GALERIE FOTO
Moșul a ajuns și la copiii care locuiesc în zone mai greu accesibile.
Zboruri de pe Aeroportul Suceava afectate de ceață
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, zborurile au fost suspendate ori redirecționate către alte aeroporturi din țară.
ALERTĂ meteo: COD GALBEN în mai multe localități din Botoșani
Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Galben valabilă pentru mai multe localități din Botoșani.
Tinerii frumoși și altruiști ai orașului premiați de primar într-o gală cu dress-code festiv – VIDEO&GALERIE FOTO
A fost prima Gală a Voluntarului organizată la Botoșani de către Primăria municipiului, un moment de încununare și premiere a eforturilor depuse benevol de zeci de tineri din unitățile de învățământ botoșănene.
PNL Botoșani: 33,9 milioane de euro compensații pentru incendii și secetă
România primește sprijin european pentru daunele produse de incendiile și seceta din 2022. Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de resurse financiare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro.
Cadou de Moș Nicolae: Tinerel oprit la miezul nopții și „recompensat” cu un dosar penal - FOTOGALERIE
Tânărul a fost tras pe dreapta de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca.
Senatorul Cosma, clarificări cerute cu lipsa apei din mai multe sate
Senatorul de la AUR, Dorinel Cosma, a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene să explice care este situația satelor din județul Botoșani și din România, uscate de lipsa apei potabile și ce măsuri are Guvernul în vedere.
Memorialul Ipotești lansează o nouă agendă în memoria poetului nepereche
Agenda conține mai multe fragmente din scrisorile poetului și ale iubitei sale, Veronica Micle.
Țigări CONFISCATE din două mașini, botoșăneni duși la sediul Poliției
Polițiștii au dat amenzi de 8.000 de lei și au legitimat peste 70 de persoane.
Botoșănean pericol în trafic luat în cătușe și băgat după gratii
Botoșăneanul va sta după gratii un an după ce a fost condamnat de către magistrații de la Judecătoria Săveni. 
AVERTIZARE meteo: Ninsori anunțate în zona Moldovei
Meteorologii au emis o avertizare meteo valabilă pentru întreaga țară.
A 13-a zi de proteste la Spitalul Județean, „minune” așteptată de Sfântul Nicolae – GALERIE FOTO
Angajații celei mai mari unități medicale din județ au ieșit din nou să protesteze.
ACUM: Mănăstirea Popăuți plină ochi de credincioși, slujbă oficiată de Mitropolitul Teofan – FOTO & VIDEO
Zeci de credincioși se află în aceste momente la Mănăstirea Popăuți, care își serbează hramul de Sfântul Nicolae.
Epidemie de rujeolă: Cazuri înregistrate și la Botoșani
Mai multe persoane au fost infectate și au avut nevoie de spitalizare.
SCHIMBARE în magazine: La CE trebuie să fie atenți clienții
Noile modificări ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor. 
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Sinucigașii dau niște semnale de alarmă, pe care oamenii din jur le pot decodifica și trebuie să se ia măsuri imediat. Eu pe șefii lor i-aș trage la răspundere: nu își cunosc oamenii? Nu le știu problemele? Trebuie să aibă ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9681 lei
USD
Dolarul SUA
4.6029 lei
CHF
Francul elveţian
5.2648 lei
GBP
Lira sterlină
5.8001 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1236 lei
XAU
Gramul de aur
299.3672 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2586 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3052 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0248 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3895 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2043 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.9 o C
Dorohoi
0.4 o C
Bucecea
1.9 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
1.3 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.