Ştiri
Maria are doar 13 ani și a fost diagnosticată cu leucemie: Pune aceeași întrebare, fără răspuns - Mami, chiar așa de bolnavă sunt de nu mă mai pot juca?

De un an fețița își petrece zilele pe un pat de spital și suportă efectele chimioterapiei.

Maria, o fetiță de doar 13 ani a fost diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică. Această boală chinuitoare o oprește pe micuță să își poată întinde aripile și să experimenteze, așa cum fac și alți copii de vârsta ei.

 

Ea are nevoie de un transplant de măduvă, iar familia a decis ca acesta să fie făcut la un spital din Roma. Asociația „Salveavă o inimă”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, povestea Mariei. Modul în care viața i-a fost schimbată de când boala a pus stăpânire pe trăirile unui copil de doar de doar 13 ani, nu a schimbat cu nimic decizia micuței de a-și dori să salveze vieți, pentru că își dorește să devină asistentă medicală.

 

Iată comunicatul:

 

Are 13 ani, dar nu mai știe cum e să fii copil. Nu mai face balet, nu se mai joacă în curtea școlii cu prietenii din clasă, nu mai aleargă în parc, nu mai merge la pescuit cu tatăl și frății ei mai mari. De un an de zile Maria își petrece zilele pe un pat de spital și suportă cu stoicism efectele devastatoare ale chimioterapiei. În tot acest timp, singura alinare a rămas pictura. O ajută să se liniștească, o motivează să continue lupta cu un inamic invizibil dar extrem de puternic. Singura șansă la viață pentru Maria, în acest moment, este un transplant de măduvă. Familia Moca are însă nevoie de 15.000€ pentru ca Maria să poată scăpa de cumplita afecțiune care îi amenință viața.

 

Coșmarul a început într-o noapte de duminică. Maria a ajuns la urgențe pentru că se plângea de dureri în zona rinichilor. După analize preliminare, diagnosticul a căzut ca un trăsnet peste familia Moca: Leucemie Acută Mieloblastică, o boală rară și devastatoare. Cu un nivel alarmant al bolii, de 83%, lupta Mariei a început la Târgu Mureș.

 

„Cel mai greu pentru noi a fost să-i spunem Mariei de ce trebuie să stea în spital și de ce se simte rău. Soția a fost cea care i-a explicat că are o boală de sânge care se numește leucemie și că trebuie să facă tratament să elimine globulele rele din sânge. Pe secție erau foarte mulți copii slăbiți, cu dureri și fără păr pe cap așa că i-a fost la îndemână să îi arate că nu e singura în această situație, că toți copii de acolo au exact boala ei și că au venit aici să lupte împreună pentru a învinge celule rele. După ce a aflat diagnosticul - noi nu am folosit niciodată cuvântul ,,cancer" pentru a nu o afecta așa tare - primele cuvinte ale Mariei au fost: Mami, eu sunt o luptătoare și o să lupt să mă fac bine! Nu am crezut niciodată că un copil de 13 ani poate avea atâta putere și forță. A plâns la început, pentru ca era speriată, dar mai apoi s-a liniștit văzând că toată lumea o susține",

ne-a povestit cu lacrimi în ochi Eugen, tatăl Mariei.

 

Zilele au devenit săptămâni, săptămânile luni, iar secția de hemato-oncologie i-a devenit a doua casă. La doar 13 ani, Maria a trecut prin clipe foarte grele.

 

„Nu pot să uit niciodată starea în care mi-am văzut fetița, imediat după prima cura de citostatice: i-a căzut părul, genele, sprâncenele și a slăbit drastic. Maria a supraviețuit doar cu perfuzii, nu a mâncat nimic timp de o săptămână, îi era rău, făcea febra mare. Au fost cele mai grele momente. Momente în care nu găseam explicație la întrebările Mariei, iar cea mai repetată întrebare era: De ce eu? Maria de un an de zile nu mai știe ce este copilăria, nu s-a mai jucat cu niciun copil. Din cauza imunității extrem de scăzute și a riscului de a lua orice virus a stat mai mult izolată acasă sau la spital. Acest lucru a afectat-o foarte mult emoțional întrebând-o pe soția mea de foarte multe ori Mami, chiar așa de bolnavă sunt de nu mă mai pot juca? De mică a fost o persoană energică, a făcut balet. Îi plăcea să meargă la pescuit cu mine și cu fratele ei mai mare. Îi place să deseneze. Cât a fost internată a pictat o icoană pe sticlă. Desenează fel de fel de lucruri, având o răbdare nemărginită. Mulți nu vor crede, dar acest copil de 13 ani când a aflat că trebuie să stea luni de zile în spital, singura ei grija era școala. Ce o să facă cu școala? O să rămână repetentă? Maria  are însă noroc de profesori minunați și înțelegători. Au fost de acord să fie un laptop permanent în clasa și să se țină orele și pe classroom. Și în ședințele de chimioterapie copilul meu era cu laptopul în brațe, refugiindu-se astfel în singura activitate ce o mai lega de viața ei cotidiană, mersul la școală,"

spune Eugen.

 

De mică, visul Mariei era să devină asistentă medicală pe secția pediatrie. Se născuse prematur, iar părinții îi povestiseră cât de mult au avut grijă de ea asistentele de la neonatologie așa că își dorea să salveze la rândul ei alți copii.

 

„Cum nimic nu este întâmplator în viață, Maria a văzut din nou cât de importante sunt asistentele pentru copii, iar dorința de a deveni cadru medical este mai aprigă ca niciodată",

spune tatăl Mariei.

 

După o perioadă de remisie de câteva luni, boala a recidivat, iar Maria are nevoie urgent de un transplant de măduvă osoasă. Fetița este, din fericire, compatibilă cu fratele său mai mare. Deși are acum propria familie și un copil de numai doi an, tânărul de 25 de ani e gata să își asume riscul unei intervenții chirurgicale. Ar face orice să își poată salva surioara de la o sentință crudă. Intervenția va avea loc într-un spital din Roma - acolo unde fetița a fost deja transferată de urgență - și va fi suportată de o asigurare făcută de tatăl Mariei, în Italia. Familia nu are însă resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor extra-spitalicești, tot ce înseamnă chirie, transport.

 

„Am decis să facem transplantul la Roma pentru că în Romania nu sunt condiții pentru transplant. Secțiile sunt ticsite de bolnavi, iar temperatura din salon este insuportabilă pe timp de vară. Nu este nici apă caldă, soția și cea mică rugau asistentele să le încălzească apă și se spălau la lighean, uneori nu exista nici dezinfectant. În străinătate nu există problemele astea. Spitalul din Roma pune pe primul loc starea psihică a copilului, așa că Maria va sta mai mult acasă decât internată, ceea ce presupune un cost de minim 15.000 de euro, chiriile aici sunt foarte scumpe. Din păcate nu ne putem descurca financiar. Am plecat cu ultimul meu salariu, minimul pe economie. Am făcut aici o asigurare medicală pe numele meu, pentru care plătesc lunar, ca să pot acoperi tratamentul fetiței. Am ajuns de numai 5 zile la Roma. Momentan stăm într-o casă socială, dar îmi caut de lucru. Pentru a-i acorda o șansă fetiței mele trebuie să iau totul de la zero aici,"

spune Eugen.

 

Cristina, fiica cea mare a familiei Moca, proaspăt absolventă de facultate a fost cea care a căutat în permanență soluții la problemele medicale, administrative și financiare ale familiei. Tot ea a fost cea care a cerut ajutorul Asociației Salvează o inimă atunci când și-a dat seama de amploarea cheltuielilor.

 

„15.000€ pentru o viață de om... Cât de tristă poate fi uneori realitatea, mai ales în viața unor tineri aflați la început de drum! Suma nu este exorbitantă, dar nici nu poate fi strânsă de o familie cu un venit mai mic de 1.000€ din care supraviețuiesc 5 suflete. Orice donație făcută în conturile Asociației „Salvează o inimă" o poate salva pe Maria! Doar împreună putem aduce din nou bucuria în această familie greu încercată. Prin ajutorul nostru comun, Maria va putea trăi sănătoasă, fără teama zilei de mâine. Fii și tu parte din comunitatea salvatorilor de oameni!"

Vlad Plăcintă, președintele Asociației Salvează o inimă.

 

 

Pentru donații din partea companiilor accesați: https://salveazaoinima.ro/maria-moca/

 

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ"

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

 

Vă rugăm să specificați în transferul bancar, la detaliile plății, numele Maria Moca!

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
La doar 13 ani a fost diagnosticată cu LEUCEMIE, Vlad Plăcintă, apel dureros: Vă rog cu lacrimi în ochi să o salvăm pe Maria
La doar 13 ani a fost diagnosticată cu LEUCEMIE, Vlad Plăcintă, apel dureros: Vă rog cu lacrimi în ochi să o salvăm pe Maria

 

Apel la 112 pentru o botoșăneancă căzută la slujbă! A murit în brațele medicilor
Tragedia s-a petrecut în această dimineață, în timp ce femeia din Botoșani participa la o slujbă oficiată la Biserica „Sfânta Treime” din municipiu.
Sediul de Permise Dorohoi s-a mutat în casă nouă
Începând cu data de 5 noiembrie 2023, cetățenii își vor putea rezolva nevoile în noul sediu.
Centrul de Transfuzii freamătă! Cozi la donat sânge, printre donatori și ofițerii de la Penitenciar, în frunte cu directorul – GALERIE FOTO
„Omul la nevoie se cunoaște”, ne spune o vorbă din popor și se pare că, în vremuri de necesitate, omenia devine principalul vector de care depinde lumina de pe chipul oamenilor.
Doliu în lumea teatrului botoșănean, colectivul de la Teatrul Eminescu alături de o colegă actriță
Este doliu la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani
Elicopterul SMURD aterizează la Botoșani pentru un pacient în stare gravă
Aeronava medicală a fost solicitată de medicii botoșăneni pentru a prelua un bărbat care are nevoie de ajutor de specialitate la o clinică din țară.
Codul Rutier va fi modificat, staționarea cu motorul pornit va fi interzisă
Asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari anunță că inițiativa „Oprește motorul” se transformă în lege.Codul Rutier va fi modificat astfel încât va fi interzisă staționarea cu motorul pornit.
Un tren cu nume simbolic va putea fi văzut la Botoșani de Ziua Națională
 Reprezentanții Societății de Transport Feroviar de Călători (CFR) au anunțat că patru trenuri vor purta un nume special.
ACCIDENT în zorii zilei pe drumul Botoșani – Iași: Cinci victime, o persoană încarcerată – FOTOGALERIE
Un grav accident de circulație a avut loc în zorii zilei.
Întâlnirea cu sindicatele: Ciolacu a promis că mărește salariile la Casa de Pensii
Salarizarea angajaților din sistemul de pensii și asistență socială, reformarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă au fost temele discutate ieri de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu și reprezentanții Blocului Național Sindical.
Hora Unirii cu botoșăneni, artiști și copii pe Pietonalul Unirii din municipiu
„Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română” este evenimentul la care botoșănenii sunt invitați cu clădură vineri, de 1 Decembrie.
SEARA TRECUTĂ: Avarie provocată de un constructor în municipiu, sute de apartamente ar putea fi afectate de lipsa apei – FOTO
Echipajele companiei de furnizare a serviciilor de apă și canalizare intervin în aceste momente la o avarie produsă în municipiu.
Poliția și-a mutat raziile în nordul județului, 100 de mașini au fost oprite în trafic
Echipajele de Poliție acționează concentrat pe mai multe zone ale județului entru disciplinarea atât a șoferilor cât și a pietonilor.
Hoț din municipiu luat de acasă de polițiști și băgat după gratii
Bărbatul are 34 de ani și a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. 
TRAGEDIA de la Murgeni a provocat valuri de controale în magazinele din Botoșani
După evenimentele nefericite care au avut loc la spital de psihiatrie care au consumat produse din pește donate de o mănăstire, instituțiile statului au demarat o amplă acțiune de cerificare a acestor alimente.
Cardul de vacanță și turismul românesc: iată cum susține acesta turismul românesc
(P) Susținerea turismului responsabil a devenit o preocupare foarte mare în ultimul timp. Atenția la mediul înconjurător, conservarea ecosistemelor din România și generarea de venituri pentru acele comunități cu zone și obiective turistice, dau nu numai, au ajuns să fie subiecte de care oamenii vor să țină tot mai mult cont.
Tânără din Botoșani arestată pentru proxenetism, polițiștii au prins-o departe de casă
Botoșăneanca a fost arestată pentru 30 de zile.
Angajații de la Botoșani care în minivacanță vor „pândi” drogații
Specialiștii Centrului Antidrog vor fi la datorie în minivacanță. 
Proxenet de 22 de ani ridicat cu mascații: Vindea fete și lua toți banii
Polițiștii botoșăneni au descins în trei locații pentru a ridica probe care-l leagă pe botoșănean de activitatea infracțională.
Pompierii pregătiți să salveze vieți în minivacanță: MESAJ pentru botoșăneni
 Și pompierii botoșăneni vor fi la datorie în minivacanța de Sfântul Andrei.
Două instituții ÎNCHISE pe perioada minivacanței
Pe data de 30 noiembrie 2023, inclusiv 1 decembrie 2023 mai multe instituții ale statului nu vor lucra cu publicul.
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am discutat cu liderii de sindicat două probleme. Una care se referă la direcţiile de sănătate publică şi angajaţii Ministerului Sănătăţii; cea de-a doua, care se referă la angajaţii TESA din spitale, care au, unii dintre ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
3.0 o C
Bucecea
3.2 o C
Darabani
2.3 o C
Saveni
3.8 o C
Ştefăneşti
4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.