Ştiri
La Botoșani viețuiește cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română: Îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi

Ajunsă la peste jumătate de secol de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste.

Așezată în sudul județului Botoșani, între codrii bogați ai Moldovei, dincolo de Siret, după drumul ce șerpuiește prin pădure, Mănăstirea Vorona reprezintă o vatră a vieții monahale românești.

 

Este cunoscută sub denumirea de Mănăstirea Vorona, dată fiind și comuna unde se află, ansamblul mănăstiresc datând din secolul al XVI-lea, când pe aceste meleaguri monahi din părțile Moldovei, dar și ale Rusiei sau chiar Greciei au căutat o zonă retrasă ce urma să le devină loc de rugăciune, astfel încât au ctitorit o mică biserică de lemn având ca hram Nașterea Maicii Domnului.

 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, viața monahală și biserica au fost afectate de instaurarea noului regim ateu, care, în anii de puternică represiune, își propusese să Îl elimine pe Dumnezeu din inimile oamenilor. Astfel, și ceea ce era una dintre cele mai mari și importante mănăstiri din Moldova va cunoaște începând cu anul 1959 o perioadă de regres odată cu Decretul 410/1959. Decretul prevedea ca mii de călugări să părăsească mănăstirile, bărbații până în 55 de ani și femeile până în 50 de ani. Acest lucru a făcut ca mănăstirea să fie închisă. Obiectele cu valoare de patrimoniu de la schit au fost confiscate de către stat. Bisericile au fost încuiate, iar chiliile transformate în depozite de cereale ale CAP-ului.

 

Printre monahiile alungate din viața de mănăstire odată cu Decretul nr. 410 se număra și maica Teofana Scântei. Aceasta avea să contribuie la recondiționarea Mănăstirii Vorona și la refacerea vieții monahale de aici, deoarece nouă ani mai târziu de la cumplitul decret lăcașul de cult a fost redeschis, ca mănăstire de maici, sfinția sa fiind numită stareță, scrie Ziarul Lumina.

 

 

De la opt ani în mănăstire

 

Maica Teofana Scântei s-a născut pe 30 iunie 1934, în satul Chișcăreni din Săveni, județul Botoșani. A fost al șaptelea copil al părinților Costache și Maria Scântei și a primit la Botez numele Fevronia. Maica Teofana a ales calea monahismului la vârsta de 8 ani, când, mânată fiind de dragostea pentru Dumnezeu și pentru Sfânta Biserică, a plecat la Mănăstirea Agafton. După o perioadă petrecută acolo, a urmat să facă ascultare la Mănăstirea Râșca, unde funcționa un atelier de covoare. A crescut sub îndrumarea duhovnicului său, părintele Paisie Olaru, iar tunderea în monahism a avut loc în 1954. Unul dintre cele mai dureroase momente pentru aceasta a fost atunci când a trebuit să părăsească mănăstirea din cauza decretului comunist, fiind nevoită să plece chiar în ziua de Sfânta Filoteea de la Argeș, pe 7 decembrie.

 

 

 

 

Maica nu și-a pierdut niciodată nădejdea că se va întoarce într-o zi în mănăstire, astfel încât a mers în audiență chiar la Mitropolitul Moldovei, viitorul Patriarh Iustin Moisescu, alături de alte patru maici, cerând reîntoarcerea în mănăstire. Atunci când maica Teofana a cerut să revină în mănăstire, Mitropolitul a spus că nu îi stă în putință să facă acest lucru chiar atunci, însă nu avea să uite stăruința maicii. Când acesta decide să redeschidă Mănăstirea Vorona în anul 1968, își amintește de râvna maicii Teofana și, voind să transforme Vorona în mănăstire de maici, decide să o pună stareță pe aceasta. Tot în același an se redeschide și Mănăstirea Sihăstria Voronei, ca mănăstire de călugări.

 

Maica Teofana primește ascultarea de stareță și are misiunea să refacă viața monahală din mănăstire, dar totodată să readucă la frumusețea de altădată ansamblul, deoarece cât timp a fost închis, acesta a servit ca anexă a CAP-ului, dar și ca staul pentru animale, iar Biserica Adormirii Maicii Domnului ca depozit pentru cereale. Au urmat ample lucrări de restaurare pe care maica le-a dus la bun sfârșit prin multă muncă și rugăciune, după cum ea însăși rezumă smerit.

 

Ajunsă la 53 de ani de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica  mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste:

 

„Am muncit, prin muncă le-am dus pe toate. Nu mi s-a părut greu, că le-am făcut cu dragoste. Pentru mine toate au fost frumoase. Și dacă ar fi să mă întorc înapoi la 30 de ani, tot așa aș face”.

 

Patriarhul Teoctist mărturisea despre maica stareță că de nu ar fi găsit-o pe maica Teofana aici, nu și-ar fi împlinit visul de a vedea Mănăstirea Vorona în straie noi și transformată într-un colț de Rai. De altfel, maica prin munca sa a reușit să facă din acest loc o minunată vatră monahală, prosperă și trainică, dar și deosebit de frumoasă.

 

În 50 de ani, în timpul stăreției aceleiași vrednice maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar și prin sporirea vieții duhovnicești și prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice. În prezent, pe lângă cele trei biserici, în ansamblul mănăstiresc sunt numeroase corpuri de chilii, o livadă bogată și sute de flori colorate. În imediata apropiere a bisericilor este un frumos lac împrejmuit de bătrânele sălcii pletoase, astfel fiind completat peisajul idilic al Raiului de la Vorona.

 

Una dintre cele mai frumoase remarci făcute de către sfinția sa, odată cu sărbătorirea hramului de anul acesta, a fost următoarea:

 

„Nu-mi vine a crede că acum îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi”.

 

 

80 de ani de călugărie

 

Astfel, în cei aproape 80 de ani de călugărie, maica Teofana a văzut cum un regim aspru și sumbru a vrut să scoată biserica și monahismul din viața țării noastre și a văzut și cum totul se întoarce, asemenea cuvintelor psalmistului: „Cei ce urâți Sionul, rușinați veți fi de Domnul”.

 

Singurul sfat al maicii pentru credincioși este să fie smeriți.

 

„Dintre toate cuvintele de folos pe care le-am întâlnit de-a lungul vieții, cel mai de preț este smerenia. Ce este smerenia? Este ridicarea sufletului. Cu cât te smerești mai mult, cu atât te apropii mai mult de Dumnezeu. Dacă ești îngâmfat, ai pierdut. Iar pentru a dobândi smerenia, luptă!”

 

Cât despre faptul că acum tot mai puțini tineri aleg calea monahismului și cu atât mai mult fetele nu mai vin la mănăstire, maica spune că situația aceasta e cauzată de lipsa de îndrumare a tineretului.

 

„Acum fetele nu mai vin la mănăstire. Se duc după câștig. S-a slăbit credința, nu mai are cine educa copiii, căci înainte se învăța din familie și școală, dar acum, dacă tineretul nu e îndrumat, rămâne așa. Dar cine vrea să urmeze calea aceasta să știe că trebuie să respecte rânduielile”.

 

Hramul principal al mănăstirii a fost sărbătorit pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, fiind unul dintre cele mai mari și mai frumoase din Moldova.

 

 

Citește și: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă – VIDEO & GALERIE FOTO

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Mitropolitul Moldovei a venit la Vorona pentru a înmâna cea mai înaltă distincție Maicii Teofana – GALERIE FOTO
Maica Voronei împlinește astăzi 88 de ani: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO

 

Farul Constanța – FC Botoșani, CATASTROFĂ pentru Botoșani: 8 - 0 într-un meci în care jucătorii lui Hagi s-au distrat pe teren
Farul Constanța – FC Botoșani s-au întâlnit duminică în etapa a 19-a din  Superliga. Elevii lui Hagi au reușit scorul campionatului: 8 - 0.
Daniela Șfaițer, atunci când se stinge însăși viața 
Era vara anului 2015, îmi amintesc ca acum... Eram undeva prin apropierea gării când îmi sună telefonul:-    Bună ziua! Sunt Daniela Șfaițer, aș vrea să vorbim câteva minute.
Daniela Condurache așa cum nu ai mai văzut-o: S-a luptat cu Șelly, Horia Moculescu, Dorian Popa și Damian Drăghici – FOTO&VIDEO
De la muzica populară la jocul minții. Și nu doar că a avut o prestație onorabilă, dar a reușit să creeze și bună dispoziție în fața unuia dintre cei mai cunoscuți prezentatori din România.
DURERE fără margini: Botoșănean de 22 de ani mort într-un accident de muncă în Belgia, abia se logodise
Crăciunul va fi trist în acest an pentru o familie din Botoşani.
A lovit un copil, apoi a mutat mașina de la locul accidentului
Șoferul de 31 de ani a încercat să ascundă fapta, mai ales că urcase la volan în stare de ebrietate.
Mașină oprită în trafic cu focuri de armă, CINE se afla la volan
Polițiștii botoșăneni au reușit să oprească autoturismul abia după ce au executat mai multe focuri cu arma din dotare.
S-a trezit cu Poliția la ușă: Zeci de cartușe ridicate din casa unui botoșănean
Persoana percheziționată nu  era autorizată să dețină arme letale sau neletale și nici muniție aferentă acestora.
IN MEMORIAM Daniela Șfaițer: Așa mi-au spus toți preoții, că eu sunt lăsată să dau
Mamă, soție, femeie de afaceri. Dar mai presus de toate un om bun. Așa a trăit Daniela Șfaițer. În această dimineață, inima ei a încetat să mai bată, vestea căzând ca un fulger peste toți cei care au cunoscut-o și au iubit-o.
IPS Teofan și PS Nichifor Botoșăneanul vor sluji de Sfântul Nicolae în două mănăstiri din Botoșani
Mitropolia Moldovei a făcut publice evenimentele ce vor avea loc în Arhiepiscopia Iașilor, în perioada 4-10 decembrie 2022.
Educația ne unește: Elevii din Botoșani au marcat Ziua Persoanelor cu dizabilități – GALERIE FOTO
Fiecare copil este unic şi îşi are propria sa valoare, indiferent de problemele pe care le prezintă în procesul de învăţare şcolară.
Cătălin Silegeanu: Începe cursa cadourilor, iar primarii nu ratează ocazia de a-și face reclamă pe banii cetățenilor
Perfidia atinge cote maxime când aleșii își asumă pe persoană fizică merite necuvenite, simulând generozitate și grijă față de comunitate, spune omul de afaceri Cătălin Silegeanu.
Drama pensionarilor CAP-iști din Botoșani: 'O să murim în beznă ca niște câini'
Cei mai săraci pensionari din România trăiesc în Botoşani, mulți dintre ei fiind foști CAP-iști care abia își duc zilele.
Un botoșănean a plecat să-și viziteze mama și când s-a întors îi ardea casa
Un bărbat de 54 de ani a ajuns la spital cu arsuri după ce în casa sa s-a produs un incendiu. S-a întâmplat în această seară, în localitatea Dângeni.
Bărbat rănit după un impact TIR – Peugeot, câmpul s-a umplut de cereale – FOTOGALERIE
Un bărbat în vârstă de 84 de ani a fost rănit după ce autoturismul Peugeot pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un camion înmatriculat în Republica Moldova. Evenimentul s-a produs în această după-amiază, în localitatea Santa Mare.
Când dragostea pentru cafea se întâlnește cu pasiunea pentru mașini retro: La Camionnette, o cafenea altfel deschisă la Botoșani – GALERIE FOTO
(P) Deseori se spune că, pentru a te simți împlinit în viață, este indicat să lucrezi într-un domeniu care cu adevărat îți place. Iar când vine vorba de o afacere, fie ea mai mică sau mai mare, îmbinarea pasiunii cu profesia reprezintă deseori cheia succesului.
Duminică: Întâlnirea anuală a scriitorilor botoșăneni / Revista ”Hyperion” la 40 de ani
Scriitorii botoșăneni se reunesc duminică dimineață pentru a aniversa patru decenii de la apariția revistei ”Hyperion”.  
Între tupeu și prostie: A ieșit la plimbare beat într-o mașină fără asigurare
Agenții Secției de Poliție Rurală nr. 3 au oprit vineri pentru control, pe drumul comunal DC 35 B, în comuna Călărași, un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din aceeași localitate.
Șofer săltat de polițiști și băgat în arest: A refuzat stabilirea alcoolemiei în sânge
Un botoșănean a fost reținut de oamenii legii pentru refuz de prelevare de mostre biologice de sânge. Totul s-a întâmplat în cursul zilei de vineri.
Ce este o casă de pariuri cu licență ONJN
(P) Cu cat vorbim mai mult despre un stil responsabil de pariere, cu atat mai des ar trebui sa aducem in discutie termenul de ONJN. In acest an s-a vorbit mai mult ca niciodata despre ONJN, ceea ce ne arata ca pariorii au fost mai dornici precum oricand sa descopere informatii de ajutor pentru ei.
Razie a polițiștilor în piețe și târguri, au confiscat inclusiv... bani
Cadrele Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au organizat ieri o acțiune împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
2 decembrie 2022
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.2 o C
Dorohoi
-0.9 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.