Ştiri
Învățătoarea din Botoșani care predă lecțiile prin povești: Să își aducă aminte cu drag de școală, fără sentimente de regret sau traume

Și-a transformat clasa într-un loc unde copiii se pot exprima liber, unde învață să fie autonomi, să gândească critic și să fie toleranți față de elevii care sunt altfel decât ei.

Sabina Stahii (37 de ani), învățătoare la școala gimnazială „Sfânta Maria” din Botoșani, lucrează cu cei mici ca să îi ajute să își atingă potențialul, creând contexte de învățare bazate pe activități practice, pe empatie și prin ancorarea lor în realitatea actuală.

 

A testat mai multe domenii înainte să aleagă o carieră în învățământ, dar specializările i-au prins bine în ce avea să facă pe viitor. A urmat mai întâi Liceul de Arte, secția Arhitectură, din Ploiești, a absolvit apoi Facultatea de Biologie, pe specializarea Ecologie și Protecția Mediului, la Iași și a făcut ulterior și un master în Agronomie.

 

Provine dintr-o familie de cadre didactice, mama fiind profesor de biologie, iar tatăl -profesor universitar, astfel că alegerea de-a urma aceeași carieră a venit cumva firesc. Ar fi vrut inițial să devină medic veterinar, dar o discuție cu un apropiat despre școală a convins-o definitiv că acesta este drumul pe care vrea să meargă.

 

Prin urmare a urmat și a doua facultate, de Științe ale Educației, la Suceava. Are 12 ani la catedră și a  absolvit cursurile intensive ale Teach for Romania, o organizație care trimite cadre didactice în cele mai defavorizate zone ale României.

 

Timp de șase ani a fost profesor de Biologie, dar din cauza lipsei de posturi titularizabile și a navetelor lungi, de 40-45 de kilometri zilnic, s-a reprofilat pe învățământul primar. „Nu a fost deloc o alegere grea pentru că îmi place să fac mai multe lucruri cu copiii, iar învățătorul are această oportunitate, să atingă toate disciplinele”, își explică opțiunea Sabina, potrivit Adevărul.

 

Învățare prin povești

 

La începutul fiecărei ore, indiferent că predă matematică, limba română sau științe, începe cursul printr-o poveste. De pildă, la ora de cunoaștere a corpului uman, s-au costumat în halate de medici și au „operat” pe un schelet uman din hârtie. Pentru ca lucrurile să devină mai interesante, Sabina le-a oferit un context.

 

În urma unui cutremur, mai multe persoane au fost rănite, iar ei trebuiau să o opereze pe una dintre acestea ca să îi salveze viața. „Au scris pe oase cuvinte cu literele învățate și apoi au făcut propoziții. Au învățat apoi să așeze toate organele în poziția corectă în corp. Au prescris apoi tratamentul corect pentru pacient și au trecut și prin matematică, pentru că trebuiau să facă adunări și scăderi”, dă câteva exemple dascălul despre cum deprind micuții noțiunile de bază la limba română, matematică și biologie.

 

„Nunta” literelor

 

Și pentru că învățarea înseamnă și distracție, Sabina căută mereu metode de predare care să îi amuze pe micii săi elevi, dar prin care să și înțeleagă ușor ceea ce le predă. Așa se face că, la limba română, copiii s-au transformat în mici actori și au participat la „nunta” literelor.

 

Astfel, litera „C” s-a însurat cu litera „I”, iar la eveniment au participat și elevi de la alte clase. Nu puteau să lipsească și celelalte litere ale alfabetului, iar proaspeții însurăței și-au jurat că vor fi mereu împreună în anumite cuvinte.

 

Într-o zi când au mâncat popcorn, l-au studiat din perspectiva tuturor simțurilor (văz, aud, miros și atingere). Pentru că le place atât de mult la școală, vin la sfârșitul orelor și o întreabă: „Doamna, nu ne dați temă?”, iar Sabina ne mărturisește că asta o face cu adevărat fericită.

 

Lucruri care nouă, adulților, ni se par mărunte, pentru ei sunt o adevărată piatră de moară. Învățătoarea i-a învățat să se încalțe, să se îmbrace singuri și să mănânce corect.

 

Viziunea clasei

 

Clasa ei este un spațiu al încrederii, în care încurajează autonomia, gândirea critică, reflecția și gestionarea sănătoasă a emoțiilor. Îi place să creeze activități la clasă care încurajează gândirea. Este un mare fan al lecturii și le transmite această pasiune și copiilor.

 

Sabina a stabilit împreună cu elevii săi un set de reguli, pe care fiecare le respectă. „Învață că trebuie să ne respectăm unii pe alții, când vorbim, să ne ascultăm. Există și consecințe. Dacă vorbești fără să ridici mâna, nu vei fi ascultat. Învață să fie ordonați în ceea ce fac și să facă curat la locul de joacă”, explică Sabina.

 

Aceste activități par banale, dar ele creează un fundament sănătos pentru adulții care vor fi mâine acești copii. De asemenea, ei învață de la o vârstă fragedă să se descurce singuri în multe situații. Dacă nu reușesc, cer ajutorul colegilor și abia apoi apelează la „doamna”.

 

Educație fără discriminare

 

A avut și are cazuri de elevi care nu mai vin la școală, iar motivele sunt multiple. Sunt și copiii instituționalizați, care sunt crescuți de asistenți maternali. Aceștia au fost fie abandonați de părinți, fie au fost luați de la ei pentru că nu le ofereau ce aveau nevoie micuții.

 

Din acest motiv, imaginea școlii unde predă a avut de suferit de-a lungul anilor, iar Sabina nu pierde nicio ocazie pentru a demonstra că și acolo se face carte, iar copiii sunt bine tratați și îngrijiți. 

 

„Noi primim pe toată lumea, nu discriminăm pe nimeni. În clasa anterioară, de pildă, am avut opt copii cu cerințe speciale, asta însemnând sindromul Down, autism și retard mintal. Din acest motiv, sunt părinți care își retrag copiii, iar alții nu au încredere să își trimită copiii la școala noastră”, descrie situația Sabina.

 

Toleranța vine de la copii

 

Ca să schimbe percepția părinților despre școala unde predă, Sabina a creat o pagină de Facebook, unde prezintă toate activitățile școlare de la gimnaziu și din ciclul primar. Ne dezvăluie că în fiecare an este o adevărată luptă să formeze clase pregătitoare.

 

Deși elevii cu cerințe speciale sunt asaltați de discriminarea din mentalitatea și din societatea românească, elevii de la Școala gimnazială „Sfânta Maria” îi protejează pe colegii care au nevoie de ajutor. „Sunt foarte toleranți cu ei, mai mult decât sunt adulții”, remarcă învățătoarea.

 

Unul din cele mai importante succese pe care Sabina Stahii le-a înregistrat a fost că tot ceea ce i-a învățat la clasă pe elevii săi au dus și acasă, astfel încât să se poată descurca apoi și singuri.

 

„Vreau ca fiecare dintre ei să își aducă aminte cu drag de școală, fără sentimente de regret sau traume. Mă interesează să le deschid ușa către posibilitățile pe care le au pe viitor în ceea ce vor deveni. Asta înseamnă să îi expun la cât mai multe lucruri, pentru ca apoi să poată alege conștient ce vor să facă”, este dorința Sabinei.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Au început simulările pentru Evaluarea Națională: Peste 200 de elevi botoșăneni au lipsit de la prima probă
Elevă din Botoșani, pe podium la concursul de preparate tradiţionale cu un ”produs unicat”: Bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare!

 

 

ANUNŢ SC Urban Serv SA Botoşani privind ocuparea funcției de Specialist Achiziții Publice
Societatea URBAN SERV SA Botoşani organizează în perioada 30 mai – 15 iunie 2023 concurs pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției vacante de execuție de Specialist Achiziții Publice, în cadrul Biroului Achiziții, Aprovizionare,  cod COR 332301.
Copiii din Săveni și-au sărbătorit ziua alături de pompieri – GALERIE FOTO&VIDEO
De departe, cel mai așteptat moment a fost parcurgerea traseului aplicativ, sub directa coordonare a celui mai renumit salvator, Pompierul Sam.
FAZA ZILEI: USR-iștii supărați că directorul de la „Apă” are consilier personal: Nu este un înalt demnitar
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței de la USR Botoșani a fost situația societății Nova Apaserv.
În atenția fermierilor: APIA autorizează plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2022.
Nova ApaServ schimbă conductele pe o stradă care va fi asfaltată – FOTOGALERIE
Lucrări efectuate de Nova ApaServ pe o stradă din municipiul reședință de județ.
Noi servicii medicale GRATUITE de la 1 iulie: De ce tratamente vor putea beneficia pacienții
În vara acestui an, bolnavii vor beneficia de diferite tipuri de servicii medicale gratuite, decontate de stat.
FILTRE în tot județul, polițiștii au verificat șoferi, pietoni, bicicliști: AMENZI de peste 100.000 de lei
Aproximativ 400 de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii botoșăneni.
10.000 de lei pentru apeluri FALSE la 112, într-o singură zi
În aceeași perioadă, mai mulți șoferi au rămas fără permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.
Ministrul Budăi atacat din sediul USR Botoșani: Se tot bate cu pumnul în piept/ Le pasă doar să își hrănească clientela de partid
Uniunea Salvați România – Filiala Botoșani a organizat o conferință la sediul partidului fiind abordate o serie de subiecte locale și naționale.
PROGRAMUL casieriilor Modern Calor în perioada 1-5 iunie
Programul de lucru cu publicul va fi reluat marți, 6 iunie.
O nouă PROPUNERE de la Guvern pentru profesori: Bani acordați în două tranșe
Executivul a actualizat oferta pentru profesori, astfel încât vor fi două tranșe a câte 2.000 de lei pentru fiecare dascăl. 
Fostul director al Muzeului Județean în DOLIU: În aceste momente cuvintele sunt de prisos!
S-a stins din viață, la nici 70 de ani, unul dintre cei mai apreciați ingineri constructori.
Tinerel tras pe dreapta, polițiștii au avut o surpriză când i-au cerut actele
Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani s-a ales cu dosar penal în urma aventurii pe drumurile publice.
Anul școlar se va prelungi dacă greva profesorilor continuă: Mesajul ministrului Educației
După negocierile dintre ministrul Muncii, Marius Budăi și sindicaliștii din Educație, Ligia Deca anunță că nu va exista scenariul în care elevii aflați în ani terminali să nu dea examenele.
Şi-a luat la bătaie un consătean, polițiștii l-au ridicat urgent și l-au dus în arest
Bărbatul reținut este cercetat acum pentru lovire sau alte violențe.
Găsit cu doi pasageri în mașină, botoșănean lăsat fără carnet pentru 6 luni
Bărbatul a primit și o amendă de 5.000 de lei.
Greșeala pe care șoferii o consideră ”nevinovată” poate aduce amenzi de aproape 3.000 de lei
Numeroasele prevederi ale Codului Rutier nu sunt cunoscute de majoritatea conducătorilor auto și de aceea, pot avea parte de surprize la întâlnirile cu oamenii legii.
Povestea tulburătoare a botoșănencei care a primit a doua șansă la viață, muncea în Italia când a aflat că este bolnavă: Este o minune
Trei persoane au primit o nouă şansă la viaţă după ce o persoană în vârstă de 67 de ani a murit la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Aproape 1.400 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă prin AJOFM
Mai bine de jumătate dintre noii angajați au peste 45 de ani.
Intră banii pe carduri: Mămicile primesc câte 2.000 de lei de la stat
10.000 de beneficiari se pot bucura de acest sprijin, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
17.2 o C
Saveni
24.1 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.