Ştiri
În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Cinema Unirea Botoșani, puțin înainte de ora 19.00. În sus și în jos, pe pietonal, puhoi de lume. Covorul roșu se furișează parcă stingher din cinematograf și, treaptă cu treaptă, duce și aduce oameni. Zumzăială de tot soiul, adolescenți cu telefoane pâlpâind continuu, bunici care vin ținându-se de mână, preoți purtând după ei gloate de tineri la fel de neastâmpărați ca cei sosiți deja. Profesori.

 

Este ora la care, în fața televizoarelor, se așteaptă marea dezbatere a unuia dintre candidații la prezidențialele de duminică. Două lumi. ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul/ Cine ştie să le-nveţe”.

 

 

Premieră de gală ”Între chin și amin”. Un film de Toma Enache despre Experimentul Pitești

 

Sala plină. Mica întârziere pare anume menită să consume agitația și foiala. Telefoanele încă pâlpâie în sală, râsete și tot soiul de icneli adolescentine.

Toma Enache apare în fața publicului. În vorba lui se amestecă vocile neastâmpărate ale celor tineri, care nu sunt convinși că filmul ce stă să înceapă merită cu adevărat timpul și atenția lor.

 

”Ce veți vedea în această seară este doar o mică parte din grozăviile și nenorocirile care s-au petrecut la Pitești după 1949. Din nefericire, multe din întâmplările pe care le veți vedea în film sunt foarte reale. Mă bucur că sunt și foarte mulți tineri aici. Nu știu câți ați citit ceva despre Experimentul Pitești, despre reeducarea prin tortură. Dar chiar dacă este un film dur, îmbină partea de rai, colțul de rai pe care fiecare dintre noi îl avem, casa noastră, familia noastră, și infernul de la pușcăria de la Pitești. Acest film nu a fost făcut ca o răzbunare, ci în memoria tuturor celor care au pătimit în temnițele comuniste”,

Toma Enache, regizorul filmului ”Între chin și amin”

 

Filmul începe după alte clipe care se prelungesc în zumzetul sălii. Abia când întunericul topește fiecare luminiță de telefon și stinge toată vorba, pe ecran imaginile prind să se deruleze.

 

Primul cadru. Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, și regizorul Toma Enache, oameni care par să avertizeze spectatorul că ceea ce va urmări nu este o ficțiune.

 

”Între chin și amin” nu este un film pe care să îl așezi în calapodul unei critici obișnuite. Este absurd, de pildă, să decupezi un personaj și să-l analizezi din perspectiva jocului actoricesc. În filmul lui Toma Enache actorii nu interpretează. Nici nu (se) joacă. E un fel de transă în care sunt prinși de la un capăt la altul al peliculei. E acea lume răsturnată pe care regizorul o folosește foarte des de-a lungul poveștii, obligând parcă spectatorul să fie părtaș la întreaga simțire a personajelor.

Imaginile sunt puternice. Sunt dure, acea duritate care sfâșie în carne vie. Acea duritate care provoacă rău fizic doar privind. Și totuși, cei familiarizați cu paginile de memorialistică dedicate Experimentului Pitești știu că ”mai mult și mai mari decât acestea” s-au petrecut între zidurile pușcăriilor comuniste.

 

Foiala a încetat de mult în sală. Liniștea este spartă doar de mâinile care șterg lacrimi, de suspinele ce umplu tot mai mult aerul dintre oameni.

 

Pentru că filmul lui Toma Enache declanșează cutremure sufletești. După două ore, nu ai cum să mai fii cel care intra în sala de cinema.

 

Au dovedit-o din plin chipurile oamenilor, în special ale celor tineri, la finalul filmului. Orice urmă de zâmbet a dispărut pentru a face loc înțelegerii.

 

A fost nevoie de un film pentru ca undeva, într-un cotlon al inimii, să se aprindă lumina.

 

”Mă gândesc cu groază că oricare dintre noi putea să fie în 49 în locul lui Tase Caraman. Mă gândesc cu groază că oricare dintre copiii noștri ar putea fi în locul lui Tase Caraman vreodată. Trebuie să facem orice putem ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Au fraudat alegerile în 47 și după aceea ce erau să facă? Toți cei care erau contra trebuiau arestați. Elita României a fost închisă atunci în pușcării”,

Toma Enache, regizorul filmului

Un film care apare, iată, la 30 de ani de la căderea comunismului. Este ușa deschisă către o istorie necesară, o istorie care din păcate este nevoită să își facă loc, să se impună, să sară în ochi pentru a fi luată în seamă. Și, trebuie spus, o istorie care se autosusține financiar întrucât cinematografia românească are întotdeauna alte priorități.

 

”Îmi era jenă că la 30 de ani de la căderea comunismului nu avem un film care să onoreze memoria eroilor din acea perioadă. Toți întreabă: de ce nu se face? Trebuie să ne întrebăm mai mult de ce nu se face. Cine distribuie acei bani pentru filme românești? Cine l-a pus pe acel om în acea instituție, să o conducă? Cei pe care noi i-am ales! Ei determină cine conduce tv, cine conduce radioul, cine conduce Centrul Național al Cinematografiei s.a.m.d. Timp de 49 de zile, cu acest film, am întâlnit acea parte frumoasă a României, care se recunoaște în valorile acelor oameni care au pătimit”,

Toma Enache

 

Actorul Dragoș Stoica a venit în fața publicului după ce interpretase, în film, rolul unuia dintre gardienii din aparatul de represiune. A întărit, la rândul său, cele rostite de Toma Enache.

 

”Anual, Centrul Național al Cinematografiei alocă 10 milioane de euro pentru proiecte cinematografice. Subiectul acestui film a fost cotat cu nota 2, adică șanse zero de a fi realizat vreodată. În condițiile în care în fiecare an se schimbă membrii comisiei. Într-un an unul face film și ceilalți îi dau finanțare, în următorul an se schimbă locurile. Și de aceea îi mulțumesc soției lui Toma Enache, Cătălina Enache, care este și producătorul general al filmului, pentru înțelegerea pe care a avut-o de a face praf banii familiei pentru realizarea acestui film”,

Dragoș Stoica, actor

 

A mărturisit apoi ce au însemnat pentru el cele 5 săptămâni în Fortul 13 de la Jilava, unde au avut loc filmările.

 

”Am stat 5 săptămâni la Jilava, la Fortul 13. Colegii care au jucat rolul deținuților se târau la propriu prin mizerie, apă, mucegai, praf, dar deși aveam masa asigurată și deși am stat numai 5 săptămâni ne-a fost greu. Mă gândesc cum au trăit acești oameni ani de zile în pușcăriile comuniste. Prezența dvs. aici este ca o reverență față de suferința deținuților din pușcării”,

Dragoș Stoica, actor

 

Constantin Cotimanis a interpretat „una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor”.

 

„Între chin și amin… Da… Așa a fost perioada istorică în care filmul nostru își are rădăcinile, așa am fost și eu atunci când Toma Enache mi-a propus să joc una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor. Am făcut-o pentru că am simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple. Amin!”, a mărturisit Constantin Cotimanis după filmări.

 Vali V. Popescu a fost Tase Caraman. Nereeducabil. Unul dintre miile de oameni care au rezistat în pușcării pentru că nu au renunțat niciodată la credință. Spune că a fost greu, dar a meritat.

 

„Am știut de la început că va fi greu, așa a și fost, însă a meritat tot efortul. Chiar dacă acest efort a fost poate nesemnificativ în comparație cu ceea ce au pătimit adevărații protagoniști. După zilele de filmare de la Corbu am simțit că am fost aruncat în iad când am ajuns la Jilava.(…) La un moment dat, pe la jumătatea filmărilor, acumulasem atâta tensiune încât simțeam că o să explodez. M-am întrebat în acel moment dacă nu cumva eram nepotrivit pentru acel rol. Am ieșit din clădirea plină de mucegai și m-am așezat pe un palet acoperit cu o pătură de lână. După câteva momente în care am tras puternic aer în piept a început să-mi sune în minte un cântec bisericesc pe care îl ascultam seara, în căști, la Corbu. Atunci am știut că sunt exact unde trebuie și că oricât de dificil ar fi, trebuie să rezist. Sunt convins că experiența pe care am trăit-o la acest film va rămâne drept reper pentru mine mulți ani de acum înainte, un reper la care mă raportez cu bucurie și cu durere în același timp ”, a povestit Vali V. Popescu.

 

„Experimentul de la Pitești” a făcut mii de victime. Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Kira Hagi spune că filmul va rămâne pentru ea un reper. Cu momente pe care nu le va uita niciodată. 

 

„Pentru mine, filmul acesta va rămâne un punct de reper în maturizarea mea emoțională. De la citirea scenariului și filmarea la Jilava până la oamenii pe care i-am cunoscut ulterior și care aveau povești despre Experimentul Pitești, toate sunt momente puternice, pe care mi le voi aminti toată viața”,  a spus Kira Hagi.

 

Filmul „Între chin și amin” nu reprezintă un capăt, ci o bucată de drum. Pe care cei tineri, mai ales, nu pot merge singuri. Dovadă că, marți seara, după mai bine de două ore și jumătate de film și discuții, un tânăr a întrebat nedumerit: ”Și totuși, am văzut în film că era interzisă religia. De ce era interzisă?!”.

 

O întrebare de la care trebuie să pornească un nou film, cel al educației reale în școala românească. Care trebuie să continue apoi în societatea românească. Și să nu se oprească aici.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A scris și o carte! FC Botoșani a transferat unul dintre cei mai inteligenți jucători din lume
Macedoneanul David Babunski (26 de ani), crescut în faimoasa academie a Barcelonei, La Masia, a ajuns la FC Botoșani în martie anul acesta, chiar înainte de întreruperea forțată din Liga 1.
Mari probleme pentru compania cu cel mai mare magazin din Uvertura Mall
H&M va închide 170 de magazine anul acesta, din cauza pierderilor înregistrate pe fondul pandemiei de Coronavirus, retailerul suedez anunțând că se va concentra pe comerțul online.
Botoșăneancă moartă în Sicilia, apel pentru găsirea rudelor din România
O femeie cu vârstă de 57 de ani a decedat în Italia, iar autoritățile din ”Cizmă” îi caută asiduu rudele.
Explozie într-o bucătărie, femeie cu multiple arsuri preluată de SMURD
În urma cu puțin timp, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost sesizat despre producerea unei explozii de butelie urmată de incendiu într-o bucătărie de vară din comuna Dersca.
10 terase și nu numai amendate în prima seară de controale anti Covid – VIDEO & FOTOGALERIE
Autoritățile și-au pus în practică promisiunile și vineri seară au ieșit într-o amplă acțiune de control pentru a vedea dacă și cum sunt respectate măsurile împotriva răspândirii coronavirusului în Starea de Alertă.
Recomandări valoroase pentru creșterea potenței
(P) Problemele de potență sunt un subiect tabu pentru majoritatea bărbaților, dar din fericire, pentru rezolvarea acestora exista numeroase suplimente si pastile potenta naturale, care nu va pun sanatatea in pericol si au multe alte beneficii.
Ce se întâmplă la expirarea unui certificat SSL?
(P) Certificatele SSL au o durata de viata relativ scurta si va pot proteja website-ul  pana la doi ani inainte de a expira. Monitorizarea datei de expirare este foarte importanta; daca nu va reinnoiti certificatul SSL la timp pregatiti-va pentru ce e mai rau - temutul mesaj de avertizare de securitate din browsere.
Primul cartier autonom din Botoșani - Alfa Park Residence
(P) Un proiect rezidențial ce implică o dezvoltare rezidențială impresionantă, dezvoltat de grupul de firme Electroalfa.
Măsuri extreme la Botoșani din cauza exploziei de Covid-19: Sute de polițiști și jandarmi plus o mulțime de instituții merg la terase, în piețe și centre comerciale
Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19, începând din această seară, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali vor verifica respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă.
inpuff.ro
Loading...
Bărbatul suspect de COVID care a dispărut din spital a fost GĂSIT, ce le-a spus polițiștilor
Polițiștii au fost alertați de către personalul medical.
Zilele Casei Enescu, în această vară, pentru copiii de la Mihăileni
Un nou proiect va fi demarat în cadrul programului transversal Educaţie pentru Patrimoniu cu componenta de meşteşuguri adăugată.
ALERTĂ: Meteorologii au anunțat Cod Roșu în județul Botoșani
Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu scurt timp o alertă de Cod Roșu pentru mai multe localități din județul Botoșani.
Oficial: CE se întâmplă cu concediile medicale
Măsura este motivată prin necesitatea debirocratizării în acordarea concediilor medicale.
O copilă de 13 ani a născut după ce s-a iubit cu un bărbat cu 12 ani mai mare, tatăl copilului a ajuns pe mâna procurorilor
Chiar dacă magistrații botoșăneni au concluzionat că raporturile sexuale au avut loc cu acordul minorei, tânărul de 25 de ani răspunde în fața legii.
Loading...
DOLIU la Inspectoratul de Jandarmi: A murit un fost comandant
Jandarmii botoșănenii sunt în doliu după moartea unui fost comandant.
Iftime se ia de Moruțan: Nu mai spune nimic ca mare fotbalist
Olimpiu Moruțan a fost criticat de Valeriu Iftime, fostul său patron de la FC Botoșani, toate acestea deoarece nu reușește să se impună în primul 11 al vicecampioanei României.
COVID încă face parte din viața noastră – CAZURILE de la Botoșani în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 3 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.166 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
Pro România și-a prezentat noi candidați cu mici contre politice: Este o nucă tare - LISTA
La sediul partidului, Mihaela Huncă și-a prezentat o nouă serie de candidați la funcția de primar.
COD PORTOCALIU la Botoșani: Ploi torențiale, fulgere și vijelii
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) are o nouă avertizare ce vizează printre altele și județul Botoșani.
Eltrans a obținut LICENȚA de transport pentru noile autobuze – GALERIE FOTO
Compania de transport public local a anunțat în urmă cu puțin timp că a mai parcurs o etapă importantă pentru introducerea în municipiu a celor 9 autobuze achiziționate anul acesta.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.