Ştiri
În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Cinema Unirea Botoșani, puțin înainte de ora 19.00. În sus și în jos, pe pietonal, puhoi de lume. Covorul roșu se furișează parcă stingher din cinematograf și, treaptă cu treaptă, duce și aduce oameni. Zumzăială de tot soiul, adolescenți cu telefoane pâlpâind continuu, bunici care vin ținându-se de mână, preoți purtând după ei gloate de tineri la fel de neastâmpărați ca cei sosiți deja. Profesori.

 

Este ora la care, în fața televizoarelor, se așteaptă marea dezbatere a unuia dintre candidații la prezidențialele de duminică. Două lumi. ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul/ Cine ştie să le-nveţe”.

 

 

Premieră de gală ”Între chin și amin”. Un film de Toma Enache despre Experimentul Pitești

 

Sala plină. Mica întârziere pare anume menită să consume agitația și foiala. Telefoanele încă pâlpâie în sală, râsete și tot soiul de icneli adolescentine.

Toma Enache apare în fața publicului. În vorba lui se amestecă vocile neastâmpărate ale celor tineri, care nu sunt convinși că filmul ce stă să înceapă merită cu adevărat timpul și atenția lor.

 

”Ce veți vedea în această seară este doar o mică parte din grozăviile și nenorocirile care s-au petrecut la Pitești după 1949. Din nefericire, multe din întâmplările pe care le veți vedea în film sunt foarte reale. Mă bucur că sunt și foarte mulți tineri aici. Nu știu câți ați citit ceva despre Experimentul Pitești, despre reeducarea prin tortură. Dar chiar dacă este un film dur, îmbină partea de rai, colțul de rai pe care fiecare dintre noi îl avem, casa noastră, familia noastră, și infernul de la pușcăria de la Pitești. Acest film nu a fost făcut ca o răzbunare, ci în memoria tuturor celor care au pătimit în temnițele comuniste”,

Toma Enache, regizorul filmului ”Între chin și amin”

 

Filmul începe după alte clipe care se prelungesc în zumzetul sălii. Abia când întunericul topește fiecare luminiță de telefon și stinge toată vorba, pe ecran imaginile prind să se deruleze.

 

Primul cadru. Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, și regizorul Toma Enache, oameni care par să avertizeze spectatorul că ceea ce va urmări nu este o ficțiune.

 

”Între chin și amin” nu este un film pe care să îl așezi în calapodul unei critici obișnuite. Este absurd, de pildă, să decupezi un personaj și să-l analizezi din perspectiva jocului actoricesc. În filmul lui Toma Enache actorii nu interpretează. Nici nu (se) joacă. E un fel de transă în care sunt prinși de la un capăt la altul al peliculei. E acea lume răsturnată pe care regizorul o folosește foarte des de-a lungul poveștii, obligând parcă spectatorul să fie părtaș la întreaga simțire a personajelor.

Imaginile sunt puternice. Sunt dure, acea duritate care sfâșie în carne vie. Acea duritate care provoacă rău fizic doar privind. Și totuși, cei familiarizați cu paginile de memorialistică dedicate Experimentului Pitești știu că ”mai mult și mai mari decât acestea” s-au petrecut între zidurile pușcăriilor comuniste.

 

Foiala a încetat de mult în sală. Liniștea este spartă doar de mâinile care șterg lacrimi, de suspinele ce umplu tot mai mult aerul dintre oameni.

 

Pentru că filmul lui Toma Enache declanșează cutremure sufletești. După două ore, nu ai cum să mai fii cel care intra în sala de cinema.

 

Au dovedit-o din plin chipurile oamenilor, în special ale celor tineri, la finalul filmului. Orice urmă de zâmbet a dispărut pentru a face loc înțelegerii.

 

A fost nevoie de un film pentru ca undeva, într-un cotlon al inimii, să se aprindă lumina.

 

”Mă gândesc cu groază că oricare dintre noi putea să fie în 49 în locul lui Tase Caraman. Mă gândesc cu groază că oricare dintre copiii noștri ar putea fi în locul lui Tase Caraman vreodată. Trebuie să facem orice putem ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Au fraudat alegerile în 47 și după aceea ce erau să facă? Toți cei care erau contra trebuiau arestați. Elita României a fost închisă atunci în pușcării”,

Toma Enache, regizorul filmului

Un film care apare, iată, la 30 de ani de la căderea comunismului. Este ușa deschisă către o istorie necesară, o istorie care din păcate este nevoită să își facă loc, să se impună, să sară în ochi pentru a fi luată în seamă. Și, trebuie spus, o istorie care se autosusține financiar întrucât cinematografia românească are întotdeauna alte priorități.

 

”Îmi era jenă că la 30 de ani de la căderea comunismului nu avem un film care să onoreze memoria eroilor din acea perioadă. Toți întreabă: de ce nu se face? Trebuie să ne întrebăm mai mult de ce nu se face. Cine distribuie acei bani pentru filme românești? Cine l-a pus pe acel om în acea instituție, să o conducă? Cei pe care noi i-am ales! Ei determină cine conduce tv, cine conduce radioul, cine conduce Centrul Național al Cinematografiei s.a.m.d. Timp de 49 de zile, cu acest film, am întâlnit acea parte frumoasă a României, care se recunoaște în valorile acelor oameni care au pătimit”,

Toma Enache

 

Actorul Dragoș Stoica a venit în fața publicului după ce interpretase, în film, rolul unuia dintre gardienii din aparatul de represiune. A întărit, la rândul său, cele rostite de Toma Enache.

 

”Anual, Centrul Național al Cinematografiei alocă 10 milioane de euro pentru proiecte cinematografice. Subiectul acestui film a fost cotat cu nota 2, adică șanse zero de a fi realizat vreodată. În condițiile în care în fiecare an se schimbă membrii comisiei. Într-un an unul face film și ceilalți îi dau finanțare, în următorul an se schimbă locurile. Și de aceea îi mulțumesc soției lui Toma Enache, Cătălina Enache, care este și producătorul general al filmului, pentru înțelegerea pe care a avut-o de a face praf banii familiei pentru realizarea acestui film”,

Dragoș Stoica, actor

 

A mărturisit apoi ce au însemnat pentru el cele 5 săptămâni în Fortul 13 de la Jilava, unde au avut loc filmările.

 

”Am stat 5 săptămâni la Jilava, la Fortul 13. Colegii care au jucat rolul deținuților se târau la propriu prin mizerie, apă, mucegai, praf, dar deși aveam masa asigurată și deși am stat numai 5 săptămâni ne-a fost greu. Mă gândesc cum au trăit acești oameni ani de zile în pușcăriile comuniste. Prezența dvs. aici este ca o reverență față de suferința deținuților din pușcării”,

Dragoș Stoica, actor

 

Constantin Cotimanis a interpretat „una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor”.

 

„Între chin și amin… Da… Așa a fost perioada istorică în care filmul nostru își are rădăcinile, așa am fost și eu atunci când Toma Enache mi-a propus să joc una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor. Am făcut-o pentru că am simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple. Amin!”, a mărturisit Constantin Cotimanis după filmări.

 Vali V. Popescu a fost Tase Caraman. Nereeducabil. Unul dintre miile de oameni care au rezistat în pușcării pentru că nu au renunțat niciodată la credință. Spune că a fost greu, dar a meritat.

 

„Am știut de la început că va fi greu, așa a și fost, însă a meritat tot efortul. Chiar dacă acest efort a fost poate nesemnificativ în comparație cu ceea ce au pătimit adevărații protagoniști. După zilele de filmare de la Corbu am simțit că am fost aruncat în iad când am ajuns la Jilava.(…) La un moment dat, pe la jumătatea filmărilor, acumulasem atâta tensiune încât simțeam că o să explodez. M-am întrebat în acel moment dacă nu cumva eram nepotrivit pentru acel rol. Am ieșit din clădirea plină de mucegai și m-am așezat pe un palet acoperit cu o pătură de lână. După câteva momente în care am tras puternic aer în piept a început să-mi sune în minte un cântec bisericesc pe care îl ascultam seara, în căști, la Corbu. Atunci am știut că sunt exact unde trebuie și că oricât de dificil ar fi, trebuie să rezist. Sunt convins că experiența pe care am trăit-o la acest film va rămâne drept reper pentru mine mulți ani de acum înainte, un reper la care mă raportez cu bucurie și cu durere în același timp ”, a povestit Vali V. Popescu.

 

„Experimentul de la Pitești” a făcut mii de victime. Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Kira Hagi spune că filmul va rămâne pentru ea un reper. Cu momente pe care nu le va uita niciodată. 

 

„Pentru mine, filmul acesta va rămâne un punct de reper în maturizarea mea emoțională. De la citirea scenariului și filmarea la Jilava până la oamenii pe care i-am cunoscut ulterior și care aveau povești despre Experimentul Pitești, toate sunt momente puternice, pe care mi le voi aminti toată viața”,  a spus Kira Hagi.

 

Filmul „Între chin și amin” nu reprezintă un capăt, ci o bucată de drum. Pe care cei tineri, mai ales, nu pot merge singuri. Dovadă că, marți seara, după mai bine de două ore și jumătate de film și discuții, un tânăr a întrebat nedumerit: ”Și totuși, am văzut în film că era interzisă religia. De ce era interzisă?!”.

 

O întrebare de la care trebuie să pornească un nou film, cel al educației reale în școala românească. Care trebuie să continue apoi în societatea românească. Și să nu se oprească aici.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PROGNOZA meteo: CUM va fi vremea în următoarele două săptămâni
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 3 - 16 august 2020.
Nouă dintr-o lovitură: Jandarmii botoșăneni au dat duminică noi amenzi
Valoarea sancțiunilor este de 3.500 de lei
Fost vice ANSVSA, ex-directoare și o surpriză de proporții de la PSD, candidați ALDE la CJ – LISTA & GALERIE FOTO
Alături de candidații la cele 78 de primării, Alianța Liberalilor și Democraților și-a prezentat luni, pe ruinele fostei fabrici de zahăr Siretul Bucecea, și lista pentru Consiliul Județean.
Primul candidat femeie la Primăria Botoșani vine de la ALDE: Sunt cel mai bărbat dintre toți bărbații acestui partid - FOTOGALERIE
Democrații-liberali din Botoșani s-au reorientat după plecarea lui Lucian Borfotină și au optat pentru o femeie care să intre în cursa către funcția de primar al municipiului Botoșani.
Primari & viceprimari, foști polițiști, oameni de afaceri și chiar un patron de club, candidații ALDE la primării – VIDEO & LISTA
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) este primul partid care și-a prezentat toți candidații la funcțiile de primar. Acțiunea a avut loc astăzi la Bucecea, pe fosta platformă a fabricii de zahăr, din care au mai rămas doar câteva structuri de beton.
Polițiștii au descins la plaja Stânca Costești, amenzi record și pe la terase, magazine și în alte locuri – FOTOGALERIE
În perioada 31 iulie- 2 august 2020, toate structurile teritoriale ale M.A.I. au continuat acțiunile desfășurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții implicate, sub autoritatea Instituției Prefectului, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID - 19.
Sub 1.000 de cazuri raportate astăzi de autorități, dar și teste mai puține – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis cazurile de îmbolnăviri la nivel național.
LUNI: FĂRĂ tramvaie deraiate în trafic, botoșănenii circulă cu noile autobuze – GALERIE FOTO
Începutul săptămânii era marcat de obicei la Botoșani de numeroasele incidente în care erau implicate tramvaiele.
Situație stabilă la Botoșani, cu puține cazuri noi de COVID-19 și niciun deces în ultimele 24 de ore
Număr mic de cazuri noi la Botoșani, de la ultima raportare și până astăzi.
Loading...
Bărbat preluat de ambulanță după ce a fost bătut de propriul fiu, ginerele victimei a chemat Poliția
Agresorul a fost de asemenea preluat de un echipaj, spre a fi internat la Psihiatrie.
APEL pentru salvarea unui botoșănean, este nevoie URGENT de sânge: Ține doar de noi să ne mobilizăm
Un botoșănean internat la Cluj are nevoie de ajutorul nostru.
De două ori pe podium, debutul excelent al unui botoșănean în Motorsport: Am prins o zi excelentă și mașina a mers aproape perfectGALERIE FOTO
Un botoșănean, fost campion național de Taekwondo WT, a debutat în Motorsport cu două medalii.
AVARIE în județ: Se întrerupe apa în trei orașe și 13 comune din Botoșani
O avarie lasă fără apă municipiile Botoșani și Dorohoi, orașul Flămânzi, dar și satele din 13 comune.
Un supermarket din Botoșani angajează șef departament, NU ai nevoie de studii superioare – LISTA locurilor de muncă
Sute de locuri de muncă vacante în această săptămână, în județul Botoșani.
Loading...
Îl cinstim astăzi pe botoșăneanul genial care a trăit doar 49 de ani, cel mai frumos loc din București îi poartă numele - FOTO
S-a stins din viață într-o zi de 3 august. A trăit doar 49 de ani, dar a înfăptuit cât alții în trei vieți.
PSD Botoșani: 25 de profesioniști din Botoșani au semnat adeziunea la PSD – GALERIE FOTO
Președintele PSD Botoșani, senatorul Doina Federovici, a anunțat, astăzi, primirea în echipa social-democrată a 25 profesioniști din mai multe domenii de activitate.
Spargere în cartierul Parcul Tineretului: CE au furat hoții din casa unui botoșănean
Alarma a fost dată duminică dimineață, după ce proprietarul locuinței a observat că, în timpul nopții, în garsonieră pătrunseseră persoane necunoscute.
A fost găsită bunica Elisabeta, UNDE a ajuns după ce a făcut cumpărături în bazarul din Suceava
Femeia în vârstă de 85 de ani, care plecare de acasă pentru a face cumpărături la Suceava, dar nu s-a mai întors, a fost identificată de polițiștii botoșăneni.
Un produs din Botoșani ar putea deveni brand european: ”La noi dacă nu ai usturoi, ori nu eşti gospodar, ori eşti venetic”
Peste 100 de hectare de usturoi în comună, iar fiecare localnic are măcar o parcelă cu acest soi, renumit pentru calităţile sale deosebite, inclusiv medicale.
Botoșăneanul pedofil care a îngrozit Europa: Condamnat pe viață în Marea Britanie, grațiat de regină și scăpat definitiv în România
În Marea Britanie a fost condamnat pe viaţă după ce victima agresiunii sexuale a murit, însă a fost grațiat chiar de regină. Adus în România, pedofilul periculos a fost eliberat după ce a stat o perioadă după gratii.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Da, sunt cadru didactic. Trebuie să fiu cadru medical - când este nevoie, trebuie să fiu paznic - în pauze, jandarm - la unele clase, psiholog, baby sitter, moaşă - în unele cazuri, părinte - pentru cei ai căror părinţi nu ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8351 lei
USD
Dolarul SUA
4.1131 lei
CHF
Francul elveţian
4.4859 lei
GBP
Lira sterlină
5.3685 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8919 lei
XAU
Gramul de aur
260.8073 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2441 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4009 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9242 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1838 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.