Ştiri
GENIILE Botoșanilor: 80 de ani de la moartea lui Nicolae Iorga, cel mai mare istoric al românilor - FOTO&VIDEO

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la moartea botoșăneanului Nicolae Iorga, cel mai de seamă istoric al românilor.  

A fost un copil precoce, un copil minune, un fenomen, devenind unul dintre cei mari mari oameni de cultură români. Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, rămânând  cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei.

 

Spirit enciclopedic, formându-se ca istoric, cu studii la Iași, Leiptzig, Berlin și Paris. Universitatea din Iași a absolvit-o într-un singur an, cu diploma ”Magna cum laudae”. La 23 de ani, își obține doctoratul, și intră în Academia Română.

 

A fost omagiat de zeci de universități din Europa cu titlul de ”doctor honoris causa”, însă mai important este faptul că a putut să și înființeze școli de cultură românească : Școala română din Paris, Academia Română de la Roma, în țară înființând Institutul de Studii Est Europene, Institutul de istorie Universală și Universitatea populară de la Vălenii de Munte. 47 de universități din Europa au arborat drapelul în bernă la aflarea veștii morții sale.

 

Chipul marelui savant se găsește pe bancnota de 1 leu.

 

De asemenea, la Botoșani se află și Casa Memorială ”Nicolae Iorga”, situată pe strada care poartă numele istoricului.

 

 

Botoșănean de geniu

 

Nicolae Iorga s-a născut în 5 iunie 1871, la Botoșani, părinții săi fiind avocatul Nicu Iorga și Zulnia Arghiropol, care, la botez, i-au dat numele de Nicu N. Iorga.

 

Va fi crescut de mamă, atât el, cât și fratele său, George, deoarece tatăl se stinge din viață în 1876. Copilăria și adolescența și le petrece la Botoșani și mai apoi la Iași. Se înscrie la Facultatea de Litere a Universității din Iași, în 1888, pe care o absolvă cu „Magna cum laude“ în doar un an, datorită extraordinarei înzestrări intelectuale, a capacității uimitoare de a asimila informații.

 

 

Învață limba turcă în tren

 

Mai târziu avea să rămână anecdotic episodul în care, călătorind cu trenul de la București la Constanța, ar fi învățat limba turcă în doar patru ore, adăugându-se celorlalte 11 limbi pe care le stăpânea deja. Își desăvârșește educația, grație unei burse de studiu, în Franța, Germania, Italia și Anglia.

 

Își susține doctoratul la Universitatea din Leipzig și revine în țară în 1894. Un an mai târziu este numit, prin concurs, profesor la Catedra de Istorie universală a Universității din București. Vreme de 7 ani (1895-1902), Iorga scrie și cercetează arhivele din țară și străinătate. Este tot mai prezent în viața publică. În ceea ce privește viața privată, Iorga se recăsătorește, în 1901, cu Ecaterina Bogdan, sora istoricului Ioan Bogdan, care îi va dărui șapte copii.

 

Numeroasa familie va locui la Vălenii de Munte, din 1907, locul unde marele istoric va ctitori o veritabilă citadelă culturală. Aici își tipărește ziarul „Neamul Românesc’’ și derulează cursurile Universității Populare, inițiativă care se continuă și astăzi.

 

 

”S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț”

 

Prin intermediul unei pelicule realizată în anii ’30 ai secolului trecut, marele cărturar îndeamnă românii la muncă, subliniind faptul că „munca este cel mai important dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale”.

 

„Țara noastră are înainte de toate o datorie, aceea de a munci. S-a muncit prea puțin, s-a muncit prea răzleț. Munca adevărată și spornică nu se poate face decât prin solidaritatea națională. Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și față de acest neam … Munca este cel mai important dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale”, a spus marele cărturar.

 

Savantul este autorul a 1.003 volume, 12.755 de articole şi studii, respectiv a 4.963 de recenzii. Este autorul a numeroase sinteze, culminate cu „Istoria Românilor”, o lucrare monumentală, în 10 volume, pentru care a fost numit pe bună dreptate cel mai mare istoric şi savant al României din toate timpurile.

 

 

Nicolae Iorga a intrat în conştiinţa românească sub numele de „Apostolul Neamului”

 

Pentru români Nicolae Iorga rămâne așa cum spunea George Călinescu, pentru rolul pe care l-a avut în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, un „Voltaire”, un Părinte spiritual ce a scris și înfăptuit istoria neamului nostru.

 

„Înțelepciunea vieții e simplă: Fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine decât înainte. Omul cu adevărat bun e cel care ar fi putut fi rău și n-a fost. Până acum, oamenii n-au găsit un alt drum spre adevăr decât greșeala, fiindcă  Șarpele e odios nu pentru că mușcă, ci pentru că se ascunde ca să muște”, mărturisea cel care și-a anticipat moartea, cel mai elocvent mesaj al său fiind poezia Brad bătrân.

 

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Greșelile nu se iartă, ci se repară”, mărturisea Nicolae Iorga.

 

Printre cei mai importanţi ctitori ai României Mari, Nicolae Iorga, atât prin activitatea sa înaintea Primului Război Mondial, cât şi în timpul acestuia, considerându-se „dator să vorbească”, să lumineze, a consolidat conştiinţa naţională, înainte de Primul Război Mondial, pregătindu-i pe români pentru marea jertfă din timpul acestuia, jertfă care a făcut posibilă Unirea din 1918.

 

 

Omorât în urmă cu 80 de ani

 

Marele savant a fost împușcat de către legionari în ziua de 27 noiembrie 1940. Corpul neînsuflețit al acestuia a fost găsit într-un șanț, lângă șoseaua Ploiești-Stejnic.

 

A fost găsit în dimineaţa zilei de 28 noiembrie, la orele 7 şi 15 minute, pe şoseaua Ploieşti-Strejnicu, la circa 1 km de Strejnicu, pe mirişte, la o distanţă de 15 m de şosea, unde a fost aruncat de criminali.

 

Executarea sa a fost o pierdere pentru lumea academică mondială, pentru întreaga umanitate.

 

După aflarea veștii asasinării lui Nicolae  Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

 

loading...
Geniul din Botoșani care a uimit lumea împlinește astăzi 87 de ani: La mulți ani, Leon Dănăilă! - FOTO & VIDEO
Botoșăneanul pentru care Enescu și Tonitza au plâns – GALERIE FOTO & VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Meteorologii au emis o nouă avertizare meteo – CE ne așteaptă în următoarele ore
Avertizarea este în vigoare până pe 28 ianuarie la 10:00
Secții de poliție FĂRĂ toaletă, ministrul vrea să acceseze fonduri europene
Peste o mie de secții de poliție, dintre cele 2.800 din mediul rural, au toaleta în curte, iar 178 nu au deloc toaletă.
Angajări la o primărie din Botoșani – CE posturi au fost scoase la concurs
Noi angajări se fac la stat.
Noi îmbolnăviri la Botoșani, crește rata de infectare la Havârna
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor înregistrate la Botoșani.
ACUM: Polițiștii botoșăneni, din nou în stradă supărați pe guvernanți: Să vă fie rușine  – FOTO & VIDEO
Polițiștii botoșăneni au organizat miercuri un nou protest. Zeci de oameni ai legii sunt în aceste momente în Piața Revoluției.
Memorialul Ipotești a aderat la Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România
În cadrul acestei asocieri, ar putea fi inițiate o serie de acțiuni cu obiective comune care vor viza promovarea patrimoniului eminescian și al culturii române în Germania și România.
ATENȚIE unde îți lași mașina: Vă recomand să 'abuzați' în a denunța pe cei ce ne încalcă drepturile și ne pun în pericol - FOTOGALERIE
Întâlnirea de lucru inițiată de primarul Cosmin Andrei cu reprezentanții grupului Radar Botoșani Oficial a dus la intensificarea activității Poliției Locale în municipiul Botoșani.
Autoritățile sanitare din Botoșani împrumută seringi pentru vaccinarea populației
Autorităţile din judeţul Botoşani au fost nevoite să împrumute aproximativ 15.000 de seringi din judeţele Iaşi şi Suceava.
Guvernul modifică legea și aduce prefect politic la Botoșani, apare și o FUNCȚIE nouă
Noua funcție reprezintă ”o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului”.
Loading...
Jandarmul din Botoșani impresionat de nenea Jianu: Când i-am cerut permisiunea să facem o poză a vrut să...
Întâmplarea s-a petrecut zilele trecute, la Tribunalul Botoșani.
ALDE se rupe de Pro România în congres extraordinar online
Delegația Permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului Extraordinar pentru întreruperea procesului de fuziune cu PRO România.
Vaccinarea prioritară a profesorilor, AMÂNATĂ din cauza lipsei de doze
Vaccinarea personalului din învățământ depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge în România.
Marius Croitoru, FC Botoșani: Mă tem de Dumnezeu și de cineva din fotbal. Cred că îi sperie și pe alții, numai că ei nu recunosc
Ține pe FC Botoșani în cursa pentru play-off deși clubul cedează jucători întruna, în fiecare fereastră de transferuri.
Moarte misterioasă a unei femei din Botoșani, a fost găsită decedată de nora sa - Cred că a fost cineva și a omorât-o
Criminaliștii așteaptă rezultatele autopsiei.
Loading...
Botoșănean plecat la muncă în străinătate căutat de polițiști - FOTO
Nu a mai revenit acasă și nici nu a contactat vreun membru al familiei.
Preoţii prinşi că 'citesc viitorul' riscă să fie daţi afară din Biserică
Avertismentul vine din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor. 
AMPLĂ acțiune a Poliției și jandarmilor: Cardurile săracilor pentru masa caldă, vândute de bișnițari pe piața neagră
Prefectul județului Dan Nechifor a anunțat că în această perioadă sunt efectuate verificări amănunțite de către Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul Județean de Jandarmi, urmare a unor sesizări privitoare la cardurile acordate de stat pentru masa caldă.
Situație explozivă la Havârna, prefectul a cerut Poliției să fie acolo 24/24: Oamenii refuză să poarte mască
În total s-a ajuns la 50 de cazuri de infectare în această comunitate unde se bănuiește că oamenii au luat virusul unii de la alții la slujba de Bobotează.
ANUNȚ Consiliul Județean organizează concurs pentru postul de director la UAMS Săveni
Consiliul Județean Botoșani organizează la sediul instituției (municipiul Botoșani, Piața Revoluției nr. 1-3) concurs pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacante de director, grad II, (1 post) din cadrul Unității de Asistență Medico-Sociale Săveni.
O familie din Botoșani și-a pierdut motănelul, oferă RECOMPENSĂ celui care îl găsește – FOTO
Motănelul a fost pierdut în zona strada Armeană din municipiul reședință de județ.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ăștia care i-a adus de la Școala 3, doar jumătate de pâine, felul 1 și 2. Cam atât primeam. Borș, dar era apă în două și felul doi ori erau paste, ori varză din aia, că avea un gust nașpa rău. Am dat la un câine varz ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0189 lei
CHF
Francul elveţian
4.5279 lei
GBP
Lira sterlină
5.5210 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8734 lei
XAU
Gramul de aur
238.4625 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3547 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1060 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1592 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1876 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
0.3 o C
Saveni
-0.5 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.