Ştiri
Femeia din Botoșani care a inventat celebra ciorbă rădăuțeană dezvăluie ce greșeli fac românii atunci când o prepară / Vezi reţeta ORIGINALĂ  

Așa cum sugerează și numele, acest fel de mâncare vine de pe meleaguri rădăuțene, însă prea puţin se ştie că inventatoarea ei este o gospodină care în anii 70 era bucătarul-șef al restaurantului Nordic din Rădăuți, locaţie ce aparținea de Ministerul Turismului.

Cornelia Dumitrescu, în vârstă de 76 de ani, este șefa ciorbei rădăuțene, maestru culinar, o femeie care și-a petrecut toată viața în bucătărie, printre aburi îmbietori de supe, tocane și fripturi, şi care ne-a împărtăşit secretul acestui delicios preparat.

 

„Am ajuns maestru în arta culinară”

 

- Cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu?

 

- M-am născut în comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, la doi kilometri de graniţa cu Ucraina. Părinţii mei erau ţărani, agricultori, însă mama era vestită în sat, fiind chemată la nunţi şi botezuri pentru că era pricepută în a ajuta şi organiza gospodinele care pregăteau mâncarea. Ea a insistat să fac şcoala profesională de bucătari de la Rădăuţi. La 19 ani am început activitatea ca ajutor şi apoi bucătar, chiar bucătar-şef, în cadrul Oficiului Național de Turism, la restaurantul Nordic, cel mai mare restaurant din Rădăuţi, la acea vreme. Maestru în arta culinară am ajuns parcurgând traseul de formare profesională, am lucrat o perioadă scurtă în Germania democrată şi în Grecia, în stagii de schimb de experiență, iar cursurile şi examenul pentru maestru bucătar şi bucătar-şef au fost la Posada şi Bucureşti. Restaurantul Național reprezintă aproximativ jumătate din fostul spațiu al celui dinainte, Nordic, pe care l-am condus un timp, înainte și după 1989, împreună cu o colegă. Din 1999 am pornit singură cu această afacere de familie, susținută de soț și de copii.

 

 

 

 

 

„Mi-a oferit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Rădăuți”

 

- Cum a fost inventată ciorba rădăuțeană?

 

- Serafim, soțul meu, își dorea o ciorbă asemănătoare la gust cu ciorba de burtă, dar făcută din carne de curcan sau de pui. Așa că i-am îndeplinit dorinţa şi i-am pregătit-o astfel, servind-o familiei, în premieră, cu ocazia unei aniversări. A fost pe placul tuturor și, la sugestia lui, am introdus noul produs culinar și în meniul restaurantului unde lucram. La scurt timp, am adaptat rețeta, înlocuind carnea de curcan cu cea de pui, mai ieftină și mai ușor de procurat. Astfel, ciorba rădăuțeană a devenit cea mai căutată din meniurile restaurantelor românești, mai ales pentru diplomaţii străini care treceau prin Bucovina de Nord, în vizită pe la mănăstiri, sau chiar la restaurantul Nordic. Chiar dacă nu am înscris la OSIM ciorba rădăuțeană, nu regret acest lucru. Singura recunoaștere publică oferită de autorități este titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Rădăuți”, primit în 2009.

 

- Care ați observat că este cea mai frecventă greșeală a celor care fac ciorbă rădăuțeană?

 

- Faptul că adaugă legumele tăiate mărunt în ciorbă şi o servesc cu verdeaţă deasupra, ca la borșuri. Ba am auzit că unii adaugă și cartofi. Acest fel de a servi nu face parte din reţeta originală. Deși au ingrediente comune, nu e nici ciorbă de pui și nici à la grec.

 

 

Reţeta originală

 

Ingrediente: piept de pui cu os, un tacâm de pui, ţelină, morcov, pătrunjel, ceapă, smântână, usturoi pisat, ouă, făină, sare şi piper după gust.

 

Mod de preparare: se pun la fiert pieptul de pui şi tacâmul de pui cu legumele şi ceapa. Separat, se amestecă smântână, usturoi pisat, gălbenuşurile, făina şi se adaugă praful de sare şi piperul. Se strecoară supa, carnea se dă deoparte, se curăţă de oase şi piele şi se taie în cuburi. Supa se pune din nou la fiert, iar când începe să fiarbă, se adaugă amestecul de mai sus, iar la sfârşit se toarnă oţetul. Apoi, se mai strecoară o dată pentru a nu rămâne bucăţele de usturoi înăuntru. Adăugaţi sare şi piper după gust, carnea de pui şi se serveşte fierbinte cu ardei iute. Nu se pune verdeaţă pe deasupra şi legumele se scot din supă. Poftă bună!

 

(Sursa: taifasuri.ro / Foto: newsbucovina, bucataras.ro)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
A murit un botoșănean uriaș: Fost deținut politic, scriitor, cercetător, inventator – FOTO & VIDEO
Prima bicicletă electrică, invenția unui dorohoian: CUM a proiectat primul model de moped electric

 

Schimbări în Codul Rutier: Polițiștii botoșăneni au transmis în ce condiții se reține permisul pentru 120 de zile - VIDEO
Mii de botoșăneni au rămas fără carnetul de conducere în primele opt luni ale anului în curs.
MESAJ de la polițiștii rutieri pentru șoferii botoșăneni: Scopul prezenței noastre NU este de a aplica sancțiuni VIDEO
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au ca prioritate siguranța rutieră dar și a tuturor participanților la trafic.
Poveste de dragoste pe scena de la Casa Tineretului, botoșănenii invitați la spectacol - FOTOGALERIE
Spectacolul are loc la Casa Tineretului atât sâmbătă, cât și duminică.
Spital botoșănean ÎNCHIS temporar după ce întreg personalul a plecat în concediu
Situația acestei unități medicale a fost explicată de managerul Spitalului Județean Mavromati în cadrul unei conferințe de presă.
Focare de rabie la Botoșani: DSVSA, mesaj către populație
Rabia este transmisă de obicei prin mușcăturile animalelor infectate, cum ar fi câinii, liliecii, vulpile și alte mamifere.
Polițiștii botoșăneni își doresc un trafic rutier sigur la Botoșani – VIDEO
După o îndelungată perioadă de timp, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au organizat o conferință de presă.
Glume „marca” Becali, Iftime să aducă antrenor din Africa la FC Botoșani: I-am dat şi un sfat ca un frate mai mic
Gigi Becali a glumit cu Valeriu Iftime şi l-a sfătuit să îşi pună antrenor din Africa din moment ce FC Botoşani are deja şase-şapte jucători de culoare pe teren la fiecare meci.
MOTIVUL pentru care Spitalul Județean contestă amenda în cazul Alexandra
Juriștii din cadrul Spitalului Județean Mavromati se ocupă în aceste zile cu întocmirea contestației împotriva amenzii aplicată de Casa de Asigurări de Sănătate.
DEZBATERE la Tudora pentru autostradă cu pleiadă de oficiali - GALERIE FOTO
Astăzi, la Tudora,  a avut loc dezbaterea publică pentru emiterea Acordului de mediu pentru tronsonul de autostradă Pașcani – Suceava, care asigură conectivitatea județului cu Autostrada "Moldovei" (A7) și Autostrada "Unirii" (A8).
URMĂRIRE ca-n filme după un tânăr care a sărit la bătaie la polițisti, o fată i-a venit în ajutor - VIDEO
Oamenii legii l-au reținut pe tânăr. 
O companie a ANULAT toate zborurile de pe Aeroportul Suceava până în 2024
Vor fi suspendate zboruri de pe Aeroportul Suceava dar și din alte orașe.
URMĂRIRE cu focuri de armă, două persoane au abandonat coletele și au fugit de polițiști în miez de noapte – FOTO & VIDEO
S-a întâmplat în seara zilei de 26 septembrie 2023.
S-a stabilit calendarul pentru examenul de Definitivat: Până CÂND se fac înscrierile
Ministerul Educației a anunțat calendarul pentru examenul de Definitivat.
PNL: Proiect de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri
Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege privind înființarea unui Registru al traficanților de droguri. Scopul acestuia este prevenirea şi combaterea traficului de droguri, dar este și o soluție optimă pentru a preveni riscul recidivei.
Încep lucrările la Școala Specială „Sfântul Stelian”: Ne dorim un proiect de calitate FOTO
Unul dintre cele mai importante proiecte din învățământ ale Consiliului Județean Botoșani a intrat în implementare.
Mircea Rednic este „pe făraș” după remiza cu FC Botoșani
După ce au schimbat aproape tot lotul în vară, arădenii sunt pe locul 14 în campionat, cu doar opt puncte după nouă runde, iar parcursul nu este pe placul conducerii.
Vești despre autostrada care ajunge aproape de Botoșani: CÂND ar urma să fie gata
De la Botoșani a participat la dezbateri prefectul Sorin Cornilă.
Programul Casa Verde a fost SUSPENDAT în instanță
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat marți că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator.
„Meciuri” grele între Iftime și șeful LPF, s-a lăsat cu acuzații dure: Nu are putere, nu are minte
După ce Valeriu Iftime a cerut înlocuirea șefului LPF și a acuzat anumite probleme de arbitraj, Gino Iorgulescu a precizat că nu se pune problema de diferențieri în fotbalul românesc.
NOAPTEA TRECUTĂ: Mașină cuprinsă de flăcări, polițiștii au intrat pe fir – FOTOGALERIE
Șoferul a cerut ajutorul pompierilor. 
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Doamna a vrut să o apere cumva când a văzut că se năpustește asupra ei. Vă dați seama, pumnul care era destinat beneficiarei, l-a primit doamna infirmieră. Nu era destinat doamnei. Noi ne băgăm, ne-o mai luăm așa, câ ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9743 lei
USD
Dolarul SUA
4.7112 lei
CHF
Francul elveţian
5.1393 lei
GBP
Lira sterlină
5.7209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1578 lei
XAU
Gramul de aur
287.0737 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2584 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2777 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0033 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6672 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.4 o C
Dorohoi
18.2 o C
Bucecea
16.1 o C
Darabani
14.5 o C
Saveni
19.1 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.