Ştiri
El este botoşăneanul care ne dezvăluie minunile turistice secrete din nordul extrem

Un botoşănean pasionat de drumeţii a reuşit să facă cunoscut un adevărat colţ de rai din nordul extrem al Moldovei. Este vorba despre obiective turistice şi culturale, de care niciun român nu a auzit şi pe care nimeni nu s-a sinchisit să le promoveze, la modul oficial.

Pentru mulţi români, judeţul Botoşani, cel mai nordic din România, este doar un loc al sărăciei şi atât. Nu însă şi pentru Ionuţ Haidău, un fochist la o fabrică de alcool din judeţul Botoşani, îndrăgostit de călătorii dar şi de regiunea în care trăieşte. 

 

În ultimii 20 de ani, botoşăneanul a bătut judeţul în lung şi în lat, reuşind cu aparatul foto, dar şi cu ajutorul reţelelor sociale să demonstreze că de fapt în Botoşani se află comori turistice incredibile.  În plus, a motivat sute de persoane să descopere judeţul cu toate frumuseţile, de care nici măcar localnicii, din zonele urbane, nu auziseră.

 

Potrivit Adevărul, în doar câţiva ani, cu un aparat foto, multă pasiune şi multă muncă de documentare, Ionuţ Haidău a reuşit să promoveze aceste atracţii turistice practic necunoscute, majorităţii românilor, mai eficient decât autorităţile din judeţ, în ultimii 30 de ani.  

 

 

Un adevărat compendiu online al turismului botoşănean

 

Câţi dintre români au auzit despre „masa tâlharului”, vulcanii noroioşi de la Cerbu, Imaşul Bolohanilor, superba rezervaţie de tisă de la Tudora sau de cel mai înalt punct din podişul Moldovei?

 

La asta s-a gândit şi Ionuţ Haidău atunci când a transformat un profil de pe o cunoscută reţea socială, probabil cea mai accesată în România, într-un adevărat hub de promovare turistică a unor obiective culturale sau din natură, cu adevărat spectaculoase, dar de care nu auzise nimeni, tocmai fiindcă nu au fost promovate. 

 

Aşa s-a născut pagina „Botoşani-atracţii şi trasee turistice”, un loc unde oricine poate afla informaţii detaliate despre nişte trasee turistice foarte interesante dar foarte puţin cunoscute. Ionuţ Haidău a avut grijă să ofere atât date tehnice, informaţii bine documentate dar şi poze din belşug.

 

Pentru a aduna informaţiile dar şi pentru a face pozele, de aproape 20 de ani, Ionuţ Haidău bate judeţul în lung şi în lat. Botoşăneanul lua la ocazie oameni din judeţ, iar aceştia îl plăteau doar cu poveşti ale locului.   

 

 

 

 

„La început am umblat hai-hui. Pe parcurs cei care vedeau postările mele, doreau detalii tehnice. Am avut interacţiuni, cu Biblioteca Judeţeană, mi-a predat tot arsenalul de hărţi de orientare turistică. Lucrez cu hărţi topografice, plătesc pentru anumite aplicaţii care mă ajută. Timp de 15 ani făceam, cu serviciul, foarte des Iaşiul şi în perindările mele,  luam sătenii la ocazie,  iar ciubucul erau informaţiile lor despre zonele interesante din judeţ”, spune Ionuţ Haidău.

 

Foarte mulţi botoşăneni şi nu numai au ajuns să cunoască obiective deseobit de interesante, precum rezervaţii naturale splendide, cascade necunoscute, trasee forestiere deosebite dar şi locuri de legendă sau cu un farmec istoric aparte.  

 

„Avem un potenţial turistic imens, chiar dacă multe lume spune că aici nu prea ai ce să vezi, la Botoşani. Am descoperit de-a lungul timpului. o mulţime de locuri deosebite. Printre altele avem „altarul din peşteră”, galbenul de Coşula, vulcanii noroioşi, rezervaţii naturale, mănăstiri, conace vechi, colţuri feerice de natură, locuri de legendă, Cheile Bahluiului, dar şi cota cea mai înaltă, din podişul Moldovei. Este vorba despre Dealul Mare, cu 596 de metri. Este un potenţial turistic mare”, spune Ionuţ Haidău.  

 

Frumuseţi ascunse promovate la pas Ionuţ Haidău, după ce termină o săptămână de muncă, se pregăteşte de o excursie. Pleacă fie în judeţ, fie pe munte, în ţară.

 

Invariabil, urmează postările pe reţelele sociale, cu explicaţii şi fotografii. Povestea călătoriilor sale a atras un număr însemnat de urmăritori. Majoritatea i-au plecat pe urme, dornici să viziteze acele locuri.   

 

Pentru a promova, cu adevărat aceste obiective, botoşăneanul şi-a publicat şi numărul de telefon. Aşa se face că primeşte o mulţime de apeluri, de la excursionişti dornici să afle informaţii privind traseele. Sunt îndrumaţi la milimetru, ba chiar li se spune şi unde pot mânca sau se pot odihni. În jurul lui Ionuţ Haidău s-a format un grup de pasionaţii de excursii, alături de care a marcat numeroase trasee, puţin cunoscute, în judeţul Botoşani.   

 

„De-a lungul timpului am adunat în grup 30-40 de persoane, iubitori de drumeţii, oameni pe care i-am cunoscut prin promovările mele. Mergem în ture prin judeţ dar şi la munte, în ţară. Am marcat mai multe trasee din judeţul Botoşani.  Am marcat Imaşul Bolohanilor în apropierea rezervaţiei de tisă de la Tudora, arie protejată. Am început să marcăm arborii, pe aplicaţia „arboremarcat”. Este vorba despre arborii de pe dealul Holm, la Schitul Balş. Cheile Bahluiului, tot eu le-am marcat. Pentru a fi accesibile tuturor.  Vin cu informaţii, chiar am discuţii câteodată cu nevasta-mea. Îmi spune ”iar îi sâmbătă, iar îi duminică, iar pleci”. Numărul meu este public şi sună mereu oameni să mă întrebe, ”unde-i altarul din peşteră”, ”unde-i rezervaţia cutare”, cer informaţii.  Doresc în viitor o colaborare cu cercetaşii, cu centrul de voluntariat, şi cu ajutorul primăriilor şi a diferitelor proiecte să marcăm zona chiar de la Schitul Balş, Frumuşica, tot dealul Holm, cu ”masa tâlharilor”  şi cimitirul german”, spune Ionuţ Haidău pentru sursa citată.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Județul Botoșani are un „micuț Sfinx”, descoperit recent de iubitorii de drumeții
Biserici de lemn din Botoșani incluse în ruta cultural-turistică din România și Republica Moldova – GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
NECAZ într-o familie din Botoșani! Bărbat preluat cu elicopterul și transportat la Iași
Medicii botoșăneni au solicitat sprijin aerian pentru un pacient care avea viața pusă în pericol.
Șoferi vitezomani găsiți în trafic de Poliție la Botoșani
Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au organizat o amplă acțiune în traficul botoșănean.
Micul geniu de la Botoșani l-a impresionat pe un artist iubit: Acest copil fenomen... FOTOGALERIE
Un copil de șapte ani din Botoșani uimește la nivel național.
Municipiul Botoşani „orașul domnițelor”, promovat la cel mai mare târg de turism din Polonia – GALERIE FOTO
În perioada 24-26 noiembrie 2022, Primăria Municipiului Botoșani este parte din cei 18 expozanți din România, în cadrul Târgului de Turism „Tour and Travel Varșovia”.  
Utilaj agricol oprit de polițiști, șoferul se comporta bizar
Polițiștii botoșăneni l-au oprit pe conducătorul aflat la volanul utilajului vineri, 25 noiembrie 2022.
Un partid de la Botoșani a lansat o „carte neagră” despre politicienii lacomi – VIDEO & GALERIE FOTO
Cartea a fost lansată în dimineața zilei de sâmbătă, 26 noiembrie 2022.
RALIURI cu Poliția pe urme în zorii zilei! Șofer urmărit pe Bulevardul Mihai Eminescu
Încă un șofer din Botoșani a fost urmărit de polițiști.
PERCHEZIȚII în mai multe locuințe din Botoșani, proprietarii treziți de Poliție și trupele speciale
S-a întâmplat la Botoșani în dimineața zilei de vineri, 26 noiembrie 2022.
„Zburăm cu scop!” – Ateliere fără frontiere, pentru incluziunea socială a copiilor speciali - GALERIE FOTO
Asociația Reborn din Bistrița, împreună cu Asociația G-Power din Botoșani organizează în perioada 25-27 noiembrie 2022 evenimentul „Zburăm cu scop!”.
ATOP în satele botoșănene, discuții despre bullying, accidente casnice sau violență în familie – GALERIE FOTO
Reprezentanții Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică Botoșani s-au întâlnit vineri cu locuitorii comunei Vârfu Câmpului, pentru a discuta despre prevenirea violenței în familie, bullying-ului, accidentelor casnice în care sunt implicați copiii, dar și incendiilor.
PREMIERĂ inedită: Bilete suplimentate pentru filmul realizat la Botoșani! Organizatorii anunță proiecția în două săli simultan
Pentru că prima proiecție a fost #soldout, la cerera publicului organizăm o a doua proiecție, anunță organizatorii pe pagina oficială a evenimentului.
Antrenor surpriză pregătit de FCSB pentru meciul cu FC Botoșani de pe 1 decembrie
Rămasă fără antrenor după plecarea lui Nicolae Dică, pe 1 noiembrie, FCSB este condusă și în prezent de interimarul Mihai Pintilii, care nu are licență.A primit o dispensă de 30 de zile din partea FRF pentru ca fostul mijlocaș să poată da indicații în timpul meciurilor.
Legume și fructe donate de elevii și profesorii de la Liceul de Artă – FOTOGALERIE
Puterea de a dărui bucurie din bucuria artiștilor de la ”Ștefan Luchian”
25 noiembrie 2022: Ziua în care Primăria a cumpărat o importantă clădire a orașului – VIDEO sumarul zilei
O zi de vineri în care au fost o serie de evenimente care s-au petrecut la Botoșani și pe care vi le redăm mai jos:
Gest emoționant făcut de studenta la Medicină care a ieșit din comă profundă după 23 de zile: Andreea este propria ei minune VIDEO
A primit o a doua șansă la viață, iar speranțele au venit după eforturile echipelor medicale ale Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Ținuta ideală de Crăciun
(P) Dacă a trecut deja perioada pregătirilor și ai reușit să cumperi toate cadourile pe care ți le-ai propus, ai reușit să aranjezi masa de Crăciun, tot ce rămâne de făcut este să găsești ținuta ideală pentru o seară de neuitat. Pentru un plus de creativitate, am pregătit câteva idei cu cele mai trendy și căutate ținute ale acestui an:
Un singur candidat înscris pentru șefia Spitalului de Recuperare
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
ANUNȚ: Licitație pentru închiriere de mese și alte spații în piețe
Direcția Servicii Publice - Botosani, cu sediul social in  Ptn. Transilvaniei nr.2, anunţă pe cei interesaţi că în data de 29.11.2022  ora 10:00 organizează licitaţie publică pentru ocuparea locurilor disponibile în piețe, după cum urmează:
Trebuie prelungite contractele de concesiune pentru locurile de veci – CE SE ÎNTÂMPLĂ după expirarea termenului
Direcția Servicii Publice, noua titulatură a Serviciului Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC), aflate în proprietatea municipiului Botoșani, a transmis redacției un anunț pe care îl prezentăm integral mai jos
Percheziții cu trupele speciale! Câini schingiuiți la Botoșani: Amendă și persoane duse la audieri – FOTO & VIDEO
Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor au efectuat astăzi trei percheziții.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cred că astăzi mai scriem o pagină de istorie pentru prelungirea autostrăzii A7 Suceava – Botoșani. Va fi o zonă dinamică de dezvoltare între Suceava și Botoșani în perioada următoare. Eu asta o văd și în perspectiva ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.7278 lei
CHF
Francul elveţian
5.0120 lei
GBP
Lira sterlină
5.7274 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3950 lei
XAU
Gramul de aur
266.4903 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2003 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1913 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.3 o C
Dorohoi
3.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
2.9 o C
Saveni
3.8 o C
Ştefăneşti
2.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.