Ştiri
Doi jandarmi condamnați definitiv după ce au snopit în bătaie doi tineri, chiar în sediul Poliției: În seara asta eu sunt Dumnezeul tău

Una dintre victime a fost lovită peste față în mașina care se deplasa către Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

Decizia este definitivă

 

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe B.C.C. la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și fals intelectual. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

 

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una din următoarele două instituţii publice: Primăria municipiului Botoşani sau la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoșani.

 

În același dosar a fost condamnat și I.A. la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunea de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

 

Inculpații sunt obligați să plătească în solidar suma de 4.000 lei, către persoana vătămată, cu titlu de daune morale.

 

Alți cinci inculpați au fost achitați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă.

 

Le-a fost solicitat sprijinul la miezul nopții

 

În zilele de 27 – 28 mai 2018, în intervalul orar 18:00 – 6:00, echipajul de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani format din jandarmii inculpați și încă trei jandarmi, împreună cu un martor, s-a aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Botoșani, ca echipă de intervenție.

 

În jurul orei 00:00, acestora li s-a solicitat sprijinul de către o patrulă de ordine publică formată din dintr-un polițist (inculpat în dosar) și un alt polițist (martor în dosar), pentru a legitima și eventual a lua măsuri legale față de mai mulți tineri recalcitranți care consumau băuturi alcoolice pe strada Sucevei din municipiul Botoșani. Mai exact, scandalul avea loc în fața unei săli de păcănele.

 

Înaintea acestei intervenții, polițiștii i-au avertizat pe tinerii gălăgioși că, prin consumul de băuturi alcoolice în public și prin ascultarea de muzică la volum ridicat la casetofonul audio al unui autoturism parcat în zonă, tulbură ordinea și liniștea publică.

 

Jandarmii s-au deplasat la fața locului cu autoutilitara de serviciu. Când au ajuns și au văzut că cele sesizate se confirmă, au trecut imediat la legitimarea tinerilor care tulburau ordinea și liniștea publică, consumau băuturi alcoolice (bere) în public, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, fapt recunoscut de aceștia cu prilejul audierilor și pentru care au fost sancționați contravențional. Din cauza faptului că unii dintre ei au încercat să fugă sau să se baricadeze în interiorul autoturismelor parcate, s-a procedat la încătușarea a cel puțin unuia dintre ei și imobilizarea celorlalți.

 

Acțiunea militarilor a fost una de scurtă durată și fermă, fără a cauza leziuni vreunuia dintre tinerii identificați, din declarațiile inculpaților ce se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate rezultând că înainte de intervenția jandarmilor niciunul dintre tineri nu prezenta leziuni pe corp, ei participând anterior la activități recreative (fotbal, grătar, ș.a.).

 

Cele două persoane vătămate, fiind în stare de ebrietate, au fost urcate în autospeciala jandarmeriei, iar unul dintre inculpați s-a urcat pe locul din dreapta-față, unde de regulă el stă în calitatea sa de conducător de echipaj.

 

Ceilalți tineri audiați ca martori în prezenta cauză au fost conduși la sediul Poliției municipiului Botoșani de patrulele de ordine publică formate din cei doi polițiști menționați mai sus.

 

După ce autospeciala de jandarmilor s-a pus în mișcare, la volan aflându-se al cincilea inculpat, asupra uneia dintre victime, care s-a manifestat violent verbal la adresa jandarmilor, au fost exercitate violențe în sensul lovirii cu pumnii, picioarele și bastonul din dotare în zona coastelor și a brațelor de inculpatul care se afla pe bancheta din fața persoanei vătămate. Coroborându-se declarațiile victimei cu cele ale jandarmilor, se pare ce în timpul agresiunii, persoana vătămată, care stătea pe banchetă lângă un plutonier major achitat în dosar, a fost călcată pe picior în învălmășeala creată de ea, deoarece se agita și a fost lovită cu pumnul în zona coastelor de inculpat, scrie Știrea Sucevei.

 

După ce a fost introdusă în camera de instruire a agenților din sediul Poliției Municipiului Botoșani, victima i-a reproșat plutonierului major I.A. că l-a lovit în autospeciala jandarmilor.

 

În timpul agresiunii, ceilalți militari jandarmi nu au intervenit, așa cum aveau obligația potrivit art. 39 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române care prevede că:

 

„Personalul militar din Jandarmeria Română are dreptul și obligația să intervină și în afara orelor de program a atribuțiilor de serviciu și a competentei teritoriale a structurilor din care face parte, atunci când ia cunoștință de pregătirea sau de săvârșirea unei infracțiuni, acționând pentru conservarea urmelor, prinderea făptuitorului, ridicarea corpurilor delicte, a celorlalte mijloace materiale de probă și predarea imediată a acestora autorităților competente”,

întărind astfel rezoluția infracțională a agresorului, existând o coeziune la nivelul laturii subiective.

 

Potrivit declarației celeilalte persoane vătămate, în timp ce inculpatul I.A. exercita lovituri cu pumnul peste față victimei, jandarmul mascat aflat pe banchetă în dreapta sa i-a imobilizat mâna la spate, spunându-i să se uite în altă parte și să tacă.

 

În circa șapte minute autospeciala care transporta persoanele vătămate a ajuns la sediul Poliței municipiului Botoșani. Camerele de supraveghere ale acestei instituții surprind imagini ale scărilor și ale holului de la intrare, din care se poate observa cum la ora 00:27, intra una dintre victime (imobilizată la brațe de către doi plutonieri majori, printre care I.A.), fiind urmată de cea de-a doua victimă (imobilizat de un braț de plutonier) și se deplasează pe holul aflat în stânga intrării fiind introduși în sala de instruire a agenților, aflată în capătul holului și având geamurile către exterior.

 

În perioada în care victima s-a aflat în custodia organelor de odine publică (jandarmi și polițiști) în interiorul Poliției municipiului Botoșani, în noaptea de 27/28 mai 2018, asupra acesteia s-au exercitat violențe de către inculpații plutonierul major I.A. și plutonierul B.C.C. în prezența a doi inculpați achițati în dosar, respectiv un plutonier major și un agent șef de Poliție, acesta din urmă neintervenind în stoparea agresiunii așa cum prevede art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române care prevede că

 

 „Poliţistul este obligat să intervină si în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu și a competentei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenta unei infracţiuni flagrante, precum și pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente”

în cazul de faţă purtarea abuzivă a militarilor.

 

Potrivit certificatului medico-legal, victima a prezentat echimoze și excoriații (fronto-temporal stâng, echimoză violacee de 10/7 cm, la nivelul pavilionului urechii stângi, în h superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2/1 cm, la nivelul pavilionului urechii drepte, în 1/2 superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2,5/1 cm, pe hemibuza inferioară stângă, vestibular, echimoză violacee de 1/0,4 cm, pe hemibuza superioară stângă, echimoză violacee de 0,5/0,4 cm, pe hemitoracele anterior drept, subclavicular echimoză viloaceu-verzuie de 4/2 cm, pe hemitoracele anterior stâng, supraclavicular, două echimoze violacei de 3/1 și 2/1 cm, pe cotul drept, patru excoriații cu dimensiuni cuprinse între 0,3 cm diametru și 4/1 cm, pe antebrațul drept, anterior, în 1/3 superioară, excoriație liniară de 2 cm pe fond tumefiat echimotic violaceu de 3 cm diametru, axilar drept, pe fața internă a brațului, multiple echimoze violacei ovalare de mici dimensiuni dispuse pe o suprafață de 6/3 cm, pe brațul stâng, în 1/2 superioară, fața posterioară, internă și anterioară multiple echimoze violacei cu dimensiuni cuprinse între 1 cm diametru și 4/2 cm, în epigastru, echimoză violaceu-verzuie de 9/4 cm, scapular stâng, două echimoze violacei palide de 2 respectiv 3 cm diametru) ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente, iar excoriațiile la nivelul cotului drept s-au putut produce prin lovire de corpuri dure și pot data din noaptea de 27/28.05.2018.

 

Pentru vindecare, victima a avut nevoie de un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

 

Declarația persoanei vătămate, privind cele întâmplate în sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

„Cât polițistul stătea la masă și completa procesul-verbal, cei doi jandarmi, în timp ce îmi spuneau să sunt șmecher, m-au trântit la pământ, în fața unui fișet metalic și m-au lovit cu pumnii și picioarele peste tot corpul, după care, m-au ridicat și m-au pus pe un scaun în fața polițistului care nu a schițat niciun gest și nu le-a spus să se oprească, deși a văzut toată agresiunea. După ce m-au pus pe scaun, a continuat să mă lovească, inițial cu piciorul în partea stângă a feței, trântindu-mă la pământ, iar apoi m-a lovit de circa 30 de ori după cap, în zona occipitală, spunându-mi ‹În seara asta eu sunt Dumnezeul tău!› ca răspuns la rugămințile mele de a înceta că există un Dumnezeu”,

a spus victima.

 

Declarația celeilalte persoane vătămate, privind cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

„B.C.C a început a-l lovi cu pumnul de foarte multe ori victima în zona capului și a trunchiului (coaste) (…). În momentul în care victima i-a spus că există un Dumnezeu, a replicat ‹Eu sunt Dumnezeul tău în seara asta!› și a început a-l lovi și mai tare. I.A.  mi-a spus să întorc capul și să mă uit pe fereastră, iar în momentul în care eu am refuzat întrebându-l de ce îl lovesc, I.A. a început a mă lovi cu pumnul în zona feței. Îmi aduc aminte că la un moment dat în cameră au intrat alți doi jandarmi, unul dintre ei gras și chelios, care au văzut cum C.I.A. era lovit de B.C.C., dar nu au luat nicio atitudine, doar uitându-se”,

a spus cea de-a doua victimă.

 

Declarația unui sergent major, martor la cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

”Unul dintre jandarmii prezenți, i-a aplicat o palmă peste partea stângă a feței lui X (persoană vătămată), acesta căzând și începând a urla. Toate aceste violențe au avut loc în primele minute după intrarea în camera de instruire. După ce am ieșit la o țigară și am revenit în zona intrării în camera de instruire am văzut pe hol pe Y (persoană vătămată) însoțit de un polițist, iar X (persoană vătămată) se ținea cu mâna de pometele stâng”,

 a spus sergentul major, martorul care a scăpat nepedepsit pentru că nu a oprit agresiunea.

 

Declarația unui martor, prieteni cu victimele

 

„Atât eu cât și W, în timp ce stăteam la masă cu polițistul Z am auzit din camera aflată în stânga intrării cum persoanele vătămate strigau să nu mai fie lovite și întrebau ‹De ce dai mă?› Personal am auzit multe zgomote, unele dintre ele înfundate, altele stridente, specifice loviturilor cu palma, cu obiecte sau lovituri de fișet de tablă. Jandarmii vorbeau foarte urât în sensul că înjurau și țipau la cei doi din încăpere, iar la un moment dat polițistul s-a ridicat de la masa unde scria amenzile, a deschis ușa de la camera unde erau prietenii mei și le-a spus jandarmilor ceva, cred că să se oprească, deoarece după acest moment nu am mai auzit lovituri, ci doar înjurături”,

a spus un prieten de-al victimelor, ce era ținut pe hol.

 

În toată această poveste, din toți purtătorii de veșminte milițienești, un singur polițist și-a respectat obligația legală, cel puțin parțial, și a intervenit verbal în momentul consumării agresiunilor, acestea încetând imediat după intervenția sa. Pentru a-i salva pe smardoii în uniforme, l-a prima declarație polițistul a mințit, spunând că prietenii victimelor nu spun adevărul, susținând că acesta a intrat în ”Camera Groazei” spunându-le sălbaticilor plătiți de MAI:

 

”Băi se aude de afară, nu mai dați în ei, opriți-vă!”. După supunerea polițistului la o testare cu aparatul poligraf, a rezultat că acesta a mințit la întrebările relevanța referitoare la strigătul către jandarmii încordați și milițianul spectator.

 

Citește articolul integral AICI

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
AREST la domiciliu pentru un botoșănean care a lovit un polițist cu toporul în cap, după o altă bătaie sângeroasă
Bătaie ca-n filme în fața unui bar: Trei tineri au fost REȚINUȚI

 

 

Poliția și luptătorii SAS au împânzit orașul noaptea trecută
În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul polițiștilor rutieri, a celor de la acțiuni speciale și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și pentru siguranța traficului rutier pe raza întregului județ.
Femeie depistată drogată și beată la volan, pe strada Grivița
O șoferiță din Botoșani a fost depistată sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.
Cod Galben de vânt la Botoșani, aveți grijă unde parcați
Până la ora 16:00, judeţul Botoșani se va afla sub o avertizare nowcasting de tip Cod Galben de intensificări ale vântului.
Incendii izbucnite la două case din Botoșani: AVERTISMENTUL pompierilor pentru evitarea acestor nenorociri
Două case din localitățile Victoria și Bucecea au fost afectate, în ultimele ore, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum.
Penitenciarul Botoșani caută să angajeze medic rezident – CONDIȚIILE
Unitatea de detenție organizează concurs pentru recrutarea unui medic specialist de medicină primară, generală sau de familie.
Andrei Patache, ultimul meci ca „principal” pe bancă: Discuții sunt, dl Iftime le va dezvălui
FC Botoșani a smuls un punct important pe teren propriu în remiza cu Rapid, 0-0.
Societatea care redă grandoarea clădirilor istorice din municipiu, răgaz cerut în Consiliul Local pentru Casa Silion
Deciziile de supraimpozitare a clădirilor sau terenurilor din municipiu care se află în stare avansată de degradare au ajuns în dezbatere în plenul municipal.Au fost crescute impozitele pentru mai multe edificii din oraș, printre care și Casa Silion.
Tânăra din Botoșani stabilită în Dubai: A terminat criminalistica dar lucrează în aviație – GALERIE FOTO
O româncă a ajuns să fie admirată peste hotare, datorită pasiunii și entuziasmului său pentru lumea aviatică.Roxana a povestit că deși ceea ce face ea este destul de dificil, niciodată nu s-a dat bătută deoarece pentru ea este un vis devenit realitate.
Iftime în presa națională: Nu cred că FC Botoșani în Liga 2 mai are viață
Contactat de jurnaliștii sportivi de la București, finanțatorul FC Botoșani a creionat un viitor sumbru pentru club.
Rapid n-a reușit să învingă FC Botoșani, Bergodi plin de nervi: Nu ai ce face cu un punct
Rapid București este printre puținele formații din SuperLiga care nu a reușit să învingă FC Botoșani.Ba chiar, pe final, a fost pe cale să piardă și singurul punct obținut.
Final incendiar pe stadion, gol anulat pentru Rapid, FC Botoșani a dus luptă surdă să marcheze – VIDEO
FC Botoșani obține un punct din acest meci.0 – 0 este scorul final în fața celor de la Rapid.
Botoșăneni care au călcat pedala, pietoni pentru trei luni
În ultimele 44 de ore, polițiștii botoșăneni au desfășurat activități preventive pe raza întregului județ.
Un șofer a fost amendat cu 2.000 de lei de 1 Decembrie – CE au avut polițiștii cu el
La data de 1 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu sprijinul celor din cadrul subunităților au acționat pentru prevenirea combaterea faptelor ilegale în domeniul silvic.
Botoșănean săltat de la „pariuri” chiar de Ziua Națională: Obiectul găsit de polițiști asupra lui
De Ziua Națională a României, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat în vârstă 42 de ani, din municipiul Botoșani.
Inovație la Nova Apaserv, consumul de apă de la case citit din birourile companiei
Iar pentru a se pune în aplicare această metodă de citire a apometrelor compania a efectuat o investiție.
Codul Galben de ceață a fost prelungit pe toate drumurile județului
Este Cod Galben de ceață valabil până la ora 16:00 a zilei de sâmbătă.
Botoșănenii votează Vlad Plăcintă, omul care a adunat peste 19 milioane de euro și a ajutat 1.000 de copii și adulți – VIDEO
Botoșăneanul Vlad Plăcintă, președintele Asociației „Salvează o inimă” poate deveni omul anului 2023.
ASTĂZI, meci pe stadion! Jandarmii se asigură că FC Botoșani primește în siguranță Rapidul
Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Rapid București.
ABSENȚII ZILEI: Șefimea a sărbătorit 1 Decembrie prin minivacanțe, departe de Botoșani
Înaintea unui an electoral plin de provocări impresia ar fi fost că politicienii activi sau susținuți pe funcții de partide vor da năvală la Ziua Națională a României.
Valeriu Iftime visează să aducă antrenor un fost mare fost jucător de la AC Milan
La începutul lunii noiembrie, FC Botoșani a pierdut cu scorul de scor 1-2 în fața divizionarei secunde CSM Alexandria, în etapa a doua a Cupei României, iar Dan Alexa (43 de ani) și-a prezentat demisia.
Agresorii trebuie să facă muncă în folosul comunității la groapa de gunoi, nu la bibliotecă. Iar pedeapsa chiar este mică pentru ceea ce au făcut!
22 septembrie 2023, 10:15
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.6 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.