Ştiri
Cum a ajuns concubinajul la modă printre ţăranii din Botoșani: Când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa

Sărăcia, consumul de alcool şi noile mentalităţi au schimbat tradiţia căsătoriei în satele din judeţul Botoşani.

Dacă până acum trei decenii erau o ruşine, concubinajul a devenit o modă printre săteni, cu implicaţii sociale, spun specialiştii.

 

Până la începutul anilor 2000, în satele din judeţul Botoşani, căsătoria era sfântă. Orice cuplu trebuia să-şi oficializeze relaţia la cel mult două luni de la prima întâlnire. În caz contrar ruşinea şi stigmatul plana asupra întregii familii.

 

„Dacă trăiau fără cununie erau consideraţi oameni de nimic. Destrăbălaţi, fără căpătâi. Ruşinea, ruşinii”, spune Dumitru Lionte, un bătrân de 80 de ani din satul Cristeşti.

 

Pe parcursul a numai două decenii, însă, această tradiţie aproape că a dispărut în lumea satului botoşănean. Statisticile arată că numărul de căsătorii înregistrate s-a redus la jumătate, cu toate că oamenii au continuat să-şi unească destinele. Fără acte, însă, scrie Adevărul.

 

 

„Când nu le mai convine, pleacă fiecare în legea lui”

 

Constantin Gabur, ofiţer al stării civile din Botoşani şi totodată însărcinat cu evidenţa populaţiei, spune că fenomenul are ca efect şi o creştere explozivă a numărului copiilor rezultaţi din relaţiile cuplurilor necăsătorite.

 

„Pot spune că aproximativ doi din zece copii provin din aceste cupluri necăsătorite”, precizează acesta.

 

Autorităţile locale din comunele botoşănene spun că numărul căsătoriilor a scăzut dramatic şi că oamenii preferă să stea împreună fără forme legale.

 

„Sunt mult mai puţine căsătorii. Este un fenomen într-adevăr. Concubinajul este noua modă, culmea şi la ţară, unde înainte ruşine. Cred că de vreo 20 de ani se întâmplă lucrurile astea. Fac copii, stau împreună dar nu fac acte. Trăiesc aşa”, spune Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.

 

Alţi primari spun că au ajuns să se mai căsătorească doar tinerii din familiile cele mai bune ale satului, adică copii de preoţi, profesori, funcţionari sau oameni cu ceva stare întorşi din străinătate. Restul trăiesc masiv în concubinaj. Ba chiar se ajunge la situaţia în care un bărbat sau o femeie să aibă mai mulţi copii din mai multe relaţii de concubinaj cu parteneri din acelaşi sat.

 

„Se cuplează cum pot şi cum le dictează şi interesul. Femeile sărmane pe lângă cei care mai au măcar o amărâtă de căsuţă, un purcel, nişte găini. Bărbaţii, mai ales cei văduvi sau singuri, să aibă cine le clăti o haine sau găti un borş, şi să aibă şi ei femeie acasă, înţelegi matale. Dacă stau fără acte, când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa”, mărturiseşte nea Stelică, un sătean din zona Coşula.

 

 

„Preferă să stea fără nicio obligaţie”

 

Sătenii în vârstă şi consideraţi gospodari ai satelor privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă. Aceştia spun că mulţi săteni refuză să se căsătorească fiindcă preferă o viaţă fără obligaţii. În caz că nu se mai înţeleg cu partenera pot pleca fără să mai umble pe la tribunale, iar în lumea satului dovedirea paternităţii este o treabă puţin cunoscută şi prea costisitoare ca să-şi bată cineva capul cu ea.

 

„Preferă să stea aşa, fără nicio obligaţie. Deja îi lege să nu se mai căsătorească. Dacă se iau unul cu altul au responsabilităţi. Şi mai ales bărbaţii nu vor bătaie de cap. Să nu spuie cât rachiu să bea şi pe unde să nu mai umble. Nu vor să aibă obligaţii, să fie legaţi unul de altul. Mulţi pleacă în afară şi gata nu-i mai vede nimeni. Lasă copii, lasă tot. Pleacă mame, îi lasă cu taţii, dar şi mai mult invers. Dacă sunt căsătoriţi îi ţine în loc, îi aşteaptă Tribunalul, îi dă celălalt la poliţie că a fugit din familie, mai plătesc pensie. Aşa şi-a luat pălăria şi duşi îs”, ne explică tanti Florica din Cristeşti.

 

 

Ce spun specialiştii

 

Specialiştii sunt de părere că această schimbare de optică şi tradiţie în lumea rurală botoşăneană ţine de un cumul de factori, arată sursa citată.

 

Felicia Mihai, specialist în asistenţă socială şi şef complex servicii comunitare în cadrul DGASPC Botoşani, spune că pe primul loc sunt factorii psihosociali.

 

„Din cauza problemelor, traumelor pe care le-au suportat în primii şapte ani de viaţă, au sechele emoţionale pe termen lung. Aceşti oameni au incapacitatea de a rămâne într-o relaţie, de a-şi consolida o căsnicie şi de a merge pe un alt model familial decât cel văzut în familia biologică. Nu au pârghiile emoţionale de a întemeia o căsătorie fiindcă au temeri de a rămâne într-o astfel de căsnicie, iar fără legalizarea căsătoriei au posibilitatea aceea de a evada. Nu poate dărui ceea ce nu a primit. Sărăcia evident joacă un rol ca în toate filmele actuale, dar nu joacă rolul primordial, ci mai mult de factori psihosociali. Consumul de alcool joacă de asemenea un rol dar are la bază aceeaşi factori”, precizează Felicia Mihai.

 

Consecinţele unei vieţi petrecute în concubinaj, mai ales atunci când cuplul se luptă cu sărăcia, iar la mijloc se află şi copii (cel mai adesea), sunt multiple, mai ales în plan economic şi social. Aceste cupluri nu pot face împrumuturi, nu pot accesa anumite programe, iar copiii uneori nu au un tutore legal stabilit.

 

„Îşi pune amprenta pe toate planurile atât social, economic cât şi psihologic în tot contextul familial al unui cuplu. În situaţia în care familia este consolidată printr-un act juridic atunci ar beneficia şi de alte facilităţi în plan social şi economic”, precizează Felicia Mihai.

 

loading...
Rupi logodna? Ce se întâmplă cu inelul - DECIZIA unei instanțe din Botoșani
Cerere în căsătorie de Ziua Națională: Un jandarm botoșănean i-a oferit inelul iubitei în aplauzele tuturor – VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Meteorologii au emis o nouă avertizare meteo – CE ne așteaptă în următoarele ore
Avertizarea este în vigoare până pe 28 ianuarie la 10:00
Secții de poliție FĂRĂ toaletă, ministrul vrea să acceseze fonduri europene
Peste o mie de secții de poliție, dintre cele 2.800 din mediul rural, au toaleta în curte, iar 178 nu au deloc toaletă.
Angajări la o primărie din Botoșani – CE posturi au fost scoase la concurs
Noi angajări se fac la stat.
Noi îmbolnăviri la Botoșani, crește rata de infectare la Havârna
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor înregistrate la Botoșani.
ACUM: Polițiștii botoșăneni, din nou în stradă supărați pe guvernanți: Să vă fie rușine  – FOTO & VIDEO
Polițiștii botoșăneni au organizat miercuri un nou protest. Zeci de oameni ai legii sunt în aceste momente în Piața Revoluției.
Memorialul Ipotești a aderat la Platforma dedicată cooperărilor diasporei academice și de excelență cu mediile instituționale și profesionale din România
În cadrul acestei asocieri, ar putea fi inițiate o serie de acțiuni cu obiective comune care vor viza promovarea patrimoniului eminescian și al culturii române în Germania și România.
ATENȚIE unde îți lași mașina: Vă recomand să 'abuzați' în a denunța pe cei ce ne încalcă drepturile și ne pun în pericol - FOTOGALERIE
Întâlnirea de lucru inițiată de primarul Cosmin Andrei cu reprezentanții grupului Radar Botoșani Oficial a dus la intensificarea activității Poliției Locale în municipiul Botoșani.
Autoritățile sanitare din Botoșani împrumută seringi pentru vaccinarea populației
Autorităţile din judeţul Botoşani au fost nevoite să împrumute aproximativ 15.000 de seringi din judeţele Iaşi şi Suceava.
Guvernul modifică legea și aduce prefect politic la Botoșani, apare și o FUNCȚIE nouă
Noua funcție reprezintă ”o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului”.
Loading...
Jandarmul din Botoșani impresionat de nenea Jianu: Când i-am cerut permisiunea să facem o poză a vrut să...
Întâmplarea s-a petrecut zilele trecute, la Tribunalul Botoșani.
ALDE se rupe de Pro România în congres extraordinar online
Delegația Permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului Extraordinar pentru întreruperea procesului de fuziune cu PRO România.
Vaccinarea prioritară a profesorilor, AMÂNATĂ din cauza lipsei de doze
Vaccinarea personalului din învățământ depinde de momentul în care celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge în România.
Marius Croitoru, FC Botoșani: Mă tem de Dumnezeu și de cineva din fotbal. Cred că îi sperie și pe alții, numai că ei nu recunosc
Ține pe FC Botoșani în cursa pentru play-off deși clubul cedează jucători întruna, în fiecare fereastră de transferuri.
Moarte misterioasă a unei femei din Botoșani, a fost găsită decedată de nora sa - Cred că a fost cineva și a omorât-o
Criminaliștii așteaptă rezultatele autopsiei.
Loading...
Botoșănean plecat la muncă în străinătate căutat de polițiști - FOTO
Nu a mai revenit acasă și nici nu a contactat vreun membru al familiei.
Preoţii prinşi că 'citesc viitorul' riscă să fie daţi afară din Biserică
Avertismentul vine din partea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor. 
AMPLĂ acțiune a Poliției și jandarmilor: Cardurile săracilor pentru masa caldă, vândute de bișnițari pe piața neagră
Prefectul județului Dan Nechifor a anunțat că în această perioadă sunt efectuate verificări amănunțite de către Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul Județean de Jandarmi, urmare a unor sesizări privitoare la cardurile acordate de stat pentru masa caldă.
Situație explozivă la Havârna, prefectul a cerut Poliției să fie acolo 24/24: Oamenii refuză să poarte mască
În total s-a ajuns la 50 de cazuri de infectare în această comunitate unde se bănuiește că oamenii au luat virusul unii de la alții la slujba de Bobotează.
ANUNȚ Consiliul Județean organizează concurs pentru postul de director la UAMS Săveni
Consiliul Județean Botoșani organizează la sediul instituției (municipiul Botoșani, Piața Revoluției nr. 1-3) concurs pentru ocuparea funcției contractuale de conducere vacante de director, grad II, (1 post) din cadrul Unității de Asistență Medico-Sociale Săveni.
O familie din Botoșani și-a pierdut motănelul, oferă RECOMPENSĂ celui care îl găsește – FOTO
Motănelul a fost pierdut în zona strada Armeană din municipiul reședință de județ.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ăștia care i-a adus de la Școala 3, doar jumătate de pâine, felul 1 și 2. Cam atât primeam. Borș, dar era apă în două și felul doi ori erau paste, ori varză din aia, că avea un gust nașpa rău. Am dat la un câine varz ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8745 lei
USD
Dolarul SUA
4.0189 lei
CHF
Francul elveţian
4.5279 lei
GBP
Lira sterlină
5.5210 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8734 lei
XAU
Gramul de aur
238.4625 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2310 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3547 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1060 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1592 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1876 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.5 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
-0.5 o C
Ştefăneşti
2.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.