Ştiri
CE este HHC-ul, drogul extrem de periculos găsit în dulciuri și dispozitive de vapat

În prezent, acest drog nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.

Droguri vândute în dispozitive de vapat și prăjituri

 

Peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau droguri au fost produse și comercializate în rândul copiilor și tinerilor de către o grupare din Iași, care avea ramificații în toată țara. Iată ce este HHC, drogul regăsit în compoziția acestora, și de ce nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.

 

Procurorii efectuează ample operațiuni de percheziții în cazul unei grupări din Iași, cu ramificații în toată țara, care au comercializat dulciuri şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri, scrie Playtech.

 

Percheziţiile au avut loc în judeţele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, 42 de persoane urmând a fi audiate la Iaşi.

 

Au ajuns la copii și tineri

 

Conform anchetatorilor, de la finalul anului 2022, mai multe persoane care erau angajate sau controlau două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit un grup infracţional organizat care avea ca obiecte de activitate importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.

 

Practic, aceștia sunt acuzați că au produs și vândut copiilor și tinerilor prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție ”substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”, a transmis Poliția Română.

 

Ce este HHC?

 

Hexahidrocannabinolul (HHC) a apărut la finele anului 2021 în Statele Unite, devenind rapid popular și în Europa, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Este o moleculă semisintetică, sintetizată din canabidiol (CBD) extras din plante de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), fiind primul canabinoid semisintetic (SSC) raportat în UE.

 

Acesta se regăsește sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC putând fi ingerate, fumate sau inhalate, tot mai multe astfel de produse fiind vândute pe piață, la liber.

 

Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE îl monitorizează drept nouă substanță psihoactivă (NPS), fiind cunoscute relativ puține lucruri despre efectele și riscurile utilizării sale.

 

Ce efecte are?

 

Mai multe studii citate de centrul european, indică faptul că HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis. În prezent, HHC se vinde la liber ca înlocuitor al produselor de canabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri. Ba mai mult, în reclame se fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.

 

Începând din octombrie 2022, EMCDDA a primit notificări cu privire la aproximativ 50 de capturi de produse care conțin HHC, cu precădere în Italia, Polonia și Germania.

 

În România, produsele cu HHC nu sunt reglementate și nici interzise

 

Ofițerul de presă al ANA, Iuliana Teodorescu, afirmă faptul că HHC-ul (hexahydrocannabinol) este un produs chimic derivat al THC-ului (cabanis) ce odată consumat are aceleași efecte ca în cazul canabisului.

 

„Conform datelor existente până în acest moment, efectele apărute ca urmare a consumului de HHC ar fi similare celor cauzate de consumul de THC – canabis”,

 a spus aceasta.

 

De asemenea, ea a precizat faptul că, la „nivel european, ca și în țara noastră, substanța HHC – hexahidrocanobinoid este sub monitorizare intensivă”. Până să ajungă să fie interzisă pentru consum, substanța trebuie să treacă prin mai multe evaluări.

 

„ANA are rolul de a informa public de fiecare dată când o substanță este pusă sub monitorizare la nivel european. O substanță nu este inclusă automat pe lista substanțelor interzise, ci doar în baza unei evaluări de risc ce conține informații legate de capturi existente și consecințe în planul sănătății publice: admiteri la tratament, urgențe medicale și decese asociate consumului acelei substanțe”,

a explicat Iuliana Teodorescu.

 

HHC este sub control național în alte 12 state europene: Belgia, Danemarca, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Finlanda și Islanda.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PERCHEZIȚII ale Poliției la o proxenetă de 54 de ani din Corni care obliga fete să se prostitueze
PERCHEZIȚII la Botoșani: Țigări electronice cu etnobotanice și jeleuri cu droguri vândute în zona școlilor și liceelor – FOTO&VIDEO

 

Operațiunea Narcos: Botoșănean într-o rețea uriașă de traficanți de droguri, geantă cu 130.000 de euro aruncată pe geam – FOTO & VIDEO
Au fost reținute șapte persoane în urma perchezițiilor care au avut loc în două județe.
Primăria Municipiului Botoșani organizează prima ediție a Galei Tinerilor Voluntari
Evenimentul are loc în decursul după amiezii de astăzi.
Accident provocat de un botoșănean, ambii șoferi au ajuns la spital
Conducătorii auto au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Senatul a aprobat: Lovitură pentru fumători, amenzile ajung până la 10.000 de lei
Senatul a adoptat luni un amendament la un proiect ce vizează prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun.
Alexandra Huțu, PSD Botoșani: Programul Rabla pentru sobe trebuie să fie un proiect pe termen lung, pentru scăderea costurilor de încălzire și creșterea randamentului energetic
Parlamentarul social-democrat Alexandra Huțu, în calitate de membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, a solicitat ministrului Mediului urgentarea programului Rabla pentru sobe. Asta deoarece aproape jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne, 80% în mediul rural și restul în mediul urban.
ASTĂZI: O nouă zi de proteste în Sănătate cu angajați în fața unităților – GALERIE FOTO
Angajații din sistemul sanitar botoșănean au ieșit astăzi din nou să protesteze.
Weekend cu spectacole inedite: Botoșănenii vor primi și bilete GRATUITE - GALERIE FOTO
Reprezentanții Teatrului ‘’Mihai Eminescu’’ vor oferi bilete gratuite cetățenilor care vin cu o persoană dragă.
ANUNȚ Nova Apaserv: Apa va fi oprită în mai multe comune din Botoșani timp de o zi
Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp.
Fuego vine la Botoșani: CÂT costă prestația artistului
Pe 30 noiembrie a sărbătorit 30 de ani de intensă carieră muzicală și, de la succesul reputat la Sala Palatului, o ține într-un perpetuu turneu.
Peste 1.000 de botoșăneni vor primi ajutor de încălzire
Direcția de Asistență Socială (DAS) Botoșani a anunțat că peste 1.000 de botoșăneni vor beneficia de ajutor de încălzire pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024.
O nouă campanie de colectare deșeuri electrice organizată în Botoșani
Campania este organizată în perioada 4-15 decembrie 2023.
Tractoarele se vor putea conduce și cu permise pentru alte categorii de vehicule, demersuri pornite de la Botoșani
Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Demersurile au fost inițiate și de președintele Asociației Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) Moldoovis, Ionică Nechifor.
Răfuială cu maceta: Doi tineri ajung la Tribunalul Botoșani după o bătaie de zile mari
Incidentul a avut loc în orașul Flămânzi, iar protagoniștii au fost adolescenți de 17, respectiv 18 ani.
Schema cu Croitoru la alt nivel, Iftime a anunțat numele noului-vechi antrenor de la Botoșani: Să nu las loc de reproșuri
Valeriu Iftime nu a ajuns la vreo înțelegere cu antrenori străini, astfel că va miza în continuare pe o „improvizație”.
Verișoara lui Vlad Plăcintă s-a întors din Turcia plină de speranță: Este tot mai aproape să învingă boala
Vești îmbucurătoare pentru Cosmina, verișoara președintelui Asociației „Salvează o Inimă”. 
Două mașini s-au ciocnit pe drumul Botoșani – Suceava, persoane rănite transportate la spital: FOTOGALERIE
Accidentul rutier a avut loc luni seară, iar două persoane au ajuns la spital.
Concert caritabil la Biserica Uspenia pentru un copil orfan de tată
Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu mai multe parohii.
Business plecat din Botoșani ajuns în Bulgaria și Anglia: Se pregătește extinderea către alte țări: Am avut cerinţe de peste tot
Afacerea a pornit din Botoșani, aici aflându-se și unitatea de producție.
INEDIT: Sensuri giratorii personalizate în municipiu: Sperăm să fie pe placul botoșănenilorGALERIE FOTO
Patru sensuri giratorii din municipiu se află în proces de finalizare a lucrărilor de intervenții.Noutatea la aceste obiective este faptul că fiecare a fost personalizat.
Jucătorul de la FC Botoșani care nu-și pierde speranța: Nu cred că la retrogradare ne este locul în clasament
Fundașul echipei botoșănene consideră că echipa avea mai multe șanșe la victorie.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.4 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
-0.9 o C
Darabani
-1.2 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.