Ştiri
Botoșani, raiul lactatelor! Vacile și oile mai multe decât populația umană

Botoşaniul  este o adevărată împărăţie a laptelui şi a brânzeturilor. În cel mai nordic judeţ din România funcţionează peste 10% din totalul unităţilor de procesare a laptelui din România. Botoşaniul se află pe locul doi naţional, la numărul de vaci.

Împărăția lactatelor 

 

Judeţul Botoşani, considerat unul dintre cele mai sărace din România, realizează de mai bine de 10 ani progrese considerabile în domeniul agriculturii. A crescut vizibil numărul de fermieri, atât pe zona de vegetal dar şi în sectorul zootehnic, scrie Adevărul.   

 

Mulţi dintre aceştia lucrează pământul sau cresc animalele după tehnologii de top, cu rezultate deosebite. Tocmai de aceea Botoşaniul este considerat o adevărată ţară a laptelui şi a produselor lactate, mai ales a celor tradiţionale. 

 

Mii de oameni trăiesc din această industrie care a înflorit la Botoşani şi care a primit inclusiv recunoaştere la nivel european.  

 

Vacile şi oile depăşesc, ca număr, populaţia umană a judeţului Botoşani

 

Judeţul Botoşani este preponderent rural. Majoritatea locuitorilor trăiesc la ţară şi se ocupă din timpuri imemoriale mai ales cu crescutul vacilor şi al oilor. Prepararea produselor lactate, este, de asemenea, o tradiţie a localnicilor.

 

După o perioadă de stagnare în anii 90 şi începutul anilor 2000 cu o migrare masivă a populaţiei rurale în străinătate sau la oraş, odată cu accesarea fondurilor europene mulţi săteni s-au întors la creşterea animalelor producătoare de lapte şi chiar la procesat. 

 

Aşa au apărut multe afaceri în domeniul producerii şi procesării laptelui, cu rezultate deosebite. Numărul bovinelor în Botoşani depăşeşte 100.000 de capete, judeţul fiind pe locul în doi în ţară ca şeptel. La acestea se adaugă peste 200.000 de oi. Aceste animale, în mare parte, sunt concentrate în ferme de producţie a laptelui şi a cărnii.   

 

Raiul delicateselor din lapte  

 

Tocmai datorită numărului mare de vaci de lapte dar şi a oportunităţilor de finanţare, mai ales europeană, s-a înmulţit şi numărul de procesatori de lapte dar şi de producători de produse lactate tradiţionale. 

Peste 10% dintre procesatorii de lapte din România îşi desfăşoară activitatea la Botoşani. Există numeroase centre care, din lapte de vacă, produc caşcaval, caş, şi alte delicatese din lapte, inclusiv, rulade din caşcaval cu chilli, ciocolată. Dar şi faimosul buric, o delicatesă din miezul laptelui, specifică fostei fabrici de lactate de la Săveni, judeţul Botoşani. 

 

Din producţia şi procesarea laptelui trăiesc mii de oameni la Botoşani. Pe de o parte, cei care lucrează în ferme, pe de altă parte ţăranii care au câte 4-5 vaci şi dau lapte proaspăt procesatorilor şi producătorilor autohtoni de lactate. 

 

„Creştem vaci din generaţie în generaţie. Avem 20 de vaci şi cu ele trăim. În zona asta a Săveniului, multă lume trăieşte din creşterea vacilor şi vânzarea laptelui”,

spune Maria Honciuc, din satul Vlăsineşti.

 

 

Mai ales pe Valea Başeului, în zona Vlăsineşti, Săveni, Coţuşca, păşunile cu plante medicinale şi flori aromate, pe care pasc vacile, conferă laptelui un gust  unic floral, spun fermierii dar şi specialiştii. 

 

Pentru preparatele din lapte renumite ale Botoşaniului se foloseşte atât lapte de la vaci autohtone dar şi de la specii cunoscute în lume pentru producţia de lapte şi calităţile deosebite ale acestuia, inclusiv vacile Jersey, o specie britanică.    

 

Lactate recunoscute la nivel european  

 

În judeţul Botoşani sunt înregistrate 33 de produse tradiţionale, judeţul aflându-se în topul naţional. Majoritatea produselor tradiţionale sunt din lapte. Cel mai renumit brand este „Caşcavalul de Săveni”, un produs recunoscut pe plan european ca fiind cu Indicaţie Geografică Protejată. 

 

Propriu-zis este un tip de caşcaval obţinut prin opărirea caşului de vacă şi în unele cazuri ambalat în ceară pentru maturare continuă, treptată. Acest caşcaval este obţinut după o reţetă veche inventată la fost fabrică de caşcaval de la Săveni, în anii comunismului.   

 

Renumit este însă şi laptele de oaie la Botoşani dar şi produsele realizate din acesta. Mai ales că în judeţul Botoşani cresc oile din rasa karakul de Botoşani,unică la nivel european prin încrucişări pe bază ştiinţifică, la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, între oi karakul originare din Uzbekistan şi cele autohtone. 

 

Specialiştii spun că laptele de karakul este cel mai gras din lume şi din el se face o brânză excelentă. Una dintre cele mai bune din România.

 

„Este cel mai gras lapte. Are proprietăţi deosebite. Şi datorită acestui procent mare de grăsime se face o brânză foarte bună. Fără egal. Este maturată 60 de zile, la putină, la sare”, spune Ionică Nechifor, director Staţiunea de Cercetare de la Popăuţi.

loading...
Cea mai bună brânză de oaie se face la Botoșani, care este secretul ei: Nu cred că are egal

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Social–democrații, în doliu: S-a stins din viață un Om și Coleg emblematic, un caracter deosebit - FOTO
Înmormântarea va avea loc luni, 6 decembrie 2021.
Vilă cu patru dormitoare scoasă la vânzare în municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Casa este construită în anul 2012 și are o suprafață utilă de 145 de metri pătrați.
Produs cu salmonella RETRAS de la un lanț de magazine, clienții își primesc banii înapoi
Nu trebuie consumat produsul.
Sumarul zilei! Ne apropiem de noul an cu nemulțumiri în Poliție, nu scăpăm de „aranjamente” la concursuri sau de accidente
Prima zi de frig accentuat la Botoșani, iarna-și intră în firesc. La Botoșani ziua a fost liniștită, resimțindu-se ecourile finalului de săptămână. 
Lider sindical din Poliție în fața prefectului: Este oribil / Creăm artificii de interpretare financiarăVIDEO
Virgil Bordei, președinte Confederația Meridian la care este afiliat Sindicatul Pro-Lex a cerut în conferința de presă de la Prefectură ca polițiștii să fie și ei auziți. Asemenea celorlalte categorii profesionale.
După aproape trei decenii „de Italia”, cetățenie și viața de vis din străinătate, doi soți s-au reîntors la Botoșani - FOTOGALERIE
Adina Ojog este una dintre românii care au decis, după ani de zile petrecuți în străinătate, să se întoarcă în România. A trăit la Veneția, la doi pași de Piazza San Marco și a dobândit cetățenia italiană.
Botoșănean de 40 de ani mort la terapie intensivă – SITUAȚIA zilei
În ultimele 24 de ore județul Botoșani a mai înregistrat un deces cauzat de virus, în cazul unui bărbat de 40 de ani.
Ținta atacului cu „bombă” din curtea unei locuințe sucevene a stat un an și la Botoșani
Atacul cu ”bombă” de joi dimineața din curtea locuinței unui cunoscut contrabadist de țigări din Suceava ”a fost doar un avertisment, un semn” la adresa lui Alexander Iosif, destinatarul mesajului, susțin surse apropiate de anchetă.
Cine-i apără pe polițiști de mai-marii din Poliție? „Inginerii financiare”, ordine secretizate la legea salarizării și alte abuzuri făcute publice– VIDEO
Tocmai oamenii care trebuie să respecte cu sfințenie legea și totodată să se asigure că o face și societatea civilă pentru asigurarea siguranței publice, sunt cei care trăiesc cele mai mari frustrări privitoare la normative care sunt încălcate, chiar de șefii din ministerele de resort.
Loading...
New York – ONU - Mirel Manea... Concert extraordinar de Ziua Națională a României în capitala financiară a lumii – GALERIE FOTO
După ce în octombrie a cântat în Principatul Monaco, ”La Grand Bal”, iar în noiembrie a fost oaspetele Excelenței Sale Zafar Iqbal, ambasadorul Pakistanului în România și Republica Moldova, pe 1 Decembrie Mirel Manea a fermecat auditoriul de la New York.
PSD Botoșani: Suntem egali, dar cu povești de viață diferite - GALERIE FOTO
Dizabilitatea nu este o barieră! E puntea care ne leagă, poate, mai mult, unii de ceilalți. Este crezul femeilor social-democrate din Botoșani care astăzi au sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități împreună membrii Asociației “Ridică-te și umblă!”.
Dacă zice Arafat, așa o fi: Omicron va ajunge în România
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Digi24, că  varianta sud Africană a  Covid-19 – Omicron va ajunge indiscutabil și în România la fel cum și tulpina Delta și-a făcut apariția la finalul verii.
Dan Petrescu renunță la un jucător, FC Botoșani pregătit să-l ia din iarnă
Prima achiziție a botoșănenilor anunțată pentru pauza competițională de iarnă ar putea fi un jucător de la CFR Cluj.
PSD: Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați – VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Loading...
Lecție de viață primită de deputatul Dan Șlincu de la un tânăr din Dorohoi – FOTOGALERIE
De Ziua Persoanelor cu Dizabilități, unul dintre parlamentarii botoșăneni a primit o lecție de viață.
Mașină urcată perpendicular pe un stâlp de un șofer de 18 ani noaptea trecută, după o plimbare „între băieți” – FOTO & VIDEO
După carambolul cu patru autovehicule produs noaptea trecută pe drumul Botoșani – Suceava, în zona Baisa, un altul s-a produs în zorii zilei.
Tendințe modei pentru bărbați în sezonul toamnă iarnă 2021/2022
(P) A fost un an ciudat pentru întreaga lume și, bineînțeles, acesta a avut un impact considerabil asupra modei, dar mai ales asupra inspirației pentru designeri. Sezonul rece aduce colecții la fel de relaxate ca cele din primăvară/vară, când pantalonii de jogging erau în trend. Designerii au revizitat și au experimentat cu piesele esențiale din garderoba unui bărbat, ca un răspuns pozitiv la evenimentele ce au avut loc; jachete bărbați deconstruite, cămăși bărbați cu modele geometrice și nuanțe de roșu, iată care sunt câteva din trendurile acestui sezon.
5 lucruri incredibile pe care le poți face cu un deodorant
(P) Deodorantul este acel produs pe care il folosești zilnic fără să crezi că poate fi întrebuințat și pentru alte lucruri decât acela de a te proteja împotriva mirosului neplăcut sau al transpirației.
O firmă de servicii funerare din Iași vă va ajuta să treceți peste teribila cumpănă!
(P) In viata, nu suntem niciodata pregatiti pentru momentele de neinchipuit, cum este despartirea definitiva de o persoana draga. Totusi, acestea sunt inevitabile si, atunci cand au loc, este bine sa avem aproape pe cineva care are experienta intr-o astfel de situatie si care ne ajuta sa trecem cu usurinta prin aceste clipe.
5 lucruri pe care trebuie să le afli înainte de a-ți deschide cont la MrBit Casino
Se apropie vacanța de iarnă, în care vei avea mai mult timp pentru relaxare. Poți citi o carte, te poți întâlni cu prietenii sau te poți distra într-un cazinou online. Pentru cea de-a treia variantă, în acest articol în prezentăm un MrBit Casino review, cum ar spune James Bond, un împătimit al cazinourilor.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.