Ştiri
Botoșănenii într-un documentar cutremurător: 'Vă rog, nu mă lăsaţi să mor!' - VIDEO

Mărturii cutremurătoare ale botoșănenilor despre atrocităţile cumpliţilor ani 1946-1947, cu seceta şi foametea care au dus la disperare, moarte, canibalism, necrofagie, dezumanizare.

Gheorghe Boicu, din comuna Vlasineşti, județul Botoşani, povesteşte cum părinţii îi hrăneau cu terci pe el şi pe ceilalţi 6 fraţi, cum oamenii mâncau buruieni şi fierbeau iarba care mai rămăsese nepârjolită de secetă, pentru a hrăni copiii.

 

Pentru sora lui Gheorghe Boicu, Ortansa Botezatu, cea mai cumplită imagine este aceea cu femeile şi copiii care plângeau pe drumuri cerşind o firimitură de mâncare şi implorând: "Vă rog, nu mă lăsaţi să mor!".

 

Maria Şologon din comuna Vlăsineşti, jud. Botoşani, îşi aminteşte cât de mult s-a bucurat sora ei când a reuşit să capete de la o fetiţă din vecini atâta mălai cât a încăput într-o cutie de chibrituri. Fostul învăţător Gheorghe Burac povesteşte cum vecinii lui au murit lihniţi, iar despre alţi săteni îşi aminteşte cum se rugau să moară mai repede pentru a nu mai îndura foamea.

 

 

Documentat mai bine de un an în Moldova

 

În 18 si 25 noiembrie, de la ora 22.00, emisiunea "Adevăruri despre trecut" de la TVR 1 prezintă două ediţii cutremurătoare, la care Raluca Rogojină, producător şi realizator, a lucrat timp de peste un an de zile.

 

A adunat mărturii înfricoşătoare despre disperare, foamete, moarte, canibalism, necrofagie, dezumanizare. Sunt realităţile-destin ale cumpliţilor ani 1946-1947, despre care astăzi încă se cunosc puţine lucruri. Dacă episodul care va fi difuzat în data de 18 noiembrie, de la 22.20, la TVR 1 prezintă întâmplări care depăşesc adesea limita de înţelegere a omului contemporan, episodul al doilea, programat pe 25 noiembrie, dezvăluie faptele atroce ale unui regim pentru care omul nu însemna nimic. Din vremuri în care oamenii înnebuneau de foame la propriu, basarabenii povestesc despre cazuri de necrofagie şi canibalism petrecute chiar sub ochii lor, informează un comunicat al televiziunii naționale.

 

În vara anului 1946 au fost înregistrate temperaturi record, ziarele vremii consemnând că termometrele arătau şi 61° Celsius, la umbră. Pământul era pârjolit şi toată recolta pusă la pământ.

 

Zona Moldovei era cea mai afectată din ţară. Oricât de mult s-ar fi străduit, oamenii nu aveau nicio şansă de a se pune la adăpost în faţa celei mai groaznice crize alimentare care avea să lovească România vreodată!

 

După 4 ani de război, cu economia strivită, cu 800.000 de morţi, sute de mii de răniţi şi cu infrastructura ciuruită, întreaga ţară era nenorocită. România contribuise cu suma de 7,4 miliarde de dolari la cheltuielile de război, costul plătit de noi fiind cel mai mare după Germania. Deşi România a terminat războiul luptând alături de Aliaţii învingători, la conferinţa de pace din 1946, ţara noastră a fost declarată ţară învinsă şi obligată la despăgubiri uriaşe faţă de câştigători. Am fost nevoiţi să livrăm ruşilor zeci de mii de vagoane de carne, produse lactate, cereale, leguminoase, fructe şi derivate. S-au adăugat cheltuielile de întreţinere a trupelor sovietice rămase în ţară, sub pretextul iernării în cazarmele româneşti. N-au mai ieşit până-n 1958.

 

 

Pârjolul și foametea în Botoșani

 

În primul documentar intitulat "Pârjolul, foametea", care va putea fi vizionat miercuri, 18 noiembrie, de la 22.20, seria "Adevăruri despre trecut" de la TVR 1 ne va prezenta dramele prin care au trecut românii din judeţele Botoşani şi Vaslui, cele mai afectate de secetă.

 

"Oamenii ajunseseră la gesturi extreme: mâncau humă, opinci, animale moarte, plante otrăvitoare. Vânduseră tot ce aveau prin case pentru un gram de mâncare! Mulţi au murit atunci de tifos exantematic sau de alte boli generate de înfometarea îndelungată şi de lipsa apei. Nu se ştie câţi morţi a secerat foametea. Autorităţile nu aveau niciun interes să facă recensăminte în acest sens, ba dimpotrivă. În istoriografia comunistă, foametea din anii '46-'47 era amintită tangenţial. Nu s-a vorbit nici despre datoriile noastre de război faţă de ruşi sau faţă de Aliaţi, aşa cum nici nu s-a recunoscut că România a fost tratată ca ţară învinsă. Fără să ştie prea multe despre ce învârteau autorităţile la nivel înalt, românii au fost nevoiţi să înveţe pe cont propriu, supravieţuirea", a documentat Raluca Rogojină întâmplările perioadei.

 

 

”Mai mulţi mergeau aşa, târându-se sau mergeau pe mâini şi pe picioare"

 

Dacă în România nenorocirile cauzate de cumplita secetă din 1946 au fost devastatoare, peste Prut, în Republica Moldova, zeci de mii de oameni au fost sortiţi să trăiască un adevărat iad.

 

"Pentru Stalin, seceta a fost prilejul ideal pentru organizarea unei campanii de exterminare a unui întreg popor. Tot în ediţia din 18 noiembrie, la Adevăruri despre trecut aflăm istoria îngrozitoare a românilor basarabeni din acei ani '46-'47, urmând ca în episodul din data de 25 noiembrie să fie completat tabloul întâmplărilor desprinse parcă din cele mai negre coşmaruri. Supravieţuitorii acelor timpuri povestesc cu groază în priviri despre vremurile în care oamenii mâncau oameni, la propriu. Cazurile de canibalism şi necrofagie sunt confirmate de documentele vremii" - Raluca Rogojină.

 

Fosta învăţătoare Vera Stratulat îşi aminteşte cum sovieticii au umblat zi şi noapte pentru a aduna orice provizie pe care ar mai fi putut-o avea oamenii după acel an secetos. Anatol Eremia avea 15 ani în 1946 şi povesteşte despre cei care le-au luat şi ultimul grăunte: "Erau bine organizaţi! Şi erau organizaţi de conducerea raionului. Erau nişte tineri activişti şi veneau prin sate cu două maşini. Într-o maşină, într-un camion era un taraf de muzicanţi, celălalt era gol. Şi cât se făcea controlul prin gospodarie şi până încărcau ce găseau, cânta muzica la poartă. Şi a pornit şi o zicală: dacă cineva spunea ceva ce nu se potrivea regimului, contra statului, i se spunea: Băi, ie seama să nu-ţi cânte muzica la poartă!"

 

Miile de abuzuri care au fost făcute asupra basarabenilor sunt consemnate în documente din arhiva de stat a Republicii Moldova. Procesele verbale întocmite între anii 1946-1947 atestă, de exemplu, faptul că ţăranii făceau peste 3 ani de închisoare pentru vina de a se fi "eschivat" de la predarea pâinii către stat.

 

Din cauza cumplitei ierni dintre anii '46-'47, unii oameni au murit sleiţi de foame, incapabili să mai iasă din casele îngropate sub nămeţi. Mulţi alţii au fost şi cei care s-au prăpădit în căutarea unei fărâme de hrană, la zeci de kilometri depărtare de casă. Când răzbeau să iasă din bordeiele sărăcăcioase, copiii se târau spre şcoală. Nu din dragoste de carte, ci pentru că la şcoală, din "bunăvoinţa" statului sovietic, elevii primeau zilnic 200 de grame de pâine.

 

"S-o început o foamete grozavă! Iată, îmi amintesc cum un băieţel venea la şcoală cu capul umflat ca o minge de fotbal! Numai vârful la pleoape se vedea. Şi eu îl intreb: cum, Victoraş, ai ajuns tu la şcoală?. Da' el, parcă bucuros că îi mai deştept ca mine, zice: Iacă aşa: îmi deschid ochiul cu degetele, mă uit, văd unde e cărarea şi fug-fug repede şi când se întunecă iar mă opresc, iară deschid ochiul şi iacă aşa am ajuns la şcoală!. Se umflau - distrofia, se umflau de foamete! Copiii veneau la şcoală sleiţi de puteri!", povesteşte Vera Stratulat (fostă învăţatoare în satul Chiperceni), iar Pavel Bălan (avea 8 ani în anul 1946) completează: "Puţini care mergeau pe picioare! Mai mulţi mergeau aşa, târându-se sau mergeau pe mâini şi pe picioare."

 

Adevăruri despre trecut la TVR 1

 

"Se împlinesc deja 6 ani de când mărturisim fără patimă despre destinul omului de rând în comunism. Orice suferinţă are în ea plâns şi smerenie. Astăzi însă, supravieţuitorii povestesc în tihnă, sfătos şi simplu, despre cum au învăţat să alunece pe spirala durerii", declară Raluca Rogojină, producătorul uneia dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică a Televiziunii Române.

 

Arhiva TVR păstrează mărturii impresionante despre realităţile anilor ceauşişti.

 

Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de cărţi. Dar Televiziunea Română este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini. Adevărat depozitar de istorie vie. Realizatorii Adevăruri despre trecut vorbesc, în imagini şi comentarii, despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente.

 

Pentru două ediţii din acest sezon - cele din 18 şi 25 noiembrie - realizatorii ne propun să ne întoarcem cu mai mult în timp în urmă, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ne dezvăluie evenimentele cumplite care s-au petrecut în anii 1946-1947.

 

loading...
Botoșăneanca de 100 de ani care nu a fost niciodată laspital, a petrecut două războaie mondiale, a umblat toată viața desculță și a mâncat frunze de salcâmla ”Foamete” - GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Brazilianul ”bombă” promis de Iftime a ajuns la Botoșani
Așa cum a anunțat Valeriu Iftime, la clubul botoșănean a ajuns un jucător brazilian.
Doi soți din Botoșani au murit într-un cumplit accident în Italia – FOTO & VIDEO
Medicii ajunși la fața locului nu au mai putut să-i salveze.
Și-a lăsat victima agonizând și s-a ascuns într-un schit din Botoșani: Bărbatul a fost internat astăzi la Socola
Bărbatul în vârstă de 34 de ani, care aseară și-a înjunghiat de mai multe ori iubita într-un autoturism staționat pe marginea unui drum, a fost internat la Institutul de Psihiatrie Socola.
Copiii din Tabăra Agafton s-au întâlnit cu jandarmii
Cei 37 de copii care petrec câteva zile din vacanța de vară în Tabăra ”Codrii de aramă” de la Agafton au primit vizita jandarmilor botoșăneni.
APIA Botoșani anunță că se PRELUNGEȘTE termenul de depunere a acestor cereri de plată
2 august 2021 este ultima zi pentru depunerea Cererii de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură pentru trimestrul II, 2021.
Dorohoianul care aduce pe ecrane ”Complet necunoscuți”: E un film făcut în pandemie / Șapte oameni la o masă într-o casă
A lucrat ani întregi ca actor, a făcut chiar și stand-up, iar acum e regizor și producător.
Bulevardul Mihai Eminescu transformat în șantier, granitul înlocuit cu pavele 3D – GALERIE FOTO
Lucrări în plină desfășurare pe Bulevardul Mihai Eminescu al municipiului Botoșani.
Profesorii din Botoșani au depus contestații după examenul de definitivat – CÂND se afișează rezultatele finale
Contestațiile s-au depus până joi, 22 iulie 2021.
Barna: Mersul la mall ar putea fi condiționat / Se discută și despre STIMULENTE
Românii ar putea să meargă în curând la mall numai dacă sunt vaccinați.
Loading...
Cum arată astăzi Gabriel, băiatul din Botoșani care avea 100 de kilograme la 7 ani
Gabriel s-a transformat într-un tânăr normal. Joacă fotbal, iese cu amicii și visează să aibă un job stabil.
ANUNȚ angajare Urban Serv: Două posturi scoase la concurs
Persoanele care vor participa la selecție și nu vor ocupa posturile vacante, vor fi angajate ulterior, în ordinea rezultatelor obținute, pe măsura vacantării unor posturi echivalente.
Un botoșănean a murit într-un cumplit accident în Slovenia, familia are nevoie de ajutor: Să ne mobilizam fiecare cu câte puțin - FOTO
Ionuț avea doar 32 de ani și plecase de acasă pentru a câștiga o pâine.
Comedii, acțiune, animație și oferte de nerefuzat – PROGRAMUL Happy Cinema pentru săptămâna 23-29 iulie
Avanpremiere sau premiere, filme pentru amatorii de thriller, de comedie sau animație. Toate în oferta de vacanță a Happy Cinema.
Individ periculos prins cu sprijinul polițiștilor botoșăneni
O tentativă de omor, cu victima în stare gravă, a mobilizat joi seara mai multe echipaje din două județe.
Loading...
Astăzi îl cinstim pe primul sfânt român din secolul XX, născut în Botoșani: Călugărul care a compus ”Imnul românesc”
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfințenia vieții Cuviosului născut în Botoșani, sfințenie cunoscută și cinstită de evlavia poporului, l-a canonizat la data de 20 iunie 1992.
Un botoșănean a cumpărat un apartament în Iași, dar ”afacerea” a ajuns în instanță
Un bărbat din Botoșani a cumpărat în 2019 un apartament Iași. Nu bănuia atunci că intră într-o aventură imobiliară fără sfârșit, care va ajunge în instanță.
Ongenda și-a adus frații în România: Unde joacă Jonathan și Arnaud
Frații Ongenda sunt în probe la un club din Moldova.
Botoșănenii cu diplome FALSE de Bac riscă închisoarea: Nu înţelegem cum de au îndrăznit
Doi tineri din Botoşani sunt anchetaţi penal pentru că au încercat să se înscrie la Facultatea de Drept în baza unor diplome de Bacalaureat falsificate.
Fabrica de Confecții Metalice Electroalfa oferă oportunități de lucru în domeniul producției, într-un mediu de lucru sigur și modern
(P) Electroalfa, companie cu capital integral românesc, prezentă în piața de profil de mai bine de 30 ani, cu patru fabrici de producție în Botoșani, recrutează personal pentru unitatea de confecții metalice.
Cum putem scăpa de un viciu periculos
(P) Nu este usor pentru nimeni sa se lase de fumat, iar acest viciu poate favoriza dezvoltarea a nenumarate afectiuni. De fapt, cu totii stim ca fumatul duce la moartea a milioane de persoane in toata lumea, motiv pentru care gasirea unei alternative mai putin nocive era inevitabila. Cine isi doreste sa fie la curent cu cele mai noi tigari electronice poate da click aici la Voore.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
23.7 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
23.2 o C
Saveni
24.1 o C
Ştefăneşti
20.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.