Ştiri
Botoșăneanca Mirabela Amarandei: Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă

Ceea ce se întâmplă cu vacanța forțată a sistemului public de educație, în vreme ce rețeaua privată de școli poate funcționa foarte bine în format online este, din punctul meu de vedere, o formă de discriminare.

Imaginați-vă doi copii, George și Mihai. Amândoi sunt în clasa a VI-a, George învață într-o școală privată iar Mihai, la una publică, de stat. George și Mihai sunt prieteni buni, amândoi au un potențial fantastic, numai că părinții lui Mihai nu își permit să îi plătească celui mic taxe la o școală privată. Așa că, pentru a fi la același nivel cu George, un copil la fel de sârguincios și responsabil, Mihai trebuie să muncească de 10 ori mai mult decât George. Ce să faci, așa e, de multe ori, la o școală publică…

 

Începând de azi, Mihai a fost forțat să intre în vacanță timp de două săptămâni, poate și mai mult, în funcție de situația pandemică. Pentru el, școala și-a închis porțile, și la propriu, și la figurat, timp de cel puțin 2 săptămâni. George nu mai merge nici el de azi la școală, dar, așa cum a fost obișnuit în ultimii aproape 2 ani, va face orele online, cu profesorii și colegii lui. Acum, să ne întrebăm cum le asigură statul român șanse egale la educație ambilor copii, atâta vreme cât Mihai, care învață la stat, nu mai face școală cel puțin 2 săptămâni, în timp ce George, ai cărei părinți au posibilitatea să îi plătească taxele, poate învăța în continuare?

 

Dacă înainte trebuia să muncească de 10 ori mai mult, de acum Mihai va trebui să depună un efort poate și de 15 ori mai mare decât George, pentru a putea fi egalul acestuia. Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă.

 

Ceea ce se întâmplă cu vacanța forțată a sistemului public de educație, în vreme ce rețeaua privată de școli - acreditate/ autorizate, sau nu, după curriculum național- poate funcționa foarte bine în format online este, din punctul meu de vedere, o formă de discriminare.

 

Câteva observații:

 

1. E tot mai clar că noul an școlar, în contextul pandemic generat de valul 4, școala nu a fost pregătită din vară, așa cum ar fi fost de așteptat: testele rapide rămân și acum un vis; pregătirea profesorilor pentru, posibil, încă un an de online, cu lecții învățate și nevoia de îmbunătățire a procesului; lipsa evidentă a interesului pentru fondul educației, pentru învățare, recuperarea pierderilor, în vreme ce agenda decizională e concentrată aproape exclusiv pe forme.

 

2. Noi am ales să lăsăm mall-urile și păcănelele deschise, să ne petrecem toată vara pe la mare, concerte și cluburi, sacrificând în mod evident educația copiilor și, astfel, viitorul lor și al nostru, al tuturor. Devin tot mai costisitoare deciziile în lanț și situația în sine, când cunoașterea, știința de carte sunt adevăratele avantaje în acest ”sat global” extrem de competitiv.

 

3. De ce am dat vacanță forțată elevilor din sistemul public, în loc să trecem în online? Înțelegând, desigur că nici online-ul nu e ceea ce ar trebui să fie. Ce am avut în gând atunci când am trimis în vacanță aproape 3 milioane de copii, în timp ce mai bine de 100.000 de elevi au șansa să își vadă în continuare de școală?

 

4. Despre privilegii, într-un stat care unora le dă, altora le ia cu aceeași mână. Un stat care nu numai că nu luptă împotriva discriminării- apropo, Ministerul Educației e încă dator cu aplicarea OM 6.134/ 2016- dar creează el însuși situații discriminatorii menite să adâncească inechitățile, clivajele educaționale, sociale și economice.

 

5. Că învață la privat sau la stat, copiii au aceleași nevoi și drepturi. Iar statul și instituțiile lui trebuie să fie corecte, să ia măsuri juste pentru fiecare dintre aceștia. (Sursa: edupedu.ro)

 

 

Mirabela Amarandei, născută în Albești, județul Botoșani, fostă elevă a Colegiului Național "A.T.Laurian", este Cercetător doctorand la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este director al Direcției de Orientare Strategică și Politici Publice în cadrul Universității din București și a fost consilier și purtător de cuvânt al miniștrilor Educației Adrian Curaj și Mircea Dumitru, în guvernul Cioloș.

 

loading...
CE spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre recuperarea celor două săptămâni de vacanță
Primele noi restricții anunțate de Iohannis: Elevii intră în vacanță & masca devine obligatorie peste tot

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Produs cu salmonella RETRAS de la un lanț de magazine, clienții își primesc banii înapoi
Nu trebuie consumat produsul.
Sumarul zilei! Ne apropiem de noul an cu nemulțumiri în Poliție, nu scăpăm de „aranjamente” la concursuri sau de accidente
Prima zi de frig accentuat la Botoșani, iarna-și intră în firesc. La Botoșani ziua a fost liniștită, resimțindu-se ecourile finalului de săptămână. 
Lider sindical din Poliție în fața prefectului: Este oribil / Creăm artificii de interpretare financiarăVIDEO
Virgil Bordei, președinte Confederația Meridian la care este afiliat Sindicatul Pro-Lex a cerut în conferința de presă de la Prefectură ca polițiștii să fie și ei auziți. Asemenea celorlalte categorii profesionale.
După aproape trei decenii „de Italia”, cetățenie și viața de vis din străinătate, doi soți s-au reîntors la Botoșani - FOTOGALERIE
Adina Ojog este una dintre românii care au decis, după ani de zile petrecuți în străinătate, să se întoarcă în România. A trăit la Veneția, la doi pași de Piazza San Marco și a dobândit cetățenia italiană.
Botoșănean de 40 de ani mort la terapie intensivă – SITUAȚIA zilei
În ultimele 24 de ore județul Botoșani a mai înregistrat un deces cauzat de virus, în cazul unui bărbat de 40 de ani.
Ținta atacului cu „bombă” din curtea unei locuințe sucevene a stat un an și la Botoșani
Atacul cu ”bombă” de joi dimineața din curtea locuinței unui cunoscut contrabadist de țigări din Suceava ”a fost doar un avertisment, un semn” la adresa lui Alexander Iosif, destinatarul mesajului, susțin surse apropiate de anchetă.
Cine-i apără pe polițiști de mai-marii din Poliție? „Inginerii financiare”, ordine secretizate la legea salarizării și alte abuzuri făcute publice– VIDEO
Tocmai oamenii care trebuie să respecte cu sfințenie legea și totodată să se asigure că o face și societatea civilă pentru asigurarea siguranței publice, sunt cei care trăiesc cele mai mari frustrări privitoare la normative care sunt încălcate, chiar de șefii din ministerele de resort.
New York – ONU - Mirel Manea... Concert extraordinar de Ziua Națională a României în capitala financiară a lumii – GALERIE FOTO
După ce în octombrie a cântat în Principatul Monaco, ”La Grand Bal”, iar în noiembrie a fost oaspetele Excelenței Sale Zafar Iqbal, ambasadorul Pakistanului în România și Republica Moldova, pe 1 Decembrie Mirel Manea a fermecat auditoriul de la New York.
PSD Botoșani: Suntem egali, dar cu povești de viață diferite - GALERIE FOTO
Dizabilitatea nu este o barieră! E puntea care ne leagă, poate, mai mult, unii de ceilalți. Este crezul femeilor social-democrate din Botoșani care astăzi au sărbătorit Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități împreună membrii Asociației “Ridică-te și umblă!”.
Loading...
Dacă zice Arafat, așa o fi: Omicron va ajunge în România
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, la Digi24, că  varianta sud Africană a  Covid-19 – Omicron va ajunge indiscutabil și în România la fel cum și tulpina Delta și-a făcut apariția la finalul verii.
Dan Petrescu renunță la un jucător, FC Botoșani pregătit să-l ia din iarnă
Prima achiziție a botoșănenilor anunțată pentru pauza competițională de iarnă ar putea fi un jucător de la CFR Cluj.
PSD: Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați – VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Lecție de viață primită de deputatul Dan Șlincu de la un tânăr din Dorohoi – FOTOGALERIE
De Ziua Persoanelor cu Dizabilități, unul dintre parlamentarii botoșăneni a primit o lecție de viață.
Mașină urcată perpendicular pe un stâlp de un șofer de 18 ani noaptea trecută, după o plimbare „între băieți” – FOTO & VIDEO
După carambolul cu patru autovehicule produs noaptea trecută pe drumul Botoșani – Suceava, în zona Baisa, un altul s-a produs în zorii zilei.
Loading...
Tendințe modei pentru bărbați în sezonul toamnă iarnă 2021/2022
(P) A fost un an ciudat pentru întreaga lume și, bineînțeles, acesta a avut un impact considerabil asupra modei, dar mai ales asupra inspirației pentru designeri. Sezonul rece aduce colecții la fel de relaxate ca cele din primăvară/vară, când pantalonii de jogging erau în trend. Designerii au revizitat și au experimentat cu piesele esențiale din garderoba unui bărbat, ca un răspuns pozitiv la evenimentele ce au avut loc; jachete bărbați deconstruite, cămăși bărbați cu modele geometrice și nuanțe de roșu, iată care sunt câteva din trendurile acestui sezon.
5 lucruri incredibile pe care le poți face cu un deodorant
(P) Deodorantul este acel produs pe care il folosești zilnic fără să crezi că poate fi întrebuințat și pentru alte lucruri decât acela de a te proteja împotriva mirosului neplăcut sau al transpirației.
O firmă de servicii funerare din Iași vă va ajuta să treceți peste teribila cumpănă!
(P) In viata, nu suntem niciodata pregatiti pentru momentele de neinchipuit, cum este despartirea definitiva de o persoana draga. Totusi, acestea sunt inevitabile si, atunci cand au loc, este bine sa avem aproape pe cineva care are experienta intr-o astfel de situatie si care ne ajuta sa trecem cu usurinta prin aceste clipe.
5 lucruri pe care trebuie să le afli înainte de a-ți deschide cont la MrBit Casino
Se apropie vacanța de iarnă, în care vei avea mai mult timp pentru relaxare. Poți citi o carte, te poți întâlni cu prietenii sau te poți distra într-un cazinou online. Pentru cea de-a treia variantă, în acest articol în prezentăm un MrBit Casino review, cum ar spune James Bond, un împătimit al cazinourilor.
Ziua în care am văzut că inspectorii veniți în control nu sunt zei... seară marcată de o tragedie și de un carambol cu patru mașini
Pe data de 3 decembrie 2021 am aflat că se mai poate și altfel. Adică agenții economici nu trebuie să stea în genunchi în fața organelor de control.
Metode și trucuri pentru a-ți pregăti fața pentru iarnă!
(P) Perioada cu vânt și înghețuri severe afectează negativ starea pielii. Schimbările bruște de temperatură, lipsa de vitamine sunt un adevărat test pentru pielea feței. Iarna, pielea devine uscată și palidă, începe să se exfolieze și apare iritarea. Pentru a evita astfel de probleme, trebuie să vă pregătiți cu atenție pentru sosirea iernii.
Poate o intrebati pe doamna cum a ajuns la acel de 10 ori mai mult ca sunt curios.
26 octombrie 2021, 10:14
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-0.6 o C
Bucecea
-1.4 o C
Darabani
-4.7 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.