Ştiri
Asta da „performanță” la Nova Apaserv: Stații de epurare în comune unde nu există apă și canalizare

La Botoşani, firma de apă canal a judeţului a construit, cu apoape 30 de milioane de lei, staţii de epurare în comune unde nu curge apa şi nu există canalizare. Astfel, investiţia este momentan inutilă, iar una dintre staţii zace închisă de aproape patru ani.

Zeci de milioane de euro irosiți degeaba

 

Majoritatea localităţilor din judeţul Botoşani, mai ales cele din mediul rural, nu beneficiază de reţele de apă potabilă. Cu toate acestea, societatea de apă şi canal unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar a construit două staţii de epurare a apelor uzate ultramoderne în zone unde apa nici măcar nu ajunge. În aceste condiţii, echipamentele de câteva zeci de milioane de euro, de la Uniunea Europeană, zac nefolosite şi sunt ţinute în conservare, scrie Adevărul.   

 

Este puţin probabil ca în viitorul apropiat zonele rurale în care au fost construite aceste staţii să fie alimentate cu apă potabilă şi, implicit, instalaţiile atât de constisitoare să-şi găsească în sfârşit menirea. Până şi sătenii se miră de logica după care au fost realizate aceste investiţii.

 

„Păi ce să epureze ăştia dacă nu au apă?  Ori făceau staţia şi conductele de apă în acelaşi timp, ori prima dată trăgeau apa în comună. Ferească Dumnezeu! Ca şi cum m-aş duce la moară fără grăunţe”,

mărturiseşte un sătean din Joldeşti, comuna Vorona, judeţul Botoşani.   

 

Carul înaintea boilor, pe 30 de milioane de lei  

 

Încă din anul 2015, Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, controlată de Consiliul Judeţean, şi-a propus printr-un masterplan, mai ales cu fonduri europene, să extindă reţelele de apă şi canalizare în tot judeţul. Mai mult decât atât, aceste reţele erau prevăzute cu staţii de pompare, dar şi de epurare a apelor uzate, non-poluante, moderne şi foarte scumpe.

 

Intenţiile, de altfel bune, s-au blocat în logica şi birocraţia tipic românească, mai ales în sectorul de stat. Mai precis, operatorul de apă a pus carul înaintea boilor, când s-a apucat efectiv de treabă.

 

A plătit aproximativ 30 de milioane de lei pe două staţii de epurare a apelor uzate, în două zone fără apă: în oraşul Flămânzi şi în comuna Vorona.   

 

Situaţia cea mai delicată este la Vorona, unde staţia de epurare ultramodernă construită în satul Joldeşti cu 15 milioane de lei stă închisă de aproape patru ani. A fost recepţionată în 2017, dar nu există reţele cu apă pentru a deveni funcţională.

 

„Staţia de epurare de la Joldeşti este recepţionată, dar se află în conservare. O să funcţioneze după ce se termină lucrările pentru reţea de apă şi canal pe Vorona. Fără apă, nu poate funcţiona”,

declară Gabriel Cârlan, directorul Nova Apaserv.

 

Practic, de patru ani, angrenajele staţiei nu au mai fost pornite.   

 

„Dacă intră prea puţină apă nu are loc procesul chimic”  

 

A doua staţie de epurare a apelor uzate, construită în cadrul aceluiaşi proiect, se află la Flămânzi. După ce a stat închisă, la fel ca cea de la Joldeşti, aproximativ doi - trei ani, cei de la Nova Apaserv au reuşit să pornească instalaţiile, după ce au racordat câteva scări de bloc din centrul oraşului. Restul populaţiei, evident, ca şi în cazul comunei Vorona, nu este racordată la reţeaua de apă.

 

„Au racordate la staţie blocurile, dar restul populaţiei nu este racordată”,

spune şi primarul din Flămânzi, Dan Oloeru.   

 

Şefii de la Apă recunosc că, fără un debit minim, instalaţiile funcţionează practic degeaba, iar procesele chimice prevăzute nu mai au loc.

 

„Dacă nu este un debit minim nu se întâmplă acel proces, numit biocenoză, ca să fie apa curată când o deversăm. Funcţionează toate angrenajele, dar dacă intră prea puţină apă uzată nu se întâmplă procesul chimic”,

precizează directorul Nova Apaserv.  

 

Proiecte greşite, procese şi un viitor cu prea puţină apă   Reprezentanţii Nova Apaserv spun că staţiile de epurare ar fi trebuit finalizate în acelaşi timp cu reţeaua de apă şi canal, cel puţin la Vorona. De la teorie până la practică este însă drum lung. La Vorona, constructorul care trebuia să tragă conductele de apă, cu aproximativ 10 milioane de euro, a abadonat lucrările la 30%. Motivaţia a fost simplă, proiectele ar fi fost greşite şi necesitau lucrări şi costuri suplimentare. Nova Apaserv a realizat contractul, dar antreprenorul a dat în judecată societatea de apă şi canal. Ba chiar a câştigat şi procesul, aruncând societatea Consiliului Judeţean pe marginea prăpastiei, din punct de vedere financiar.   

 

Între timp, Nova Apaserv a găsit un alt constructor pentru reţeaua de apă şi canal, dar va dura cel puţin încă un an şi jumătate până să fie gata, potrivit unor surse din cadrul societăţii. La Flămânzi, lucrurile sunt şi mai complicate. Degeaba sunt reţele de apă şi staţie de epurare, dacă magistrala care aduce apa de la Botoşani este prea mică şi prea veche. Din această cauză, Flămânziul este lăsat aproape în fiecare vară fără apă, pierderile pe magistrală fiind de aproape 80%. În aceste condiţii este greu de crezut că staţia de epurare, care a costat 15 milioane de lei, va fi alimentată prea des cu debitul minim pentru a funcţiona.  

loading...
Manevră politică la ”Apă”! Pesediștii au demisionat ca să trântească CA-ul și să scape de Cîrlan din funcția de director

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Grenadă descoperită în grădina unui botoșănean - FOTO
S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.
Colonelul Onofrei s-a pensionat, șef nou la Jandarmerie – GALERIE FOTO
Schimbare de conducere la Jandarmeria Botoșani.  
Amendamentul RESPINS al liberalilor viza investiții pentru o unitate cu copii cu nevoi speciale
Grupul de consilieri județeni aleși pe listele PNL a dezavuat total atitudinea arătată la votul acordat pentru buget de colegii din plen de la celelalte partide, în speță PSD, Pro România și ALDE.
Cea mai MICĂ rată de infectare în municipiul Botoșani din ultimele șase luni
Direcția de Sănătate Publică a transmis cel mai recent raport privind cazurile noi din județul Botoșani, în ultimele 24 de ore.
Şase preoţi au fost amendați după slujba de la Tudora, oficiată de protopopul de Botoşani
Şase preoţi din judeţul Botoşani au fost sancţionaţi de poliţişti ca urmare a organizării sau participării la slujba misionară la care au luat parte peste 100 de credincioşi, la care nu au fost respectate normele sanitare impuse în contextul pandemiei
Elsaco Electronic semnează un nou contract, în valoare de 52 de milioane de lei
Implementarea acestui proiect va îmbunătăți calitatea apei furnizate locuitorilor.
Micii spectatori sunt invitați la spectacol: Actorii Teatrului ”Vasilache” revin în sală
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” se redeschide în acest weekend, la o capacitate de 30 la sută.
Se strică vremea, ANUNȚUL meteorologilor pentru următoarele patru zile
Începând de astăzi, ora 13.00, și până mâine dimineață, la ora 6.00, vom avea parte de instabilitate atmosferică. De asemenea, în următoarele patru zile, vremea va intra într-un proces de răcire.
Șofer de 19 ani prins beat la volan, polițiștii l-au simțit din prima clipă
Tânărul emana halenă alcoolică.
Loading...
Regula pe care șoferii botoșăneni o încalcă cel mai des: Este și principala CAUZĂ a accidentelor rutiere - FOTO
Polițiștii rutieri au intensificat controalele în trafic.
Au dat-o la pace! Bugetul CJ-ului a fost aprobat fără prea multă patimă
Au depus un amendament la bugetul județului consilierii liberali, solicitarea financiară fiind citită de Viorel Iliuță.
ACUM: Doina Federovici, ultimatum pentru consilieri cu bugetul: Azi este ultima zi în care mai putem vota
A doua ședință pentru dezbaterea proiectului de buget propus de președintele Consiliului Județean Botoșani a început în urmă cu scurt timp.
Poeți în dialog la Ipotești: Ioan Pintea și Paul Aretzu
În debutul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, pe data de 23 aprilie 2021, la ora 13.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează lecturile Poeți în dialog.
DRAMĂ cumplită în familia băiatului de 12 ani, accidentat mortal de o șoferiță din Botoșani: Este al doilea copil pe care îl pierd
Accidentul s-a produs marți după-amiaza, iar cercetările preliminare ale polițiștilor indică faptul că băiatul a traversat strada regulamentar, pe locul marcat.
Loading...
Alexandra Huțu: Guvernarea Dreptei a întârziat construcția primei platforme de aterizare dedicată salvărilor aeriene SMURD, obiectiv inițiat de PSD
Guvernarea PSD din perioada 2017-2019 a inclus în programul de extindere și modernizare a infrastructurii de operare a serviciilor de urgență pentru salvare aeriană și comunicații, construirea unei platforme de aterizare a elicopterelor în municipiul Botoșani.
Anchetă după o slujbă în biserică fără respectarea normelor de distanțare, chiar Mitropolia a făcut publice imaginile – VIDEO
Slujbă la Botoșani cu oameni care nu respectă distanțarea, Poliţia şi DSP au deschis o anchetă
Explicații după dubla eliminare: Ne-a înjurat de morți, de familie, tot meciul
FC Botoșani și Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda a doua a play-off-ului, meci în care Radu Petrescu a acordat două cartonașe roșii, în aceeași fază, lui Eduard Florescu și Mihai Bălașa.
Un șofer botoșănean a devenit vedetă pe internet: CE a scris pe procesul-verbal după ce a fost amendat - FOTO
Mesajul unui șofer din Botoșani care a fost amendat de Poliția Rutieră a ajuns viral pe rețelele de socializare, fiind distribuit de sute de internauți.
Nervi la finalul meciului FC Botoșani – U Craiova: Ăsta nu a fost fotbal, a fost o luptă!
FC Botoșani și CS Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda secundă din play-off.
TULBURĂTOR: Care a fost ultimul articol scris de jurnalista din Botoșani, moartă la 29 de ani - FOTO&VIDEO
Jurnalista, care a activat de-a lungul timpului în mai multe redacții, printre care și Botoșăneanul sau Adevărul, a scris în ultima perioadă la Fanatik.
intre timp ....purufica aerul pe banii fraierului ce plateste TAXE ......
6 martie 2021, 18:46
Cata apa se fura de la Botosani la Flamanzide de persoane care uda vara gradinile? Cand s-a primit proiectul pentru Vorona inginerii electrotehnici sau mecanici de la Nova Apaserv nu si-au dat seama de greselile de proiectare. Nova Apa are juristi, economisti, ingineri electro sau mecanici dar are foarte ingineri hidro cu practica de cel putin 5-10 ani in executia si intretinerea retelelor de apa si canalizare. La vorona statiile de pompare erau proiectate a fi construite pe terenuri private. S-a acceptat proiectul , s-a dat autorizatie de construire, s-au executat lucrarile vreo doi ani si nu si-au dat seama ca nu exista acordurile proprietarilor privati pentru amplasarea acestor statii de pompare la minimum 50 de m de case. S-a ales o firma care nu avea nici un cadru tehnic inginer sau maistru care sa fi executat anterior retele de canalizare. La toate lucrarile vina si pagubele cad pe Nova Apa societate de stat iar proiectantii si constructorii nu raspund cu nimic.
6 martie 2021, 14:19
Bine ca so construit cand so facut parcuri aiurea, scoli in sate fara copchii, camine culturale , primarii noi, or sa vina randul si pentru apa si canal, aveti rabdare. Cand se va face conducta de nord?
6 martie 2021, 12:52
Date total eronate in știre. Proiectul implementat de compania de apă se referă doar la rețeaua de canalizare, nu și de apă. Apa trebuia să o tragă primăria!
6 martie 2021, 10:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.3 o C
Dorohoi
6.3 o C
Bucecea
5.9 o C
Darabani
6.1 o C
Saveni
6.3 o C
Ştefăneşti
8.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.