Ştiri
Asta da „performanță” la Nova Apaserv: Stații de epurare în comune unde nu există apă și canalizare

La Botoşani, firma de apă canal a judeţului a construit, cu apoape 30 de milioane de lei, staţii de epurare în comune unde nu curge apa şi nu există canalizare. Astfel, investiţia este momentan inutilă, iar una dintre staţii zace închisă de aproape patru ani.

Zeci de milioane de euro irosiți degeaba

 

Majoritatea localităţilor din judeţul Botoşani, mai ales cele din mediul rural, nu beneficiază de reţele de apă potabilă. Cu toate acestea, societatea de apă şi canal unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar a construit două staţii de epurare a apelor uzate ultramoderne în zone unde apa nici măcar nu ajunge. În aceste condiţii, echipamentele de câteva zeci de milioane de euro, de la Uniunea Europeană, zac nefolosite şi sunt ţinute în conservare, scrie Adevărul.   

 

Este puţin probabil ca în viitorul apropiat zonele rurale în care au fost construite aceste staţii să fie alimentate cu apă potabilă şi, implicit, instalaţiile atât de constisitoare să-şi găsească în sfârşit menirea. Până şi sătenii se miră de logica după care au fost realizate aceste investiţii.

 

„Păi ce să epureze ăştia dacă nu au apă?  Ori făceau staţia şi conductele de apă în acelaşi timp, ori prima dată trăgeau apa în comună. Ferească Dumnezeu! Ca şi cum m-aş duce la moară fără grăunţe”,

mărturiseşte un sătean din Joldeşti, comuna Vorona, judeţul Botoşani.   

 

Carul înaintea boilor, pe 30 de milioane de lei  

 

Încă din anul 2015, Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, controlată de Consiliul Judeţean, şi-a propus printr-un masterplan, mai ales cu fonduri europene, să extindă reţelele de apă şi canalizare în tot judeţul. Mai mult decât atât, aceste reţele erau prevăzute cu staţii de pompare, dar şi de epurare a apelor uzate, non-poluante, moderne şi foarte scumpe.

 

Intenţiile, de altfel bune, s-au blocat în logica şi birocraţia tipic românească, mai ales în sectorul de stat. Mai precis, operatorul de apă a pus carul înaintea boilor, când s-a apucat efectiv de treabă.

 

A plătit aproximativ 30 de milioane de lei pe două staţii de epurare a apelor uzate, în două zone fără apă: în oraşul Flămânzi şi în comuna Vorona.   

 

Situaţia cea mai delicată este la Vorona, unde staţia de epurare ultramodernă construită în satul Joldeşti cu 15 milioane de lei stă închisă de aproape patru ani. A fost recepţionată în 2017, dar nu există reţele cu apă pentru a deveni funcţională.

 

„Staţia de epurare de la Joldeşti este recepţionată, dar se află în conservare. O să funcţioneze după ce se termină lucrările pentru reţea de apă şi canal pe Vorona. Fără apă, nu poate funcţiona”,

declară Gabriel Cârlan, directorul Nova Apaserv.

 

Practic, de patru ani, angrenajele staţiei nu au mai fost pornite.   

 

„Dacă intră prea puţină apă nu are loc procesul chimic”  

 

A doua staţie de epurare a apelor uzate, construită în cadrul aceluiaşi proiect, se află la Flămânzi. După ce a stat închisă, la fel ca cea de la Joldeşti, aproximativ doi - trei ani, cei de la Nova Apaserv au reuşit să pornească instalaţiile, după ce au racordat câteva scări de bloc din centrul oraşului. Restul populaţiei, evident, ca şi în cazul comunei Vorona, nu este racordată la reţeaua de apă.

 

„Au racordate la staţie blocurile, dar restul populaţiei nu este racordată”,

spune şi primarul din Flămânzi, Dan Oloeru.   

 

Şefii de la Apă recunosc că, fără un debit minim, instalaţiile funcţionează practic degeaba, iar procesele chimice prevăzute nu mai au loc.

 

„Dacă nu este un debit minim nu se întâmplă acel proces, numit biocenoză, ca să fie apa curată când o deversăm. Funcţionează toate angrenajele, dar dacă intră prea puţină apă uzată nu se întâmplă procesul chimic”,

precizează directorul Nova Apaserv.  

 

Proiecte greşite, procese şi un viitor cu prea puţină apă   Reprezentanţii Nova Apaserv spun că staţiile de epurare ar fi trebuit finalizate în acelaşi timp cu reţeaua de apă şi canal, cel puţin la Vorona. De la teorie până la practică este însă drum lung. La Vorona, constructorul care trebuia să tragă conductele de apă, cu aproximativ 10 milioane de euro, a abadonat lucrările la 30%. Motivaţia a fost simplă, proiectele ar fi fost greşite şi necesitau lucrări şi costuri suplimentare. Nova Apaserv a realizat contractul, dar antreprenorul a dat în judecată societatea de apă şi canal. Ba chiar a câştigat şi procesul, aruncând societatea Consiliului Judeţean pe marginea prăpastiei, din punct de vedere financiar.   

 

Între timp, Nova Apaserv a găsit un alt constructor pentru reţeaua de apă şi canal, dar va dura cel puţin încă un an şi jumătate până să fie gata, potrivit unor surse din cadrul societăţii. La Flămânzi, lucrurile sunt şi mai complicate. Degeaba sunt reţele de apă şi staţie de epurare, dacă magistrala care aduce apa de la Botoşani este prea mică şi prea veche. Din această cauză, Flămânziul este lăsat aproape în fiecare vară fără apă, pierderile pe magistrală fiind de aproape 80%. În aceste condiţii este greu de crezut că staţia de epurare, care a costat 15 milioane de lei, va fi alimentată prea des cu debitul minim pentru a funcţiona.  

loading...
Manevră politică la ”Apă”! Pesediștii au demisionat ca să trântească CA-ul și să scape de Cîrlan din funcția de director

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Două liste cu posibili miniștri, circulă „pe surse”, un liberal de la Botoșani pus în fruntea unui minister important
Publicațiile naționale de știri au intrat în posesia unor liste cu nume care ar putea să facă parte din cabinetul de miniștri al premierului propus de PNL. 
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Gest de apreciat din partea unui botoșănean.
Polițiștii au verificat microbuzele școlare și n-au găsit nimic în neregulă
Acțiunea de verificare a fost desfășurată timp de două zile și a implicat un număr însemnat de populație școlară sau miljoace pentru transportul elevilor.
Andrei Drancă, USR: Klaus Iohannis a binecuvântat astăzi, public, USL 2.0.
„PE-SE-DE” - aprigul dușman din campania electorală se transformă astăzi în tovarăș de drum pentru Klaus Iohannis și pentru soldații peneliști ce pretindeau lupta împotriva PSD.
Patru incendii de vegetație uscată în mai puțin de patru ore
Patru incendii de vegetație uscată și miriște au avut loc joi, în județul Botoșani.
O veterană a maratonului a alergat alături de militarii din Botoșani: Felicitări, doamna Ana, sunteți un model de urmat! GALERIE FOTO
Atleta, pentru care sportul este un mod de viață, îi încurajează și pe alți tineri să facă mișcare și să își urmeze visele.
STS anunță: Aplicație pentru certificatul verde lansată și în varianta web
Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Peste 170 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, rata în municipiu a scăzut sub 9
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
S-a OPRIT apa într-un oraș și cinci localități din județ, este afectată și zona Lebăda
Nova Apaserv Botoșani anunță că a întrerupt furnizarea apei astăzi, 22 octombrie 2021, până la ora 20.00.
Loading...
Un botoșănean a intrat peste elevi în internate și le-a furat bunurile
Reprezentanții unităților de învățământ au sesizat Poliția iar respectivul bărbat a fost ulterior identificat.
În miez de noapte, ”verificau” curțile oamenilor: Doi tineri acuzați de furt calificat
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională a fost recuperat în totalitate.
Şcoala din biserica cimitirului: Aici, copiii învaţă să fie cât mai umani, să dăruiască, să nu treacă indiferenţi peste suferinţa celor de lângă ei
Este locul unde astăzi se botează un copil abia ivit pe lume, iar mâine se ține slujba înmormântării la căpătâiul unui mort.  Dar este și locul în care speranța nu dispare niciodată, mai ales datorită copiilor care vin aici cu inima deschisă.
Investiții de două milioane de lei în secțiile de infecțioase ale Spitalului Mavromati
Sistemul sanitar este pus la grea încercare de pandemia de SARS-CoV-2, care, din nefericire, afectează și județul Botoșani.
ISU Botoșani: În atenția candidaților care vor participa la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante
Toți candidații sunt obligați să poarte mască de protecție, astfel încât să le acopere nasul şi gura, pe toată durata prezenței în locul desfășurării concursului.
Loading...
Nu rata marea premieră de la Happy Cinema Botoșani: PROGRAMUL săptămânii 22-28 octombrie - FOTO&VIDEO
Cinefilii din Botoșani pot merge și la Happy Last Chance, luni și marți, de la ora 18.00.
Noua LISTĂ a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va intra în vigoare începând cu 24 octombrie.
Derby-ul Moldovei din Divizia A se joacă la Botoșani
Băieții pregătiți de Florin Ciubotariu vor primi la ora 17:00, în Sala Polivalentă, vizita formației CSU Galați, intrarea și spectacolul fiind asigurate de organizatori.
RESTRICȚII începând de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise / UNDE devine obligatoriu certificatul verde
Plus certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice.
Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu
Pe data de 24 octombrie 2021, la ora 16.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog.
DOLIU – S-a stins din viață un renumit om de afaceri din Botoșani: Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!
A fost cunoscut în întreaga țară pentru spiritul său antreprenorial, dar mai ales prin generozitatea cu care a sprijinit oamenii de cultură din Botoșani.
intre timp ....purufica aerul pe banii fraierului ce plateste TAXE ......
6 martie 2021, 18:46
Cata apa se fura de la Botosani la Flamanzide de persoane care uda vara gradinile? Cand s-a primit proiectul pentru Vorona inginerii electrotehnici sau mecanici de la Nova Apaserv nu si-au dat seama de greselile de proiectare. Nova Apa are juristi, economisti, ingineri electro sau mecanici dar are foarte ingineri hidro cu practica de cel putin 5-10 ani in executia si intretinerea retelelor de apa si canalizare. La vorona statiile de pompare erau proiectate a fi construite pe terenuri private. S-a acceptat proiectul , s-a dat autorizatie de construire, s-au executat lucrarile vreo doi ani si nu si-au dat seama ca nu exista acordurile proprietarilor privati pentru amplasarea acestor statii de pompare la minimum 50 de m de case. S-a ales o firma care nu avea nici un cadru tehnic inginer sau maistru care sa fi executat anterior retele de canalizare. La toate lucrarile vina si pagubele cad pe Nova Apa societate de stat iar proiectantii si constructorii nu raspund cu nimic.
6 martie 2021, 14:19
Bine ca so construit cand so facut parcuri aiurea, scoli in sate fara copchii, camine culturale , primarii noi, or sa vina randul si pentru apa si canal, aveti rabdare. Cand se va face conducta de nord?
6 martie 2021, 12:52
Date total eronate in știre. Proiectul implementat de compania de apă se referă doar la rețeaua de canalizare, nu și de apă. Apa trebuia să o tragă primăria!
6 martie 2021, 10:29
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.