Ştiri
Artista cu vioara se întoarce acasă după 10 ani, alături de elvețianul cucerit de Botoșani: E o atmosferă frumoasă, oamenii te primesc bine / Ador mâncarea românească

Melomanii botoșăneni sunt așteptați vineri, 18 februarie, la concertul săptămânal al Filarmonicii ”George Enescu”.

Un concert care se anunță a fi unul aparte. Și asta deoarece violonista Diana Turcu va cânta în orașul natal. Stabilită de câțiva ani în Elveția, după un periplu profesional în Germania, artista revine pe scena de la Botoșani, regăsind în orchestră foști profesori sau colegi de școală din timpul liceului.

 

Însă emoția violonistei este dublată de faptul că va evolua la Botoșani alături de un artist elvețian, împreună cu care a cântat deseori, dar niciodată în România.

 

Astfel, concertul de vineri, aflat sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, îi va avea ca soliști pe violonista Diana Turcu și violistul Michel Willi (Elveția), cei doi pregătind pentru publicul botoșănean Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră, KV. 364, de W.A. Mozart. Programul serii va fi completat de Uvertura operei „La clemenza di Tito” (W. A. Mozart) și de Sinfonietta pe teme rusești, op 31 (N. Rimski-Korsakov).

 


(Dirijorul Mircea Holiartoc)

 

 

”Cel mai greu, mai provocator, e să cânți acasă”

 

Diana Turcu s-a născut în Botoșani, a urmat de la 7 ani cursurile Liceului de Artă ”Ștefan Luchian”, pentru ca de la 15 ani să continue la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași, oraș în care a absolvit ulterior și Conservatorul. În anul trei se afla deja la Weimar, în Germania, cu o bursă Erasmus, pentru ca după un an să fie acceptată la Master, în același timp activând și în orchestra din Jena, Germania. Din Weimar avea să plece apoi către Zürich, în Elveția, pentru a studia cu Rudolf Koelman, despre care știa că este ultimul student al marelui violonist Jascha Heifetz. Aici, în Elveția, avea să urmeze un Master, apoi și al doilea, în Pedagogie Muzicală.

 

Recunoaște că are emoții înaintea concertului de la Botoșani.

 


(Violonista Diana Turcu)

 

”M-am întâlnit cu foști colegi, chiar și pe stradă. E o atmosferă frumoasă, oamenii te primesc bine, cu căldură. Și mă bucur că întâlnesc atâtea fețe cunoscute. Am avut emoții de azi dimineață. Pentru că cel mai greu, mai provocator, e să cânți acasă. Prima dată am cântat la Botoșani când aveam 14 ani, apoi la 23 de ani. Acum, după 9 sau 10 ani, voi cânta din nou”, a mărturisit Diana Turcu.

 

Botoşăneanul.ro v-a prezentat povestea Dianei Turcu: Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…

 

Va cânta pe scena de la Botoșani alături de violistul Michel Willi, din Elveția.

 

 

”Botoșani e un oraș foarte pașnic”

 

Artist carismatic, jovial, gata să împrăștie în fiece clipă zâmbete și bună dispoziție, Michel Willi spune că a fost surprins să găsească un oraș atât de liniștit, în contrast cu lumea din care vine, cu forfota și cu oamenii mereu grăbiți.

 

”Botoșani e un oraș foarte pașnic, liniștit, oamenii nu se grăbesc, sunt foarte relaxați și asta e bine. În Zürich toată lumea merge foarte rapid pe stradă, oamenii sunt ocupați, mereu pe telefon…”, spune Michel Willi. 


 


(Michel Willi, violist)

 

Dacă la Botoșani vine pentru prima dată, în România a cântat de nenumărate ori, în special cu orchestra din Zürich, la Festivalul ”George Enescu” din București. Dar a mai fost și în Transilvania, Mureș, Sibiu, Cluj, Timișoara.

 

”Ador mâncarea românească! Muzicienilor mereu le place mâncarea (râde), mă rog, celor mai mulți muzicieni”, nu scapă Michel Willi prilejul să puncteze.

 

Este un artist cu experiență, format la rândul său de artiști de renume, dacă amintim de P. Novsak și A. Piraccini, apoi studiile de Master cu I. Ozim și A. Shtern, în Los Angeles.

 

În 1993-19994 a fost laureat al Fundației Kiefer-Hablützel și al Asociației Elvețiene a Muzicienilor. Din 1993 până în 1998, Michel Willi a fost membru al Orchestrei orașului Winterthur, al Orchestrei Operei din Zurich și al Filarmonicii de cameră din Bavaria. Din 1998 este membru permanent al Orchestrei Tonhalle din Zurich. De asemenea, ca muzician de cameră este membru al octetului elvețian, iar din 2000 până în 2010 a fost membru al Cvartetului Niziol Zurich.

 

Deși a studiat dintru început vioara, în final a ales viola. Chiar dacă, spune artistul, repertoriul pentru violă este mult mai restrâns decât cel pentru vioară.

 

”Artistul este un receptacul pentru emoții care vin de peste tot: din cer, din pământ, dintr-o bucățică de hârtie, dintr-o formă trecătoare, dintr-o pânză de păianjen”, spunea Pablo Picasso. Iar Michel Willi recunoaște că și el, asemenea, tuturor artiștilor, se luptă cu emoțiile înaintea și în timpul fiecărui concert.

 

”Dacă trebuie să te ridici să vorbești în fața a o sută de oameni nu ești așa de relaxat. Și pentru muzicieni este la fel. Trebuie să mă concentrez foarte mult pe minte, pe comportament, pe ce gândesc. Pentru că dacă încerc să mă gândesc că e dificil și să sper să nu fac o greșeală o să mă influențeze, începi să tremuri și apoi nu mai e niciun sunet. Pentru mine cea mai importantă chestie e să știu ce pot să fac. Însemnând că emoțiile să nu îmi influențeze negativ muzica”, spune Michel Willi.

 

În spatele fiecărui concert se află multă concentrare, mult exercițiu, mai ales în cazul soliștilor.

 

”Oamenii care devin soliști au bineînțeles antrenament, fac asta de multe ori, de fiecare dată devin mai buni. Uneori te gândești la chestii ciudate în timpul cântatului și asta e rău pentru muzică. Trebuie să te gândești foarte bine doar la muzică. În dimineața asta ascultam un podcast al unui pianist care spunea toate lucrurile pe care le consideră importante. Mai întâi postura e importantă. Dacă ai o postură bună deja te simți mai bine… Și toate simțurile sunt importante. Dacă miroși bine se eliberează endorfine pozitive… Gândește doar la momentul în care cânți. Nu te gândi la ce urmează, poate faci o greșeală, trăiește mereu în prezent și doar ascultă muzica. Și respiră! Dar presupun că e ceva ce ai nevoie să exersezi”, mărturisește Michel Willi.

 

Cei doi artiști, dar și membrii orchestrei Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, alături de dirijorul Mircea Holiartoc, așteaptă publicul meloman în sala de concerte vineri, 18 februarie 2022, de la ora 18.30.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Anna Lesko, show total la festival: Moldoveanca și dansatoarele sale au stârnit bărbații, s-a făcut coadă la poze - Vă iubesc VIDEO & GALERIE FOTO
După tinerele talente locale, pe scena de la festivalul ”Floare Albastră” organizat de Primăria Mihai Eminescu a urcat Anna Lesko. Ca de obicei, artista născută în Chișinău și cu origini ruso-ucrainene nu a venit singură, ci alături de trei dansatoare.
Botoșănenii s-au lăsat purtați de valurile muzicii într-o sară de mai pe dealul de la Cornișa - GALERIE FOTO
Festivalul “Sara pe deal” a oprit timpul în loc pentru câteva ore, în care muzica a fost cea care a devenit hrană pentru sufletele participanților.
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr de 23 de ani mușcat de cal, elicopterul SMURD chemat urgent la Botoșani  
Elicopterul SMURD a fost solicitat în urmă cu puțin timp Botoșani.
Prognoza meteo emisă pentru prima lună de vară: CUM va fi vremea în minivacanța de Rusalii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 29 mai - 26 iunie 2023.
ASTĂZI: Lucrări la Barajul Stânca, apel către toți șoferii
Poliția de Frontieră a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
Șapte cadre medicale de la Botoșani solicită locuințe ANL – Lista
Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei solicitanților va fi votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.
Șeful Poliției de la Botoșani ne liniștește: FĂRĂ omoruri la comandă și reglări de conturi în județ
Infracțiunile de mare violență sunt puține la Botoșani și înregistrează chiar o scădere.
A plecat la ceruri un profesor din Botoșani care a format generații întregi de copii
Este doliu în Educație după ce s-a stins din viață un îndrăgit profesor.
Tot mai mulți botoșăneni circulă cu autobuzele Eltrans după lansarea aplicației care te ghidează prin oraș
Compania de transport public a făcut un prim pas spre digitalizare la finalul lunii martie, iar călătorii află în timp real informații despre circulația autobuzelor.
FAKE NEWS despre contaminarea radioactivă distribuit masiv, ISU face apel la cetățeni
Reprezentanții ISU fac un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale.
Botoșănean de 20 de ani prins circulând cu aproape 200 de km/h în localitate
Tânărul a rămas fără permis pentru 120 de zile, polițiștii aplicându-i și o amendă.
Raluca Turcan a făcut o descoperire: Angajaţii din privat ”abia îşi duc traiul de la o zi la alta”
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, atrage atenţia asupra faptului că în mediul privat sunt numeroşi angajaţi cu venituri foarte mici.
Eveniment muzical de mare clasă la Seminarul Teologic din Botoșani – GALERIE FOTO
Organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, evenimentul a găzduit elevi de la mai multe școli din județul Botoșani.
Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
26 mai 2023
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.2 o C
Dorohoi
12.0 o C
Bucecea
13.5 o C
Darabani
11.2 o C
Saveni
12.1 o C
Ştefăneşti
12.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.