Ştiri
„Amenda” pentru moartea Alexandrei, praful în ochi aruncat pentru mulțime: Sancțiunile trebuie să fie pentru cei care greșesc

Spitalul din Botoşani unde a murit tânăra mamă, Alexandra Ivanov, pentru că niciun medic nu a ajutat-o în cele mai grele momente ale vieţii ei pe pământ, a fost amendat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu 42.000 de lei (8.400 de euro).

Spitalul susţine că va contesta sancţiunea.

Și Alexandra a contribuit la salariul medicului de gardă

 

Alexandra Ivanov, ca toţi ceilalţi oameni din Romania care au un job, contribuia la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, cel gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La fondul de asigurări de sănătate vor fi strânşi, în acest an, 42 de miliarde de lei (8,4 mld. euro), adică undeva la 8% din toate veniturile bugetului consolidat, scrie Ziarul Financiar.

 

Nimeni din spitalul din Botoşani nu s-a gândit că şi Alexandra Ivanov contribuia la acest fond, deci era dreptul ei sa beneficieze de cea mai atentă îngrijire, pentru că ea a plătit ani de zile pentru acest serviciu. Dar aceşti zei făcuţi din scânduri lipite cu scoci au gândit altfel.

 

Salariile medicilor – ajunse la nivelul celor din UE - sunt plătite din contribuţiile tuturor. Salariul medicului de gardă din noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost plătit şi din banii acesteia din urmă. Iar medicul de gardă nu a făcut nimic ca să o salveze pe cea care contribuia la salariul ei.

 

Noi obişnuim să credem că ce primim aşa, din când în când şi fără şpagă, “e de la stat”. Dar statul cine e? Statul nu este altceva decât suma impozitelor plătite, nimic altminteri.

 

Cine plătește acești bani?

 

Casa de Asigurări de Sănătate a amendat spitalul în care a murit Alexandra Ivanov cu 42.000 de lei. Breaking News peste tot.

 

Sa ne oprim şi să judecam, totuşi. Cine plăteşte aceşti bani? Contribuabilul, sănătos sau bolnav, plăteşte 10% din venitul lui brut la Sănătate. Ministerul Finanţelor îi ia banii. Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări dau bani spitalului, apoi Casa de Asigurări amendează spitalul. Ca să vezi! Din banii cui plăteşte spitalul amenda, dacă nu din banii pe care şi-i primeşte chiar de la casa de asigurări? Tai din banii spitalului, care e vai de mama lui, dar, dacă spitalul rămâne fără bani, pacienţii – adică cei care plătesc acest serviciu - ce fac? Ei plătesc şi, pentru plata lor, e obligatoriu să beneficieze de un serviciu decent. Dar ar putea să nu mai fie aşa pentru că spitalul a fost “amendat”.

 

Banii mutați dintr-un cont în altul

 

 

În urmă cu mulţi ani, o fostă şefa de la agenţia care supraveghea achiziţiile publice îmi spunea că a amendat, cu un milion de euro, o primărie de sector din Bucureşti pentru nişte nereguli privind achiziţiile publice. Primăria a plătit amenda – spunea ea – a doua zi. Pentru că, în aceeaşi zi, banii s-au întors în contul primăriei. Pentru că amenzile date se fac buget în sectorul în care sunt date. Adica se muta banii dintr-un cont în altul, atât. Nimeni nu plateşte, doar banii se muta. Nicio acţiune în regres.

 

Aşa şi în cazul Botoşani. Spitalul este “amendat” de ce cel care, prin lege, este obligat să-l finanţeze. Cei penalizaţi sunt cei care contribuie, nu cei care greşesc. În loc să vadă unde este greşeala, Casa de asigurări îi penalizează tocmai pe cei care contribue, deşi există un fond pentru malpraxis medical. De ce Colegiul medicilor nu a constatat până acum că avem de-a face cu un malpraxis? Cu o neglijenţă ce a dus la moartea unui om? Sau poate nu avem nimic aici şi e firesc ca un pacient în mare suferinţă să fie lăsat să moară pe un pat de spital, în vreme ce medicul de gardă doarme?

 

Pacienţii din spitalul din Botoşani nu trebuie sa platească pentru greşelile altora. Nu am văzut, în Romania, vreo acţiune în regres care să facă vâlvă. Pentru că statul, atotputernic, plăteşte, pentru că are bani. Să “amendezi” un spital public, pe care chiar tu îl finanţezi nu e ca şi cum i-ai spune fetiţei tale ca nu mai mergem în parc până nu-şi faci temele.

 

Când tai finanţarea unui spital, chiar şi cu “amendă”, tai dreptul celor care plătesc la ceea ce li se cuvine.

Or, sancţiunile trebuie să fie pentru cei care greşesc, nu pentru cei care plătesc.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Spitalul Județean a primit o amendă uriașă după moartea Alexandrei în Maternitate

 

EXPIRĂ valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, șoferii îngroziți de prețuri  
Polițele RCA emise de Euroins expiră în trei zile. 
Locuri de joacă pentru copii modernizate de Primăria Botoșani, spații noi înființate în două cartiere – GALERIE FOTO
Petrecerea timpului liber de către copii într-un mod sănătos se află pe lista obiectivelor administrației locale.
Ea este tânăra moartă în accidentul de la Dumbrăveni: Lavinia se căsătorise în urmă cu câteva luni
Cumplitul accident a avut loc noaptea trecută la ieșire din Dumbrăveni.
Sindicaliștii trag semnale de alarmă după sinuciderile din Poliție: Îi duci la psiholog, nu le lași armă de serviciu pe mână
Sinuciderile polițiștilor din data de 30 noiembrie 2023, au stârnit o mare revoltă în rândul specialiștilor.
PROMISIUNI de la Guvern pentru salariații care protestează în frig - VIDEO
În acest moment atât protestele spontane cât și grevele desfășurate de funcționarii din cadrul Casei Județene de Pensii Botoșani (CJP) şi ai Agenției Județene pentru Plăţi și Inspecție (AJPIS) sunt suspendate până la creionarea normativului privind alinierea salarială.
Apă oprită într-o comună de lângă municipiu din cauza unei avarii
Muncitorii lucreză la remedierea avariei.
Se caută bibliotecar la o școală din județ – LISTA locurilor de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 4 decembrie 2023.
Lemne de foc de la Primăria Botoșani pentru zeci de familii
Municipalitatea botoșăneană ajută mai multe familii cu lemne pentru foc pentru a-și încălzi locuințele.
Gata minivacanța: Angajații DSP, hop cu protestele – FOTOGALERIE
După minivacanța de Ziua Națională a României, salariații Direcției de Sănătate Publică (DSP) au ieșit din nou la proteste.
Aparatură modernă promisă pentru nou-născuții de la Maternitatea Botoșani 
Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani a fost aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 
Controale în nordul județului: Amenzi pentru marfă ilegală, zeci de persoane legitimate
Acțiunea desfășurată de polițiști a avut loc în orașul Darabani.
„Blocada’’ a făcut „curățenie’’ în trafic: Amenzi usturătoare și permise suspendate
Polițiștii au descoperit mai multe nereguli în cadrul unei acțiuni organizată împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 
Șase pompieri avansați în grad de Ziua Națională, distincție de la MAI și pentru șeful ISU Botoșani – GALERIE FOTO
 În orice domeniu, recunoașterea muncii depuse este foarte importantă. Acest lucru l-au simțit astăzi șase pompieri, care au primit noile grade.
FILMUL accidentului de la Dumbrăveni: Un șofer a intrat pe contrasens și a lovit frontal un BMW
 În urma impactului, o tânără de 24 de ani a murit.
Elevii cer desființarea intrării separate pentru profesori în toate școlile
Consiliul Național al Elevilor (CNE) au transmis noi solicitări ale școlarilor din toată România.
ACUM: A 11- a zi de protest la „Mavromati”, speranță pusă în Guvern - FOTO & VIDEO
Angajații de la Spitalul Județean „Mavromati” protestează din nou în fața unității medicale.
Peste 3.000 de șomeri la Botoșani: CÂȚI iau bani de la stat
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ( AJOFM) a transmis rata șomajului de la nivelul județului. 
PROGNOZA meteo pentru ultima lună din an: CUM va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteorologii au publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni.
Grevă generală SUSPENDATĂ la AJOFM Botoșani
Angajații Agenției Județene de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) își reiau activitatea începând de astăzi, 4 decembrie 2023.
Vine Moș Nicolae: ATENȚIE de unde cumpărați jucăriile copiilor
 Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sfătuiește părinții să fie atenți de unde achiziționează cadourile copiilor.
Pentru Daaa.... Sa inteleg ca raspundeti doar la ce va convine. Pentru mine e clar: din momentul in care un bolnav a intrat pe poarta spitalului, cadrele medicale raspund de viata lui. In acest caz, trebuie sa raspunda cu cariera, cel putin...
17 septembrie 2023, 12:37
Draga Cetățene ,dacat trimitea sms uri ,alerta spitalul !!! Medicii nu stau pe tel !!!! Probabil ,maica sa stătea pe tel in garda …
16 septembrie 2023, 15:47
Casa de asigurări de sănătate nu se află în relații contractuale cu medicul respectiv, are încheiat un contract civil doar cu spitalul, așa că se află în imposibilitatea de a sancționa medicul, pentru că nu are pârghiile necesare să facă acest lucru, nu permite legislația. Ar fi bine să vă documentați înainte de a face unele afirmații, domnule reporter! Am pretenții de la dumneavoastră!Iar spitalul se poate îndrepta împotriva medicului pentru a recupera banii din sancțiune, așa cum se procedează de fiecare dată când sunt imputați bani spitalului din cauza greșelilor unor medici. Prin urmare, nu plătește nimic contribuabilul, cum se tot vehiculează în toată presa.Și nimeni din presă nu sesizează faptul că acțiunea spitalului de a contesta sancțiunea casei de sănătate reprezintă de fapt o contestație asupra propriului raport de analiză întocmit de către o comisie internă a spitalului, care a constatat exact aceleași nereguli ca și casa. Cu alte cuvinte, își dau cu stângul în dreptul.Dar pentru a fi spuse public toate lucrurile acestea, trebuie mai întâi să existe profesionalism.P.S. Nu mă aștept să-mi publicați postarea. E suficient ca măcar voi să o citiți.
16 septembrie 2023, 12:55
Nu conteaza ce studii avea. Conteaza ce lucra o mama a 3 copii la varsta de 25 ani? Poate era in concediu de crestere a copilului... poate ca visele ei erau sa-si faca datoria existentiala pana la o varsta, apoi sa-si faca si cariera... Sau poate Bunul Dumnezeu i-a daruit cariera de mama. Cu multi copii... cu familie numeroasa... cu responsabilitati... Poate c-ar fi ajuns in amfiteatrele universitare doar peste mult timp, o data cu copiii ei....cand vor termina acestia facultatea. O mama traieste din bucuriile copiilor ei.Dar ce conteaza, este faptul ca unii, cu studii multe, cu programe de pregatire si perfectionare permanenta, cu experienta profesionala nu si-au facut treaba. Si nu era o treaba voluntara ci... una platita... Si de ce nu si-au facut treaba? Din ignoranta, nepasare si lipsa de empatie fata de semenul de care trebuie sa aiba grija. Vreti sa va mai spun lucruri... Domnule..... Nicu.... Mai bine mai cititi o data SMS.urile transmise de un om in ultima clipa de viata...
16 septembrie 2023, 09:34
Nu aveți ce da .. și tot Alexandra ,Alexandra !!! Unde lucra aceasta doamna ?! Ce studii avea ?! ! Aveți vreun interes ?! Pana la vârsta de 25 de ani ..
16 septembrie 2023, 00:40
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-5.7 o C
Bucecea
-3.9 o C
Darabani
-6.6 o C
Saveni
-5.7 o C
Ştefăneşti
-0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.