Reportaj
Omul care i-a dat viață lui Eminescu după moarte, dar i-a scos ochii lui Beethoven – GALERIE FOTO & VIDEO

- Am peste o sută de sculpturi realizate, așa multe lucrări au fost... Am făcut și pictură o perioadă. Dacă ar fi știut profesorul meu, mi-ar fi dat peste mână, el mi-a spus: «Nu, tu ai să faci sculptură toată viața»!
- Asta îmi amintește de Michelangelo.

Aidoma artistului italian, și Marcel Mănăstireanu a lucrat cu dalta întreaga viață. I-au trecut prin mâini atâtea personalități, încât simte că le-a cunoscut pe toate și că, undeva, cândva, le-a strâns mâna și-au stat de vorbă la o cafea.

Atelierul


Pentru că la cei 65 de ani ai săi, Marcel Mănăstireanu a ajuns să cunoască un om după chip. A simțit atâția obraji, a mângâiat atâtea riduri și a redat atâtea priviri, încât nimeni nu îl poate păcăli. Spune toate acestea din micul lui atelier ascuns în Centrul Vechi din Botoșani. Undeva, pe o străduță, lângă un magazin de Vopsitorie-Pielărie de când lumea, la numărul 16. E un frig de-ți sufli în pumni. La fiecare vorbă a artistului, nori de abur se ridică, și se iau la bătaie cu fumul din țigara pe care sculptorul o ține tremurând.


Și totuși, acum stă bine. A fost o perioadă, imediat după Revoluție, când a fost nevoit să-i bage pe Eminescu, Antipa, Iorga… printre cratițele soției.
„O perioadă n-am avut atelier, am lucrat în bucătărie, rămăsesem după Revoluție, cu atelierul care a fost revendicat. Dar eu n-am vrut să mă opresc, am vrut să lucrez în continuare. Așa am început Aleea Personalităților, de la fântână (n.r. în Parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani). Pe Grigore Antipa, prima lucrare, l-am făcut în bucătărie, pe timpul când era primar Egner…”, își amintește artistul. Îi scapă un zâmbet când își amintește că l-a adus pe fostul edil în sufrageria sa și l-a momit cu o cafea dulce, ca să nu-i rămână amar când vede unde lucrează el. „Când a intrat în bucătărie, și-a făcut cruce”, spune râzând. De-atunci, i-a lăsat bucătăria soției. Ultimul atelier, cel în care se înghesuie acum, este ca o garsonieră în care și-a îngrămădit munca și o parte din suflet.


Pereții sunt înveliți în picturi, ustensile, dulăpioare cu materiale, toate, toate, stropite cu vopsea, ca și cum un copil ar fi aruncat supărat pensula, de necaz că nu i-a ieșit desenul. Undeva, lângă masă, o poză din care se uită într-o strâmbătură de la soare, un băiat și-un tată. El și băiatul său, Manuel.


Familia


Când vorbește despre moștenirea sa cea mai de preț, menționează de sculpturi doar în treacăt. Primul cuvânt care-i vine pe limbă, este numele fiului său, care acum are 41 de ani, Manuel. „Mă bucur că am ca o prelungire a brațelor mele, pe feciorul meu, Manuel, pe care l-am înfipt în Iași ca un artist important”, spune artistul, și pleacă fruntea. L-a înzestrat și pe el cu talent, dar parcă și talentul ăsta, nu i-l dă Dumnezeu oricui. „Dumnezeu trece, la nașterea copiilor, și-l atinge pe creștete pe câte unul și zice: «măi, tu ai să ai talent». Ei, nu-i păcat să nu muncești în viața asta și să faci ceva dacă Dumnezeu tot ți-a dat?”, se întreabă sculptorul. Dar el asta a făcut. S-a agățat de talentul său și l-a dublat cu munca. „E-o muncă de viață aici, m-am lovit, m-am «paladit», dar dacă ar fi s-o iau de la început, tot asta aș face”.

Noroc c-a avut o soție așa înțelegătoare ca a lui și nu i-a cerut mai mult decât a putut da. Nu i-a cerut explicații și s-a bucurat de succesul lui. Ba chiar îi mai amintește câteodată, când îl lasă memoria, pe unde a mai făcut sculpturi. „Aș vrea ca toată lumea să aibă o soție cum am eu. Mai sunt unele femei care vor să le acorzi lor toată atenția, a mea nu a fost așa. M-a sprijinit mereu”. I-a făcut și ei un portret din argilă care acum odihnește în atelierul lui, lângă geam. Puțin mai aproape de masa de lucru, și-a lipit și o poză pe perete.


„Băiatul meu, plastician în Iași, uite-l cum arăta cu mine într-o tabără, Mănăstireanu cu plete, și el, care acum are 41 de ani, țâncozaurul acela, și el pictează”, spune amuzat, arătând spre poza agățată. Lângă ea, o invitație: „Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani vă invită vineri, 18 iulie 2014, ora 11:00 la acordarea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE al municipiului Botoșani, sculptorului MARCEL MĂNĂSTIREANU”. Despre momentul acela, își amintește cu lacrimi în ochi.


Cetățean de onoare


„Îmi aduc aminte atunci în parc, n-am fost în stare să leg două vorbe. În discursul pe care am încercat să-l țin și eu, după ce a vorbit primarul, fostul primar, criticul de artă, și când am luat cuvântul, am început bine, cât de cât, și încercam să fac auditoriul să zâmbească. Și mi-am adus aminte de maică-mea. «Mulțumesc mamei mele, care simt că mă protejează și acum de-acolo, de unde se află». Mi-au dat lacrimile și n-am mai putut să scot jumătate de cuvânt”, își amintește Marcel Mănăstireanu.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:33779:Artist făcut cetățean de onoare printre stropi, primarul a renunțat la discurs, s-a promis tărie – FOTO & VIDEO]]

El s-a născut și a crescut în Botoșani și-i tare mândru de asta. N-ar schimba nimic, niciodată. Dar toată agitația asta cu „cetățeanul de onoare”… i-a deschis într-un fel ochii. De-atunci l-au părăsit mulți prieteni. „Dar cu ocazia asta mi-am dat seama că erau falși (se oprește, ferește de pe masă o firimitură imaginară)”.


Eminescu și alții


De când a prins dalta în mână, n-a mai lăsat-o. Când își amintește de ce a lăsat în urmă, pierde șirul lucrărilor, cine știe câți oameni au trecut până acum prin fața sculpturilor realizate de el. Sunt în Primăria din Botoșani, sunt în parc, pe Monumentul Eroilor din Botoșani, au fost în Teatru, la Cernăuți, la Odesa, în Olanda. „Ăhăăă, câte nu sunt”. Dar cele mai cunoscute mâinilor sale, sunt cele cu Mihai Eminescu. Nu are degete la mâini să numere câți „Eminești” a cioplit. La Odesa, la Rădăuți, la Dumbrăveni, la Teatrul din Botoșani, la Călinești… Și de fiecare dată, altul. Ba chiar pe peretele său, are și masca mortuară a lui Mihai Eminescu. Ultimele clipe în lumea de aici, înainte e a fi închis în sicriu. „Masca este luată imediat după moartea lui Eminescu, de niște medici. Acesta este Eminescu de-atunci, capul este un pic pe-o parte, era nebărbierit atunci. Dar nu l-am făcut pe Eminescu niciodată la fel, am căutat mereu alte expresii”, spune sculptorul. Și ca să-l sculptezi pe marele poet, nu e suficient să te uiți la poză și să te-apuci de lucru. Trebuie să-i adaugi un ingredient secret: alura.


„Am văzut odată un Eminescu, undeva prin țară, dacă te uitai la el, dacă îl îmbrăcai cumva, spuneai că-i oțelar. Adică, Eminescu, dacă-l lucrezi, și vine un străin care nu l-a cunoscut niciodată, și trece prin fața lucrării, își va spune: «acesta cred că e un poet, un scriitor, ceva, are alură»… Dacă nu are alura asta, degeaba ai muncit, degeaba ai muncit!”.


Dar el a încercat să pună ingredientul secret în fiecare sculptură de-a sa. Îl are în atelier și pe Beethoven. Îi lipsesc ochii, dar sculptura este terminată, nu mai are nimic de adăugat.


„Intenționat nu i-am făcut ochii, am lăsat să se vadă doar umbrele, pentru că Beethoven a surzit și a scris în continuare, în sculptură nu ai cum să realizezi că un om este surd. Și-atunci am hotărât să nu-i fac ochii. Și totuși, nu deranjează, sunt niște umbre acolo, care…”. Și Ștefan cel Mare a trecut prin mâinile lui, și Alexandru cel Bun, Grigore Vieru, Nicolae Iorga, George Enescu, dar „am făcut o mulțime de lucrări fără să știu pe cine sculptez, și am rugat întotdeauna să citesc, să știu cine este omul acela și dacă merită să stea pe un piedestal. Vrei să-i scoți din puterile tale lăuntrice, nu doar fizionomia, dar și felul lui de-a fi, prin expresia feței, este foarte important”, povestește pe un ton ferm. Păcat că nu a găsit nici un tânăr care să ducă mai departe arta, după asta îi pare cel mai tare rău. I-ar fi fost maestru, cine știe… „unii îmi spun «maestre»… când aud cuvântul acesta, mi se pare așa pretențios”.

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:21397:Adevărul : Eminescu cetăţean de onoare din ambiţia unui oier ajuns şef de judeţ]]

[[galerie-foto]]

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.