Reportaj
Noapte albă în ger, bătaie, lacrimi şi blesteme în goana după pomana UE: Ne daţi sau nu ne daţi?VIDEO & GALERIE FOTO

Undeva pe Șoseaua Iașului din Botoșani, 21 spre 22 decembrie 2014. S-a lăsat noaptea geroasă și o mână de oameni se adună în curtea Incubatorului de Afaceri. Au de gând să prindă zorii zilei aici, ca să pună fiecare mâna pe un pachet cu alimente venit de la Uniunea Europeană. Până dimineață, alături de ei se vor fi adunat deja încă aproape 300 de oameni, care vor pleca la câteva ore după răsărit fără mâncare, dar cu obrajii în lacrimi și bilete de ordine în mână. A doua zi o vor lua de la capăt.

„Nu mai vine moartea să mă ia, că m-am săturat!”

Tanti Elena are peste 80 de ani și cară agale după ea un căruț de fier. E plin cu pungi și ar fi vrut să plece în această dimineață cu ele pline. A aflat că vin ajutoarele alimentare de la europeni și s-a așezat cuminte la coadă ca să le primească. Nu prea poate să stea în picioare. Oamenii se înghesuie și o înghit pe bătrână între coate și brațe agitate nervos.
„Nu stau departe tare, un pic mai la vale am casă, am venit și cu căruciorul, dar nu mă pot întoarce mâine, că nu pot merge. Nu pot. Și nu am pe nimeni, eu singură am venit aici. Am pensia mică, de CAP, de 350 de lei. Cât am mai putut, am mai muncit și-am strâns câteva parale și le-o furat din casă. Am trecut de 80 de ani și nu vine moartea să mă ia, că m-am săturat”, mărturisește bătrâna.
O podidesc lacrimile. Strânge tare bastonul subțire între degetele care de la frig, au căpătat culoarea liliacului.Ca tanti Elena mai sunt zeci de oameni. De zidul clădirii sub care stau 1.700 de pachete alimentare se rezămă cei mai bătrâni, care nu se mai pot sprijini pe propriile picioare.
Aproape de ora 9:00. Oamenii privesc cu speranță spre TIR-ul lung, plin cu celelalte 3.500 de pachete cu mâncare. Făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă de carne de porc, conservă de carne de vită, conservă de pate de ficat - un total de aproape 14 kg. de alimente. Pentru asta așteaptă cei mai sărmani botoșăneni în frigul de iarnă.


Într-un cuvânt, HAOS

Un bărbat la vreo 35 de ani citește pe silabe textul de pe tirul mare.
„E în germană”, spune, mulțumit că i-a ieșit citirea. E ultimul la coadă și când se gândește de cât timp stau ceilalți în fața lui, se cutremură.
„E lumea săracă, de asta stau oamenii așa. De ce să stea omul ca prostul să piardă timpul, când puteau să trimită alimentele astea prin poștă? Ar fi putut măcar să deschidă mai multe puncte de distribuire, ca să nu venim tocmai în capătul orașului. Toți se ceartă aici, se bat, pentru ce? Pentru trei kile de făină? Faci două mămăligi și gata șmecheria!”, se plânge bărbatul.
În jurul lui, se mai strâng vreo șase inși, puși pe harță, care se leagă ba de primar, ba de autorități. „Bătaie de joc!” răsună de peste tot și strigătul acoperă explicațiile directorului de la Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS).  Dorin Burlacu face un pas afară din clădirea pe care o apără ca un străjer, ca nimeni să nu intre:
Așteptați, oameni buni. Veți primi fiecare câte un bilet de ordine și veți veni mâine după pachete”.
Isterie. Îmbulzeală. „Mai ceva ca la cozile de la carne de pe timpul lui Ceașcă”, strigă cineva. „Jos primaru’”, strigă altul. Într-un cuvânt, HAOS.
VEZI ȘI:
Directorul gafeur cu alimentele de la UE, s-a lepădat de culpă: de vină ar fi  primarul! – FOTOGALERIE
Se intră pe o ușă și se iese pe cealaltă, cu mâna goală. Un val de râsete vine dintr-o parte a mulțimii, unde un grup face haz de necaz.
„Ne dați, ori nu ne dați?”, întreabă cei patru, cinci tineri puși pe șotii.
Pachetele de alimente au ajuns și la Botoșani în cele din urmă, prin Programul European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD), finanțat de Ministerul Fondurilor Europene. Au ajuns în municipiu după ce au fost distribuite deja la mai bine de 20% din populația rurală și celelalte orașe din județ. Au ajuns în oraș, dar deocamdată nu și în casele sărmanilor.
„Adică am stat toată noaptea la coadă și mâine seară trebuie să mai vin o dată să aștept din nou, la aceeași coadă?”, strigă nemulțumit un bătrân, care își mușcă buzele crăpate de frig. Strânge din pumni și parcă nu mai are forță să îi arunce, ca să își descarce necazul.

Ca pe timpul lui Ceaușescu

Directorul SPLAS explică în continuare, dar oamenii deja nu îl mai ascultă. Apare și viceprimarul, Marius Buliga, care îi cere demisia.
„Bătaie de joc!”, strigă din nou mulțimea înfuriată. Oamenii acceptă în cele din urmă să intre pe o ușă ca să pună mâna pe biletele de ordine cu ștampila pentru 23 decembrie 2014 și ies pe cealaltă ușă, nevenindu-le să creadă că trebuie să o ia de la capă și a doua zi. Mulți dintre ei intră de două ori, ca să ia două bilete.
„Nevoiașii pot veni și a doua, și a treia zi după alimente, ei asta nu înțeleg”, explică Dorin Burlacu.
Dar oamenii nu mai au răbdare și Crăciunul bate la ușă. Pentru mulți dintre ei, cele 14 kilograme de alimente sunt singura hrană care va sta pe masa de sărbători. Asta dacă îi mai țin puterile să se întoarcă și a doua zi după ele.
Lui tanti Elena nu îi vine a crede că trebuie să se întoarcă la aceeași coadă. Își strânge cu grijă într-o batistă cele două bilete pe care le-a adunat, pentru că pe primul a crezut că l-a rătăcit.
„M-am mai dus o dată să iau bilet, am crezut că l-am pierdut pe primul”, spune bătrâna. Uită repede.
A uitat unde și-a pus și cheia de la casă. Își ia căruciorul și pleacă încetișor spre casă. Nu știe dacă va mai avea forță în picioarele bătrâne să vină înapoi peste 24 de ore.CITEȘTE:
Bătaie de joc la marginea orașului: săracii trimiși acasă fără alimentele de la UE – GALERIE FOTO

[[galerie-foto]]

Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.0 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.