Reportaj
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO

Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.

Darabani, nord de județ și de țară. Ca să ajungi la casa în care s-a născut şi a trăit Academicianul Leon Dănăilă e musai să străbaţi mai bine de trei sferturi de târg. Cam pe unde se domoleşte forfota, mai jos de autogară, pasul calcă şi el mai agale până la căsuţa mică, albă, coborâtă niţel sub nivelul drumului ca şi cum s-ar piti într-o neştiută sau dorită discreţie lumească.

 

E greu de imaginat pentru noi, cei ai lumii de astăzi, că în cele două săliţe, un hol şi cămăruţele mici din spate au vieţuit împreună trei fraţi şi părinţii lor. Astăzi, casa este deschisă vizitatorilor. Fără să fie un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, căsuţa albă din Darabaniul natal al doctorului Leon Dănăilă este mai autentică şi mai caldă decât dacă ar fi fost amenajată strict muzeistic. Şi asta chiar dacă pare că i s-a dat mai mult decât poate duce. Sau poate tocmai de aceea.

 

Amenajarea propriu-zisă a locului a început prin 2003. După dispariţia părinţilor, casa a fost donată Primăriei Darabani, cu condiţia ca ea să devină casă memorială la momentul oportun sau muzeu închinat activităţii doctorului.

 

Scriitorul Victor Teişanu, custodele şi prietenul pe viaţă al Academicianului Leon Dănăilă, este cel care a gândit, la vremea respectivă, împărţirea spaţiului. Avem a vedea, mai întâi, o cameră care ne aminteşte de copilărie, cu bunuri şi cu obiecte ce au aparţinut familiei, şi anume fotografii, paturi, obiecte de mobilier originale, caiete şi manuale din perioada şcolii.

Tatăl, cizmar în târg, fără să fie foarte bogat, reuşea să strângă banii pentru a-şi creşte cei trei copii. I-a trimis pe toţi la şcoală, astfel că din căsuţa albă şi mică au plecat în lume un medic, un chimist şi un matematician.

 

Amintirea părinţilor i-a fost mereu icoană. Leon Dănăilă a păstrat până astăzi credinţa în Dumnezeu şi respectul pentru tot ce e sfânt.

 

”Tatăl meu, ţăran simplu, muncind din greu, din zori şi până-n noapte, la ceas de prânz, în câmp ori în casă, punând mâna pe pâinea cea de toate zilele - dată nouă şi astăzi - rostea în barbă un ”Doamne ajută” şi făcea repede cruce cu cuţitul pe dosul pâinii, apoi tăia câte un dărab pentru fiecare, punându-le pe ştergarul imaculat aşezat la mijloc. Era un ritual aproape mistic”, îşi aminteşte, într-o carte care îi este dedicată, academicianul născut în Darabani.

 

Iar firea mamei se simte parcă şi astăzi în delicateţea mâinii de chirurg, în privirea blândă, dar vioaie şi ageră, în isteţimea cu care se strecoară în fiecare ungher al minţii.

 

”Mama, seară de seară, punându-ne cămăşuţele ţesute cu mâna ei, ne aşeza pe toţi trei fraţii în genunchi în pat cu faţa spre colţul cu icoane şi după ”Înger, îngeraşul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu...”, ne mai dădea câte o sărutare pe frunte şi câte o pălmuţă pe funduleţ trimiţându-ne sub cerga moale, la culcare. Ritual...”, spune doctorul Leon Dănăilă

 

O copilărie grea, ani de război şi foametea de după, sărăcie şi colectivizare, apoi comunism. Este uimitor cum timpurile cele mai cumplite ale României au reuşit să făurească asemenea genii.

 

”Nu umblam încălţat decât duminica, atunci când mă duceam la biserică, şi iarna. Iar iernile erau aspre la noi, crivăţul de peste Prut transformând Darabaniul într-un al doilea pol al frigului în România. Deşi umblam mai mult desculţ nu am răcit niciodată şi nu am păţit absolut nimic. Era rezistenţa organismului dar şi credinţa mea, probabil, căci dintre fraţii mei eu mă duceam la biserică tot timpul”, rostește medicul Leon Dănăilă.

 

În faţa odăii ce aminteşte de anii copilăriei se deschide și copleșește privitorul, la propriu, camera trofeelor, cu un citat care sprijină şi justifică, parcă, toţi anii de muncă, sacrificiu, lipsuri, studii şi cercetări: "Pentru mine viaţa înseamnă ceilalţi!". Aici, unde vezi cu ochii,  medalii, decoraţii, recunoaşteri naţionale şi internaţionale, de ordinul sutelor, alte sute nu se pot expune din cauza spaţiului limitat. La care se adaugă munca titanică, activitatea ştiinţifică extraordinară. Invenţiile şi inovaţiile.

 

”Sunt mulți neurochirurgi, dar foarte puțini pot să spună că au fost capabili de-a lungul carierei să realizeze ceea ce a realizat doctorul Dănăilă. De aceea am și consacrat acest loc ce va deveni cu timpul un muzeu. Performanțele sale sunt atât în domeniul teoretic, cât și în cel practic. În domeniul teoretic a realizat foarte multe cărți din domeniul neurochirurgiei, peste 400 de lucrări publicate în diverse reviste, comunicări științifice la conferințe internaționale. Este și un inovator în materie, are aproape 30 de descoperiri, inovații și invenții, cele mai multe dintre ele se pot aplica mai ales în străinătate, unde există și condiții. Este foarte interesant că tot ceea ce a descoperit are mai multă aplicabilitate în restul lumii decât în România, unde există impedimente de ordin tehnic ce țin de dotări și alte condiții,

Victor Teişanu, scriitor şi custodele Casei Dănăilă

Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale.

 

"Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie. Tatăl meu nu ştia carte. Am vrut ca această casă memorială să fie o lecţie de viaţă pentru toți elevii din nordul ţării. Dacă munceşti, dacă eşti serios, poţi să ajungi departe", spune academicianul Leon Dănăilă.

 

Medicul din Darabani este recunoscut drept unul dintre cei mai productivi oameni de chirurgie care realizează operații pe creier.

 

”Este autorul a peste 40.000 de operații, ceea ce înseamnă un record absolut. Dintre acestea, cele mai multe reușite. De fapt cea mai mare reușită a lui înseamnă trecerea de la operația clasică la operația cu laser și microscopul operator. Asta a fost marea revoluție din neurochirurgia românească, în jurul anilor 80”,

Victor Teişanu

 

Leon Dănăilă reușește să se ocupe doar de zona micronică bolnavă, să nu afecteze nimic din ceea ce este în jurul acestei zone, așa încât după operație bolnavul să se întoarcă la întreaga sa capacitate motorie, fizică, să poată reveni în viața lui de fiecare zi cu toate puterile. Mai ales faptul acesta a dus și la creșterea performanței medicale. S-a ajuns de la peste 50% mortalitate în sala de operație la sub 5%, ceea ce egalează performanțele oricăror spații medicale din lumea civilizată.

 

Un alt fapt extraordinar este acela că medicul născut în Darabani este recunoscut de toată lumea științifică de astăzi, iar la noi în țară deține 6 premii ale Academiei. Tot ca o recunoaștere națională, completează Victor Teișanu, este modul în care a fost tratat de-a lungul vremii de către autoritățile centrale. Este singura personalitate din România decorată de trei președinți, în 2000, 2010 și în 2015.

 

”Doctorul Dănăilă a excelat și în materie de dificultate operatorie. El s-a angajat în operații foarte grele și din acest punct de vedere a fost solicitat totdeauna și în țări străine. A operat pe toate continentele, a fost chemat când cazurile erau fără soluții. La noi, i-a operat pe Eusebiu Camilar, pe violonistul Ion Voicu, însă în privința asta nu face nicio distincție între pacienți. Pentru el pacientul este rege indiferent că e un copil al străzii sau o personalitate. Este un om credincios care spune că nu rezolvă nimic fără sprijinul lui Dumnezeu, el face 50% din muncă și restul e pus pe seama Divinității. Dumnezeu continuă ceea ce nu poate face omul”,

Victor Teișanu, custodele casei

 

Colecţia de tablouri ne însoţeşte din hol şi până în cămăruţele mici din spate. O adevărată pinacotecă a oraşului, a judeţului, a ţării! Tablouri achiziţionate de Leon Dănăilă în timp, cumpărate din banii săi. Altele, primite drept recunoştinţă de la pacienţi cărora le-a oferit în dar viaţa.

Un Nicolae Tonitza din 1910, perioada lui pariziană. Câteva tablouri de Corneliu Baba, Ion Sălişteanu, Sorin Ilfoveanu, Iulia Hălăuceanu şi Ion Grigore, Dan Hatmanu, Constantin Piliuţă, Mircea Dumitrescu, reproduceri după Luchian.

 

Impresionant, generos, copleşitor. Acesta este Leon Dănăilă, omul care la 86 de ani nu a renunţat să trăiască mai întâi pentru ceilalţi și apoi pentru sine. Iar casa de la Darabani este mai mult decât un dar: este recunoştinţa pe care doctorul o mărturiseşte în fiecare zi faţă de pământul care l-a plămădit şi la care se va întoarce atunci când dorul va fi definitiv. 

 

A impresionat milioane de oameni, a inspirat mii de tineri, a împărțit încredere și a primit înapoi iubire și, de ce nu, rugăciunile pacienților pe care i-a întors la viață. Leon Dănăilă nu mai este de multă vreme un nume de medic și atât. Doctorul scoborâtor din Darabani alină și tămăduiește, dar o face într-un fel christic și asumat. Și, mai presus de toate, o face cu iubire de aproapele său.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Loading...
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„Până veți ajunge în fața procurorilor, vă rog să mă ascultați. eu v-am ascultat și nu am vorbit peste dumneavoastră. Ați furat toți, în frunte cu Dragnea, și veți ajunge la pușcărie, așa cum meritați. V-am spus că ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7352 lei
USD
Dolarul SUA
4.2979 lei
CHF
Francul elveţian
4.3226 lei
GBP
Lira sterlină
5.3288 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9723 lei
XAU
Gramul de aur
207.1220 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4183 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2423 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1827 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6341 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.