Reportaj
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO

Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.

Darabani, nord de județ și de țară. Ca să ajungi la casa în care s-a născut şi a trăit Academicianul Leon Dănăilă e musai să străbaţi mai bine de trei sferturi de târg. Cam pe unde se domoleşte forfota, mai jos de autogară, pasul calcă şi el mai agale până la căsuţa mică, albă, coborâtă niţel sub nivelul drumului ca şi cum s-ar piti într-o neştiută sau dorită discreţie lumească.

 

E greu de imaginat pentru noi, cei ai lumii de astăzi, că în cele două săliţe, un hol şi cămăruţele mici din spate au vieţuit împreună trei fraţi şi părinţii lor. Astăzi, casa este deschisă vizitatorilor. Fără să fie un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, căsuţa albă din Darabaniul natal al doctorului Leon Dănăilă este mai autentică şi mai caldă decât dacă ar fi fost amenajată strict muzeistic. Şi asta chiar dacă pare că i s-a dat mai mult decât poate duce. Sau poate tocmai de aceea.

 

Amenajarea propriu-zisă a locului a început prin 2003. După dispariţia părinţilor, casa a fost donată Primăriei Darabani, cu condiţia ca ea să devină casă memorială la momentul oportun sau muzeu închinat activităţii doctorului.

 

Scriitorul Victor Teişanu, custodele şi prietenul pe viaţă al Academicianului Leon Dănăilă, este cel care a gândit, la vremea respectivă, împărţirea spaţiului. Avem a vedea, mai întâi, o cameră care ne aminteşte de copilărie, cu bunuri şi cu obiecte ce au aparţinut familiei, şi anume fotografii, paturi, obiecte de mobilier originale, caiete şi manuale din perioada şcolii.

Tatăl, cizmar în târg, fără să fie foarte bogat, reuşea să strângă banii pentru a-şi creşte cei trei copii. I-a trimis pe toţi la şcoală, astfel că din căsuţa albă şi mică au plecat în lume un medic, un chimist şi un matematician.

 

Amintirea părinţilor i-a fost mereu icoană. Leon Dănăilă a păstrat până astăzi credinţa în Dumnezeu şi respectul pentru tot ce e sfânt.

 

”Tatăl meu, ţăran simplu, muncind din greu, din zori şi până-n noapte, la ceas de prânz, în câmp ori în casă, punând mâna pe pâinea cea de toate zilele - dată nouă şi astăzi - rostea în barbă un ”Doamne ajută” şi făcea repede cruce cu cuţitul pe dosul pâinii, apoi tăia câte un dărab pentru fiecare, punându-le pe ştergarul imaculat aşezat la mijloc. Era un ritual aproape mistic”, îşi aminteşte, într-o carte care îi este dedicată, academicianul născut în Darabani.

 

Iar firea mamei se simte parcă şi astăzi în delicateţea mâinii de chirurg, în privirea blândă, dar vioaie şi ageră, în isteţimea cu care se strecoară în fiecare ungher al minţii.

 

”Mama, seară de seară, punându-ne cămăşuţele ţesute cu mâna ei, ne aşeza pe toţi trei fraţii în genunchi în pat cu faţa spre colţul cu icoane şi după ”Înger, îngeraşul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu...”, ne mai dădea câte o sărutare pe frunte şi câte o pălmuţă pe funduleţ trimiţându-ne sub cerga moale, la culcare. Ritual...”, spune doctorul Leon Dănăilă

 

O copilărie grea, ani de război şi foametea de după, sărăcie şi colectivizare, apoi comunism. Este uimitor cum timpurile cele mai cumplite ale României au reuşit să făurească asemenea genii.

 

”Nu umblam încălţat decât duminica, atunci când mă duceam la biserică, şi iarna. Iar iernile erau aspre la noi, crivăţul de peste Prut transformând Darabaniul într-un al doilea pol al frigului în România. Deşi umblam mai mult desculţ nu am răcit niciodată şi nu am păţit absolut nimic. Era rezistenţa organismului dar şi credinţa mea, probabil, căci dintre fraţii mei eu mă duceam la biserică tot timpul”, rostește medicul Leon Dănăilă.

 

În faţa odăii ce aminteşte de anii copilăriei se deschide și copleșește privitorul, la propriu, camera trofeelor, cu un citat care sprijină şi justifică, parcă, toţi anii de muncă, sacrificiu, lipsuri, studii şi cercetări: "Pentru mine viaţa înseamnă ceilalţi!". Aici, unde vezi cu ochii,  medalii, decoraţii, recunoaşteri naţionale şi internaţionale, de ordinul sutelor, alte sute nu se pot expune din cauza spaţiului limitat. La care se adaugă munca titanică, activitatea ştiinţifică extraordinară. Invenţiile şi inovaţiile.

 

”Sunt mulți neurochirurgi, dar foarte puțini pot să spună că au fost capabili de-a lungul carierei să realizeze ceea ce a realizat doctorul Dănăilă. De aceea am și consacrat acest loc ce va deveni cu timpul un muzeu. Performanțele sale sunt atât în domeniul teoretic, cât și în cel practic. În domeniul teoretic a realizat foarte multe cărți din domeniul neurochirurgiei, peste 400 de lucrări publicate în diverse reviste, comunicări științifice la conferințe internaționale. Este și un inovator în materie, are aproape 30 de descoperiri, inovații și invenții, cele mai multe dintre ele se pot aplica mai ales în străinătate, unde există și condiții. Este foarte interesant că tot ceea ce a descoperit are mai multă aplicabilitate în restul lumii decât în România, unde există impedimente de ordin tehnic ce țin de dotări și alte condiții,

Victor Teişanu, scriitor şi custodele Casei Dănăilă

Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale.

 

"Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie. Tatăl meu nu ştia carte. Am vrut ca această casă memorială să fie o lecţie de viaţă pentru toți elevii din nordul ţării. Dacă munceşti, dacă eşti serios, poţi să ajungi departe", spune academicianul Leon Dănăilă.

 

Medicul din Darabani este recunoscut drept unul dintre cei mai productivi oameni de chirurgie care realizează operații pe creier.

 

”Este autorul a peste 40.000 de operații, ceea ce înseamnă un record absolut. Dintre acestea, cele mai multe reușite. De fapt cea mai mare reușită a lui înseamnă trecerea de la operația clasică la operația cu laser și microscopul operator. Asta a fost marea revoluție din neurochirurgia românească, în jurul anilor 80”,

Victor Teişanu

 

Leon Dănăilă reușește să se ocupe doar de zona micronică bolnavă, să nu afecteze nimic din ceea ce este în jurul acestei zone, așa încât după operație bolnavul să se întoarcă la întreaga sa capacitate motorie, fizică, să poată reveni în viața lui de fiecare zi cu toate puterile. Mai ales faptul acesta a dus și la creșterea performanței medicale. S-a ajuns de la peste 50% mortalitate în sala de operație la sub 5%, ceea ce egalează performanțele oricăror spații medicale din lumea civilizată.

 

Un alt fapt extraordinar este acela că medicul născut în Darabani este recunoscut de toată lumea științifică de astăzi, iar la noi în țară deține 6 premii ale Academiei. Tot ca o recunoaștere națională, completează Victor Teișanu, este modul în care a fost tratat de-a lungul vremii de către autoritățile centrale. Este singura personalitate din România decorată de trei președinți, în 2000, 2010 și în 2015.

 

”Doctorul Dănăilă a excelat și în materie de dificultate operatorie. El s-a angajat în operații foarte grele și din acest punct de vedere a fost solicitat totdeauna și în țări străine. A operat pe toate continentele, a fost chemat când cazurile erau fără soluții. La noi, i-a operat pe Eusebiu Camilar, pe violonistul Ion Voicu, însă în privința asta nu face nicio distincție între pacienți. Pentru el pacientul este rege indiferent că e un copil al străzii sau o personalitate. Este un om credincios care spune că nu rezolvă nimic fără sprijinul lui Dumnezeu, el face 50% din muncă și restul e pus pe seama Divinității. Dumnezeu continuă ceea ce nu poate face omul”,

Victor Teișanu, custodele casei

 

Colecţia de tablouri ne însoţeşte din hol şi până în cămăruţele mici din spate. O adevărată pinacotecă a oraşului, a judeţului, a ţării! Tablouri achiziţionate de Leon Dănăilă în timp, cumpărate din banii săi. Altele, primite drept recunoştinţă de la pacienţi cărora le-a oferit în dar viaţa.

Un Nicolae Tonitza din 1910, perioada lui pariziană. Câteva tablouri de Corneliu Baba, Ion Sălişteanu, Sorin Ilfoveanu, Iulia Hălăuceanu şi Ion Grigore, Dan Hatmanu, Constantin Piliuţă, Mircea Dumitrescu, reproduceri după Luchian.

 

Impresionant, generos, copleşitor. Acesta este Leon Dănăilă, omul care la 86 de ani nu a renunţat să trăiască mai întâi pentru ceilalţi și apoi pentru sine. Iar casa de la Darabani este mai mult decât un dar: este recunoştinţa pe care doctorul o mărturiseşte în fiecare zi faţă de pământul care l-a plămădit şi la care se va întoarce atunci când dorul va fi definitiv. 

 

A impresionat milioane de oameni, a inspirat mii de tineri, a împărțit încredere și a primit înapoi iubire și, de ce nu, rugăciunile pacienților pe care i-a întors la viață. Leon Dănăilă nu mai este de multă vreme un nume de medic și atât. Doctorul scoborâtor din Darabani alină și tămăduiește, dar o face într-un fel christic și asumat. Și, mai presus de toate, o face cu iubire de aproapele său.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
Loading...
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.4 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.