Reportaj
Crima și Pedeapsa unui condamnat pentru uciderea a două surori: Mărturii după un sfert de veac în celulă – VIDEO & GALERIE FOTO

Un bărbat la vreo 50 de ani soarbe încet din ceașca roșie de cafea. Mâna puternică ar putea-o sfărâma, dar bărbatul nu se grăbește și apucă încet toarta fragilă. Suflă cu grijă în cafeaua fierbinte și când duce ceașca la gură, mușchii antebrațului zvâcnesc. ‘Nea Gheorghe a fost dintotdeauna un om mai întremat decât ceilalți. Mai înalt, mai puternic, mai rebel. Se bucură de fiecare picătură din lichidul negru ca și cum ar fi ultima, pentru că astăzi ar fi putut să nu stea la masă, în casa lui, pe fotoliul lui, să-și priv

Singurătatea

Astăzi ar fi putut să fie tot în închisoare, unde a fost condamnat pe viață. Gheorghe Gheorghiță își amintește totul ca și cum ar fi fost ieri. Era una dintre zilele obișnuite la muncă. Fabrica de Cărămizi din Dorohoi mergea ca unsă în perioada aceea, pe la începutul lui ’90. El era flăcău, avea vreo 24 de ani. L-au luat polițiștii pe sus, l-au interogat și la scurt timp, l-au închis.
Nici nu le-a păsat că nu aveau probe suficiente. De asta m-au eliberat la patru ani după”, spune bărbatul.
Își amintește cu greu însă de copilăria sa. Știe că obișnuia să meargă la câmp cu părinții săi și să bată „mingea pe maidan, cu copiii, aici, pe toloacă”, dar nu îi scapă niciun zâmbet în colțul gurii când se gândește la asta. Ca o ceață grea care îi acoperă vederea, anii din copilărie s-au șters și n-a rămas decât negura grea a anilor de detenție.
„Am stat șapte ani într-o celulă, singur. Pe un pat de ciment, nu cum sunt acum, un perete era de gratii, ușa la fel. Fără televizor, fără ziare, nimic, nimic. Nu aveam cum să comunic cu nimeni. Nu vedeam lumea decât când ieșeam jumătatea aceea de oră pe zi, afară”, povestește bărbatul. Ca să treacă timpul, se apuca să-și spele tricoul chiar și de șapte ori pe zi.
„Doar, doar trecea timpul mai repede”.

Nevinovăția

Era purtat numai încătușat și nu avea voie să vorbească cu nimeni. Pentru că s-a tot luat la harță, a fost mutat din loc în loc. S-a plimbat pe la aproape toate penitenciarele din țară, La Craiova, în Jilava, Rahova. Amintirile din pușcărie sunt vii și îi umblă prin creier ca niște târâtoare prin nisip.
„E o pedeapsă prea mică pentru atrocitatea pe care a comis-o”, ar spune unii.
Dar Gheorghe Gheorghiță spune și acum că el nu s-a apropiat de cele două femei asasinate în acea seară fatidică.
-...
- A venit odată unu’ care a violat un copil. Și pe ăștia îi aduc special în celule cu noi, ca să le dăm o lecție. Nimeni nu-i suportă. Ne adunam acolo, șapte, opt, câți eram...
- Ce lecție?
- Eii, păi, cam cu lecții din astea îmi luam eu transfer în alte penitenciare.
- Îi băteați?
- Da, și aveau viață grea. Pedofilii aveau viață grea. Vă dați seama, toată lumea are copii, e mai delicat. Și am mai cunoscut unu’ care și-a omorât toată familia. Omul cela nu mai e întreg la minte, încă e închis. Noi, ăștia, care eram „cu mortăciuni”, eram puși separat. Dar eu am fost închis pentru ceva ce n-am făcut.
- Și nu încercați să demonstrați că sunteți nevinovat?
- (oftat lung, schimb de priviri cu partenera sa de viață) Ba da, dar nu știu dacă mai are rost. Sunt interese prea mari la mijloc.

Crima și Pedeapsa

În anul 1990, satul Broscăuți din județul Botoșani, vuia. Un incendiu puternic ascundea un secret care pe săteni i-a lăsat ca loviți de un topor în moalele capului. Două surori, Elena și Stratica Muraru, s-au făcut cenușă sub flăcările puternice, dar criminaliștii aveau să descopere că adevăratul motiv al morții acestora a fost crima.
Anchetatorii au ajuns în cele din urmă la trei suspecți, soții Aparaschivei, vecinii femeilor, și Gheorghe Gheorghiță, cunoscut ca fiind „capul răutăților” în sat. A plătit doar cel din urmă. S-au strâns probele, s-a judecat cazul, iar ‘nea Gheorghe a cunoscut în scurt timp cum este să nu mai vezi cerul decât tăiat de gratii. 
După patru ani, a fost eliberat din lipsă de probe, dar la scurt timp după ce a dat statul în judecată pentru despăgubiri, a fost retrimis după gratii. Greșeala lui, spune el, un test ADN.
„Am îndrăznit să cer un test ADN, ca să demonstrez că nu eu le-am omorât. Dar au refuzat, au zis că nu mai există materialul necesar, ei au fost aici la mine acasă și au strâns toate probele, le-au aruncat”.
Așa că n-a mai ieșit în libertate decât după alți 20 de ani. Ani grei, spune bărbatul. „Eram plini de păduchi acolo, oricât am fi spălat hainele, parcă și pielea omului creștea gângăniile alea. Dacă apărea un păduche, pac! Și ceilalți!”.

Iubirea

Bela, partenera sa de doi ani încoace, soarbe cuvintele iubitului său odată cu cafeaua. Îngână tot ce spune și stă pitită după sobă. Face o cafea bună și dulce, care lui ‘nea Gheorghe îi place, mai ales că nu are alt viciu. De țigări, s-a lăsat tot la pușcărie, „că ajunsesem să fumez și trei pachete pe zi, și erau greu de procurat și după aia mi-am dat seama. Trebuie să ai ambiție, atât”.
Tot universul său se învârte acum în jurul perioadei de detenție. De când s-a eliberat, a fost paznic la un club din Botoșani, apoi, la un lac dintr-un sat apropiat, până s-a închis. Cu banii strânși, și-a renovat casa, și-a luat cal și animale de curte. Dar nu mai e ce-a fost. La fiecare două, trei propoziții, ceva se leagă de pușcărie, crimă, pedeapsă, ca un cerc vicios.
Dacă n-ar purta semnele detenției, șterse cu timpul, direct pe frunte, ’nea Gheorghe nu s-ar deosebi de ceilalți decât prin statura de boxeur și tatuajele care îi acoperă pieptul și antebrațele.
„Mînă de aur”, scrie pe unul. Râde când este întrebat de ce. Râde tare.
„Eiii, de ce? Că am o mână de aur”, spune, și strânge pumnul.
Pumn care, au hotărât procurorii, a strâns cuțitul acum 25 de ani și le-a străpuns pe cele două femei. Pumn care se răsfrânge încetișor când o mângâie pe creștet pe cățelușa Carla. Pumn care lasă degetele libere, să apuce ușor ceașca cu cafea.

 CITEȘTE:
EXCLUSIV: Mărturia neașteptată a unuia dintre cei mai temuți criminali din Botoșani: Cum aș fi putut să le omor eu?
[[galerie-foto]]
CITEȘTE ȘI:
 Hannibal Lecter din Botoșani, monstrul cu dublă personalitate care a hăcuit un copil de doi ani: Resturi ciopârțite de cadavre pe câmp

Urmărește-ne și pe Google News

Copiii din școlile botoșănene aduși la ore cu „masa caldă” a Guvernului: Încercăm prin toate metodele să-i atragemVIDEO & GALERIE FOTO
Nouă unități de învățământ din județul Botoșani sunt beneficiare ale programului guvernamental „Masa Caldă”, unul introdus de câțiva ani în sistemul educațional românesc și încă aflat în testare.
Hlipiceni, inima credinței! Sute de credincioși și pelerini la una dintre cele mai impresionate slujbe: Doamne, învață-ne să ne rugămVIDEO & GALERIE FOTO
Probabil că nicicând centrul comunei Hlipiceni nu a fost într-atât de animat precum în dimineața zilei de 15 septembrie 2022 care va rămâne în memoria colectivă ca o pagină în istoria credinței creștine.
Muncitorii care părăsesc Botoșaniul fugăriți tocmai de patronii care se plâng că le mor afacerile - REPORTAJ în trenul spre munca răsplătită pe merit
Sunt deja ani la rând de când mediul de afaceri din județul Botoșani suferă din cauza deficitului de forță de muncă. Întreaga vină a căzut asupra statului sau a prezumtivilor angajați care vânează mirajul străinătății. Realitatea arată lucrurile într-o lumină diferită. Meseriașii nu mai pleacă peste granițe în căutarea respectului pentru munca lor. Trec doar granițele dintre județele țării.
REPORTAJ: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă VIDEO & GALERIE FOTO
Este zi de mare sărbătoare pentru creștini. Prima sărbătoare din noul an bisericesc are loc pe 8 septembrie de Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Prefectul Sorin Cornilă i-a deranjat pe „directorii fără chip”! A intrat neanunțat în birouri și a dat de lacrimi la un șef: Ne-a îmbolnăvit / Deci, plâng, dacă vreți vă spun... VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o probabilitate extrem de ridicată puțini sunt botoșănenii care cunosc abrevierile acestor instituții: OSPA, ITCSMS sau OJZ. Aceste unități de stat există și funcționează din bani publici.Și sunt conduse de directori care sunt deranjați la fața locului extrem de rar de către jurnaliști sau șefi ierarhici.
REPORTAJ din perla montană a țării, acolo unde Briliantu' României se produce la terasă, iar oamenii care aruncă gunoaie ajung în iad – GALERIE FOTO 
Au curs vara aceasta valuri-valuri-valuri articolele, postările și indignările aferente despre ceea ce se întâmplă pe litoral, de la carnea expirată de acum câțiva ani și până la parcarea de o sută de lei pe zi din Mamaia. Bineînțeles, neuitând de episodul cu băiatul care și-a transferat celebritatea de la TV în online și a reușit să trezească la viață o țară cum nu au putut să o facă nici măcar prețurile aberante la gaze, electricitate și carburanți. 
REPORTAJ în județ! Chipul pe care-l arată războiul! Botoșani primește ucraineni cu ochii în lacrimi: Vin, se uită... nu pun mâna pe nimic, sunt foarte traumatizațiVIDEO & GALERIE FOTO 
Țara noastră a devenit un pansament al suferinței pentru zecile de mii de ucraineni care ne-au trecut deja granițele și care au statut de refugiat. Războiul și-a arătat fața la Botoșani prin valul de oameni care fac cunoștință cu noi cu lacrimi în ochi și înconjurați de copii și bagaje. 
Instituția de la Botoșani cu ușa aproape întotdeauna închisă! În interior, o profesie moare încet, ultimii „doctori ai pământului” lucrează mai degrabă din pasiune – GALERIE FOTO
Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Există o astfel de instituție la Botoșani, (mai puțin cunoscută sau chiar deloc) și vizitată preponderent de persoanele care dezvoltă afaceri în domeniul agricol. Însă numai dacă sunt obligate, în demersul birocratic.
Bătrânul Măr care a făcut minuni ”odihnește” lângă gard, Sfinte Moaște ascunse de Securitate în zidul bisericii: De ce nu iei oasele acelea să le arunci în pârâu? - GALERIE FOTO
Botoșanii sunt asemenea unui tărâm încă nedescoperit, cu minuni purtate din gură în gură de pustnici sau de pelerinii care, an de an, bat potecile dintre mănăstiri.
REPORTAJ în Ucraina! CreaFuture a ajuns la Cernăuți într-un proiect cu educație non-formală, laborator de creativitate și legende cu străzi măturate cu trandafiri – FOTO & VIDEO
Cernăuți – Ucraina. Vineri, 18 iunie 2021, o zi frumoasă cu un soare arzător, diferit de cel care se ascunde după norii încărcați de ploaie ai municipiului Botoșani. Într-un cotidian alert, echipa de implementare a proiectului a ajuns în acest frumos oraș al țării vecine pentru mai multe momente de interes într-un parteneriat educațional, cu rezultate în ambele țări.
Drumul de aproape 100 de milioane de euro reparat cu ceremonii, primar ”omorât” și soț de primăriță pus la zid. Pentru că... ”oamenii sunt pe primul loc”VIDEO & GALERIE FOTO
Agitând în mână o mască, primarul de Todireni se plimbă de colo-colo prin bifurcația Trușești - Răuseni și privește în gol spre drumul de unde nu vine nimeni. Sigur, ”drum” este prea mult spus pentru chestia aceea care, când o privești, îți dă impresia că ai mai degrabă șanse să termini de numărat oile când suferi de insomnie decât gropile din așa-zisa șosea.
”Zare de vânzare”, locul din Botoșani care s-a născut dintr-un MIRACOL: Și peste toată ecuația asta este Dumnezeu – GALERIE FOTO
Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol. Cuvintele îi aparțin lui Albert Einstein, geniul care, deloc întâmplător, își găsește loc și în povestea noastră.
DARUL unui preot pentru cei loviți de soartă: Locul unde oamenii străzii sunt îmbrăcați, spălați, tunși și fac și masaj – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un apartament micuț situat la parterul unui bloc de pe Aleea Zorilor „a luat naștere” Centrul Social „Strop de Alinare”. Sunt ajutați oamenii nimănui, care își duc viața pe străzile Botoșanilor.
S-au săturat de restricții! Revoltă în Piața Revoluției, sute de oameni în stradă, jandarmii au interzis accesul și altora, s-au ars măști și fumigene – GALERIE FOTO & VIDEO
După șase ani de zile de la ultimul protest „al străzii” organizat în municipiu, Botoșaniul a dat în clocot iarăși. Cei mai mulți dintre cei care au ieșit să protesteze față de măsurile și restricțiile pandemice care parcă nu se mai opresc, s-au organizat pe rețele de socializare. Protestul a fost autorizat pentru 100 de persoane, în realitate în Piața Revoluției au ajuns de cinci ori mai multe.
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
noroc cu tine diana curului, care le stii pe toate....
5 martie 2015, 18:34
sa inteleg ca ar trebui sa plangem? pai se pare ca era capul rautatilor din sat, cum s-ar spune, un golans din ziua de azi, unul din ala de nu te lasa in pace pe ulitele satului, numai ce este el jmecher. si el nu a facut nimic, e nevinovat, asa cum este vanghele, ridzi, mitrea, si altii. bai, nu ati ajuns in puscarie de buni samariteni ce ati fost, ati ajuns acolo pentru ca nu ati stiut sa fiti oameni. pariez ca asta era unul din ala de te batea in mijlocul ulitii sa stie tata lumea ce tare este el. bine ma ... tot puscarias esti ...
5 martie 2015, 12:45
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.