Sunt pregătite peste 50 de măsuri de reducere a cheltuielilor.
Oficialii au anunțat că din septembrie ori octombrie vor fi eliminate posturile vacante și reduse funcțiile de conducere. Sporurile și voucherele de vacanță se acordă doar în anumite condiții. Alte măsuri, precum comasarea unor instituții, sunt în plan abia pentru anul viitor.
După o discuție de o oră cu ministrul de Finanțe, premierul a anunțat că sunt pregătite peste 50 de măsuri de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar. De pildă, sporurile, acum uriașe în unele cazuri, nu vor putea fi mai mari decât salariul de bază.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace pe Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”.
Premierul nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, însă ministrul Finanțelor a explicat că angajații la stat vor fi evaluați după criterii de performanță, pentru a-i identifica pe care nu muncesc de ani de zile.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „În prima etapă vom avea pilotare pentru sistemul de educație, sănătate, asistență și protecție socială și vom urmări inclusiv autoritățile publice locale. Indicatori de performanță foarte simpli. Cheltuieli de personal la număr de locuitori. Gradul de colectare al veniturilor”.
După eliminarea celor peste 200.000 de posturi vacante, reducerea secretarilor și subsecretarilor de stat cu 20%, și a numărului de șefi cu 30%, instituțiile publice vor fi reorganizate.
Un serviciu nu va mai putea funcționa dacă nu sunt cel puțin 10 persoane în subordinea șefului de serviciu. O direcție are nevoie de minimum 20 de persoane, iar o direcție generală - 40 de persoane. Funcția de șef de birou dispare.
Se subțiază și beneficiile bugetarilor, potrivit știrileprotv.ro.
Voucherele de vacanță se vor acorda doar celor care au salarii mai mici de 10.000 de lei brut, adică în jur de 5.800 de lei net. Același plafon va fi introdus și pentru indemnizația de hrană.
Bugetul pentru telefonul de serviciu va fi de 500 de lei, iar pentru abonament 50 de lei. Cei care vor un telefon mai scump, vor plăti diferența.
Pelerinaj de NEUITAT: 5 kilometri de rând pentru Calea Sfinților
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Ziua Porților Deschise la Pompieri: Lecții pentru micii eroi de mâine
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Proprietarii unui parc comercial din Botoșani investesc într-un mall uriaș din București
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Copiii și tinerii, eroi ai siguranței: Lecții de prevenire a dezastrelor
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024