Interviuri
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi

Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.

Oricât ar părea de surprinzăror, subiectul cărții ”Crimă la Grădina Botanică” este unul nu doar generos și ofertant, ci și educativ, Irina Munteanu reușind, printr-o neașteptată alipire și aducere în prim-plan a savantului Dimitrie Brândză (n. 22 octombrie 1846, Viișoara, județul Botoșani – m. 3 august 1895, Slănic Moldova, județul Bacău), să creeze o poveste care, chiar situată la limita dintre realitate și ficțiune, stârnește interesul asupra locurilor, a eroilor, a timpurilor pe care le împrospătează printr-o excelentă interacțiune între personaje.

 

Și nu este o alegere întâmplătoare a Irinei Munteanu, fostă jurnalistă în presa națională. ”Probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte”, mărturisește aceasta după ce o vreme îndelungată a scris la Jurnalul Național, dar și la revista Olivia și nu numai, un timp fiind chiar expert superior la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

 

Născută la Havârna (4 septembrie 1974), absolventă a Liceului ”A.T.Laurian” din Botoșani, apoi a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, autoarea cărții ”Crimă la Grădina Botanică” reușește, mai ales, o carte biografică încadrată într-un roman polițist, desigur pe firul ficțiunii scriitoricești care asigură și acțiunea/intriga poveștii.

 

 

Cartea poate fi, de ce nu, și o metodă de promovare, în cele din urmă, a unui savant de excepție, Dimitrie Brândză fiind și cel care a înființat Grădina Botanică din București, instituție care îi poartă și numele.

 

Irina Munteanu a povestit, pentru cititorii Botoșăneanul, de la ce a pornit ideea unui astfel de roman, dar și amănunte din timpul ”investigațiilor”.

 

 

”Am ținut mult ca povestea să pară veridică, reală”

 

 

-Irina Munteanu, cei care ți-au citit ani la rând reportajele - de o calitate excepțională - sunt și nu sunt surprinși de debutul tău în literatură. Care a fost drumul de la reportaj la roman? Și de ce roman polițist?
 

-Mi-a plăcut de când mă știu să citesc romane polițiste, am fost atrasă de rezolvarea puzzle-urilor, a misterelor. Nici acum nu am renunțat la această plăcere, iar seara, înainte de a adormi, citesc câteva pagini dintr-un roman polițist. Citesc încet, nu înghit cărțile, pentru că îmi place să reflectez, să încerc să descopăr cine e criminalul, să înțeleg mobilul acestuia. Și tot citind, m-am gândit că aș putea, la un moment dat, să și scriu. Nu m-am gândit nicio clipă că aș putea scrie alt gen de roman.
 

 

-Pentru botoșăneni, prezența în carte a unui nume care, de obicei, întregește lista geniilor născute pe aceste meleaguri, este o adevărată surpriză. De ce ai ales să îl aduci în firul poveștii polițiste pe Dimitrie Brândză?
 

-Ideea romanului ”Crimă la Grădina Botanică” mi-a venit pe când făceam voluntariat la Grădina Botanică din București. Săpam, pliveam, încropeam coșuri de gunoi, strângeam frunze căzute, alături de alți voluntari ai asociației Team Work. La un moment dat, am ajuns la capătul unei cărări care era înecată în iarbă; practic, era un desiș greu de pătruns. Și, instantaneu, cu ochii minții, am văzut un pițigoi albastru înțepenit și, un pic mai departe, pantofii unui bărbat care zăcea întins pe pământ. Probabil că atunci a fost începutul. Încet, încet am creionat un parcurs pentru roman și, pentru că îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi, mi-am propus să îl introduc ca personaj pe Dimitrie Brândză și să încerc să aflu cât mai multe despre el. Am fost incitată și de faptul că internetul oferea prea puține informații despre acest savant, deci era o zonă serioasă de acoperit.
 

 

-Cum ai reușit să controlezi, în roman, linia atât de fragilă dintre ficțiune și realitate, având în vedere că ai lucrat, totuși, și cu o biografie consacrată (și oficială), aceea a unui om de știință?
 

-În ceea ce privește biografia lui Dimitrie Brândză, m-am ținut foarte aproape de datele reale. Am citit cărți, am fost la Viișoara, Botoșani, unde s-a născut Brândză. Apoi, pe acest drum al unei vieți extraordinare, am agățat în câteva zone momente biografice ficționale. Am ținut mult ca povestea să pară veridică, reală, și chiar am avut bucuria de a afla că, dacă nu mai mulți, cel puțin un cititor s-a întrebat dacă tot ce am spus în carte e real. Nu este!
 

 

-Unul dintre personajele principale din carte este chiar jurnalist. Un altul este comisar de poliție. Cât de mult te-au ajutat anii de la ziar să conturezi o anchetă care să devină, iată, un roman polițist?
 

-Aș fi vrut să știu mai multe despre modul în care se desfășoară, în România, o anchetă polițistă adevărată. M-a ajutat mult dialogul pe care l-am avut cu Geta Stoian, șef al Serviciului Expertize Fizico-Chimice din cadrul Institutului Național de Criminalistică. Anii de la ziar probabil că m-au ajutat la a avea o anumită coerență în narațiune. Dar poate că au fost în detrimentul meu atunci când a fost vorba de a da drum liber fanteziei. Am fost un reporter care a ținut mult la prezentarea cât mai obiectivă a faptelor și, iată, acum mi-a fost greu să inventez. Poate de aceea am și avut nevoie de sprijinul realității, adică de biografia lui Dimitrie Brândză.
 

 

-Privind în urmă, dar având în atenție și scrierea romanului, cum vezi jurnalismul de investigație/anchetă astăzi față de cel din urmă cu 10-20 de ani?
 

-Cred că se fac investigații foarte serioase și acum. Există platforme independente, unde lucrează jurnaliști care nu au a da socoteală nimănui și care nu trebuie să înfrunte niciun fel de cenzură. Rezultatele anchetelor lor sunt remarcabile. Mă gândesc la Rise Project și la Recorder.
 

 

 

 

”Matematica presupune gândire logică, la fel ca o anchetă detectivistică”

 

- Reacții? Cum au primit cititorii cartea?
 

-Sunt ușor nemulțumită de faptul că prima mea carte nu a beneficiat de suficientă publicitate. Poate este și vina mea. Nu știu câți oameni au citit-o și nici cum au receptat-o.
 

 

-Cartea următoare se va situa în același registru polițist sau vei aborda și alt gen?
 

-Tocmai am terminat de scris a doua carte, care este tot un roman polițist. Se numește ”Crimă la Comitetul Central”. Subiectul este următorul: în subsolul clădirii unde înainte de ´89 își avea sediul Comitetul Central al PCR, în celula în care încăpea un singur om în picioare, este găsit un cadavru. La etajul cinci, în aceeași clădire a CC, se află redacția unei publicații online. Trei reporteri investighează trei subiecte: mafia florilor, războiul dintre marii producătorii de bere și producătorii de bere artizanală, testele de medicamente pe oameni. Unul dintre ei este victima. În cea de a doua parte a cărții, visătorul comisar Mario Cristescu investighează crima. Pe undeva, mai este vorba și despre moștenirea epigenetică transgenerațională. Dar să nu spun acum tot. Sper ca această carte să ajungă la mai mulți cititori decât prima.
 

 

-Ce face Irina Munteanu astăzi?
 

-Irina Munteanu este redactor de culegeri, în principal de matematică. Poate părea ciudat. După ce nu am mai putut să lucrez în presa scrisă, aflată în cădere liberă, a trebuit să mă reprofilez. Și am ajuns să îmi folosesc cunoștințele solide de matematică și fizică, pe care le-am căpătat de la extraordinarii mei profesori de la școala generală din Havîrna și, mai apoi, de la Liceul ”A.T. Laurian”, unde am urmat cursurile la clasa de informatică. Matematica presupune gândire logică, la fel ca o anchetă detectivistică. Lucrurile nu sunt total disjuncte.

Tot Irina Munteanu încearcă mereu să învețe, să aibă experiențe interesante, să cunoască oameni întregi. Cine știe unde voi mai ajunge, căutând misterul?

 

 

 

Așadar: ce au în comun arhitecții de la două firme rivale, o femeie obsedată de publicarea unui compendiu de acupunctură, o profesoară de ikebana și urmașa lui Dimitrie Brândză? O crimă sinistră ce are loc în Grădina Botanică aduce aceste personaje, rând pe rând, în atenția comisarului Mario Cristescu, care trebuie să își depășească spaimele și momentele de visare, pentru a reuși să dezlege misterul.

”Crimă la Grădina Botanică”, de Irina Munteanu

Editura Tritonic, colecția Mystery&Thriller, 2017

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Loading...
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
Loading...
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.