Deprinderile de alimentație sănătoasă se capătă, în primul rând, în familie și se păstrează întreaga viață. Părinții trebuie să fie atenți nu doar la ce mănâncă acasă copilul, ci și la ce aleg să pună în pachețelul pe care acesta îl ia la școală. Iată câteva sfaturi pentru o nutriție sănătoasă în timpul anului școlar.
Copiii au nevoie de multă energie pentru a se dezvolta și a crește, iar această energie o iau mai ales din alimentele care conțin proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Alimentația la întâmplare este riscantă pentru că duce la un exces de greutate și, în cele din urmă, la obezitate. Statisticile arată că obezitatea în rândul copiilor a atins cote alarmante, iar prevalența bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip 2, considerate până acum boli ale adulților, au acum o prevalență crescută și în rândul celor mici.
Ghidul de alimentație sănătoasă și activitate fizică în școli și grădinițe, elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, INSP, în colaborare cu Asociația de psihologia sănătății din România și UMF din Târgu Mureș, notează că principala problemă legată de alimentație la copii este cea a obezității prin exces de greutate. Urmează deficitul de vitamină D și C și de minerale, în principal, calciu și fier.
Conform aceleiași surse, copiii cu vârste între 2 și 11 ani sunt vulnerabili la problemele de alimentație deoarece sunt dependenți de adulți, de stilul lor de viață, dar și pentru că au necesități specifice vârstei.
Studiile arată că foarte mulți copii și tineri europeni consumă des alimente fast-food, băuturi îndulcite, mănâncă des în afara casei și consumă mai rar mâncare preparată acasă. Aceasta și pentru că alimentele procesate sunt mai accesibile decât în trecut și este stimulată consumația în porții tot mai mari. Toți acești factori contribuie la dobândirea unor obiceiuri alimentare nesănătoase.
Pentru a-i păzi pe cei mici de capcanele acestei alimentații nesănătoase, părinții trebuie să știe că obiceiurile se formează în copilărie, iar un copil depins să exploreze și să se bucure de gusturi și texturi diferite are toate șansele să devină un adult cu o dietă variată. La fel, un copil deprins să bea apă pentru a-și potoli setea, este mai puțin expus la pericolul de a deveni obez prin consumul de băuturi îndulcite.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. De preferat să fie luat în familie și cu alimente variate și sănătoase în farfurie. La fel de important însă este și pachețelul pe care copilul îl pune în ghiozdan pentru a-l consuma la școală.
Cercetările arată că performanța academică tinde să crească atunci când copiii mănâncă sănătos și la mijlocul zilei nu doar dimineața, pentru că nutrienții-cheie stimulează funcțiile creierului și nivelul de energie permițând minților tinere să acumuleze mai multe cunoștințe, a explicat Jennifer Hyland, dietetician pediatru înregistrat, pentru Cleveland Clinic, SUA.
Potrivit lui Hyland, pentru a stimula creierul și corpul unui copil, pachețelul cu mâncare pentru școală trebuie pregătit în mod inteligent. „Tuturor ne plac jocurile din cuburi, nu-i așa? Ei bine, pregătirea unui prânz sănătos poate fi la fel de distractivă odată ce identificăm piesele pe care le putem folosi ca elemente nutritive de bază”, a subliniat dieteticianul.
Primul pas este acela de a împărți prânzul în cinci părți: proteine, cereale integrale, fructe, legume și ceva drept gustare. Se alege apoi câte un aliment din fiecare categorie pentru a compune o masă echilibrată.
„Prin includerea tuturor acestor categorii de alimente, copiii primesc combustibilul de care are nevoie creierul pentru a funcționa pe parcursul zilei”, a mai spus Hyland.
Sursa https://www.hotnews.ro