Ancheta săptămânii
Sponsorii partidelor, abonaţi la banii statului

Sponsorii partidelor par abonaţi la contractele cu statul. O contribuţie financiară la o formaţiune politică aduce deseori la Botoşani ceva bani de la stat. Şi afacerea rentează, pentru că, de multe ori, ţi se întoarce de zeci de ori mai mult faţă de cît ai dat. Schema e valabilă şi la persoanele fizice : azi dai un ban, mîine eşti director. La o instituţie a statului, bineînţeles.

Mitinguri electorale Botosani

Conţac, 10.000 $ spre Băsescu

Potrivit rapoartelor financiare depuse de PDL, firma SC Con 2000 SRL a dat anul trecut formaţiunii cei mai mulţi bani într-o singură tranşă : 30.000 de lei pe data de 6 octombrie, cu aproximativ trei săptămîni înaintea declanşării campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Societatea este controlată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Botoşani Constantin Conţac. Ea are ca principal obiect de activitate extracţia pietrişului şi nisipului, a argilei şi caolinului, fiind deci vorba de exploatarea unei balastiere. Constantin ContacCoincidenţă sau poate nu, după mai multe contestaţii, cu doar 12 zile înainte de acordarea amintitei sume filialei PDL Botoşani, firma Transporturi Auto controlată de acelaşi Conţac încheie un contract de 8,6 milioane lei cu Consiliul Judeţean, instituţie condusă de un democrat-liberal, pentru asfaltarea drumului Mihălăşeni – DN 24 C. El a fost urmat pe 3 noiembrie de un altul, în valoare de 11,5 milioane lei, pentru reabilitarea celebrei şosele de la Vorona distrusă de camioane. Conţac susţine că sponsorizarea nu este o contrapartidă a lucrărilor primite şi probează asta cu discuţia care a avut-o la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. „Cînd am fost la Bucureşti m-a întrebat dacă mă descurc logistic şi dacă am posibilitate sau dacă trebuie să mă ajute cu ceva. I-am zis să nu mă ajute cu nimic că mă descurc singur. Va să zică, nu să îi dau, să îmi deie”, declara în decembrie Constantin Conţac. Acesta spunea că lucrările la cele două drumuri au fost cîştigate în urma depunerii unor contestaţii, una dintre ele ajungînd să fie adjudecată în instanţă, după ce iniţial CJ hotărîse să le acorde firme Tehnic Asist.

Bani pentru partid, bani pentru lapte, corn şi fotbal

Nu doar firmele unde acţionară este familia Conţac au parte de asemenea coincidenţe. Pe 23 martie 2009 SC Five Continents Group SRL acordă 1.500 de lei aceluiaşi PDL. La doar o lună şi cîteva zile, pe 30 aprilie, firma încheie un contract cu CJ pentru furnizarea de produse în cadrul programului „corn şi lapte” fără să se organizeze vreo licitaţie, motivîndu-se că era o stare de urgenţă deoarece anul de învăţămînt era în plină desfăşurare. În toamna aceluiaşi an societatea controlată de omul de afaceri Tonino Boldea, în urma unor licitaţii de această dată, perfectează alte două contracte cu CJ în cadrul aceluiaşi program, pentru asigurarea suplimentului alimentar în şcolile din zonele Botoşani şi Flămînzi. 4,2 milioane de lei este valoarea cumulată a celor două contracte.

Elsaco Brunata este o altă societate care a dat anul trecut bani la PDL : 1.500 de lei între cele două tururi de scrutin de la prezidenţiale. Firma face parte din grupul Elsaco prezidat de omul de afaceri Valeriu Iftime. În calitate de acţionar principal al SC Fotbal Club SA Botoşani acesta a primit anual, după preluarea controlului clubului, în jurul a un milion de lei de la municipalitatea condusă în totalitate de reprezentanţi ai PDL, bani pentru echipa fanion a judeţului.

Statutul de demnitar costă destul de mult pentru unii democrat-liberali. 40.000 de lei a dat anul trecut partidului deputatul Cătălin Buhăianu, 26.750 de lei a fost contribuţia senatorului Daniel Humelnicu, în timp ce consilierul judeţean Tiberiu Lungu a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 70.000 de lei. „Cotizaţia stabilită prin statut este de 1 leu. Sunt mai multe forme de a da bani, contribuţii, sponsorizări, cert este că trebuie avut grijă ca aceste sume să nu depăşească limita prevăzută de lege”, a afirmat senatorul Daniel Humelnicu.

Firmă - partid - stat - firmă

 NUME

 SPONSORIZARE

 CONTRACT CU STATUL

 SC Con 2000 SRL

 30.000 de lei

 Două asfaltări de drumuri încheiate de Transporturi Auto

 SC Five Continents Group SRL

 1.500 lei

 Contracte pentru programul "corn şi lapte"

 SC Elsaco Brunata SRL

 1.500 lei

 Finanţare FC Botoşani

 

Banii la partid te fac director

Dacă la PDL contribuţiile firmelor şi persoanelor fizice sunt aproape egale, PSD s-a bazat anul trecut în exclusivitate pe cele din urmă. Razvan RotaruCinci din cei 12 membri de partid care au avut cotizaţii peste limita a 10 salarii minime pe economie au devenit şefi la diverse instituţii chiar în perioada în care au acordat banii. Potrivit liderului judeţean al social-democraţilor, banii au fost daţi în primăvară, adică exact pe timpul în care PDL şi PSD îşi împărţeau posturile de directori. Printre alţii, Constantin Manolache, Marius Budăi, Răzvan Rotaru (foto cu eşarfă), Alexandru Zarug şi Sergiu Marian au avut atunci contribuţii ce au plecat de la 7.000 de lei şi au ajuns pînă la 24.620 de lei. Cel puţin la prima vedere nu au făcut-o degeaba deoarece au dobîndit posturi importante de conducere la instituţii ale statului unde, cu salarii mult peste media a ceea ce se plăteşte la Botoşani, şi-au putut „amortiza” investiţia. „Am solicitat să contribuie ca să facem reparaţie capitală la sediul partidului şi normal că am făcut solicitarea către directori deoarece au salarii mai mari”, ne-a declarat senatorul Gheorghe Marcu. RK-ul fostei Case a Căsătoriilor a costat 45.000 de lei şi potrivit preşedintelui PSD Botoşani banii au fost daţi de cei în cauză şi înainte şi după ce au devenit directori.

Dai un ban, dar devii şef

 NUME

 COTIZAŢIE LA PSD

 FUNCŢIE DOBÎNDITĂ

 Răzvan Rotaru

 24.620 lei

 director Garda de Mediu

 Alexandru Zarug

 8.900 lei

 director Protecţia Consumatorilor

 Constantin Manolache

 8.150 lei

 vicepreşedinte CJ

 Sergiu Marian

 7.289 lei

 director CS Botoşani

 Marius Budăi

 7.000 lei

 Agenţia Jud.de Prestaţii Sociale

Secretar de 6.900 de lei la PNL

Trecerea în opoziţie a fost una cu repercusiuni financiare la PNL. Anul trecut numai patru persoane fizice au avut cotizaţii a căror sumă a trecut de valoarea a 10 salarii minime brute pe ţară. Radu JudeleÎn prima parte a lunii septembrie a anului precedent liberalul Radu Judele (foto stînga) a fost desemnat de biroul politic judeţean secretar coordonator al filialei judeţene, deşi nu prea avea experienţă politică. Două luni mai tîrzie vine şi „plata”. Judele dă 6.900 de lei organizaţiei în campania electorală pentru prezidenţiale. Schema, cu o oarecare întîrziere, pare să fi funcţionat şi în cazul liberalului Viorel Grigoraş, bine cunoscut pentru afacerea din transporturi marca „RVG”. Pe 15 ianuarie 2009 acesta a dat partidului 16.612 lei, fiind liberalul cu contribuţia cea mai însemnată. În luna septembrie a aceluiaşi an el intră în primii 30 de liberali ai judeţului, fiind desemnat la conferinţa judeţeană membru al biroului politic judeţean. Consilierul judeţean Roxana Marandiuc a dat la rîndul său partidului peste 9.000 de lei în luna iulie 2009. Patru luni mai tîrziu vine şi „recompensa”. Cu sprijinul consilierilor judeţeni PNL ea accede în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, una din puţine comisii plătite de pe lîngă CJ, calitate în care îşi poate scoate banii pînă la sfîrşitul mandatului de consilier.

Tehnic Asist, bani la PNL via Ipoteşti

O apariţie surprinzătoare la prima vedere pe lista sponsorilor PNL este societatea Tehnic Asist, care anul trecut a încheiat un contract de milioane bune cu Consiliul Judeţean. În luna noiembrie agentul economic a dat 20.000 de lei liberalilor. Explicaţia trebuie căutată probabil în comuna Mihai Eminescu, unde firma îşi are sediul. Acolo ea a executat mai multe lucrări, inclusiv una de peste 7 milioane de lei pentru modernizarea unui drum comunal, canalizare şi epurare ape uzate menajere în Cătămărăşti Deal, Ipoteşti, Cucorăni şi Cătămărăşti Vale. Primar este nimeni altul decît Verginel Gireadă, vicepreşedintele PNL Botoşani.

Contribuţii la PNL, funcţii "de opoziţie"

 NUME CONTRIBUŢIE  FUNCŢIE DOBÎNDITĂ
 Viorel Grigoraş 16.612 lei membru Biroul Politic Judeţean
 Roxana Marandiuc 9.144 lei membru ATOP
 Radu Judele  6.900 lei secretar coordonator filiala judeţeană


În final trebuie menţionat faptul că toate contribuţiile financiare menţionate sunt cele declarate de partide. Ele nu reprezintă probabil decît o mică parte din sponsorizările primite de formaţiunile politice. De altfel, chiar legea prevede posibilitatea acordării unor ajutoare financiare confidenţiale, ceea ce înseamnă că partidele pot ţine secrete numele sponsorilor.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.