Ancheta săptămânii
Sponsorii partidelor, abonaţi la banii statului

Sponsorii partidelor par abonaţi la contractele cu statul. O contribuţie financiară la o formaţiune politică aduce deseori la Botoşani ceva bani de la stat. Şi afacerea rentează, pentru că, de multe ori, ţi se întoarce de zeci de ori mai mult faţă de cît ai dat. Schema e valabilă şi la persoanele fizice : azi dai un ban, mîine eşti director. La o instituţie a statului, bineînţeles.

Mitinguri electorale Botosani

Conţac, 10.000 $ spre Băsescu

Potrivit rapoartelor financiare depuse de PDL, firma SC Con 2000 SRL a dat anul trecut formaţiunii cei mai mulţi bani într-o singură tranşă : 30.000 de lei pe data de 6 octombrie, cu aproximativ trei săptămîni înaintea declanşării campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Societatea este controlată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al PSD Botoşani Constantin Conţac. Ea are ca principal obiect de activitate extracţia pietrişului şi nisipului, a argilei şi caolinului, fiind deci vorba de exploatarea unei balastiere. Constantin ContacCoincidenţă sau poate nu, după mai multe contestaţii, cu doar 12 zile înainte de acordarea amintitei sume filialei PDL Botoşani, firma Transporturi Auto controlată de acelaşi Conţac încheie un contract de 8,6 milioane lei cu Consiliul Judeţean, instituţie condusă de un democrat-liberal, pentru asfaltarea drumului Mihălăşeni – DN 24 C. El a fost urmat pe 3 noiembrie de un altul, în valoare de 11,5 milioane lei, pentru reabilitarea celebrei şosele de la Vorona distrusă de camioane. Conţac susţine că sponsorizarea nu este o contrapartidă a lucrărilor primite şi probează asta cu discuţia care a avut-o la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. „Cînd am fost la Bucureşti m-a întrebat dacă mă descurc logistic şi dacă am posibilitate sau dacă trebuie să mă ajute cu ceva. I-am zis să nu mă ajute cu nimic că mă descurc singur. Va să zică, nu să îi dau, să îmi deie”, declara în decembrie Constantin Conţac. Acesta spunea că lucrările la cele două drumuri au fost cîştigate în urma depunerii unor contestaţii, una dintre ele ajungînd să fie adjudecată în instanţă, după ce iniţial CJ hotărîse să le acorde firme Tehnic Asist.

Bani pentru partid, bani pentru lapte, corn şi fotbal

Nu doar firmele unde acţionară este familia Conţac au parte de asemenea coincidenţe. Pe 23 martie 2009 SC Five Continents Group SRL acordă 1.500 de lei aceluiaşi PDL. La doar o lună şi cîteva zile, pe 30 aprilie, firma încheie un contract cu CJ pentru furnizarea de produse în cadrul programului „corn şi lapte” fără să se organizeze vreo licitaţie, motivîndu-se că era o stare de urgenţă deoarece anul de învăţămînt era în plină desfăşurare. În toamna aceluiaşi an societatea controlată de omul de afaceri Tonino Boldea, în urma unor licitaţii de această dată, perfectează alte două contracte cu CJ în cadrul aceluiaşi program, pentru asigurarea suplimentului alimentar în şcolile din zonele Botoşani şi Flămînzi. 4,2 milioane de lei este valoarea cumulată a celor două contracte.

Elsaco Brunata este o altă societate care a dat anul trecut bani la PDL : 1.500 de lei între cele două tururi de scrutin de la prezidenţiale. Firma face parte din grupul Elsaco prezidat de omul de afaceri Valeriu Iftime. În calitate de acţionar principal al SC Fotbal Club SA Botoşani acesta a primit anual, după preluarea controlului clubului, în jurul a un milion de lei de la municipalitatea condusă în totalitate de reprezentanţi ai PDL, bani pentru echipa fanion a judeţului.

Statutul de demnitar costă destul de mult pentru unii democrat-liberali. 40.000 de lei a dat anul trecut partidului deputatul Cătălin Buhăianu, 26.750 de lei a fost contribuţia senatorului Daniel Humelnicu, în timp ce consilierul judeţean Tiberiu Lungu a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 70.000 de lei. „Cotizaţia stabilită prin statut este de 1 leu. Sunt mai multe forme de a da bani, contribuţii, sponsorizări, cert este că trebuie avut grijă ca aceste sume să nu depăşească limita prevăzută de lege”, a afirmat senatorul Daniel Humelnicu.

Firmă - partid - stat - firmă

 NUME

 SPONSORIZARE

 CONTRACT CU STATUL

 SC Con 2000 SRL

 30.000 de lei

 Două asfaltări de drumuri încheiate de Transporturi Auto

 SC Five Continents Group SRL

 1.500 lei

 Contracte pentru programul "corn şi lapte"

 SC Elsaco Brunata SRL

 1.500 lei

 Finanţare FC Botoşani

 

Banii la partid te fac director

Dacă la PDL contribuţiile firmelor şi persoanelor fizice sunt aproape egale, PSD s-a bazat anul trecut în exclusivitate pe cele din urmă. Razvan RotaruCinci din cei 12 membri de partid care au avut cotizaţii peste limita a 10 salarii minime pe economie au devenit şefi la diverse instituţii chiar în perioada în care au acordat banii. Potrivit liderului judeţean al social-democraţilor, banii au fost daţi în primăvară, adică exact pe timpul în care PDL şi PSD îşi împărţeau posturile de directori. Printre alţii, Constantin Manolache, Marius Budăi, Răzvan Rotaru (foto cu eşarfă), Alexandru Zarug şi Sergiu Marian au avut atunci contribuţii ce au plecat de la 7.000 de lei şi au ajuns pînă la 24.620 de lei. Cel puţin la prima vedere nu au făcut-o degeaba deoarece au dobîndit posturi importante de conducere la instituţii ale statului unde, cu salarii mult peste media a ceea ce se plăteşte la Botoşani, şi-au putut „amortiza” investiţia. „Am solicitat să contribuie ca să facem reparaţie capitală la sediul partidului şi normal că am făcut solicitarea către directori deoarece au salarii mai mari”, ne-a declarat senatorul Gheorghe Marcu. RK-ul fostei Case a Căsătoriilor a costat 45.000 de lei şi potrivit preşedintelui PSD Botoşani banii au fost daţi de cei în cauză şi înainte şi după ce au devenit directori.

Dai un ban, dar devii şef

 NUME

 COTIZAŢIE LA PSD

 FUNCŢIE DOBÎNDITĂ

 Răzvan Rotaru

 24.620 lei

 director Garda de Mediu

 Alexandru Zarug

 8.900 lei

 director Protecţia Consumatorilor

 Constantin Manolache

 8.150 lei

 vicepreşedinte CJ

 Sergiu Marian

 7.289 lei

 director CS Botoşani

 Marius Budăi

 7.000 lei

 Agenţia Jud.de Prestaţii Sociale

Secretar de 6.900 de lei la PNL

Trecerea în opoziţie a fost una cu repercusiuni financiare la PNL. Anul trecut numai patru persoane fizice au avut cotizaţii a căror sumă a trecut de valoarea a 10 salarii minime brute pe ţară. Radu JudeleÎn prima parte a lunii septembrie a anului precedent liberalul Radu Judele (foto stînga) a fost desemnat de biroul politic judeţean secretar coordonator al filialei judeţene, deşi nu prea avea experienţă politică. Două luni mai tîrzie vine şi „plata”. Judele dă 6.900 de lei organizaţiei în campania electorală pentru prezidenţiale. Schema, cu o oarecare întîrziere, pare să fi funcţionat şi în cazul liberalului Viorel Grigoraş, bine cunoscut pentru afacerea din transporturi marca „RVG”. Pe 15 ianuarie 2009 acesta a dat partidului 16.612 lei, fiind liberalul cu contribuţia cea mai însemnată. În luna septembrie a aceluiaşi an el intră în primii 30 de liberali ai judeţului, fiind desemnat la conferinţa judeţeană membru al biroului politic judeţean. Consilierul judeţean Roxana Marandiuc a dat la rîndul său partidului peste 9.000 de lei în luna iulie 2009. Patru luni mai tîrziu vine şi „recompensa”. Cu sprijinul consilierilor judeţeni PNL ea accede în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, una din puţine comisii plătite de pe lîngă CJ, calitate în care îşi poate scoate banii pînă la sfîrşitul mandatului de consilier.

Tehnic Asist, bani la PNL via Ipoteşti

O apariţie surprinzătoare la prima vedere pe lista sponsorilor PNL este societatea Tehnic Asist, care anul trecut a încheiat un contract de milioane bune cu Consiliul Judeţean. În luna noiembrie agentul economic a dat 20.000 de lei liberalilor. Explicaţia trebuie căutată probabil în comuna Mihai Eminescu, unde firma îşi are sediul. Acolo ea a executat mai multe lucrări, inclusiv una de peste 7 milioane de lei pentru modernizarea unui drum comunal, canalizare şi epurare ape uzate menajere în Cătămărăşti Deal, Ipoteşti, Cucorăni şi Cătămărăşti Vale. Primar este nimeni altul decît Verginel Gireadă, vicepreşedintele PNL Botoşani.

Contribuţii la PNL, funcţii "de opoziţie"

 NUME CONTRIBUŢIE  FUNCŢIE DOBÎNDITĂ
 Viorel Grigoraş 16.612 lei membru Biroul Politic Judeţean
 Roxana Marandiuc 9.144 lei membru ATOP
 Radu Judele  6.900 lei secretar coordonator filiala judeţeană


În final trebuie menţionat faptul că toate contribuţiile financiare menţionate sunt cele declarate de partide. Ele nu reprezintă probabil decît o mică parte din sponsorizările primite de formaţiunile politice. De altfel, chiar legea prevede posibilitatea acordării unor ajutoare financiare confidenţiale, ceea ce înseamnă că partidele pot ţine secrete numele sponsorilor.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.